Evropa

Nemački ultradesničari pozivaju na istragu i tvrde: Severni tok uništili protivnici energetskog suvereniteta Nemačke

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

20:17

Nemački ultradesničari pozivaju na istragu i tvrde: Severni tok uništili protivnici energetskog suvereniteta Nemačke
Nemački ultradesničari pozivaju na istragu i tvrde: Severni tok uništili protivnici energetskog suvereniteta Nemačke - Copyright Tanjug/Danish Defence Command via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kopredsednik stranke Alternativa za Nemačku (AfG) Tino Krupala rekao je da su eksplozije na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 počinili upravo oni koji su se protivili energetskom suverenitetu Nemačke.

On je naveo da su pre godinu dana "protivnici energetskog suvereniteta Nemačke digli u vazduh Severni tok", preneo je TASS.

"Linija života nemačke industrije je presečena, pa AfG u Bundestagu poziva na istragu i kažnjavanje svih odgovornih, jer Severni tok mora biti popravljen, otvoren i obezbeđen", poručio je Krupala.

Švedski seizmolozi su 26. septembra prošle godine snimili dve eksplozije na priobalnim trasama gasovoda Severni tok.

Rusko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak zbog akta međunarodnog terorizma nakon što su gasovodi oštećeni.

Američki istraživački novinar Sejmur Herš je 8. februara u članku napisao da su eksplozivne naprave ispod gasovoda postavili u junu 2022. ronioci američke mornarice uz podršku norveških stručnjaka.

Kasnije je Njujork tajms citirao američke zvaničnike koji su rekli da je čin sabotaže gasovoda mogla da izvrši određena „proukrajinska grupa”.

Agencija navodi da američke vlasti, tobože, nisu bile svesne njenih namera.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa