Evropa

Njujork tajms: Obaveštajne službe sugerišu da je proukrajinska grupa sabotirala gasovod Severni tok

Komentari

Autor: Njujork tajms

07/03/2023

-

18:15

Njujork tajms: Obaveštajne službe sugerišu da je proukrajinska grupa sabotirala gasovod Severni tok
Njujork tajms: Obaveštajne službe sugerišu da je proukrajinska grupa sabotirala gasovod Severni tok - Copyright Tanjug/Danish Defence Command via AP

veličina teksta

Aa Aa

Novi obaveštajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska grupa izvela napad na gasovode Severni tok prošle godine, piše Njujork tajms. Dodaju da ovaj izveštaj predstavlja prvi značajni poznati trag i korak ka utvrđivanju odgovornosti za akt sabotaže koji je mesecima zbunjivao istražitelje sa obe strane Atlantika.

Prema pisanju Njujork tajmsa američki zvaničnici rekli su da nemaju dokaze da su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ili njegovi najviši oficiri bili umešani u operaciju, ili da su počinioci delovali po nalogu bilo kog ukrajinskog vladinog zvaničnika.

Napad na gasovode prirodnog gasa, koji povezuju Rusiju sa Zapadnom Evropom, podstakao je spekulacije u javnosti o tome ko je kriv i ostao je jedna od najvažnijih nerazjašnjenih misterija u dosadašnjem toku rata u Ukrajini.

Neki zvaničnici smatraju da su Ukrajina i njenei saveznici imali najlogičnije potencijalne motive za napad na gasovode. Oni su se godinama protivili projektu, nazivajući ga pretnjom po nacionalnu bezbednost jer bi omogućio Rusiji da lakše prodaje gas Evropi. Zvaničnici ukrajinske vlade i vojne obaveštajne službe kažu da nisu imali nikakvu ulogu u napadu i da ne znaju ko ga je izvršio.

Američki zvaničnici rekli su da mnogo toga nisu znali o počiniocima i njihovoj povezanosti. Pregled novoprikupljenih obaveštajnih podataka sugeriše da su oni bili protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina, ali se ne preciziraju članovi grupe, niti ko je rukovodio ili platio operaciju.

Printscreen/tv2bornholm.dk

 

 

Zvaničnici su takođe odbili da obelodane prirodu obaveštajnih podataka, način na koji su oni dobijeni ili bilo kakve detalje o snazi dokaza koje sadrže. Rekli su da nema čvrstih zaključaka o tome, ostavljajući otvorenu mogućnost da je operaciju možda vodila nezvanična grupa koja ima veze sa ukrajinskom vladom ili njenim bezbednosnim službama.

Neke početne američke i evropske spekulacije bile su usredsređene na moguću rusku krivicu, posebno imajući u vidu njenu snagu u podvodnim operacijama, mada je nejasno kakvu bi motivaciju Kremlj imao u sabotiranju naftovoda s obzirom na to da su oni bili važan izvor prihoda i sredstvo za uticaj Moskve na Evropu. Prema jednoj proceni, troškovi popravke gasovoda kreću se od oko d oko 500 miliona dolara. Američki zvaničnici kažu da nisu pronašli nikakve dokaze o umešanosti ruske vlade u napad.

"Eksploziv najverovatnije podmetnuli ronioci

Zvaničnici koji su pregledali obaveštajne podatke rekli su da veruju da su saboteri najverovatnije ukrajinski ili ruski državljani, ili neka njihova kombinacija. Američki zvaničnici su rekli da nijedan američki ili britanski državljanin nije umešan.

Miniranje Severnog toka američki zvaničnici u to vreme opisali su kao akt sabotaže, dok su  se iz Evrope javno čule tvrdnje da je operacija koja je ciljala Severni tok verovatno sponzorisana od strane države, zbog sofisticiranosti sa kojom su počinioci postavljali i detonirali eksploziv na dno Baltičkog mora, a da nisu otkriveni. Američki zvaničnici nisu javno izjavili da veruju da je operaciju sponzorisala država.

Eksploziv je najverovatnije podmetnut uz pomoć iskusnih ronilaca za koje se činilo da ne rade za vojne ili obaveštajne službe, rekli su američki zvaničnici koji su pregledali nove obaveštajne podatke. Ali moguće je da su počinioci prošli specijalizovanu državnu obuku u prošlosti.

Zvaničnici su rekli da još postoje ogromne praznine u tome šta su američke špijunske agencije i njihovi evropski partneri znali o tome šta se dogodilo, ali su dodali da bi to mogao predstavljati prvi značajan trag koji će se pojaviti iz nekoliko pažljivo čuvanih istraga, čiji bi zaključci mogli imati duboke implikacije na koaliciju koja podržava Ukrajinu.

Prema njihovim rečima, novi obaveštajni izveštaji povećali su njihov optimizam da američke špijunske agencije i njihovi partneri u Evropi mogu da pronađu više informacija, što bi im omogućilo da donesu čvrst zaključak o počiniocima, ali je nejasno koliko će taj proces trajati.

Poljanski: Rusija će tražiti međunarodnu istragu o Severnom toku

Zamenik izaslanika Rusije u UN rekao je da izveštaj Njujork tajmsa o tome ko bi mogao biti odgovoran za prošlogodišnje napade na gasovode "Severni tok" dokazuje da je inicijativa Rusije o pokretanju međunarodne istrage pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN.

"Rusija planira da traži glasanje u Savetu bezbednosti UN do kraja marta o svom nacrtu rezolucije kojom se od generalnog sekretara Antonija Guteresa traži da uspostavi međunarodnu istragu", rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski.

Podoljak: Kijev nije umešan u napad na gasovod Severni tok

Viši pomoćnik Zelenskog rekao je da Kijev "apsolutno nije umešan" u prošlogodišnje napade na gasovode "Severni tok" i da nema informacija o tome šta se dogodilo.

Mihail Podoljak je u izjavi za Rojters negirao izveštaj Njujork tajmsa, u kojem se poziva na  američke zvaničnike koji sugerišu da je za napad odgovorna proukrajinska grupa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa