Evropa

Norveški vojnici čuvaju postrojenja za preradu nafte i gasa, najavljena i pomoć Velike Britanije, Nemačke i Francuske

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

12:47

Norveški vojnici čuvaju postrojenja za preradu nafte i gasa, najavljena i pomoć Velike Britanije, Nemačke i Francuske
Norveški vojnici čuvaju postrojenja za preradu nafte i gasa, najavljena i pomoć Velike Britanije, Nemačke i Francuske - Copyright Tanjug/Ole Berg-Rusten/NTB scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Norveška vojska saopštila je da je poslala vojnike da pomognu u čuvanju velikih kopnenih postrojenja za preradu nafte i gasa, što predstavlja deo šireg napora da se pojača bezbednost zbog sumnje da je sabotaža izazvala curenje gasovoda Severni tok prošle nedelje, prenosi Rojters.

Ruski gasovodi Severni tok 1 i 2 oštećeni su 26. septembra, pri čemu je ispušten gas u Baltičko more između Danske i Švedske.

Seizmolozi su registrovali eksplozije u toj oblasti, a policija u nekoliko zemalja pokrenula je istrage.

Norveška, najveći evropski snabdevač gasom i veliki izvoznik nafte, prošle nedelje je rasporedila svoju mornaricu i vazduhoplovstvo da patrolira priobalnim naftnim poljima i najavila da će u tome dobiti pomoć Velike Britanije, Nemačke i Francuske.

Na zahtev norveške policije, rezervne snage dobrovoljaca, snage za brzu mobilizaciju, počele su danas da raspoređuju trupe u pogonima zaduženim za preradu i izvoz nafte i gasa.

Iako je norveška vlada saopštila da nije upoznata ni sa kakvim konkretnim pretnjama naftnoj i gasnoj infrastrukturi, ipak je smatrala da je mudro da se pojača bezbednost i nastojala je da smiri zabrinutost među radnicima, navodi britanska agencija.

Portparol oružanih snaga odbio je da kaže koliko je vojnika raspoređeno, pozivajući se na zabrinutost o bezbednosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa