Evropa

EU najavila paket pomoći od osam milijardi dolara za Egipat

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

17/03/2024

-

13:33

EU najavila paket pomoći od osam milijardi dolara za Egipat
Tanjug/AP/Egyptian Presidency Media Office - Copyright Tanjug/AP/Egyptian Presidency Media Office

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je danas najavila paket pomoći od osam milijardi dolara za Egipat koji pati od nedostatka novca i zbog zabrinutosti da bi ekonomski pritisak i sukobi i haos u susednim zemljama mogli da znače dolazak više migranata na evropske obale.

Paket bi trebalo da bude potpisan tokom posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i lidera Belgije, Italije, Austrije, Kipra i Grčke, saopštili su egipatski zvaničnici, preneo je AP.

Paket uključuje i grantove i zajmove u naredne tri godine za najmnogoljudniju zemlju arapskog sveta, navela je Misija Evropske unije u Kairu.

Podsetimo, grčki ministar za migracije Dimitris Keridis rekao je za FT da je Egipat odigrao "veoma kritičnu i ključnu ulogu" u upravljanju neregularnim migracijama u Evropu.

"Nemamo direktne tokove iz Egipta, ali postoje Egipćani koji prelaze kroz istočnu Libiju", rekao je on za FT.

Dodao je da je od vitalnog značaja da se Egiptu, koji se suočio sa "ozbiljnom ekonomskom i izbegličkom krizom" ponudi hitna podrška.

Zvanična Atina nadolazeću podršku Unije Egiptu nazvala je "vitalnom", budući da grčka vlada sa zabrinutošću posmatra situaciju u ovoj zemlji iz dva razloga - prvo, zato što postoji bojazan od povećanja priliva migranata (na Krit) koji su već na egipatskoj teritoriji ili bi mogli tamo stići zbog tragične situacije u Gazi; drugo, zato što je ekonomija Kaira iskušana situacijom u Sueckom kanalu i padom prihoda od turizma. Svako dalje opterećenje egipatske ekonomije može dovesti do šokova za El Sisijevu vladu, koja je razvila strateški odnos sa Grčkom.

Kako piše grčki Kathimerini, činjenica da će Kirjakos Micotakis biti među liderima koji će u nedelju otići u Kairo, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerima Italije i Belgije Đorđom Meloni i Aleksandrom de Kroom, svedoči da je Egipat posebno važan saveznik Atine na više nivoa i njegovo jačanje je od "vitalnog značaja" za Grčku. Stoga svaka promena u Egiptu neminovno utiče i na Atinu.

Više o pomoći Egiptu pročitajte u posebnom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa