Planeta

Novo suđenje četvorici egipatskih bezbednjaka osumnjičenih za ubistvo italijanskog studenta

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

12:55

Novo suđenje četvorici egipatskih bezbednjaka osumnjičenih za ubistvo italijanskog studenta
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje četvorici egipatskih bezbednosnih agenata, koji su optuženi za kidnapovanje i ubistvo jednog italijanskog studenta u Kairu, nastavljeno je danas u Rimu posle dužeg odlaganje zbog pitanja o zakonitosti postupka.

Đulio Ređeni, koji je bio na postiplomskim studijama na britanskom univerzitetu Kembridž, nestao je u egipatskoj prestonici u januaru 2016. godine, njegovo telo pronađeno je skoro nedelju dana kasnije, a obdukcija je pokazala da je bio mučen pre smrti, prenosi Rojters.

Italijanski tužioci navode da su u ubistvo umešana četiri egipatska zvaničnika, ali nisu uspeli da ih lociraju i njima se sudi u odsustvu.

Postupak je prvobitno otvoren u oktobru 2021, ali je suspendovan nakon što je sudija doveo u pitanje njegovu legalnost, budući da nije bilo jasno da li su optuženi svesni da se krivično gone.

Najviši italijanski sud odbacio je navode prethodnog sudije prošle godine.

Italijanski i egipatski tužioci su istraživali slučaj zajedno, ali su došli do različitih zaključaka i Egipat tvrdi da je ubistvo delo kriminalnih grupa i negirao bilo kakvu umešanost države u nestanak ili smrt Ređenija. 

Italijanski tužioci kažu da su major Magdi Šarif iz egipatske Generalne obaveštajne službe, general-major Tarek Sabir, bivši načelnik državne bezbednosti, pukovnik policije Hišam Helmi i pukovnik Ater Kamal, bivši šef istrage u gradu Kairu, odgovorani za otmicu Ređenija. 

Šarif je takođe optužen za zaveru da počini ubistvo.

Ređeni je bio u Kairu radi istraživanja nezavisnosti egiptskih sindikata zbog doktorske teze i njegovi saradnici kažu da je bio zainteresovan za dugogodišnju dominaciju države i vojske nad egipatskom ekonomijom.

Tužioci tvrde da imaju dokaze koji pokazuju da su Šarifovi doušnici pratili Ređenija i na kraju ga uhapsili u metro stanici u Kairu.

Kada je suđenje prvobitno počelo 2021, tužilac Serđo Kolajoko je rekao sudu da je Egipat pokušao da sabotira istrage i sprečio da osumnjičeni budu obavešteni o postupku.

On je istakao da su egipatski istražitelji ignorisali 39 od 64 zahteva za informacije, dodajući da je materijal koji je predat često bio beskorisan, kao što je video iz metro stanice na kojoj je Regeni nestao, na kome nije bilo ničega 20 minuta koliko je student boravio unutra.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet