Evropa

Politički zemljotres u Irskoj: Premijer Leo Varadkar podneo ostavku posle šokantnih rezultata referenduma

Komentari

Autor: Euronews, Euronews Srbija

20/03/2024

-

13:21

Politički zemljotres u Irskoj: Premijer Leo Varadkar podneo ostavku posle šokantnih rezultata referenduma
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Irske Leo Varadkar povlači se sa funkcije, objavio je Euronews. Prethodno su irski mediji objavili da se očekuje "politički zemljotres" nekoliko sati pred konferenciju za štampu kojoj je prethodila sednica Vlade. I dalje se ne očekuju opšti izbori, piše Euronews. 

Očekuje se da bi vladajuća koalicija koja uključuje Varadkarovu partiju Fine Gael pretrpela poraz od nacionalističke stranke Sinn Fein kada sledeći bud budu održan izbori. 

Ostavka Varadkara dolazi manje od dve nedelje od šokantnog glasanja na referendumu za koji se očekivalo da će ukinuti zastarele ustavne odredbe koje se odnose na defeniciju porodice i uloge žene u društvu. Međutim, pobedila je opcija "ne".

Za takav ishod glasanja okrivljuje se "mlaka" Vladina kampanja koja je rezultirala apatijomi niskom izlaznošću.

Šta su pokazali rezultati referenduma?

O čemu se zapravo radi? Protekle nedelje u Irskoj su simultano održana dva referenduma o amandmanima na Ustav, u delu koji se tiče porodice i uloge žene u društvu.

Dva referenduma su sadržala dva pitanja koja su dotakla samu srž društva, preispitujući 41. član Ustava u kojem je zapisano, u delu koji se tiče braka kao osnove porodice, "država se obavezuje da će sa posebnom brigom čuvati instituciju braka, na kojoj se porodica zasniva i da će je zaštiti od napada", dok se drugi referendum ticao drugog paragrafa istog člana u kojem piše, "država će stoga nastojati da obezbedi da majke ne budu obavezane ekonomskim potrebama da se radno angažuju, te da zanemare svoje obaveze u kući".

Smatrajući jezik kojim je pisan Ustav zastarelim, sve političke partije u Irskoj, bez obzira na poltički spektar sa kojeg dolaze, su podržale promenu Ustava. Premijer Varadkar je nakon objavljivanja rezultata referenduma istakao i da je "naša odgovornost bila uveriti većinu ljudi da glasaju 'za', ali nam to očito nije uspelo", ističući da je njegova partija Fine Gael (srp. Porodica Iraca), kao i vladajuća koalicija, bila tvrdi zagovornik prihvatanja ovih amandmana.

Prvi amandman koji se ticao porodice i braka kao institucije odbijen je sa 67,7 odsto glasova, dok je drugi amandman odbijen sa 73,9 odsto glasova. Mnogi analitičari i poznavaoci prilika u irskom društvu su primetili i da su ovo referendumi sa najjasnijim "ne" u istoriji.

 

 

Komentari (0)

Evropa