Evropa

"I ovu godinu će obeležiti migracije širom Evrope": Fronteks tvrdi da je najveći udar na centralni i istočni Mediteran

Komentari

Autor: FoNet

20/03/2024

-

23:09

"I ovu godinu će obeležiti migracije širom Evrope": Fronteks tvrdi da je najveći udar na centralni i istočni Mediteran
"I ovu godinu će obeležiti migracije širom Evrope": Fronteks tvrdi da je najveći udar na centralni i istočni Mediteran - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za kontrolu granica i obala - Fronteks objavila je danas izveštaj u kojem se navodi da i ovu godinu mogu obeležiti iregularne migracije i prekogranični kriminal i da bi najveći pritisak mogao da bude na centralni i istočni Mediteran, što bi se odrazilo na priliv migranata na Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi, na evropskim granicama zabeležena su 442.000 ilegalna prelaska i to je povećanje od 17 odsto u odnosu na 2022. godinu. U izveštaju za 2023. godinu navedeno je da je na zapadnobalkanskoj ruti prijavljeno smanjenje od oko 30 odsto.

Deo migratornog pritiska prešao je sa srpskih granica na granice Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, koja je zabeležila oko 80 odsto povećanja ilegalnih prelazaka granica za 11 meseci 2023, u poređenju sa 2022. godinom.

U delu o Zapadnom Balkanu navedeno je i da su ilegalni migranti bili uglavnom Sirijci, Turci i Avganistanci.

profimedia

 

Istaknuto je da su zabeležena znatna smanjenja broja migranata iz zemalja kojima je ukinut bezvizni status, pre svega iz onih u kojima je ukinut bezvizni režim sa Srbijom, a to su pre svega državljani Tunisa, Indije i Pakistana.

Nasuprot tome, u 2023. godini zabeležen je gotovo isti broj migranata iz Turske, zemlje koja i dalje u regionu uživa bezvizni režim. 

Broj neregularnih prelazaka na spoljnim granicama EU najviši od 2015.

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks saopštila je krajem prošle godine da je broj neregularnih prelazaka na spoljnim granicama Evropske unije dostigao oko 331.600 u prvih 10 meseci 2023.

To je najveći ukupan broj za period od 2015. godine, pri čemu je centralni Mediteran ostao najprometnija migratorna ruta, prenela je Ansa.

profimedia

 

Agencija EU saopštila je da je više od 143.600 ljudi stiglo preko centralnomediteranske rute, između severne Afrike i Italije, u periodu od januara do oktobra, što je najveći ukupan broj u navedenom periodu za proteklih osam godina.

Fronteks je naglasio da pomorski prelazi i dalje predstavljaju rute sa najekstremnijim opasnostima.

"Podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokazuju da je ove godine na Mediteranu prijavljeno 2.468 nestalih osoba, od kojih je većina bila na plovidbi centralnomediteranskom rutom", navela je agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa