Evropa

Prvi samit o nuklearnoj energiji u Briselu, Vučić poručio: U poziciji smo da menjamo norme i navike

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/03/2024

-

10:01

Prvi samit o nuklearnoj energiji u Briselu, Vučić poručio: U poziciji smo da menjamo norme i navike
Prvi samit o nuklearnoj energiji u Briselu, Vučić poručio: U poziciji smo da menjamo norme i navike - Copyright EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu se održava prvi Samit o nuklearnoj energiji koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija. Učestvuje veliki broj svetskih lidera, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je po dolasku na samit rekao da će Srbija biti u poziciji da menja zakonske norme i navike, i to zbog lenjosti po pitanju iskopavanja uglja i zbog neophodnosti da se odričemo fosilnih goriva, ali i zbog pitanja nuklearne energije i zelene energije.

Predsednik Srbije je naveo da će Srbija morati da dovodi ljude iz inostranstva jer nema dovoljno stučnjaka.

Tokom svog govora na smiatu Vučić je izjavio da današnji skup veoma važan i za Srbiju i ceo evropski kontinent, jer nam je svima potrebno više energije kako bismo mogli da ostvarimo veće stope rasta i da realizujemo velike planove u budućnosti. 

"Ne možemo naučiti puno od Srbije po ovim pitanjima, zato što nakon raspada bivše Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje, kao i za budućnost celog evropskog kontinenta", rekao je Vučić.

On je istakao da je taj samit važniji od mnogih drugih foruma i sastanaka na kojima su evropski lideri. 

"Zašto verujem da je ovo veoma važan summit? Zato što smo svi spremni da diskutujemo o velikim planovima, velikim stvarima u budućnosti i koje su dobri za budućnost, ali ne znamo kako da ih sprovedemo. Kao prvo, rekli smo sebi da moramo barem da udvostručimo proizvodnju naoružanja i prateće opreme. Zatim moramo da poboljšamo naš rast, jer su na evropskom kontinentu stope rasta tako male", rekao je Vučić.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

Delegacije iz 30 zemalja stigle u Brisel

Inače na samitu su se okupile delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva. Raspravljaće se o ulozi nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja. 

Predsednik Vučić je ranije izjavio da će u okviru samita biti održani značajni sastanci. 

"Imamo taj samit za nuklearnu energiju, biće mnogo evropskih i svetskih lidera, svi evropski zvaničnici, tako da će to biti prilika za dodatne značajne sastanke za sve nas", rekao je predsednik Vučić.

Samitom će kopredsedavati generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi i predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar de Kro. 

"Samit o nuklearnoj energiji biće prilika za sve lidere koji učestvuju da podele svoje stavove o ulozi koju nuklearna tehnologija mora da igra i koju će igrati u narednim godinama, u ispunjavanju ciljeva dekarbonizacije koje smo zajednički postavili", rekao je uoči samita premijer Belgije Aleksandar de Kro.

Tanjug/AP/Matthias Schrader

 

Grosi: Pitanje nuklearne energije suštinsko pitanje

Grosi je izjavio jutros u Briselu, pred otvaranje samita, rekao da mora da se učini sve što je potrebno da se poveća učešće nuklearne energije u energetskoj tranziciji i procesu dekarbonizacije.

On je prilikom dolaska na samit rekao da svetski lideri smatraju da je pitanje upotrebe nuklearne energije suštinsko pitanje.

Grosi je istakao da je jasno da nuklearna energija postoji i da ima važnu funkciju, kao i da je već polovina čiste energije u Evropi nuklearna. 

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

Na pitanje kako to da platimo, Grosi je rekao da je neophodno obezbediti da sve dostupne mere i instrumente finansiranja, uključujući i poreske olakšice.

Na komentar novianra da postoje i bezbednosni aspekti kada je reč o upotrebi nuklearne energije, Grosi je rekao da se zato moraju ojačati međunarodna tela poput IAEA, kako bismo imali kapacitet i izbegli probleme.

"Energija nije ideološko, već političko pitanje"

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je nuklearna energija jedan od izvora koji može pomoći u borbi sa klimatskom krizom, s jedne strane, a s druge može pomoći EU u izgradnji strateške energetske autonomije.

On je rekao novinarima da je enrgetski sektor fundamentalan za budućnost EU i njenu sposobnost da kontroliše budućnost.

"Dobro je što imamo debatu, što smo odlučili da razgovaramo o tome kako da uvedemo inovacije, kako možemo da investiramo da bismo obezbedili više strateške autonomije i da se uhvatimo u koštac sa ovom klimatskom krizom", rekao je Mišel.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je pitanje energetike često talac ideoloških pristupa, što je loše, jer, kako je rekao, energija nije ideološko i nije geopolitičko pitanje.

On je rekao da Mađarska želi da izađe iz te talačke pozicije nuklearne energije i pristupa i da je smatra onakvom kakva jeste. 

Deklaracija i četiri panel diskusije

Očekuje se da se na kraju samita usvoji i Deklaracija o nuklearnoj energiji, a predviđeno je i da se održe i četiri panel diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

AP Photo/Michael Probst

 

Samit dolazi nakon istorijskog uključivanja nuklearne energije u Globalnu analizu dogovorenu na konferenciji UN-a o klimatskim promenama (COP28) u Dubaiju u decembru prošle godine, koja je pozvala na ubrzanje njenog korišćenja zajedno sa drugim izvorima energije sa niskim sadržajem ugljenika.

To će šefovima država i vlada zemalja učesnica pružiti priliku da podele svoju viziju o ključnoj ulozi nuklearne energije u dostizanju "neto nule" kada je reč o emisijama CO2 i promovisanju održivog razvoja, uključujući nacionalne planove za potpuno iskorišćavanje njenog potencijala.

Komentari (0)

Evropa