Evropa

Rusija: Blokirano 11 kanala na Telegramu zbog terorističkog sadržaja Peskov: Nema planova da se Telegram potpuno blokira

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2024

-

10:42

Rusija: Blokirano 11 kanala na Telegramu zbog terorističkog sadržaja Peskov: Nema planova da se Telegram potpuno blokira
Telegram - Copyright Tanjug/AP/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Ruska agencija za nadzor komunikacija Roskomnadzor ograničila je pristup 11 kanala platforme Telegram zbog ''terorističkog sadržaja'' u poslednja dva dana, prenela je danas agencija RIA.

''Od terorističkog napada u koncertnoj dvorani Krokus Siti Hol vršili smo ciljano praćenje. Beležili smo činjenice o namernom rasturanju raznih neistina nakon terorističkog napada - lažiranja i poziva na ekstremističke aktivnosti", saopšteno je iz Roskomnadzora.

RIA navodi da je na zahtev Roskomnadzora uklonjeno oko 600 dokumenata sa terorističkim sadržajem ili im je zabranjen pristup.

Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da trenutno nema planova za blokiranje društvene mreže Telegram u Rusiji.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Dodao je da osnivač te platforme Pavel Durov treba da obrati više pažnje na to kako se ova društvena mreža koristi.

Kako je u sredu za RIA Novosti rekao izvor upoznat sa situacijom, izvršioci terorističkog napada u  Krokus siti holu u predgrađu Moskve regrutovani su preko Telegram kanala Glas Horasan, u vlasništvu avganistanskog krila Islamske države.

Deputat Državne dume iz Jedinstvene Rusije Oleg Morozov ocenio je danas da je neophodno razviti mehanizam za automatsko blokiranje Telegram kanala koji regrutuju teroriste pomoću ključnih reči pomoću veštačke inteligencije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa