Evropa

Ministar spoljnih poslova Ukrajine apeluje na Zapad: Rusija pojačala vazdušni teror, dajte nam "Patriot"

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2024

-

18:43

Ministar spoljnih poslova Ukrajine apeluje na Zapad: Rusija pojačala vazdušni teror, dajte nam "Patriot"
Ministar spoljnih poslova Ukrajine apeluje na Zapad: Rusija pojačala vazdušni teror, dajte nam "Patriot" - Copyright Euronews Srbija/Skrinšot

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je Rusija pojačala vazdušni teror protiv Ukrajine i lansirala 190 raketa različitih tipova, 140 dronova Šahed i 700 vođenih avio-bombi protiv Ukrajine za samo nedelju dana od 18. do 24. marta. 

On je ukazao na hitnu potrebu Ukrajine za više PVO sistema Patriot i sličnih na pozadini sve većeg intenziteta ruskih vazdušnih udara balističkim projektila, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Odlika aktuelnih ruskih napada je intenzivna upotreba balističkih projektila, koje mogu da dostignu ciljeve izuzetno velikom brzinom, ostavljajući malo vremena ljudima da nađu sklonište i izazivaju značajna razaranja“, naglasio je Kuleba na današnjem brifingu.

Ministar je napomenuo da sistemi Patriot poseduju brojne zemlje širom sveta. Prema njegovim rečima, ovi sistemi mogu i treba da se prenesu u Ukrajinu u najkraćem mogućem roku i pozvao partnere da pokažu "odgovarajuću političku volju", objavljeno je na sajtu ukrajinskog Ministarstva.  

"Ukrajina je trenutno jedina zemlja na svetu koja skoro svakodnevno doživljava napade balističkih raketa. Sistem 'Patriot' treba da bude raspoređen sada ovde u Ukrajini da zaštiti stvarne ljudske živote, a ne da se zadržava na mestima gde je raketna pretnja nula", rekao je Kuleba.

On je naveo tri kritično važna rezultata koje će jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane doneti.

"Pre svega, moćna ukrajinska PVO će spasiti hiljade ljudskih života, što je samo po sebi glavni cilj. 'Patriot' i drugi slični sistemi su defanzivni po definiciji. Oni su namenjeni da zaštite život, a ne da ga oduzmu", naglasio je Kuleba.

Telegram Channel of Head of Zaporizhzhia Regional Military Administration Ivan Fedorov via AP

 

On je ocenio da će snažna ukrajinska protivvazdušna odbrana uštedeti značajnu količinu resursa za ukrajinske partnere, jer svaka oblast koju pokriva Patriot znači manje štete na kritičnoj infrastrukturi i manje novca za oporavak.  

"Treće, moćna ukrajinska protivvazdušna odbrana će pokriti naše trupe i omogućiti im da preokrenu tok rata u korist Ukrajine. Glavna prednost Rusije na bojnom polju sada je široka upotreba vođenih vazdušnih bombi", rekao je Kuleba.

On je dodao da ove bombe, koje su u proseku teške između 500 i 1.500 kilograma, omogućavaju ruskim trupama da unište ciljeve  i napreduju kroz ruševine. 

"Jedini način da se suprotstavimo ovoj varvarskoj taktici je da se obaraju avioni koji bacaju ove bombe, za šta je potreban dovoljan broj savremenih sistema PVO na frontu. Jaka protivvazdušna odbrana na liniji fronta omogućila bi našim trupama ne samo da zadrže položaje, već i da primoraju Ruse na povlačenje“, zaključio je ukrajinski ministar.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa