Evropa

RAT U UKRAJINI Ministarstvo odbrane Rusije: Novi napad "vampirima" iznad Belgorodske oblasti, oboreno 13 projektila

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

26/03/2024

-

08:03

RAT U UKRAJINI Ministarstvo odbrane Rusije: Novi napad "vampirima" iznad Belgorodske oblasti, oboreno 13 projektila
RAT U UKRAJINI Ministarstvo odbrane Rusije: Novi napad "vampirima" iznad Belgorodske oblasti, oboreno 13 projektila - Copyright Tanjug/AP/Iryna Rybakova, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 762 dana. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iznad Belgorodske oblasti uništeno 13 ukrajinskih projektila višecevnog raketnog sistema RM-70 Vampir iz Češke. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija neće pomiriti sa tim da u njenom susedstvu postoji država koja je spremna da zauzme Krim i nove regione svim sredstvima, uključujući silu. Posle jučerašnjeg raketnog napada na Kijev, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je da se Ukrajini obezbedi dodatna oprema za PVO. U napadu na Kijev povređena je jedna žena, a uništen je deo zgrade Akademije dekorativnih i primenjenih umetnosti i dizajna. U Kijevskoj oblasti priveden je agent ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), koji je pokušao da se infiltrira u Nacionalnu policiju i špijunira "Ofanzivnu gardu", saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU). Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da će se u tom gradu grejna sezona završiti ranije zbog ruskih raketnih udara 22. marta, u kojima su uništeni glavni gradski energetski objekti.

Ključni događaji

  • Ruski raketni napad na Kijev, povređena jedna osoba
  • Peskov: Rusija ne prihvata da ima suseda koji hoće da joj oduzme Krim i druge regione 
  • Rusko MO: Iznad Belgorodske oblasti oboreno 13 projektila 
  • U Kijevu u ruskom raketnom udaru oštećena zgrada Akademije primenjenih umetnosti
  • Putin: Napad kod Moskve počinili islamisti, uklapa se u širu kijevsku kampanju zastrašivanja
  • Kuleba: Ukrajini hitno treba više opreme za PVO, posebno Patriot
  • Politiko: Ukrajinci izbegavaju regrutaciju

      Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

             Dešavanja u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

16.03 Kuleba pozvao Zapad da pošalje Ukrajini PVO sisteme "patriot"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je danas zapadne zemlje da obezbede Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane "patriot" jer su oni, kako je naveo, oružje koje je Kijevu očajnički potrebno.

"Dajte nam proklete 'patriote'. Kada bismo imali dovoljno PVO sistema, odnosno 'patriota', mogli bismo da zaštitimo, ne samo živote naših ljudi, već i našu ekonomiju od uništenja", poručio je Kuleba na onlajn konferenciji za novinare.

15.33 Zelenski imenovao Olega Ivaščenka za šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je danas Olega Ivaščenka, bivšeg zamenika šefa Odbambene obaveštajne službe (GUR), za šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine. 

Ranije u toku dana, Zelenski je razrešio Aleksija Danilova sa mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i na tu funkciju imenovao sada bivšeg šefa Spoljne obaveštajne službe Aleksandra Litvinjenka, javlja Ukrajinska pravda.

Euronews/Vladislav Ćup

 

14.02 Sijarto: Izjave o slanju trupa u Ukrajini povećavaju rizik od svetskog rata

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je danas da izjave zvaničnika pojedinih članica NATO-a o slanju vojnih trupa u Ukrajinu povećavaju rizik od novog svetskog rata.

"U ovako kritičnoj situaciji nisu samo akcije te koje imaju značaj, već i reči imaju ogroman značaj. Dakle, kada je reč o izjavama o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu u ime određenih država članica NATO-a, to je zaista opasno, jer mi ne želimo da gledamo tu pretnju i zastrašujući rizik od izbijanja svetskog rata koji se približava", rekao je Sijarto, prenosi TASS.

13.20 Francuska bi mogla da ubrza proizvodnju oružja kako bi pomogla Ukrajini

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorn izjavio je danas da je spreman da iskoristi svoja ovlašćenja kako bi naterao proizvođače oružja da ubrzaju proizvodnju oružja i granata koji su potrebni Ukrajini.

"Te opcije su očigledno na stolu", rekao je francuski ministar na konferenciji za medije, dodavši da su zalihe i proizvodne linije napregnute posebno u pogledu protivvazdušnih raketa i artiljerijskih granata, prenosi Rojters.

On je naveo da bi kompanijama mogao da naloži da daju prioritet proizvodnji određenog tipa oružja, poput raketa "Aster".

Lekorn je rekao da je potražnja za oružjem francuske proizvodnje velika, pogotovo kada je reč o protivodbrambenim, artiljerijskim i radarskim sistemima koje koriste Ukrajinci, dodavši, međutim, da se odbrambena industrija zemlje bori da održi korak sa tim.

"Propustili smo sklapanje nekih ugovora sa zemljama istočne Evrope kojima su rokovi za isporuku bitniji od cene", rekao je francuski ministar.

12.31 Ministarstvo odbrane Rusije: Izveden grupni udar na centre odlučivanja Službe bezbednosti Ukrajine

Ruska vojska izvela je grupni udar sa kopna i mora oružjem dugog dometa na centre odlučivanja i objekte Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Oružane snage Ruske Federacije su tokom poslednja 24 sata izvele grupni udar visoko preciznim oružjem dugog dometa, sa mora i kopna i bespilotnim letelicama, na centre odlučivanja, objekte SBU i preduzeća vojno-industrijskog kompleksa", navedeno je u saopštenju, a prenosi Interfaks.

AP Photo/Andriy Andriyenko

 

09.34 Ukrajinci tvrde da su pogodili brod koji im je Rusija oduzela aneksijom Krima  

Oružane snage Ukrajine pogodile su brod "Konstantin Olšanski" koji je ranije pripadao ukrajinskoj mornarici, a koji je Rusija oduzela 2014. godine kada je anektirala Krim, izjavio je danas portparol mornarice Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Pletenčuk.

On je rekao da je napad izveden protivbrodskom raketom Neptun, prenosi Interfaks Ukrajina.
Pletenčuk je naveo da je brod devet godina je stajao u Sevastopoljskom zalivu, demontiran na delove, a da je onda Rusija odlučila da ga obnovi, zbog čega je napad izveden. 

Ukrajinska vojska saopštila je 24. marta da je pogodila dva ruska desantna broda - Jamal i Azov, centar za vezu i nekoliko infrastrukturnih objekata ruske Crnomorske flote u Sevastopolju.

09.21 Rusija izdala nalog za hapšenje šefa Službe bezbednosti Ukrajine zbog terorizma

Sud Basmanskog okruga u Moskvi izdao je nalog za hapšenje u odsustvu šefa Službe bezbednosti Ukrajine Vasilija Maljuka, pod optužbom za terorizam, prenose ruske agencije.

Maljuk je u ponedeljak na svom Telegram kanalu potvrdio umešanost ukrajinske bezbednosne službe u napade na rafinerije nafte u Rusiji, na Krimski most i brodove u Crnom moru, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da je Maljuk potvrdio i umešanost svog odeljenja u ubistva vojnog komandanta Vladlena Tatarskog i bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, kao i u pokušaj ubistva pisca Zahara Prilepina.

07.29 Peskov: Rusija ne prihvata da ima suseda koji hoće da joj oduzme Krim i druge regione 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija neće pomiriti sa tim da u njenom susedstvu postoji država koja je spremna da zauzme Krim i nove regione svim sredstvima, uključujući silu.

"Kako možemo da dozvolimo da u našem susedstvu postoji država koja je u dokumenta unela nameru da koristi sve metode da oduzme Krim od nas? Da ne govorim o novim regionima", rekao je Peskov u intervjuu za portal Argumenti i fakti. 

Istakao je da je za Rusiju važno da zaustavi proces narušavanja svoje bezbednosti i da isključi mogućnost postojanja u blizini svojih granica države koja ima agresivne aspiracije.

Peskov je dodao da je diskusija o rešavanju ukrajinskog pitanja bez učešća Rusije "apsurdna i uzaludna".

07.21 Rusko MO: Iznad Belgorodske oblasti oboreno 13 projektila 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iznad Belgorodske oblasti uništeno 13 ukrajinskih projektila višecevnog raketnog sistema RM-70 Vampir iz Češke.

Načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da su dve osobe povređene u selu Dubovoje i da im je ukazana lekarska pomoć, prenosi Interfaks. 

Oštećeno je 20 privatnih stambenih objekata i jedan poslovni objekat, rekao je Gladkov.

07.15 U Harkovu će se zbog ruskih napada ranije završiti grejna sezona

U Harkovu će se grejna sezona završiti ranije zbog ruskih raketnih udara 22. marta, u kojima su uništeni glavni gradski energetski objekti, izjavio je gradonačelnik grada Igor Terehov.

07.12 U Kijevu u ruskom raketnom udaru oštećena zgrada Akademije primenjenih umetnosti

Usled ruskih raketnih udara na Kijev, juče je uništen deo zgrade Akademije dekorativnih i primenjenih umetnosti i dizajna, saopštilo je Ministarstvo kulture i informacione politike, prenosi Ukrinform.

07.01 Politiko: Ukrajinci izbegavaju regrutaciju

Briselski portal Politiko piše o tome da Ukrajinci sve više izbegavaju regrutaciju. Kad je Rusija napala Ukrajinu pre dve godine, mladi i stari Ukrajinci preplavili su regrutne centre da bi se prijavili u vojsku. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznaje da je to pitanje "osetljivo". On se čak i nedeljama koje su prethodile ruskoj invaziji u februaru 2022. godine, odupirao pozivima opozicionih poslanika u Kijevu da objavi opštu mobilizaciju.

Ali, sada je neophodno da bude angažovano još više vojnika koje bi trebalo rasporediti duž granice fronta od 1.000 kilometara pre očekivanog velikog ruskog prodora prema Harkovu na severoistoku ili Odesi na jugu.

06.53 Kuleba: Ukrajini hitno treba više opreme za PVO, posebno Patriot

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, posle ruskog raketnog napada na Kijev juče ujutro, pozvao je da se Ukrajini obezbedi dodatna oprema za PVO.

06.45 Agent FSB-a priveden u Kijevskoj oblasti

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) privela je u Kijevskoj oblasti agenta ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), koji je pokušao da se infiltrira u Nacionalnu policiju i špijunira "Ofanzivnu gardu".

06.30 Putin: Napad kod Moskve počinili islamisti, uklapa se u širu kijevsku kampanju zastrašivanja

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su teroristički napad na koncertnu dvoranu u Moskvi počinili islamisti, preneo je Rojters. Putin je priznao da su napad počinila Islamska država, ali je dodao da zvaničnici ne znaju "ko je to naredio".

Sa druge strane, ocenio je da se napad uklapa "u širu kampanju zastrašivanja od strane Ukrajine".

"Ovo zverstvo može biti samo karika u čitavom nizu pokušaja onih koji su od 2014. godine u ratu sa našom zemljom od strane 'neonacističkog režima' u Kijevu", rekao je Putin.

Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

 

06.00 Ruski raketni napad na Kijev, povređena jedna osoba

U ruskom raketnom napadu na Kijev povređena je jedna žena, izjavio je juče gradonačelnik Vitalij Kličko. On je naveo da je u Pečerskom okrugu od fragmenata rakete uništena nestambena trospratna zgrada i da su hitne službe na licu mesta, prenosi Interfaks Ukranjina. Gradska uprava je saopštila da su oštećeni objekti u Pečerskom okrugu.

Komentari (0)

Evropa