Evropa

RAT U UKRAJINI Raketni napad na Kijev, ima povređenih, oštećena zgrada Akademije primenjenih umetnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2024

-

08:31

RAT U UKRAJINI Raketni napad na Kijev, ima povređenih, oštećena zgrada Akademije primenjenih umetnosti
RAT U UKRAJINI Raketni napad na Kijev, ima povređenih, oštećena zgrada Akademije primenjenih umetnosti - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 761 dan. Najveći ukrajinski privatni distributer električne energije DTEK grupa izgubio je oko polovinu svojih proizvodnih kapaciteta nakon masovnog ruskog napada na elektroenergetsku mrežu 22. marta. Rusija je žestoko napala drugi po veličini ukrajinski grad Harkov kao i Lavov koji se nalazi blizu poljske granice, što je unelo veliku zabrinutost za bezbednost Poljske koja je svoju ratnu avijaciju stavila u stanje povišene borbene gotovosti. Poljsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je saopštilo je da će Varšava zahtevati objašnjenja od Rusije u vezi sa "još jednim narušavanjem vazdušnog prostora zemlje". Stanje u Hrakovu je teško jer su gađana energetska postrojenja i tom prilikom uništena je termoelektrana i sve električne podstanice u gradu. Ukrajinske snage uspešno su pogodile dva desantna broda Jamal i Azov, centar veze i nekoliko infrastrukturnih objekata ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, saopštila je Uprava za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine. Rusija tvrdi da je sprečila američke avione da naruše njen vazdušni prostor iznad Barencovog mora.

Ključni događaji:

  • Gradonačelnik Harkova: U ruskim napadima uništena termoelektrana i sve podstanice
  • Distributer električne energije DTEK izgubio pola proizvodnih kapaciteta
  • Moskva: Sprečena dva američka bombardera da naruše granicu Rusije
  • Poljska traži objašnjenje od Rusije za još jedno narušavanje vazdušnog prostora te zemlje
  • Ukrajina tvrdi da je pogodila dva ruska desantna broda i centar veze na Krimu
  • Nakon serije ruskih napada Ukrajina povećala uvoz struje i obustavila izvoz

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

              Dešavanja u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

14.20 U Harkovu će se zbog ruskih napada ranije završiti grejna sezona

U Harkovu će se grejna sezona završiti ranije zbog ruskih raketnih udara 22. marta, u kojima su uništeni glavni gradski energetski objekti, izjavio je gradonačelnik grada Igor Terehov.

"Prošlog petka neprijatelj je zapravo uništio glavne energetske objekte koji su snabdevali naš grad. Svih ovih dana komunalci zajedno sa radnicima iz oblasti energetike nastavljaju da otklanjaju posledice tog napada kako bi se obnovilo pružanje komunalnih usluga u stambenim zgradama. Iako su u tome delimično uspeli, nestašica struje se i dalje oseća. Zbog toga se prevremeni prekid grejne sezone vidi kao gotovo jedina moguća mera za smanjenje opterećenja elektroenergetskog sistema", rekao je gradonačelnik u video poruci objavljenoj na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, zaustavljanje grejanja omogućiće da se struja i topla voda obezbede maksimalnom broju potrošača.

"Od sutra će biti isključeno snabdevanje toplotom. Temperatura vazduha napolju je povoljna", rekao je Terehov. 

13.19 U Kijevu u ruskom raketnom udaru oštećena zgrada Akademije primenjenih umetnosti

Usled ruskih raketnih udara na Kijev, uništen je deo zgrade Akademije dekorativnih i primenjenih umetnosti i dizajna, saopštilo je Ministarstvo kulture i informacione politike, prenosi Ukrinform.

"Tokom jutrošnjeg granatiranja Kijeva, usled pada fragmenata rakete koju je lansirala Ruska Federacija, uništen je centralni deo zgrade u Kijevskoj državnoj akademiji dekorativnih i primenjenih umetnosti i dizajna Mihail Bojčuk. Konkretno, potpuno su uništeni sportska hala, kongresna sala i izložbeni centar. Takođe, prostori odeljenja i auditorijum ustanove pretrpeli su značajna oštećenja", navodi se u saopštenju. Napominje se da na licu mesta rade agencije za sprovođenje zakona i hitne službe.

12.53 Politiko: Ukrajinci izbegavaju regrutaciju

Briselski portal Politiko piše o tome da Ukrajinci sve više izbegavaju regrutaciju.

Kad je Rusija napala Ukrajinu pre dve godine, mladi i stari Ukrajinci preplavili su regrutne centre da bi se prijavili u vojsku.

Mnogi su tada bili nezadovoljni jer ukrajinska vojska tada nije mogla da primi sve zainteresovane zbog nedostatka resursa i opreme, međutim, taj početni patriotski žar je oslabio, kako se ratno stanje rastezalo već treću godinu, pristizalo sve više crnih vreća s mrtvim telima, a muškarci se kući vraćali s povredama i unakaženi.

Tanjug/AP, profimedia

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznaje da je to pitanje "osetljivo". On se čak i nedeljama koje su prethodile ruskoj invaziji u februaru 2022. godine, odupirao pozivima opozicionih poslanika u Kijevu da objavi opštu mobilizaciju.

Ali, sada je neophodno da bude angažovano još više vojnika koje bi trebalo rasporediti duž granice fronta od 1.000 kilometara pre očekivanog velikog ruskog prodora prema Harkovu na severoistoku ili Odesi na jugu.

Pesimizam o budućnosti sukoba takođe sve više uzima maha, a sve više ljudi postavlja pitanje da li je Ukrajina sposobna da porazi Moskvu, ističe Politiko.

12.23 Kuleba: Ukrajini hitno treba više opreme za PVO, posebno Patriot

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, posle ruskog raketnog napada na Kijev jutros, pozvao je da se Ukrajini obezbedi dodatna oprema za PVO.

"Deca u Kijevu trče u zaklon u 10.30 kada protivvazdušna odbrana obara smrtonosne ruske balističke rakete iznad prestonice. Nema zločina koje ruski ološ ne bi počinio, uključujući pokušaj da se balističkom raketom pogodi srce višemilionskog grada", naveo je Kuleba na platformi X.

11.45 Agent FSB-a priveden u Kijevskoj oblasti

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) privela je u Kijevskoj oblasti agenta ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), koji je pokušao da se infiltrira u Nacionalnu policiju i špijunira "Ofanzivnu gardu".

"Prijavom u Nacionalnu policiju, izdajnik se nadao da će dobiti više mogućnosti za prikupljanje podataka o ljudstvu i kretanju vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine. Informacije su bile potrebne za pripremu vazdušnih napada Rusa na objekte Odbrambenih snaga i planiranje borbenih dejstava na prvim linijama fronta", navodi se u saopštenju SBU, prenosi Ukrinform.

Istragom je utvrđeno da je agent FSB upućen da izviđa lokacije vojnih aerodroma i bolnica, kao i odbrambenih fabrika, u Kijevskoj oblasti.

10.51 Sikorski: Razovaraću sa Stoltenbergom o incidentu sa ruskim projektilom

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je da će sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom razgovarati o jučerašnjem incidentu kada je ruski balistički projektil uleteo oko dva kilometra u vazdušni prostor Poljske. Sikorski je rekao da će tražiti objašnjenje i od ruskog ambasadora u Poljskoj, ali da će verovatno, kako je rekao, "dobiti neku demagogiju", prenosi poljska agencija PAP.

"Danas ćemo se sastati u kabinetu premijera, a razgovaraću i sa generalnim sekretarom NATO", naveo je Sikorski.

U subotu je ruski projektil ušao u poljski vazdušni prostor u blizini grada Oserdova, a u poljskom vazdušnom prostoru proveo je 39 sekundi. Oružane snage Poljske su saopštile na društvenoj mreži X da su pokrenute "sve neophodne procedure za osiguranje bezbednosti poljskog vazdušnog prostora" i da su aktivirane "i poljska i saveznička ratna avijacija".

10.37 Ruski raketni napad na Kijev, povređena jedna osoba

U ruskom raketnom napadu na Kijev povređena je jedna žena, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko. On je naveo da je u Pečerskom okrugu od fragmenata rakete uništena nestambena trospratna zgrada i da su hitne službe na licu mesta, prenosi Interfaks Ukranjina. Gradska uprava je saopštila da su oštećeni objekti u Pečerskom okrugu.

"Prema preliminarnim informacijama, u raketnom napadu na Kijev, ima oštećenih objekata u Pečerskom okrugu. Oštećen je stambeni objekat. Operativne službe su na licu mesta", navedeno je u saopštenju, prenosi Ukrinform.

U Kijevu je odjeknulo nekoliko eksplozija, a gradska uprava je navela da u gradu deluje protivvazdušna odbrana.

AP/Markus Schreiber

 

08.29 U Odesi prekinuto snabdevanje strujom

U ukrajinskoj luci Odesa prekinuto je snabdevanje električnom energijom nakon ruskog vazdušnog napada koji je oštetio visokonaponski energetski objekat, saopštio je danas najveći ukrajinski dobavljač energije DTEK.

"Situacija je i dalje teška. Da bi se smanjilo opterećenje mreže, danas u gradu neće funkcionisati elektroprevoz, a ograničena je i industrijska potrošnja", objavljeno je na Telegram kanalu DTEK-a, prenosi Ukrinform.

07.41 Teško oštećena električna mreža širom Ukrajine: Distributer DTEK izgubio pola proizvodnih kapaciteta

Najveći ukrajinski privatni distributer električne energije DTEK grupa izgubio je oko polovinu svojih proizvodnih kapaciteta nakon masovnog ruskog napada na elektroenergetsku mrežu 22. marta, piše Ukrajinska pravda.

"Oni su pogodili nekoliko tipova proizvodnih kapaciteta: pogođen je veliki broj termoelektrana, pogođen je hidroelektrani. Drugo, neprijatelj je pogodio veoma veliki broj mrežnih čvorova Ukrenerga, transformatora itd. Ovaj napad je istovremeno uništio sposobnost sistema da prenosi električnu energiju i smanjio naše proizvodne mogućnosti", objasnio je direktor kompanije Jasno u okviru DTEK grupe Serhij Kovalenko.

Pritom je jutros u Odesi obustavljen rad električnog transporta, saopštilo je gradsko veće tog grada na Telegramu.

"Gradski električni saobraćaj danas ne radi", pojašnjavaju nadležni.

Oštećen je jedan od visokonaponskih energetskih objekata Ukrenerga.

"Situacija je i dalje teška. U Odesi i Odeskoj oblasti se primenjuju hitne restrikcije", saopštio je DTEK.

06.55 Gradonačelnik Harkova: U ruskim napadima uništena termoelektrana i sve podstanice

U ruskom raketnom i napadu dronovima uništena je termoelektrana i sve električne podstanice u Harkovu, izjavio je juče gradonačelnik Harkova Ihor Terehov za nacionalnu televiziju.

Terehov je rekao da se Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, suočio sa izazovnom energetskom situacijom, preneo je Kijev independent.

Tokom napada izvedenog 22. marta oštećena je najveća hidroelektrana u Ukrajini, Dnjepar...

06.45 Moskva: Sprečena dva američka bombardera da naruše granicu Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruski lovac MiG-31 sprečio dva američka bombardera da naruše granicu Ruske Federacije.

"Iznad Barencovog mora otkriven je vazdušni cilj koji se približava državnoj granici Ruske Federacije. Da bismo identifikovali vazdušni cilj i sprečili narušavanje ruske državne granice, MiG-31 lovac iz sastava dežurnih snaga protivvazdušne odbrane dignut je u vazduh", navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

"Kako se MiG-31 približavao, američki avioni su promenili kurs leta, okrenuli se i potom se udaljili od ruske granice", navode iz ruskog ministarstva.

Tanjug AP/South Korea Defense Ministry via AP

 

06.30 Ministarstvo odbrane Rusije: Izvedeni napadi na ukrajinske elektroenergetske objekte

Oružane snage Rusije izvele su visoko precizne napade raketama i dronovima na ukrajinske elektroenergetske objekte, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Vazdušno-kosmičke snage izvele su noćas grupni udar iz vazduha visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama na elektroenergetske objekte, pogone za proizvodnju gasa i mesta gde se sklapaju i testiraju pomorski dronovi, navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

06.20 Nakon serije ruskih napada Ukrajina povećala uvoz struje i obustavila izvoz

Ukrajina je od juče naglo povećala uvoz električne energije i obustavila izvoz nakon serije ruskih vazdušnih udara raketama i dronovima na objekte elektroenergetskog sistema, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

06.05 Poljska traži objašnjenje od Rusije za još jedno narušavanje vazdušnog prostora te zemlje

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Varšava zahtevati objašnjenja od Rusije u vezi sa "još jednim narušavanjem vazdušnog prostora zemlje", pošto je pozvalo Moskvu da "zaustavi terorističke vazdušne napade na stanovnike i teritoriju Ukrajine".

06.00 Ukrajina tvrdi da je pogodila dva ruska desantna broda i centar veze na Krimu

Ukrajinske snage uspešno su pogodile dva desantna broda Jamal i Azov, centar veze i nekoliko infrastrukturnih objekata ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, saopštila je Uprava za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine, a prenose ukrajinski mediji.

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev sinoć je saopštio da je jedna osoba poginula, a četiri su povređene u raketnom napadu ukrajinskih snaga na Sevastopolj.

 

Komentari (0)

Evropa