Evropa

RAT U UKRAJINI U ukrajinskom granatiranju sela u Belgorodskoj oblasti poginule četiri osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2024

-

08:16

RAT U UKRAJINI U ukrajinskom granatiranju sela u Belgorodskoj oblasti poginule četiri osobe
RAT U UKRAJINI U ukrajinskom granatiranju sela u Belgorodskoj oblasti poginule četiri osobe - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 754 dana. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi prisustvo zapadnih trupa u Ukrajini moglo da dovede svet na ivicu trećeg svetskog rata, napominjući da misli da niko ne želi takav scenario. Putin je rekao da Rusija mora da razmisli o tome sa kim bi mogla da razgovara o postizanju mira u Ukrajini, sugerišući da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije mogući sagovornik u pregovorima. On je u nedelju proglasio pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji, dok je Zelenski prokomentarisao da izbori nisu bili legitimni, dodavši da je reč o "simulaciji izbora", i da Putinu treba suditi u Hagu. U međuvremenu, jedna osoba je poginula a 11 je ranjeno u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti, a za žrtvu se navodi da je devojka od 16 godina koja je stradala u zapaljenoj kući, izjavio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. 

Ključni događaji:

  • Putin proglasio pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji
  •  Zelenski: Izbori za predsednika nisu legitimni, Putinu treba suditi u Hagu
  • Putin: Zapadne trupe u Ukrajini mogle bi da dovedu svet na ivicu trćeg svetskog rata
  • U granatiranju belgorodske oblasti poginula jedna, ranjeno 11 osoba
  • SBU: Ukrajinski dronovi pogodili 12 ruskih rafinerija nafte od početka rata
  •  Britansko Ministarstvo odbrane: Opao izvoz ruskog oružja u poslednjoj deceniji

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

             Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

21.04 Šefovi diplomatija EU saglasni da uvedu sankcije odgovornima za smrt Navaljnog

Ministri spoljnih poslova Evropske unije postigli su danas dogovor da uvedu sankcije ljudima i organizacijama koje, kako smatraju, snose odgovornost za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, potvrdio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Ministri zemalja članica EU doneli su ovu odluku dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da je ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima, prenosi Rojters.

20.10 Zelenski zahvalio EU na stvaranju novog fonda pomoći

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je večeras rukovodstvu Evropske unije i državama članicama na stvaranju novog Fonda za pomoć Ukrajini u okviru Evropskog fonda za mir.

"Danas želim da se zahvalim rukovodstvu Evropske unije i svim državama članicama na stvaranju novog Fonda za pomoć Ukrajini u okviru Evropskog fonda za mir. Iznos je pet milijardi evra koji će ići za podršku našim odbrambenim akcijama u ovoj godini. Takođe očekujemo da će ovaj fond postati komponenta opšteg bezbednosnog sporazuma između Ukrajine i Evropske unije", rekao je Zelenski u video poruci, prenosi Ukrinform.

18.30  U ukrajinskom granatiranju sela u Belgorodskoj oblasti poginule četiri osobe

Četiri osobe su poginule u ukrajinskom granatiranju sela Nikolskoje u ruskoj Belgorodskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, izjavio je danas lokalni guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu objavio da su žrtve bračni par, 17-godišnji mladić i njegova baka, preneo je Rojters navodeći da je njihova kuća direktno pogođena ukrajinskom granatom.

Prema rečima Gladkova, pad granate na porodičnu kuću preživela je devojčica koja je preneta na odeljenje intenzivne nege.

17.13 Borelj: Savet odobrio moj predlog o pomoći Ukrajini, EU ispunjava svoje reči

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je danas da je Evropski odbor za spoljne poslove odobrio njegov predlog o pomoći od pet milijardi evra Fondu za Ukrajinu i da EU ispunjava svoje reči.

"Fond će podržati Ukrajinu u nabavljanju vojne opreme neophodne da odbrani svoje ljude i svoja prava na postojanje, u borbu protiv ruske agresije. Naše reči ćemo pretočiti u delo", rekao je Borelj i dodao da EU ispunjava svoje obaveze.

14.50 Savet ministara spoljnih poslova EU odobrio pet milijardi evra za podršku Ukrajini

Savet ministara spoljnih poslova EU, na sastanku na kojem je učestvovao ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, doneo je konačnu odluku o izdvajanju dodatnih pet milijardi evra za vojnu podršku Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Euronews

 

Ministar je izrazio zahvalnost kolegama na ovom koraku i pozvao evropske partnere da što pre donesu sve neophodne odluke za povećanje i ubrzanje snabdevanja ukrajinskom vojskom naoružanjem i municijom, kao i razvoj odbrambenih industrija Evropske unije i Ukrajine, navodi se na sajtu ukrajinske vlade. Kuleba je poručio da je "ukrajinski vojnik jedina nada Evrope za očuvanje mira".

14.18 Slovenija će dati milion evra za kupovinu municije Ukrajini

Slovenija se priključila češkoj inicijativi da se kupi milion komada artiljerijske municije za Ukrajinu od trećih zemalja, saopštilo je danas slovenačko ministarstvo spoljnih poslova za agenciju STA. Ukrajina bi trebalo da dobije prvu isporuku municije u junu. Prema saopštenju ministarstva, vlada je razgovarala o češkoj inicijativi na sednici u četvrtak, ali nije otkrivalo više detalja slovenačkoj novinskoj ageniciji.

12.31 Dve osobe poginule u ukrajinskom granatiranju Belgoroda

Dve osobe su poginule, a četiri su povređene tokom današnjeg granatiranja Belgorodske oblasti od strane ukrajinskih trupa, saopštio je na Telegramu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

On je precizirao da su 17-godišnji mladić i muškarac poginuli od direktnog udarca u privatnu kuću u selu Nikolskoje.

Ruski sistemi PVO uništili su 10 raketa RM-70 Vampir koji je lansirala Ukrajina iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi agencija RIA Novosti.

09.55 Šmihal: Ulazak Ukrajine u EU bi doneo više koristi nego troškova

Pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji doneće više koristi nego troškova, a zemlje članice EU trebalo bi da odobre naredne formalne korake za početak pregovora kasnije ove nedelje, rekao je premijer te zemlje Denis Šmihal.

Tanjug/AP/Henry Nicholls

 

"Čekamo i želimo da dobijemo odobrenje Saveta Evrope ove nedelje i verujemo da možemo da počnemo pregovore o pristupanju u prvoj polovini ove godine“, napomenuo je Šmihal za Euraktiv.

Njegovi komentari usledili su nakon što je Evropska komisija prošle nedelje poslala nacrt pregovaračkog okvira za pregovore Ukrajine i Moldavije državama članicama, nakon odluke lidera EU u decembru. Nedavni izveštaj Brugelovog istraživačkog centra, kao i interni dokumenti EU koje je Euraktiv video, procenjuju da je finansijski trošak pristupanja Ukrajine između 110 i 136 milijardi evra za sedmogodišnji budžet EU, otprilike između 0,10 odsto i 0,13 odsto BDP-a bloka.

"Videli smo izveštaje, ali ukrajinsko tržište, ukrajinske odbrambene snage, ukrajinske sirovine i kritični materijali i drugi sektori mogu doneti mnogo više u smislu bezbednosti i ekonomske koristi", ocenio je ukrajinski premijer.

09.07 Nariškin: Odluka Hruščova da se Krim preda Ukrajini je bila neoprostiva i tragična 

Direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin izjavio je danas da je odluka iz 1954. godine da se Krim preda Ukrajini bila "neoprostiva i tragična" greška sovjetskog lidera Nikite Hruščova.

Nariškin, koji je i predsednik Ruskog istorijskog društva, rekao je, na okruglom stolu povodom 10. godišnjice ponovnog ujedinjenja Krima i Sevastopolja sa Rusijom, da je to bio neustavan i voluntaristički korak, prenose Ria novosti.

"Razmišljajući o istoriji Krima i Sevastopolja, ne možemo a da ne osetimo duboko razočaranje zbog neoprostive, tragične greške koju je svojevremeno napravio Nikita Sergejevič Hruščov. Međutim, već tada je bilo jasno da je ovaj neustavan, voluntaristički korak direktno u suprotnosti sa težnjama stanovnika poluostrva", rekao je Nariškin.

08.18 Jedna osoba povređena u granatiranju Belgoroda, Ukrajina oborila 17 dronova

Jedna osoba je povređena tokom jutarnjeg granatiranja Belgoroda od strane ukrajinskih trupa, saopštio je gradonačelnik Valentin Demidov. Ruski sistemi PVO uništili su 10 raketa RM-70 Vampir koji je lansirala Ukrajina iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi agencija RIA Novosti. Tokom noći ruske trupe su izvršile udar na Ukrajinu sa raketama i dronovima, a 17 od 22 bespilotne letelice je oboreno, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu.

Prema izveštaju, ruske snage su napale oblast Harkova sa pet protivvazdušnih vođenih raketa S-300/S-400, dve vođene vazdušne rakete X-59 u oblasti Sumi i 22 bespilotne letelice tipa Šahed, prenosi Ukrinform. Kao rezultat borbenih dejstava, oboreno je 17 bespilotnih letelica Šahed u Kijevskoj, Poltavskoj, Hmeljnickoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Vinjičkoj, Zaporoškoj i Rivenskoj oblasti.

06.50 Zelenski: Izbori za predsednika nisu legitimni, Putinu treba suditi u Hagu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da izbori za predsednika Rusije nisu legitimni, dodavši da je reč o "simulaciji izbora".

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

"Ruski diktator simulira nove izbore. Svima u svetu je jasno da ova figura, kao što se to već često dešavalo tokom istorije, jednostavno bolesno voli vlast i čini sve da vlada večno", rekao je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Rojters.

Dodao je da Putinu treba suditi u Hagu.

"To je ono što moramo da obezbedimo", poručio je Zelenski. 

06.30 SBU: Ukrajinski dronovi pogodili 12 ruskih rafinerija nafte od početka rata

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) je od početka rata u toj zemlji lansirala ukupno 12 napada dalekosežnim dronovima koji su pogodili ruske rafinerije, rekao je juče izvor SBU za Rojters.

Ukrajinski izvor je rekao da je ta rafinerija Slavjanski u Krasnodarskom kraju u Rusiji, koja je pogođena protekle noći, napadnuta u operaciji koju je organizovala SBU zajedno s drugim ukrajinskim snagama.

Moskva optužuje Ukrajinu da koristi "terorističke aktivnosti" u pokušaju da omete trodnevne predsedničke izbore u toj zemlji, koji su sinoć završeni.

06.15 Putin: Zapadne trupe u Ukrajini mogle bi da dovedu svet na ivicu trćeg svetskog rata

Putin je izjavio je da bi prisustvo zapadnih trupa u Ukrajini moglo da dovede svet na ivicu trećeg svetskog rata, napominjući da misli da niko ne želi takav scenario. Putin je u svom izbornom štabu rekao da Rusija mora da razmisli o tome sa kim bi mogla da razgovara o postizanju mira u Ukrajini, sugerišući da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije mogući sagovornik u pregovorima, prenele su RIA Novosti. 

Tanjug/(AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

06.09 Putin proglasio pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je pobedu na izborima i poručio da postoje uslovi za "dalji razvoj kako bi Rusija bila jača, čvršća i efikasnija". Izlazne ankete pokazju da je 87,6 odsto ljudi glasalo za aktuelnog predsednika.

"Dragi prijatelji, drago mi je što sam večeras sa svojim saborcima i istomišljenicima. Istorija se ponavlja, sve se ponavlja, a svi smo mi saborci. Svi smo mi jedan tim. Želim da zahvalim svim građanima Rusije, koji su izašli na izbore i glasali", poručio je Putin, prenosi RIA.

 

Komentari (0)

Evropa