Evropa

RAT U UKRAJINI Dve osobe poginule u granatiranju Belgorodske oblasti u Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

16/03/2024

-

09:03

RAT U UKRAJINI Dve osobe poginule u granatiranju Belgorodske oblasti u Rusiji
RAT U UKRAJINI Dve osobe poginule u granatiranju Belgorodske oblasti u Rusiji - Copyright Tanjug AP/Ukrainian Emergency Service via AP Photo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 752 dana. Juče je u ruskom raketnom napadu na Odesu ubijeno 20 osoba, dok je povređeno najmanje 75, izjavio je načelnik tog regiona. Povodom tog napada ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poručio da će Rusija dobiti "pravičan odgovor". Na diplomatskom terenu vodi se borba za nastavak pomoći Kijevu, a nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da će zemlje koje podržavaju Ukrajinu napraviti koaliciju kojom će se obezbediti dalekometna artiljerija. 

Ključni događaji

  • U ruskom raketnom napadu na Odesu najmanje 20 mrtvih i 75 ranjenih, saopštio načelnik regiona 
  • Dve osobe poginule u ukrajinskom granatiranju Belgoroda
  • Zelenski: Moskva će dobiti "pravičan odgovor" zbog napada na Odesu 
  • Blinken razgovarao sa Grosijem o nuklearnoj elektrani Zaporožje 
  • Šolc najavio koaliciju za obezbeđivanje dalokometne artiljerije Ukrajini 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

 

18.27 Blinken i Kuleba razgovarali o situaciji na bojnom polju u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o najnovijim dešavanjima na bojnom polju i paketu dodatne bezbednosne pomoći u vrednosti od 300 miliona dolara, koji su Sjedinjene Države najavile 12. marta.

Blinken je istakao potrebu da Predstavnički dom američkog Kongresa što pre usvoji zakon o pomoći Ukrajini koji je od ključnog značaja za unapređenje interesa američke nacionalne bezbednosti, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

16.31Stavljen pod kontrolu požar u ruskoj rafineriji nafte izazvan u napadu dronom

Požar, koji je izbio jutros u ruskoj rafineriji nafte u Sizranju u Samarskoj oblasti nakon napada ukrajinskog drona, stavljen je pod kontrolu, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

Ministarstvo je navelo da su vatrogasci angažovani da potpuno ugase požar, javila je agencija Interfaks.

Ukrajinske bespilotne letelice su jutros napale dve rafinerije nafte u Samarskoj oblasti, a u pogonu u Sizranju izbio je požar, a povređenih nije bilo, rekao je načelnik regiona Dmitrij Azarov. 

15.44 MSP Rusije saopštilo da će pozvati britanskog ambasadora zbog izjava o Krimu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zapretila je britanskom ambasadoru u Moskvi pozivom u rusku diplomatsku službu zbog objavljivanja saopštenja o nepostojanju "pravnih osnova" u Ruskoj Federaciji za održavanje ruskih predsedničkih izbora na Krimu i novim regionima.

"Pažljivo vodimo evidenciju o pokušajima mešanja u ruske predsedničke izbore... Imam sledeće pitanje za britansku ambasadu: da li je vaš ambasador skoro bio na Smolenskom trgu? Ne predstavlja nam zadovoljstvo da ga vidimo, ali možemo ga pozvati preventivno ako ovo ne prestane", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

14.18 MO Rusije: Uništen objekat za sklapanje dronova kod Odese

Ruske snage uništile su tokom proteklog dana ukrajinsku radionicu za sklapanje dronova i lokacije predviđene za razmeštanje ukrajinskih formacija u blizini Odese, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Operativno-taktičke bespilotne letelice, raketne trupe i artiljerija ruskih snaga uništili su radionicu za sklapanje bespilotnih letelica u blizini naselja Konotop u Sumskoj oblasti, lokacije za privremeno razmeštanje neonacista ukrajinskih formacija Ljuta i Cunami u blizini Odese, četiri kontrolna punkta bespilotnih letelica ukrajinske vojske, ali su uspešno dejstvovale i po ljudstvu i vojnoj opremi neprijatelja u 149 oblasti", navodi se u saopštenju ruskom MO, prenosi TASS.

14.04 Zaharova: Zapad je tokom godine činio sve da poremeti ruske predsedničke izbore

Neprijatelji Rusije iz zapadnih zemalja aktivno su tokom prošle godine pokušavali da ometaju ruske predsedničke izbore, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Naši protivnici nisu se aktivirali pre nedelju ili mesec dana. Čini mi se da su u proteklih godinu dana učinili sve da poremete predsedničke izbore, spreče njihovo održavanje ili na različite načine iskrive koncepciju izbora", rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prema njenim rečima Zapad je organizovao kampanje dezinformacija i širenje uticaja u sajber sferi: od plasiranja neprijateljskih sadržaja do blokiranja aplikacija ruskih organizacija na digitalnim platformama, što je takođe veoma ozbiljan element stranog uplitanja i pokušaja vršenja uticaja.

Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina

 

13.50 Lavrov: Pitanje kome pripadaju Krim i Sevastopolj zauvek je zatvoreno

Krim i Sevastopolj su sastavni deo Rusije i pitanje kome te teritorije pripadaju zauvek je zatvoreno, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u video poruci posvećenoj 10. godišnjici "Krimskog proleća".

"Pitanje kome pripadaju Krim i Sevastopolj je zatvoreno. Poluostrvo je sastavni deo Ruske Federacije", rekao je Lavrov, prenosi TASS. Prema rečima ruskog ministra, proteklih godina bilo je moguće prevazići mnoge probleme koji su "nasleđeni" od Ukrajine.

"Imajući jasne izglede za dalji razvoj, Krimljani mogu sa samopouzdanjem i optimizmom da gledaju u budućnost", dodao je on. Pored toga, kako je naveo, na Krimu se striktno poštuju prava svih građana bez izuzetka, bez obzira na nacionalnost i jezik.

Lavrov je ocenio da je dalji razvoj situacije pokazao da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom bila jedina ispravna odluka. "Ona je omogućila da se zaštiti život, čast i dostojanstvo Krimljana od nasrtaja rusofobičnog kijevskog režima“, rekao je ministar i čestitao svim stanovnicima poluostrva 10-godišnjicu "istorijskog ujedinjenja sa Rusijom".

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

13.08 Ruska vojska zaustavila pokušaj proboja diverzanata u Belgorodsku oblast

Ruska vojska zaustavila je pokušaje diverzantskih grupa Oružanih snaga Ukrajine iz Sumske oblasti da prodru na teritoriju Ruske Federacije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. "Napadi su odbijeni i pokušaji prodora na teritoriju Ruske Federacije diverzantskih i izviđačkih grupa ukrajinskih militanata iz naselja Popovka u Sumskoj oblasti, kao i u pravcu naselja Spodarjušino i Kozinka, u Belgorodskoj oblasti", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su u regionima Ukrajine koji se graniče sa Belgorodskom i Kurskom oblašću, ruske jedinice nanele "sveobuhvatnu štetu ljudstvu i tehnici“.

"Kao rezultat vazdušnih udara i artiljerijske vatre, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su do 30 vojnika, tri tenka, dva borbena oklopna vozila, borbeno vozilo MLRS češke proizvodnje Vampir i borbeno vozilo Grad MLRS", navodi se u saopštenju Ministarstva.

12.45 Italija: Evropi je potrebna jasna strategija u borbi protiv ruskog napada na Ukrajinu

Evropa bi trebalo da izbegava da daje "bombastične" i kontradiktorne izjave, već bi trebalo da ima jasnu i ujedinjenu strategiju protiv Rusije, kada je reč o ratu u Ukrajini, rekao je italijanski ministar odbrane Gvido Kroseto, dodajući da Rim nikada neće poslati vojsku u konfliktnu zonu. "Zapad treba da izbegava bombastične izjave poput slanja NATO trupa u Ukrajinu, kako bi pred sobom izgledao bolje. Zapad treba da izbegava susrete u kojima ima po dvoje, troje sagovornika, kada nas je 27 u Evropskoj uniji", rekao je Kroseto za list Republika.

Sa ciljem da se suprotstavi Rusiji, "monolitu", Kroseto dodaje, Evropi je potrebna "jasna strategija, bez kontradiktornosti, i potencijalno sagrađena u koaliciji". Italija je obećala da će poslati materijal i opremu Kijevu, uključujući oružje, potrebno Ukrajini u ratu protiv Rusije, navodi Rojters.

09.20 FSB privela Rusa koji je planirao teroristički napad na Transsibirsku železnicu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je privela Rusa koji je po nalogu ukrajinskih obaveštajaca planirao teroristički napad na Transsibirsku železnicu, prenela je RIA Novosti.

"Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije privela je ruskog državljanina, rođenog 1962. godine, koji je planirao da izvrši teroristički čin na železničkom čvoru Transsibirske železnice u Sverdlovskoj oblasti, po nalogu glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine. Protiv osumnjičenog je pokrenut krivični postupak za terorizam", pojasnio je FSB.

Osumnjičeni je priznao krivično delo i sarađuje sa istražiteljima, dodaje se. Dodaje se da ga je ukrajinska specijalna služba regrutovala u gradu Lavovu i da je prošao diverzantsku obuku, a potom je poslat u Rusiju da izvrši teroristički napad na voz koji prenosi materijal za Severni vojni okrug. Kod osumnjičenog su pronađena sredstva kojim je planirao da izvrši diverziju, dodaje se.

09.02 Gladkov: Dve osobe poginule, tri povređene u granatiranju Belogorodske oblasti

Dve osobe su poginule, a tri su povređene u posledicama granatiranja ruske Belgorodske oblasti od strane ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov. On je u objavi na Telegramu precizirao da su poginule su dve osobe: muškarac i žena, a da se lekari bore za život njenog sina.

Gladkov je rekao da su još dva muškarca zadobila  povrede glave,a da se njihovo stanje  ocenjuje kao zadovoljavajuće, i da su svi povređeni hospitalizovani.

Ruska protivvazdušna odbrana presrela  tri bespilotne letelice, raketu i taktičku balističku raketu Točka-U iznad Belgorodske oblasti Rusije i pet dronova iznad Kurske oblasti, saopštilo je ranije rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske bespilotne letelice su jutros napale i dve rafinerije nafte u Samarskoj oblasti Rusije, a u pogonu u Sizranju je izbio požar, saopštio je šef regiona Dmitrij Azarov.

On je naveo da je zaustavljen pokušaj napada na rafineriju nafte u Novokujbiševsku, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ni u jednom napadu nema povređenih.

Azarov je dodao da se u ovim pogonima preduzimaju mere za hitno otklanjanje posledica napada.

08.00 Blinken razgovarao sa Grosijem o nuklearnoj elektrani Zaporožje

Državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u Beču sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem o pitanjima nuklearne bezbednosti i zaštite, uključujući prisustvo IAEA u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.  

"Blinken je ponovio snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država globalnoj misiji IAEA za primenu garancija o nuklearnom neširenju, uključujući i rešavanje spornih pitanja u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom", navodi se u saopštenju Stejt departmenta. 

On je ukazao na ključnu ulogu IAEA u pomaganju državama članicama da razviju i izvuku korist iz miroljubive upotrebe nuklearne energije, nauke i tehnologije za pomoć u postizanju ciljeva održivog razvoja UN, uključujući i suočavanje sa izazovom globalnih klimatskih promena. 

07.45 Zelenski: Rusija će dobiti "pravičan odgovor" 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da će Rusija dobiti "pravičan odgovor" kijevskih snaga za dvostruki udar balističkih projektila u crnomorskom lučkom gradu Odesi, u kojem je poginulo najmanje 20 osoba. 

"Naše odbrambene snage će svakako učiniti sve da osiguraju da ruske ubice osete naš pravičan odgovor", saopštio je Zelenski u večerašnjem obraćanju na platformi Telegram.

Euronews/Vladislav Ćup

 

07.30 G7 poručio Iranu da ne šalje balističke rakete Rusiji

Grupa G7 poručila je Iranu da ne prebacuje balističke rakete Rusiji, kako bi ih koristila za rat protiv Ukrajine, upozoravajući da će preduzeti odgovarajuće mere protiv Teherana ukoliko to učini.

"Ukoliko Iran pokrene isporuku balističkih projektila ili slične tehnologije Rusiji, spremni smo da odgovorimo brzo i koordinisano, uključujući i da primenimo nove i značajne mere protiv Irana", naveli su lideri G7 u saopštenju. 

Neimenovani izvori su rekli Rojtersu prošlog meseca da je Iran obezbedio Rusiji veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja, čime se produbila vojna saradnja između te dve zemlje, koje su pod sankcijama Rusije.

U izjavi G7 se ne navodi da li se veruje da je Rusija već primila iranske projektile, što, prema oceni Rojtersa, ukazuje na to da Teheran i dalje razmatra tu mogućnost.

"Duboko smo zabrinuti zbog izveštaja da Iran razmatra transfer balističkih raketa i slične tehnologije. Pozivamo Iran da ne radi to, jer bi to dodatno destabilizovano region i predstavljalo eskalaciju u podršci ruskom ratu u Ukrajini", ističe se iz G7 i dodaje da je Teheran već poslao Rusiji dronove koji su se koristili protiv civila.

Italija je ove godine predsedavajuća G7. 

Komentari (0)

Evropa