Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Porastao broj žrtava u ruskom napadu na Odesu, Zelenski: Moskva će dobiti "pravičan odgovor"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

15/03/2024

-

08:16

RAT U UKRAJINI Porastao broj žrtava u ruskom napadu na Odesu, Zelenski: Moskva će dobiti "pravičan odgovor"
RAT U UKRAJINI Porastao broj žrtava u ruskom napadu na Odesu, Zelenski: Moskva će dobiti "pravičan odgovor" - Copyright Tanjug AP/Ukrainian Emergency Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 751 dan. Ruska garda i Oružane snage odbile su napade ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa u blizini sela Tetkino, u Kurskoj oblasti, a sprečen je i pokušaj upada u Belgorodsku oblast. Ukrajinske snage bacile su eksplozivnu napravu na nuklearku u Zaporožju, a dan za nama obeležila je izjava evropskog šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja, koji je rekao da bi ishod rata u Ukrajini mogao da bude odlučen već ovog proleća ili leta i da Kijev ne može da čeka rezultate američkih predsedničkih izbora u novembru.

Ključni događaji:

  • Makron: Evropa treba da se pripremi za rat ako želi mir
  • Sprečen pokušaj upada ukrajinske vojske u Belgorodsku i Kursku oblast
  • Borelj: Ishod rata u Ukrajini biće odlučen ovog proleća ili leta, moramo biti brzi
  • Ukrajinske snage bacile eksplozivnu napravu na nuklearku u Zaporožju
  • Zelenski i Šolc razgovarali telefonom uoči sastanka lidera Vajmarskog trougla
  • Lavrov: Zapad faktički već vodi rat protiv Rusije

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

19.51 Savet Evrope osudio ruski napad na Odesu

Generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović-Burić osudila je danas ruski raketni napad na Odesu.

„Snažno osuđujem ruski raketni napad na Odesu usmeren na civilnu infrastrukturu. Ovi napadi moraju da prestanu“, navela je ona na platformi X (Tviter).

19.07 Blinken razgovarao sa Grosijem o nuklearnoj elektrani Zaporožje

Državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas u Beču sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem o pitanjima nuklearne bezbednosti i zaštite, uključujući prisustvo IAEA u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje. 

"Blinken je ponovio snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država globalnoj misiji IAEA za primenu garancija o nuklearnom neširenju, uključujući i rešavanje spornih pitanja u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

On je ukazao na ključnu ulogu IAEA u pomaganju državama članicama da razviju i izvuku korist iz miroljubive upotrebe nuklearne energije, nauke i tehnologije za pomoć u postizanju ciljeva održivog razvoja UN, uključujući i suočavanje sa izazovom globalnih klimatskih promena.

18.25 Zelenski: Rusija će dobiti "pravičan odgovor"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da će Rusija dobiti "pravičan odgovor" kijevskih snaga za dvostruki udar balističkih projektila u crnomorskom lučkom gradu Odesi, u kojem je poginulo najmanje 20 osoba.

"Naše odbrambene snage će svakako učiniti sve da osiguraju da ruske ubice osete naš pravičan odgovor", saopštio je Zelenski u večerašnjem obraćanju na platformi Telegram.

Tanjug/Ukrainian Emergency Service via AP

 

Načelnik regiona Oleg Kiper saopštije ranije da je broj ubijenih u ruskom raketnom napadu na Odesu porastao na 20, dok je povređeno najmanje 75 osoba.

17.56 Broj žrtava ruskog napada na odesu porastao na 20

Broj ubijenih u ruskom raketnom napadu na Odesu porastao je na 20, dok je povređeno najmanje 75 osoba, izjavio je načelnik regiona Oleg Kiper u televizijskom saopštenju, javlja Rojters.

U prvom napadu pogođene su kuće, a pošto je hitna pomoć stigla na lice mesta dogodio se drugi napad, kažu lokalne vlasti. Među povređenima ima i medicinskih radnika.

U napadu je pogođena civilna infrastruktura i izbio je požar, prenosi AP. Kiper je ranije saopštio da je u pojedinim domaćinstvima došlo do prekida u snabdevanju gasom i strujom, kao i da su oštećene privatne kuće i spasilačka vozila.

17.48 Stoltenberg razgovarao sa finskim predsednikom o podršci Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i finski predsednik Aleksandar Stub razgovarali su danas telefonom o pripremama za samit NATO u Vašingtonu i podršci Ukrajini.

„Pozdravili smo istorijsko pristupanje Švedske NATO i razgovarali o pripremama za samit NATO u julu. Kada se članice Alijanse sastanu u Vašingtonu, ojačaćemo našu odbranu, napraviti korak napred za Ukrajinu i produbiti naše partnerstvo“, naveo je Stoltenberg na platformi X.

 

 

Stub je na platformi X naveo da je sa generalnim sekretarom Alijanse, pored priprema za samit u Vašingtonu, razgovarao o integraciji Finske u NATO i  "potrebi da se nastavi podrška Ukrajini“.

17.21 Šolc i Makron se obavezali da pošalju oružje Ukrajini

Zemlje koje podržavaju Ukrajinu napraviće koaliciju kojom će se obezbediti dalekometna artiljerija Kijevu u odbranu od ruskog napada i iskoristi novac od zaplenjene ruske imovine da se Ukrajini kupi oružje, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

"Jasno je da podržavamo Ukrajinu i takođe je jasno da mi nismo u ratu sa Ukrajinom. Naš zajednički cilj je da obezbedimo da Ukrajina može efikasno da se brani od ruske invazije. Naša podrška neće oslabiti", rekao je Šolc u Berlinu na sastanku takozvanog Vajmarskog trougla, na kojem su učestvovali lideri Nemačke, Poljske i Francuske, preneo je Rojters.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će Pariz i saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko god to bude potrebno.

"Bezbednost Evrope je na kocki", poručio je Makron.

16.43 G7 poručio Iranu da ne šalje balističke rakete Rusiji

Grupa G7 poručila je danas Iranu da ne prebacuje balističke rakete Rusiji, kako bi ih koristila za rat protiv Ukrajine, upozoravajući da će preduzeti odgovarajuće mere protiv Teherana ukoliko to učini.

"Ukoliko Iran pokrene isporuku balističkih projektila ili slične tehnologije Rusiji, spremni smo da odgovorimo brzo i koordinisano, uključujući i da primenimo nove i značajne mere protiv Irana", naveli su lideri G7 u saopštenju.

Neimenovani izvori su rekli Rojtersu prošlog meseca da je Iran obezbedio Rusiji veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja, čime se produbila vojna saradnja između te dve zemlje, koje su pod sankcijama Rusije.

U izjavi G7 se ne navodi da li se veruje da je Rusija već primila iranske projektile, što, prema oceni Rojtersa, ukazuje na to da Teheran i dalje razmatra tu mogućnost.

"Duboko smo zabrinuti zbog izveštaja da Iran razmatra transfer balističkih raketa i slične tehnologije. Pozivamo Iran da ne radi to, jer bi to dodatno destabilizovano region i predstavljalo eskalaciju u podršci ruskom ratu u Ukrajini", ističe se iz G7 i dodaje da je Teheran već poslao Rusiji dronove koji su se koristili protiv civila.

Italija je ove godine predsedavajuća G7.

13.44 Peskov: Ukrajina intenzivirala napade na ruske regione tokom izbora

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je Ukrajina intenzivirala napade na ruske regione kako bi pokušala da destabilizuje situaciju tokom predsedničkih izbora u Rusiji.

"To je očigledna činjenica da ukrajinski napadi imaju nešto sa pokušajima da se baci senka na izbore ili da se destabilizuje situacija", rekao je portparol Kremlja, preneo je TASS.

U ukrajinskom granatiranju Belgoroda danas je poginula jedna osoba, a povređeno je dvoje ljudi, rekao je regionalni guverner Vječeslav Gladkov.

Izbori širom Rusije počeli su danas i trajaće do nedelje.

13.12 Najmanje 8 osoba poginulo, 20 ranjeno u ruskom raketnom napadu na Odesu

Najmanje osam osoba je poginulo, a 20 je povređeno u današnjem ruskom raketnom napadu na Odesu, izjavio je načelnik regiona Oleg Kiper i predstavnici hitnih službi. Kiper je istakao da je povređeno pet osoba među medicinskim radnicima i spasiocima, navodeći da se ukupan broj žrtava još utvrđuje, prenosi Rojters. U napadu je pogođena civilna infrastruktura i izbio je požar. Oštećene su privatne kuće, gasovod i spasilačka vozila.

09.40 FSB:Uhapšen ruski državljanin koji je lažnim ciljevima ometao rad PVO sistema

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je uhapsila ruskog državljanina u Moskvi koji je osumnjičen za veleizdaju i koji je priznao da je sklapao i lansirao dronove i ometao rad sistema PVO u korist Ukrajine. On je, prema istrazi, uspostavio kontakt sa predstavnicima ukrajinskih specijalnih službi i jedne od "nacionalističkih paravojnih terorističkih organizacija", prenosi Interfaks Rusija. U saopštenju FSB je navedeno da je čovek, čiji identitet nije otkriven, imao zadatak da ometa ruske sisteme PVO.

09.15 Ukrajinski dronovi pogodili fabriku u Rusiji

Tri ukrajinske bespilotne letelice pogodile su petrohemijsko preduzeće Prva fabrika u Kaluškoj oblasti u Rusiji, koja se bavi preradnom nafte. Izvori ukrajinskog Kanala 24 u Odbrambenim snagama Ukrajine potvrdili su napad na rafineriju.

08.13 Rusija oborila ukrajinske rakete i dronove iznad Lipecka i Belgoroda

Ruske snage protivvazdušne odbrane presrele su noćas dve ukrajinske bespilotne letelice u centralnoj Lipeckoj oblasti, rekao je guverner Igor Artamonov. On je saopštio na Telegramu da nije bilo žrtava niti štete u napadu, a da hitne službe rade na licu mesta. Ruske snage PVO uništile su i sedam raketa Vampir iznad ruskog graničnog regiona Belgoroda, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi TASS.

07.30 Nastavljeni ruski napadi na Ukrajinu

Troje dece ubijeno je u ukrajinskom granatiranju stambene zgrade u Donjecku na istoku Ukrajine, tvrde proruske vlasti, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da potvrdi tu tvrdnju.

Gradonačelnik Aleksej Kulemzin nazvao je ovo granatiranje varvarskim i rekao da je stambena zgrada, koja se nalazi u gradskom okrugu Petrovski, direktno pogođena i da je tada izbio požar.

Ruski dron udario je u četvrtak u stambenu zgradu u gradu Vinica na jugozapadu Ukrajine, a u ovom napadu je jedna osoba poginula, a tri su povređene, tvrdi regionalni guverner Serhij Borzov, navodi britanska agencija.

Tokom protekle noći ruske snage su napale Ukrajinu sa sedam vođenih raketa S-300/S-400, jednom vođenom raketom X-59 i 27 dronova Šahed, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu. Kako je navedeno, svi ruski dronovi su oboreni u oblastima Kirovograda, Nikolajeva, Harkova, Hersona, Hmeljnickog, Vinice i regiona Kijeva.

06.55 Makron: Evropa treba da se pripremi za rat ako želi mir

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bi Evropa trebalo da se "pripremi za rat ukoliko želi mir", dodavši da je ruski predsednik Vladimir Putin "protivnik koji se neće zaustaviti u Ukrajini ako pobedi". "Ukoliko Rusija bude pobedila u ovom ratu, kredibilitet Evrope biće sveden na nulu", rekao je Makron u intervjuu za francuske televizije TF1 i Frans 2, prenosi Rojters.

06.50 Borelj: Ishod rata u Ukrajini biće odlučen ovog proleća ili leta, moramo biti brzi

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da obezbeđivanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini nije moglo da čeka, pošto će, kako je ocenio, ishod rata u Ukrajini biti odlučen ovog proleća ili leta. 

"Moramo da ubrzamo stvari, da pojačamo podršku da radimo sve brže. Zato pojačavamo kapacitete naše vojne industrije. Brojni analitičari očekuju veliku rusku ofanzivu ovog leta, a Ukrajina ne može da čeka ishod američkih izbora u decembru", istakao je Borelj.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

06.40 Lavrov: Zapad faktički već vodi rat protiv Rusije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da "Zapad efektivno vodi rat protiv Rusije u Ukrajini". Lavrov je u intervjuu za televiziju Solovjov uživo na pitanje da li je Zapad objavio rat Rusiji rekao: "Oni ga već vode", prenosi TASS.

06.30 Medvedev predstavio ruski kontra-plan za mir

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da je Kijevska "formula mira" koja se mnogo reklamira neodrživa, predlažući drastično drugačiji izlaz. On je na Telegramu postavio svoj kontra-plan od sedam tačaka. "Jedini izlaz je da izgradimo svoju, rusku formulu – miroljubivu i sasvim realističnu. Onu koja je dobra za sve“, dodao je Medvedev.

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Sputnik

 

06.20 Ukrajinske snage bacile eksplozivnu napravu na nuklearku u Zaporožju

Ukrajinska vojska pucala je na kritični infrastrukturni objekat u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, a bačena je i eksplozivna naprava, objavila je služba za informisanje elektrane. Direktor stanice Jurij Černičuk objasnio je da je eksplozivna naprava bačena pet metara od ograde skladišta goriva, rezervoara za dizel gorivo.

Profimedia

 

 

 

Komentari (0)

Evropa