Evropa

RAT U UKRAJINI Borelj: Ishod rata će biti odlučen tokom proleća i leta, očekuje se velika ruska ofanziva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/03/2024

-

07:41

RAT U UKRAJINI Borelj: Ishod rata će biti odlučen tokom proleća i leta, očekuje se velika ruska ofanziva
RAT U UKRAJINI Borelj: Ishod rata će biti odlučen tokom proleća i leta, očekuje se velika ruska ofanziva - Copyright AP/Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 750 dana. EU će izdvojiti još pet milijardi evra za nabavku oružja za Ukrajinu u okviru Evropskog mirovnog fonda, odlučeno je na sastanku u Briselu, a glavni zagovarači te ideje bile su Nemačka i Francuska. Najmanje tri osobe stradale su u ruskim napadima na Sumsku i Donjecku oblast, dok je litvanski predsednik Gitanas Nauseda pozvao zapadne zemlje da razgovaraju o ideji slanja trupa u Ukrajinu i prestanu sa povlačenjem "crvene linije" po pitanju pomoći Kijevu. Predsednik Vladimir Putin obratio se ruskoj javnosti preko državne televizije i rekao da  je na ruskim državljanima da donesu odluku o budućnosti zemlje kroz učešće na predstojećim predsedničkim izborima. 

Ključni događaji:

  • Rusija: Pokušaj prodora ukrajinskih diverzanata u Kursku oblast

  • Moskva: Zaporošku nuklearnu elektranu granatirala ukrajinska vojska
  • Putin: Ruski državljani odlučiće na izborima o budućnosti zemlje
  • Litvanski predsednik podržao slanje trupa u Ukrajinu
  •  EU će izdvojiti još pet milijardi evra za nabavku oružja za Ukrajinu
  • Zaharova: NATO će sve više uključivati Švedsku u antiruske operacije
  •  Najmanje tri osobe poginule u ruskim napadima na Sumsku i Donjecku oblast
  • Premijer Finske: Rusija se sprema za dug sukob sa Zapadom
  • Pomoćnik pokojnog Alekseja Navaljnog napadnut čekićem u Vilnjusu

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                 Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

22.43 Makron: Evropa treba da se pripremi za rat ako želi mir

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da bi Evropa trebalo da se "pripremi za rat ukoliko želi mir", dodavši da je ruski predsednik Vladimir Putin "protivnik koji se neće zaustaviti u Ukrajini ako pobedi".

"Ukoliko Rusija bude pobedila u ovom ratu, kredibilitet Evrope biće sveden na nulu", rekao je Makron u intervjuu za francuske televizije TF1 i Frans 2, prenosi Rojters. Opširnije o izjavama Makrona pročitajte OVDE.
21.55 Borelj: Ishod rata u Ukrajini biće odlučen ovog proleća ili leta, moramo biti brzi

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je danas da obezbeđivanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini nije moglo da čeka, pošto će, kako je ocenio, ishod rata u Ukrajini biti odlučen ovog proleća ili leta. Usled sumnji oko kontinuirane američke podrške Kijevu, Borelj je rekao novinarima u Vašingtonu da je njegova poruka američkim poslanicima da "šta god je potrebno da se uradi, mora da se uradi brzo", preneo je Rojters.

"To je naša istina u EU. Moramo da ubrzamo stvari, da pojačamo podršku da radimo sve brže. Zato pojačavamo kapacitete naše vojne industrije. A to je istina i za SAD. Brojni analitičari očekuju veliku rusku ofanzivu ovog leta, a Ukrajina ne može da čeka ishod američkih izbora u decembru", istakao je Borelj.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

20.07 Lavrov: Zapad faktički već vodi rat protiv Rusije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da "Zapad efektivno vodi rat protiv Rusije u Ukrajini".

Lavrov je u intervjuu za televiziju Solovjov uživo na pitanje da li je Zapad objavio rat Rusiji rekao: "Oni ga već vode“, prenosi TASS.

Na pitanje da li je direktan sukob sa NATO-om neizbežan, Lavrov je rekao da nije upoznat sa planovima Alijanse.

19.55 Medvedev: Zahtev Rusije mogla bi da bude bezuslovna predaja

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da je Kijevska "formula mira“ koja se mnogo reklamira neodrživa, predlažući drastično drugačiji izlaz. On je na svoj Telegram kanal postavio svoj kontra-plan od sedam tačaka.

"Formula mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog poziva na pomeranje ruskih trupa nazad na granice nekadašnje Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike iz 1991. Takođe, Moskva bi bila dužna da plati reparacije Kijevu. Iako su zapadne zemlje pružile veliku podršku ovoj inicijativi, sukob u Ukrajini može zaustaviti samo na osnovu prepoznavanja realnosti", rekao je Medvedev i dodao da je ukrajinska formula mira neodrživa, prenosi TASS.

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Sputnik

 

Prema njegovim rečima, zahtevi Rusije mogli bi da obuhvate "potpunu i bezuslovnu predaju nekadašnje Ukrajine koju predstavlja neonacistička klika u Kijevu, priznanje od strane privremenog parlamenta bivše Ukrajine da je njena cela teritorija teritorija Rusije, kao i da su UN priznale da je Ukrajina izgubila ’međunarodnopravni autoritet“.

"Jedini izlaz je da izgradimo svoju, rusku formulu – miroljubivu i sasvim realističnu. Onu koja je dobra za sve“, dodao je Medvedev.

19.43 Švajcarska želi inkluzivan pristup mirovnim pregovorima, uz učešće globalnog juga

Švajcarska se zalaže za inkluzivan pristup traženju puteva za mir u Ukrajini, razmatranje različitih mišljenja i učešće Rusije u mirovnom procesu, izjavio je danas portparol švajcarskog saveznog Ministarstva spoljnih poslova (FDFA) Pjer-Alan Eltšinger.

"Za Švajcarsku je izuzetno važno da ujedini različite stavove i predloge o potencijalnom putu ka poštenom miru", rekao je on za TASS, odgovarajući na pitanje u vezi sa pripremama Berna za konferenciju o Ukrajini, koju planira da organizuje pre leta.

Prema njegovim rečima, pored mišljenja Ukrajine, Rusije, Evrope i Severne Amerike, posebno je važno čuti globalni jug, koji igra značajnu ulogu u traženju puta ka prekidu vatre i mirovnom sporazumu i uključiti Rusiju u ovaj proces.

Eltšinger je istakao da FDFA "prati inkluzivni pristup, koji prevazilazi okvire isključivo teritorije Zapada".

18.45 Zelenski i Šolc razgovarali telefonom uoči sastanka lidera Vajmarskog trougla

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc održali su danas telefonski razgovor uoči sastanka lidera Vajmarskog trougla, koji će se održati 15. marta u Berlinu.

Zelenski je zahvalio predsedniku vlade i nemačkom narodu na dugogodišnjoj sveobuhvatnoj podršci Ukrajini i pozdravio odobrenje nacrta pregovaračkog okvira za pridruživanje Evropskoj uniji.

"Ukrajina je završila implementaciju sva četiri zakonodavna koraka koje je definisala Evropska komisija u programu proširenja, što je osnova za odobravanje pregovaračkog okvira. Sada je na državama članicama. Najbrža reakcija partnera će pokazati posvećenost kursu pridruživanja Ukrajine EU“, naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

17.13 Rusija obavestila IAEA informaciju o ukrajinskom napadu na Zaporošku elektranu

Stalna misija Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču dostavila je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) informaciju o ukrajinskom napadu na kritično infrastrukturno postrojenje Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), a dobile su je i zemlje članice IAEA, saopštio je stalni predstavnik Rusije Mihail Uljanov za RIA Novosti.

"Čim je ova informacija stigla u stalnu misiju Rusije u Beču, odmah smo prosledili IAEA takozvani informativni cirkular, gde smo izneli tok događaja, priložili mapu sa koje je jasno gde je došlo do eksplozije, kontaktirali sekretarijat agencije i podsetili ih da kolege iz IAEA moraju nekako da odgovore na ovaj veoma opasan događaj“, rekao je diplomata.

15.45 NATO: Nastavljamo podršku Ukrajini i jačanju odbrane, Rusija najveća pretnja

NATO nastavlja da podržava Ukrajinu i jača svoje odbrambene kapacitete, a u 2023. potrošnja za odbranu evropskih saveznika i Kanade porasla je za 11 odsto, što je povećanje bez presedana.

Očekuje se da će 2024. dve trećine saveznika dostići ili premašiti prag od dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji se troši na odbranu, navodi se u godišnjem izveštaju Alijanse koji je danas u Briselu predstavio generalni sekretar Jens Stoltenberg.

profimedia

 

"BDP Sjedinjenih Američkih Država iznosio je 53 odsto BDP-a svih saveznika, a potrošnja na odbranu iznosila je 67 odsto svih saveznika. Procenjuje se da će 2023. godine ukupna potrošnja zemalja NATO-a za odbranu iznositi oko 1,1 bilion dolara", stoji u izveštaju NATO-a.

14.28 Bundestag odbacio rezoluciju o snabdevanju Kijeva raketama Taurus

Većina poslanika Bundestaga glasala je danas protiv nove rezolucije najveće opozicione poslaničke grupe CDU/CSU, kojom se zahteva da Nemačka pošalje krstareće rakete dugog dometa Taurus Ukrajini.

Za odbacivanje rezolucije glasalo je 495 parlamentaraca od 690 prisutnih, 190 je glasalo za, a još pet je bilo uzdržano. Sastanak su prenosili lokalni TV kanali. Glasanju je prethodila jednoipočasovna debata o predlogu konzervativne opozicije, prenosi Ukrinform.

Poslanici iz redova "zelenih" i "liberala", koji su deo vladajuće koalicije, u svojim istupima su uglavnom podržavali ideju o slanju raketa dugog dometa Ukrajini, ali su tokom glasanja poštovali "koalicionu” disciplinu i zajedno sa Socijaldemokratskom partijom glasali "protiv”. 

Protiv su bili i desničarska Alternativa za Nemačku i Levica, koji su u više navrata pozivali na prekid isporuke bilo kakvog naoružanja Ukrajini kako bi se otvorio put mirovnim pregovorima. 

Tanjug AP/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

 

14.21 Rusija stavila na crnu listu više od 200 američkih državljana

Moskva je stavila na crnu listu više od 200 američkih državljana uključenih u rusofobičnu politiku Vašingtona, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"U kontekstu odmazde za sve brojnije sankcije koje su američke vlasti masovno uvele protiv ruskih građana zbog 'podrške Kremlju i specijalne vojne operacije', ulazak u Rusku Federaciju zabranjen je za 227 Amerikanaca", navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

13.55 Kijev: Održavanje ruskih "izbora" u okupiranim teritorijama nelegalno i ništavo

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je održavanje ruskih "izbora" na okupiranim teritorijama Ukrajine nelegalno i ništavo. On je napomenuo da je izborna kampanja u Donjecku, Lugansku, Zaporožju, Hersonu i Krimu još jedna demostracija ruskog "kontinuiranog zanemarivanja međunarodnog prava", prenosi Rojters. Ministarstvo je pozvalo Ukrajince da ne izađu na predsedničke "izbore" 15-17. marta koji će, kako piše Rojters, omogućiti Vladimiru Putinu da prestigne Josifa Staljina kao vladar Rusije sa najdužim stažem.

13.22 Ministarstvo odbrane Rusije: Sprečeni ukrajinski diverzanti da prodru u Belgorodsku oblast

Ruske snage bezbednosti osujetile su pokušaj ukrajinskih diverzanata da prodru u Belgorodsku oblast u blizini sela Spodarjušino, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

"Usled vazdušnih udara i artiljerijske vatre uništeno je do 195 pripadnika vojske, pet tenkova, četiri borbena oklopna vozila, tri samohodna raketna sistema za razminiranje UR-77 i tri inžinjerska vozila za deminiranje", navelo je Ministarstvo, prenosi RIA.

Osim toga, Granična služba Federalne službe bezbednosti (FSB), Nacionalna garda Rusije i Oružane snage Rusije nisu dozvolile diverzantima da prodru u Kursku oblast kod sela Tetkino.

profimedia

 

11.25 Rusija: Pokušaj prodora ukrajinskih diverzanata u Kursku oblast, borba u toku

Pripadnici ukrajinskih diverzantskih i izviđačkih snaga pokušavaju da se probiju u Kursku oblast, a borba sa Ruskom gardom, Obaveštajno-bezbednosnim snagama (FSB) i vojnim osobljem je u toku, javila je Ruska garda na platformi Telegram.

"Jedinice Ruske garde učestvuju u odbijanju napada neprijatelja u blizini sela Tjotkino, u Kurskoj oblasti“, ​​navodi se u objavi. Guverner regiona Roman Starovojt prijavio je pokušaj infiltracije diverzanata oko 11:45 po moskovskom vremenu, javljaju RIA Novosti.

On je pozvao stanovnike da budu na oprezu i da sumnjive osobe, napuštene predmete i dronove prijave specijalnim službama.

09.29 Moskva: Zaporošku nuklearnu elektranu granatirala ukrajinska vojska

Uprava Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod ruskom kontrolom, saopštila je da su ukrajinske snage granatirale kritični infrastrukturni objekat u toj najvećoj nuklearki u Evropi.

AP Photo

 

Eksplozivna naprava je pala u blizini ograde u kojoj se nalaze rezervoari za dizel gorivo, saopšteno je iz fabrike i dodatno da su takvi napadi "neprihvatljivi". Nije poznato kada se navodni napad dogodio, javlja Rojters.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rafael Grosi, je više puta upozorio na opasnost od napada na ovu nuklearnu elektranu.

Rusija i Ukrajina su se međusobno okrivljavale za ranija granatiranja, u kojima su srušeni dalekovodi i ugroženi generatori elektrane.

08.07 U udaru ukrajinskih snaga na Belgorod poginuo muškarac, troje povređenih

U udaru ukrajinskih snaga na Belgorod, poginuo je vozač automobila, a još tri osobe su povređene, javio je na svom Telegram kanalu guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Tanjug AP/Russian Investigative Committee via AP

 

"Naš PVO sistem je iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti oborio je osam vazdušnih ciljeva na prilazu gradu. Prema preliminarnim podacima, vozač je preminuo od posledica sudara sa putničkim automobilom", napisao je Gladkov.

Guverner je dodao da su tom prilikom takođe povređene dve ženske osobe i jedan muškarac, a ekipe hitne pomoći ubrzo su stigle na lice mesta, piše RIA Novosti. Kako je pojasnilo rusko Ministarstvo odbrane, ukrajinski vojnici su oko 8:30 po lokalnom vremenu ispalili osam granata iz višecevnih raketnih sistema na oblast Belgoroda, a sve su oborene u vazduhu. U Belgorodu su oštećene dve kuće, a u jednoj od zdravstvenih ustanova polomljen je krov, a oštećeni su peti i šesti sprat, kao iputnički automobil.

07.54 Poljska: Dva ukrajinska novinara privedena pa deportovana sa poljske granice

Dva novinara koja su izveštavala o trgovini na rusko-poljskoj granici za info-portal Raion.ua.in privedena su u Poljskoj, a potom su deportovani, saopšteno je iz uredništva ovog portala. Kako se navodi u saopštenju, Jurija Konkeviča i snimatelja Aleksandra Piljuka, istraživački tim info-portal Raion.ua.in, 7. marta je privela poljska policija na granici sa ruskom enklavom Kalinjingrad, a dva dana kasnije oni su dovedeni na granični prelaz Dorohusk-Jahodin sa Ukrajinom i proterani, prenosi Kijev Indipendent.

07.10 Rusija: Ukrajinski teroristi planirali da truju hranu za vojnike i civile

U Sankt Peterburgu je otkriven ogranak tajne organizacije čiji su članovi, po nalogu ukrajinske vojne obaveštajne službe, planirali da stave otrov u prehrambene proizvode namenjene osoblju ruskog Severnog vojnog okruga i stanovništvu u okupiranim oblastima Ukrajine, javlja RIA Novosti. Kako je saopštila ruska Obaveštajno-bezbednosna služba (FSB), ogranak te organizacije, pod nazivom "Ruski dobrovoljački korupus", činila su četiri muškarca "radikalne desničarske ideologije" koji su svoje aktivnosti vršili u Sankt Peterburgu. Sva četvorica su privedeni.

"Ruski dobrovoljački korupus" je u Rusiji označen kao teroristička organizacija, podseća RIA Novosti.

06.50 Poljska uhapsila i proterala ukrajinske novinare

Dva novinara koja su izveštavala o trgovini na rusko-poljskoj granici za info-portal Raion.ua.in privedena su u Poljskoj, a potom su deportovani, saopšteno je juče iz uredništva ovog portala.

Ovo je drugi takav slučaj prijavljen u Poljskoj poslednjih nedelja, a novinar Ukrajinske pravde Mihail Tkač potvrdio je da je njega i njegovog kamermana u februaru ove godine privela poljska policija dok su izveštavali o isporukama ruske robe u Poljsku preko Belorusije.

06.45 Litvanski predsednik podržao slanje trupa u Ukrajinu

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda izjavio je da zapadne zemlje treba da razgovaraju o ideji slanja trupa u Ukrajinu i pozvao Zapad da prestane da povlači "crvene linije" po pitanju pomoći Kijevu.

On je podvukao da strah od moguće reakcije Kremlja ne može biti odlučujući faktor u evropskoj odluci.

"Ako počnemo da govorimo ne, Vladimiru Putinu se neće dopasti ovo ili ono, ... nikada nećemo doneti odluku. I zato sam rekao i francuskom predsedniku (Emanuelu Makronu) i medijima da prestanemo da povlačimo sebi crvene linije", rekao je predsednik Litvanije.

06.35 EU izdvaja još pet milijardi evra za nabavku oružja za Ukrajinu

Izaslanici 27 zemalja članica EU pristali su na reviziju Evropskog mirovnog fonda (EPF), čime je obezbeđeno pet milijardi evra za vojnu pomoć Ukrajini. Kako prenosi Rojters, predstavnici Nemačke i Francuske prednjačili su u argumentima da se revizija usvoji.

Francuska je insistirala na snažnoj politici "kupovine evropskih proizvoda" za oružje koje ispunjava uslove za refundiranje, dok je Nemačka zahtevala da se bilateralna pomoć uzme u obzir pri određivanju veličine doprinosa zemalja fondu.

06.20 Zaharova: NATO će sve više uključivati Švedsku u antiruske operacije

Snage NATO-a će sve više uključivati Švedsku u antiruske operacije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

''Švedske vlasti ne mogu, a da ne shvate da će sada snage tog agresivnog bloka sve više biti na teritoriji njihove zemlje, koja je nedavno pristupila NATO-u, i da će biti više vojnih aktivnosti usmerenih protiv naše zemlje, uključujući obaveštajne'', rekla je Zaharova, prenosi TASS.

06.05 Orpo: Rusija se sprema za dug sukob sa Zapadom, povećati izdvajanja za odbranu

Finski premijer Peteri Orpo izjavio je da se Rusija sprema za "dug sukob sa Zapadom", zatraživši da se izdvoji više novca u odbrambene svrhe.

"Rusija se očigledno sprema za dug sukob sa Zapadom i predstavlja trajnu i suštinsku vojnu pretnju Evropi", rekao je Orpo u Evropskom parlamentu, preneo je Rojters.

"Rusija nije nepobediva", istakao je on.

Komentari (0)

Evropa