Evropa

RAT U UKRAJINI Evropska unija izdvaja još pet milijardi evra u fond za naoružavanje Kijeva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/03/2024

-

07:20

RAT U UKRAJINI Evropska unija izdvaja još pet milijardi evra u fond za naoružavanje Kijeva
RAT U UKRAJINI Evropska unija izdvaja još pet milijardi evra u fond za naoružavanje Kijeva - Copyright Tanjug AP/Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 749 dana. Ukrajinske bespilotne letelice napale su ruski energetski objekat kompanije "Lukoil" u industrijskoj zoni Nižegorodske oblasti, nakon čega je izbio požar na jednom od postrojenja za preradu nafte. U napadu nije bilo povređenih, dok je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su sistemi protivvazdušne odbrane prethodno uništili 25 ukrajinskih dronova iznad ruske teritorije. U pokušaju proboja granice Ukrajina je izgubila 234 vojnika, sedam tenkova i tri borbena vozila pešadije "Bredli", saopštio je Kremlj. Prošlogodišnji predlog Žozepa Borelja o Fondu za pomoć Ukrajini od pet milijardi evra u naredne četiri godine blizu je realizacije jer će zemlje EU takvu odluku verovatno doneti vrlo brzo u Briselu, tvrde diplomate. 

Ključni događaji:

  • Pogođena ruska energetska postrojenja u Nižegorodskoj oblasti

  • Tusk: Životi hiljada ljudi u Ukrajini zavise od poziva Džonsona da se glasa
  • Dron pao na krov tržnog centra u Belgorodu
  • EU blizu dogovora o vojnoj pomoći Ukrajini od pet milijardi evra
  • SAD pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini
  • Erdogan: Izbeći eskalaciju rata u Ukrajini i proširenje na članice NATO
  • EU produžila za šest meseci restriktivne mere zbog rata u Ukrajini
  • Ministar unutrašnjih poslova Estonije Lanemets stavljen na rusku poternicu 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                 Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

20.48 Poljska uhapsila i proterala ukrajinske novinare

Dva novinara koja su izveštavala o trgovini na rusko-poljskoj granici za info-portal Raion.ua.in privedena su u Poljskoj, a potom su deportovani, saopšteno je danas iz uredništva ovog portala.

Kako se navodi u saopštenju, Jurija Konkeviča i snimatelja Aleksandra Piljuka, istraživački tim info-portal Raion.ua.in, 7. marta je privela poljska policija na granici sa ruskom enklavom Kalinjingrad, a dva dana kasnije oni su dovedeni na granični prelaz Dorohusk-Jahodin sa Ukrajinom i proterani, prenosi Kijev Indipendent.

Ovo je drugi takav slučaj prijavljen u Poljskoj poslednjih nedelja, a novinar Ukrajinske pravde Mihail Tkač potvrdio je da je njega i njegovog kamermana u februaru ove godine privela poljska policija dok su izveštavali o isporukama ruske robe u Poljsku preko Belorusije.

19.01 Litvanski predsednik podržao slanje trupa u Ukrajinu

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda izjavio je danas da zapadne zemlje treba da razgovaraju o ideji slanja trupa u Ukrajinu i pozvao Zapad da prestane da povlači "crvene linije" po pitanju pomoći Kijevu.

"Pozdravio sam ideju slanja misija na ukrajinsku teritoriju i još uvek smatram da o ovoj ideji treba da razgovaramo. Naravno, najbolje bi bilo da se svi jednoglasno složimo o potrebi za tim i da veoma dobro procenimo obaveštajne i druge informacije koje imamo", rekao je Nauseda na otvaranju Pariskog foruma za odbranu i strategiju, prenosi litvanski javni servis LRT.

On je podvukao da strah od moguće reakcije Kremlja ne može biti odlučujući faktor u evropskoj odluci. "Ako počnemo da govorimo ne, Vladimiru Putinu se neće dopasti ovo ili ono, ... nikada nećemo doneti odluku. I zato sam juče rekao i francuskom predsedniku (Emanuelu Makronu) i medijima da prestanemo da povlačimo sebi crvene linije", rekao je predsednik Litvanije.

18.53 EU će izdvojiti još pet milijardi evra za nabavku oružja za Ukrajinu u okviru Evropskog mirovnog fonda

Izaslanici 27 zemalja članica EU pristali su danas u Briselu na reviziju Evropskog mirovnog fonda (EPF), čime je obezbeđeno pet milijardi evra za vojnu pomoć Ukrajini. Kako prenosi Rojters, predstavnici Nemačke i Francuske prednjačili su u argumentima da se revizija usvoji.

Francuska je insistirala na snažnoj politici "kupovine evropskih proizvoda" za oružje koje ispunjava uslove za refundiranje, dok je Nemačka zahtevala da se bilateralna pomoć uzme u obzir pri određivanju veličine doprinosa zemalja fondu.

15.40 Zaharova: NATO će sve više uključivati Švedsku u antiruske operacije

Snage NATO-a će sve više uključivati Švedsku u antiruske operacije, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. ''Švedske vlasti ne mogu, a da ne shvate da će sada snage tog agresivnog bloka sve više biti na teritoriji njihove zemlje, koja je nedavno pristupila NATO-u, i da će biti više vojnih aktivnosti usmerenih protiv naše zemlje, uključujući obaveštajne'', rekla je Zaharova, prenosi TASS.

13.50 Orpo: Rusija se sprema za dug sukob sa Zapadom, povećati izdvajanja za odbranu

Finski premijer Peteri Orpo izjavio je danas da se Rusija sprema za "dug sukob sa Zapadom", zatraživši da se izdvoji više novca u odbrambene svrhe.

"Rusija se očigledno sprema za dug sukob sa Zapadom i predstavlja trajnu i suštinsku vojnu pretnju Evropi", rekao je Orpo u Evropskom parlamentu, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Markku Ulander/Lehtikuva

 

On je istakao da ako ujedinjena Evropa, ne uspe da odgovori u dovoljnoj meri na ovaj izazov, naredne godine će biti ispunjene opasnostima i pretnjom od napada. Orpo, čija zemlja je sused Rusije, pozvao je 27 država članica EU da povećaju izdvajanja za odbranu i rekao da evropski blok mora da se brine o svojoj odbrani.

"Rusija nije nepobediva", istakao je on.

12.09 Predsednik Litvanije poručio Putinu o napadu na Volkova: Niko te se ne plaši

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda poručio je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da ga se niko ne plaši, a povodom napada na ruskog opozicionara u egzilu Leonida Volkova. Tog bliskog saradnika Alekseja Navaljnog, tvrdi resor državne bezbednosti Litvanije, napala je Rusija, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Paul White

 

"Napad u Litvaniji je očigledno ranije planiran i u vezi sa ostalim provokacijama protiv baltičkih nacija", ocenio je Nuaseda. 

12.08 Varšava će potrošiti 30 miliona dolara na skloništa od bombardovanja

Varšava će potrošiti 30 miliona dolara na izgradnju skloništa od bombardovanja i druge sigurnosne mere, uoči treće godine rata u Ukrajini, rekao je danas gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski. Iako Poljska govori svojim građanima da ih članstvo u NATO savezu osigurava, aktuelna dešavanja u Ukrajini podstakla su pripreme za potencijalne napade, piše Rojters.

Tšaskovski je naveo da je pronađeno oko sedam miliona kvadratnih metara u Varšavi koji mogu da služe kao skloništa i najavio dodatna ulaganja u budućnosti. Bolnice će biti pripremljene za pretnje i javnost će biti edukovana o tome kako da se ponaša u slučaju opasnosti.

U 2022. godini je poljska vlast najavila da će vatrogasne službe proveriti stanje 62 hiljade skloništa od bombardovanja širom države.

11.15 Ukrajinski ministar odbrane zahvalio se SAD na paketu pomoći od 300 miliona

Ukrajinski ministar odbramne Rustem Umerov, zahvalio se američkom narodu i ministru odbrane te zemlje Lojdu Ostinu na podršci i paketu pomoći od 300 miliona dolara.

"SAD je najavila da će nam psolati novi paket pomoći, koji uključuje opremu i naoružanje u vrednosti od 300 miliona dolara", naveo je on na mreži Iks i zahvalio se na tome.

 

 

10.58 Ugašen požar u ruskoj rafineriji nafte

Guverner ruske oblasti Rjazan, Pavel Malkov rekao je da je ugašen požar koji je jutros izbio u rafineriji nafte ugašen, preneo je Gardijan pisanje Rojtersa. On je ranije danas rekao da je požar izbio nakon udara drona.

09.53 Makron, Šolc i Tusk razgovaraće u Berlinu o Ukrajini

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastaće se u petak u Berlinu sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom s namerom da smanje nedavne međusobne tenzije i pokažu jedinstvo po pitanju Ukrajine. Premijer Poljske Donald Task će se kasnije pridružiti dvojici šefova država, što će biti njegov prvi sastanak "Vajmarskog trougla", prenosi Politiko.

AP/Lewis Joly, profimedia, Tanjug/AP

 

Tenzije su porasle u februaru kada je Makron odbio da isključi mogućnost slanja vojnika sa Zapada u Ukrajinu, na šta je Šolc odgovorio odbacivanjem takvog scenarija.

"Evropa je očigledno u trenutku u kojem je neophodno da ne budemo kukavice", kazao je Makron publici u Pragu, naizgled odgovarajući Šolcu. Nemački zvaničnici su, kako je naveo Politiko, kritikovali Francusku da je jaka na rečima, ali da je finansijski daleko manje pomogla Ukrajini.
Tako nemački institut Kiel pokazuje da je Francuska dala Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od 640 miliona evra, daleko iza Nemačke sa 17,7 milijardi evra.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Francuski ministar oružanih snaga Sebastijan Lekornu odgovorio je na te brojke tvrdeći da je Francuska slala korisnije oružje birajući "operacionalnu efikasnost u svojoj vojnoj pomoći Ukrajini".

Zvaničnici iz Taskove vlade izrazili su simpatiju prema Makronovoj ošrtroj retorici, a nemački su napomenuli da trilateralni sastanak neće iznedriti nikakvu odluku, već će biti svež znak jedinstva.

08.24 Putin: Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje u slučaju pretnji

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da danas ta zemlja spremna da upotrebi nuklearno oružje ako postoji pretnja ruskoj državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti. Putin je u razgovoru za ruske medije rekao da se nada da će SAD izbeći bilo kakvu eskalaciju koja bi mogla da izazove nuklearni rat, ali je naglasio da su ruske nuklearne snage spremne za to. Putin je istakao da do sada nije bilo potrebe za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini, navodi RIA Novosti.

On je takođe izrazio uverenje da će Moskva ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini, kao i da je otvoren za razgovore, ali da bi svaki dogovor zahtevao čvrste garancije Zapada.

Tanjug/AP/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin

 

08.12 SAD šalju novu tranšu pomoći Kijevu, opremu i naoružanje od 300 miliona dolara

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena danas je najavila novi paket pomoći za Ukrajinu, koji uključuje opremu i naoružanje u vrednosti od 300 miliona dolara, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi iz Pentagona, ovo predstavlja 55. tranšu vojne opreme Bajdenove administracije, koja će biti obezbeđena iz postojećih zaliha Ministarstva odbrane za Ukrajinu od avgusta 2021. godine. Predviđeni paket uključuje mogućnosti za podršku ukrajinskoj neposrednoj protivvazdušnoj odbrani, artiljeriji i protivtenkovskim naoružanjem.

07.23 Ukrajina dronovima u više ruskih regiona ciljala energetska postrojenja

Ukrajina je drugu noć zaredom pokrenula masovne napade bespilotnim letelicama na nekoliko ruskih regiona, a iznad Voronješke oblasti je uništeno preko 30 ukrajinskih dronova, saopštio je guverner Aleksandar Gusev.

"Opasnost od napada bespilotnih letelica u Voronježu i dalje postoji. Tokom noći je više od 30 dronova otkriveno i uništeno od strane sistema PVO u regionu", napisao je Gusev na Telegramu.

Prema njegovim rečima, prouzrokovana su manja oštećenja na infrastrukturi i stambenim zgradama, a povređenih u napadu nije bilo, prenosi Interfaks Rusija. U Rjazanju je izbio požar u postrojenju za preradu nafte nakon pada ukrajinskog drona, rekao je za RIA Novosti predstavnik hitnih službi.

06.58 Tusk: Životi hiljada ljudi u Ukrajini zavise od poziva Džonsona da se glasa

Životi hiljada ljudi u Ukrajini zavise od poziva predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa Majka Džonsona da to telo glasa o predlogu zakona koji bi obezbedio pomoć od 60 milijardi dolara za Kijev, izjavio je juče poljski premijer Donald Tusk tokom posete Vašingtonu.

Tusk je rekao novinarima da se nada da će apel iz Poljske i Evrope promeniti Džonsonov stav, preneo je Rojters. Republikanci u Predstavničkom domu već mesecima blokiraju donošenje zakona kojim se obezbeđuje pomoć Ukrajini od 60 milijardi dolara.

06.55 EU blizu dogovora o vojnoj pomoći Ukrajini od pet milijardi evra

Zemlje EU su blizu dogovora da odobre vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od pet milijardi evra, a sporazum će najverovatnije biti odobren na sastanku ambasadora Unije u Briselu u sredu, rekle su evropske diplomate. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložio je prošle godine formiranje Fonda za pomoć Ukrajini sa budžetom do pet milijardi evra godišnje u naredne četiri godine.

06.45 Erdogan: Izbeći eskalaciju rata u Ukrajini i proširenje na zemlje članice NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se moraju izbeći svi koraci koji mogu dovesti do eskalacije rata u Ukrajini i eventualnog proširenja na zemlje članice NATO, dodajući da će razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom nakon predsedničkih izbora u Rusiji kasnije ovog meseca. On je istakao da Ankara radi na obnavljanju sporazuma o izvozu žita Crnim morem između Ukrajine i Rusije, a uz posredstvo UN i Turske.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

06.40 EU produžila za šest meseci restriktivne mere zbog rata u Ukrajini

Savet EU odlučio je da za dodatnih šest meseci, do 15. septembra ove godine, produži pojedinačne sankcije protiv, kako je naveo, odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.

Sankcije će nastaviti da se primenjuju na više od 2.100 fizičkih i pravnih lica, od kojih su mnogi, kako se navodi, uvršteni u listu sankcija kao odgovor na rat Rusije u Ukrajini.

06.34 Pogođena ruska energetska postrojenja u Nižegorodskoj oblasti

Ukrajinske bespilotne letelice napale su ruski energetski objekat kompanije "Lukoil" u industrijskoj zoni Nižegorodske oblasti, nakon čega je izbio požar na jednom od postrojenja za preradu nafte, izjavio je načelnik oblasti Gleb Nikitin. On je u objavi na Telegram kanalu dodao da specijalizovane službe rade na licu mesta kako bi lokalizovale požar požar na jednom od postrojenja za preradu naftnih derivata, prenosi RIA Novosti. Prema preliminarnim informacijama, u napadu nema povređenih, a u gašenju požara učestvuje i vatrogasni voz, navodi ruska agencija. 

06.25 Rojters: SAD pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini

SAD pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini koji bi mogao da iznosi čak 400 miliona dolara, izjavila su juče dva američka zvaničnika.

Kako su rekli Rojtersu, saopštenje o tome se očekuje kasnije tokom dana.

Jedan od zvaničnika je rekao da finansiranje ovog paketa potiče iz sredstava vraćenih Pentagonu za nedavne kupovine.

06.10 Dron pao na krov tržnog centra u Belgorodu

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je juče da je jedna bespilotna letelica pala na krov tržnog centra u blizini železničke stanice u Belgorodu.

"U Belgorodu, u blizini železničke stanice, dron je pao na krov tržnog centra. Nema povređenih, a prema preliminarnim podacima, oštećen je jedan putnički automobil", napisao je Gladkov na Telegramu. 

Komentari (0)

Evropa