Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski upozorio svet: Rusija neće stati, Putin mora da izgubi da bi se zaustavio teror

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

29/02/2024

-

10:12

RAT U UKRAJINI Zelenski upozorio svet: Rusija neće stati, Putin mora da izgubi da bi se zaustavio teror
RAT U UKRAJINI Zelenski upozorio svet: Rusija neće stati, Putin mora da izgubi da bi se zaustavio teror - Copyright Tanjug/AP/Alex Babenko, Courtesy of Checho

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 736 dana. Učesnici samita jugoistočne Evrope i Ukrajine usvojili su u Tirani zajedničku Deklaraciju u kojoj se izražava podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine. Lideri jugoistočne Evrope, među kojima je je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izrazili su spremnost da učestvuju na mirovnom samitu i u primeni Formule mira predsednika Volodomira Zelenskog. Da je došlo vreme za prekid rata smatra i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je opet ponudio da Istanbul bude posrednik između predstavnika zaraćenih strana. U međuvremenu, u ruskom bombardovanju Kupjanska u oblasti Harkova, poginulo je četvoro ljudi, među kojima i šestogodišnja devojčica.

Ključni događaji:

  • Erdogan: Dati šansu diplomatiji i dijalogu
  • Turska spremna da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine
  • Na samitu u Tirani usvojena Deklaracija podrške Ukrajini
  • Fajon: Ruska agresija u Ukrajini mogla bi se proširiti na susedne zemlje
  • Vladimir Kličko: Ukrajini je potrebna municija, a ne NATO vojnici
  • U ruskom bombardovanju Kupjanska poginula četiri civila

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

20.30 Zaharova: Izjava Ostina o direktnom vojnom sukobu između Rusije i NATO - suluda

Opaske američkog ministra odbrane Lojda Ostina o direktnom vojnom sukobu između Rusije i NATO u slučaju poraza Ukrajine su sulude, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Da li je ovo otvorena pretnja Rusiji ili pokušaj da se izmisli izgovor za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Obojica su ludi. Međutim, svako može da vidi ko je agresor - to je Vašington", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

Ranije je američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao tokom saslušanja u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma posvećenom njegovoj hospitalizaciji u januaru, da bi Rusija i NATO, ukoliko padne Ukrajina, mogli doći u direktan vojni sukob.

19.15 Zelenski: Rusija neće stati, Putin mora da izgubi da bi se zaustavio teror

Svi u svetu vide da Rusija neće stati jer Moskva želi i trku u naoružanju i nove talase destabilizacije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i upozorio da svet mora da se brani, a ruski predsednik Vladimir Putin mora da izgubi.

On je u vido poruci dodao da su Ukrajinci u stanju to da postignu uz dovoljnu podršku, koja uključuje oružje, norme međunarodnog prava i razumevanje lidera, prenosi Ukrinform.

"Svi vide da Rusija neće stati. Tamo, u Moskvi, žele i trku u naoružanju i nove talase destabilizacije. Svi mi u Evropi treba da budemo jasno svesni toga. Ako padne sloboda jednog čoveka, sloboda svih ostalih neće opstati. Takva je realnost. Moramo da se branimo. Moramo postići naše zajedničke ciljeve", poručio je Zelenski.

18.45 Makron o izjavi o slanju trupa u Ukrajinu: Svaka moja reč je promišljena

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je njegov stav o mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu razmotren i promišljen.

"Svaka reč koju kažem na ovu temu je odmerena, promišljena i izbalansirana", rekao je Makron novinarima na svečanom otvaranju Olimpijskog sela u Sen Deniju, prenosi Mond.

On je odbio da dalje komentariše "geopolitičku situaciju", napominjući da Olimpijsko selo nije mesto za to.

Makron je u ponedeljak posle međunarodnog sastanka o podršci Ukrajini u Parizu rekao da ne isključuje učešće evropskih trupa u ratu u Ukrajini u budućnosti, istovremeno ističući da zapadne zemlje trenutno nemaju konsenzus po ovom pitanju.

Mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu odbacile su mnoge članice NATO-a, uključujući SAD i Nemačku, a kritikovale su je i francuske opozicione partije.

Profimedia

 

17.34 Evropski parlament: Putin da odgovara za smrt Navaljnog

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju u kojoj je okrivio rusku državu i predsednika te zemlje Vladimira Putina za smrt ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i zatražio da se krivci privedu pravdi.

U rezoluciji, koja nije pravno obavezujuća, evropski poslanici snažno su osudili, kako tvrde, "ubistvo Alekseja Navaljnog" i pozvali na  nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu.

Oni su izneli tvrdnju da "punu krivičnu i političku odgovornost" za smrt Navaljnog "snosi ruska država, i posebno njen predsednik Vladimir Putin", koji, kako su naveli, "treba da odgovaraju", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

17.30 Ruske vlasti uhapsile novinara Sergeja Sokolova zbog diskreditovanja vojske

Ruske vlasti uhapsile su danas novinara Sergeja Sokolova, urednika "Novajeve gazete", pod optužbom da je diskreditovao vojsku, objavio je list.

"Novaja gazeta" je u onlajn izveštaju navela da je Sokolov uhapšen zbog izveštavanja o ruskoj vojsci u jednom članku, ali nije navela više detalja, preneo je Rojters. Ruska agencija TASS je izvestila da je Sokolov "postavio materijal na Telegram kanalu 'Novaje gazete'" koji pokazuje "znake verbalnog diskreditovanja delovanja" vojske.

17.18 Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od početka ruske invazije

Ukrajina je identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, i izrečena je 81 presuda, izjavio je danas ukrajinski državni tužilac Andrij Kostin.

Većina presuda izrečena je u odsustvu optuženih, rekao je Kostin, koji je u Kijevu učestvovao na konferenciji o ratnim zločinima, uz državne tužioce Poljske, Litvanije i Rumunije, javlja Rojters.

Prema njegovim rečima, sa više od 40 zemalja se razgovara o mogućnosti osnivanja tribunala za ratne zločine. Odluka o tome tokom ove godine bila bi snažan signal, ocenio je Kostin.

16.28 Peskov: V. Britanija je praktično direktno uključena u sukob

Velika Britanija pruža pomoć Ukrajini i praktično je direktno uključena u sukob, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za rusku RTVI.

"Sve u svemu, nije nikakva tajna da Britanci zaista pružaju razne vrste podrške (Ukrajini). I sa ljudima na terenu, i sa obaveštajcima, i tako dalje. To jest, oni su praktično direktno uključeni u ovaj sukob“, rekao je Peskov, komentarišući članak u londonskom listu Tajms da je britansko Ministarstvo odbrane navodno tajno pomagalo Ukrajini da formira borbene planove.

Peskov je dodao da Kremlj nema informacije o britanskom oficiru koji se pominje u članku.

"Međutim, naša vojska ih verovatno ima“, zaključio je on.

11.45 Ruski zvaničnici kritikovali Makronove izjave poredeći ga sa Napoleonom

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin poručio je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da ne šalje trupe u Ukrajinu pošto će ih zadesiti ista sudbina kao i Napoleonovu vojsku, preneo je danas portal Politiko.

''Pre nego što da takve izjave, Makron bi mogao da se seti kako se to završilo za Napoleona i njegove vojnike, od kojih je više od 600.000 ostalo da leže u vlažnoj zemlji'', napisao je Volodin na svom nalogu na Telegramu, aludirajući na francusku invaziju na Rusiju 1812. koja se katastrofalno završila po francusku vojsku.

Reagujući na Makronovu izjavu da zemlje koje pružaju podršku Ukrajini ne treba da isključe opciju slanja svojih trupa na front, on je istakao da Makron želi da ''pokrene treći svetski rat'' kako bi ostao na vlasti.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev takođe je Makronovu izjavu uporedio sa Napoleonovim akcijama. ''Sitni i tragični naslednici Bonaparte željni su osvete zbog Napoleonove veličine i izbacuju žestoke i opasne gluposti'', poručio je on.

10.10 Ukrajinske snage potisnule ruske trupe iz sela Orlivka

Ukrajinske snage potisnule su ruske trupe iz sela Orlivka, zapadno od Avdijivke, ali je situacija na istočnom frontu i dalje teška, izjavio je u četvrtak načelnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski.

Orlivka je manje od dva kilometra severozapadno od Lastočkina, koji su nedavno zauzele ruske snage.

Ruske snage su prošle nedelje zauzele strateški istočni ukrajinski grad Avdijivku nakon višemesečnih napada i vrše pritisak i na nekoliko drugih oblasti duž linije fronta, kažu ukrajinske vlasti.

Ukrajinska vojska je saopštila ove nedelje da se povukla iz još dva sela u blizini Avdijivke, gubeći više teritorije kako podrška zapadnih saveznika posustaje.

08.40 Peskov: Orbanovi strahovi o zajedničkoj granici sa Rusijom su neosnovani

Rusija ne predstavlja pretnju nijednoj državi koja joj nije neprijateljski nastrojena, izjavio je juče portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da Mađarska ne bi želela da ponovo ima zajedničku granicu sa Rusijom. 

"Ne slažemo se sa Orbanom u svemu. Rusija, suprotno onome što se sada sa zavidnom doslednošću ponavlja u Evropskoj uniji, ne predstavlja opasnost za sve države koje joj nisu neprijateljski nastrojene. 

08.15 Erdogan: Dati šansu diplomatiji,Turska spremna da bude domaćin pregovora

Turska je spremna da ponovo bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu, izjavio je juče turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i istakao da treba pružiti šansu diplomatiji. "Spremni smo da ponovo budemo domaćini mirovnih pregovora u Istanbulu, koji su prethodno održani u ovom gradu“, rekao je Erdogan u video poruci učesnicima samita Jugoistočna Evropa-Ukrajina u Tirani.

On je istakao da se diplomatiji i dijalogu mora dati šansa kako bi se rat završio pravednim i održivim mirom, a za postizanje ovog cilja izuzetno je važno koristiti sve "vrste diplomatskih kanala na najvišem nivou".

08.00 Na samitu u Tirani usvojena Deklaracija podrške Ukrajini

Učesnici samita jugoistočne Evrope i Ukrajine usvojili su u Tirani zajedničku Deklaraciju u kojoj se izražava podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine.

 U deklaraciji se osuđuju namere Rusije da održi predsedničke izbore na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, što je, kako se navodi, flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Lideri jugoistočne Evrope su izrazili spremnost da učestvuju u primeni Formule mira predsednika Volodomira Zelenskog, kao i na inauguracionom mirovnom samitu.

Tanjug/AP/Armando Babani

 

Komentari (0)

Evropa