Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska vojska ušla u selo Rabotino u Zaporožju, Zelenski otkrio koliko je ubijeno ukrajinskih vojnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2024

-

08:41

RAT U UKRAJINI Ruska vojska ušla u selo Rabotino u Zaporožju, Zelenski otkrio koliko je ubijeno ukrajinskih vojnika
RAT U UKRAJINI Ruska vojska ušla u selo Rabotino u Zaporožju, Zelenski otkrio koliko je ubijeno ukrajinskih vojnika - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Počela je treća godina rata u Ukrajini koji traje već 732 dana. Skupovima u više od 400 svetskih gradova na svim kontinentima, uključujući i Antarktik, obeležena je dvogodišnjica ruske invazije na Ukrajinu. I u ovoj godini Ukrajini je obećana sva potrebna pomoć i podrška od strane njenih saveznika, pa je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen već obećala da Evropska unija namerava da u martu isplati prve četiri i po milijarde evra pomoći. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potisao je u Kijevu zasebne bezbednosne sporazume sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, čime su se ove dve zemlje priključile ukrajinskim saveznicima koje redovno pomažu Ukrajini. I britanska vlada saopštila je da će Velika Britanija izdvojiti 245 miliona funti za pomoć Oružanim snagama Ukrajine, radi kupovine municije i revitalizacije lanca snabdevanja granatama, dok Nemačka još razmatra da li da Ukrajini isporuči oružje dugog dometa.

Ključni događaji:

  • Skupovima širom sveta obeležena druga godišnjica rata u Ukrajini
  • Zelenski potpisao bezbednosne sporazume sa Meloni i Trudoom
  • Britanija izdvaja 245 miliona funti za pomoć ukrajinskoj vojsci
  • Nemačka još razmatra da li da Ukrajini isporuči oružje dugog dometa
  • Borelj razgovarao s Kulebom povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.20 Zelenski o situaciji sa rasutim žitom: Poljska vlada to može da reši

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da veruje da poljska vlada može da reši problem kvarenja ukrajinskog žita na graničnim prelazima.

"Ne razumem čemu sve ovo služi. Opet politika i takva priča da bi imalo šta da se objavi u medijima, a što je posebno neprijatno - u ruskim medijima. Veoma je neprijatno što se ovim činjenicama igramo na njihovoj strani. I čini mi se da to jednostavno nije u redu“, rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

On je napomenuo da Ukrajina čini sve da ne „blokira” odnose sa Poljskom i poručio da nova poljska vlada treba da reši ovo pitanje veoma brzo.

„Ne govorim šta treba da radite u državi, to je vaše pravo, a nikako naša priča. Ali što se tiče međunarodnih odnosa sa Ukrajinom, ovo je pogrešno: zrno se samo prospe četvrti put...Moguće je ovo rešiti. Kako? Služba bezbednosti, policija, graničari imaju dovoljno mogućnosti, ukoliko postoji volja“, rekao je Zelenski.

21.41 Kijev: Ruska vojska streljala najmanje sedam ukrajinskih zarobljenika

Ruska vojska streljala je najmanje sedam branilaca Ukrajine koji su se predali kao zarobljenici, tvrdi komesar za ljudska prava ukrajinskog parlamenta Dmitro Lubinec. Dodao je da se prema podacima kojima raspolaže još jedan ratni zločin dogodio se, kako se pretpostavlja, u subotu, 24. februara, na teritoriji Bahmutskog okruga Donjecke oblasti, preneo je Ukrinform.

"Na snimku koji smo uspeli da dobijemo vidi se da se ukrajinski vojnici predaju: ruke su im bile visoko podignute, pokazali su da su nenaoružani i da nisu predstavljali pretnju. Trebalo je da ih Rusi zarobe, ali su ih nemilosrdno streljali", napisao je ombudsman na Telegram kanalu.


On je rekao da planira da se zvanično obrati UN i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

"Za rusku vojsku Ženevske konvencije, pravila i običaji ratovanja ne znače ništa. Deluju po svojim nepisanim 'konvencijama', 'pravilima' i 'običajima' surovosti, podlosti, niskosti. Ovakva ubistva ratnih zarobljenika nisu izolovani slučajevi. Za njih bi trebalo da postoji kazna", naglasio je Lubinec.

21.30 Gradonačelnik Londona pozvao na zaplenu imovine Rusa povezanih sa Putinom

Gradonačelnik Londona Sadik Kan pozvao je britansku vladu da hitno donesu odluke o zapleni i prodaji imovine u vlasništvu Rusa povezanih sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da dobijena sredstva usmeri prema onima kojima je potrebna pomoć, uključujući izbeglice iz Ukrajine.

U pismu britanskom ministru za stambena pitanja Majklu Gouvu, Kan je naveo da vlada treba da hitno reaguje i omogući zaplenu i prodaju imovine "Putinovih prijatelja", preneo je BBC.

Gradska skupština predložila je da bi moglo da se izgradi 4.000 kuća od prihoda od prodaje imovine povezane s Kremljom u Londonu.

20.55 Zelenski: Sa Putinom je nemoguće razgovarati

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina ima plan za novu kontraofanzivu, istovremeno dodajući da u ovom trenutku ne vidi mogućnost pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Rusija će pripremati svoju ofanzivu početkom leta ili krajem maja. Oni će se pripremati. Mi ćemo se pripremati za njihov napad. Imamo plan, on je jasan, ali ne mogu da iznosim detalje", rekao je Zelenski na konferenciji za medije "Ukrajina 2024", prenosi Rojters.

On je naveo da je trenutno nemoguće sesti za pregovarački sto sa Putinom, jer on, kako tvrdi, ne želi nikoga i ništa da čuje. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

20.03 Balicki: Ruska vojska ušla u selo Rabotino u Zaporožju

Ruska vojska je ušla u selo Rabotino u Zaporožju i nastavlja da napredujeu borbama protiv ukrajinskih snaga, izjavio je načelnik Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki. Balicki je rekao za RIA Novosti da je Rabotino donedavno predstavljalo za ukrajinske snage glavni simbol letnje kontraofanzive, ali da se ispostavilo da je cena od hiljadu ljudskih života koju je platila ukrajinska strana za osvajanje tog sela bila uzaludna jer se sada situacija na frontu iz korena promenila i ruske snage su ga preuzele.

Istakao je da ruske snage na frontu u Zaporožju stalno napreduju "primenjujući na prvoj liniji fronta inovacije vojne industrije". Balicki je u vezi sa tim posebno izdvojio ruske dronove koji su, kako je naveo, bez premca na bojnom polju. Selo Rabotino je na prvoj liniji fronta od juna prošle godine, kada je ukrajinska vojska počela da pokušava da napreduje, navode RIA Novosti.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

19.47 Budanov: Rusi pripremaju Majdan 3

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov izjavio je danas da ruske snage pripremaju operaciju "Majdan 3" kako bi dovele u pitanje proces donošenja odluka u Ukrajini, ali da ta operacija, kako je naveo, neće uspeti.

"Sada je u toku veoma ozbiljna operacija. Nisu našli ništa bolje nego da je nazovu 'Majdan 3'. To je primitivno ime, ali tako zvanično stoji u njihovim dokumentima", rekao je Budanov na konferenciji za novinare, prenosi Unian.

On je objasnio da Rusi u Ukrajini "žele da poseju misli o nelegitimnosti vlasti", zato što nisu održani izbori u uslovima ratnog stanja.

"Ovo je najskuplja operacija za Ruse i neće uspeti, jer znamo sve šta planiraju. Znamo kako da se tome suprotstavimo", rekao je Budanov. 

19.26 ISW: Više ruskih vojnika poginulo kod Avdejevke nego u sovjetsko-avganskom ratu

Institut za proučavanje rata (ISW) tvrdi da je više ruskih vojnika je poginulo tokom zauzimanja grada Avdejevke u Ukrajini, nego u sovjetsko-avganistanskom ratu. Ameročka NVO navodi da ruski opozicioni mediji procenjuju da je više od 75.000 ruskog osoblja poginulo u Ukrajini od početka invazije u februaru 2022. godine, preneo je Indipendent.

Sovjetsko-avganistanski rat koji je trajao od 1979. do 1989. odneo je 15.000 ruskih vojnika, navodi se u enciklopediji Britanika, navodi Independent.

19.04 Sutra u Parizu skup evropskih lidera o Ukrajini

Oko 20 evropskih lidera okupiće se sutra u Parizu kako bi poslali poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti vezanoj za Ukrajinu i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija pobediti u ratu, koji ulazi u treću godinu, saopšteno je iz Jelisejske palate. Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je svoje evropske kolege u Jelisejsku palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako navode njegovi savetnici, "eskalacije ruske agresije u poslednjih nekoliko nedelja", preneo je Rojters.

Konferenciji bi trebalo da prisustvuju nemački kancelar Olaf Šolc, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, španski premijer Pedro Sančez, holandski premijer Mark Rute, kao i lideri skandinavskih i baltičkih zemalja.

SAD će predstavljati pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen, a Kanadu ministar odbrane Bil Bler.

17.41 Papa Franja uputio poziv da se rat u Ukrajini reši diplomatskim putem

Papa Franja je danas uputio poziv da se rat u Ukrajini reši diplomatskim putem koji bi doveo do pravednog i trajnog mira.

"Toliko žrtava, ranjenih, razaranja, muke i suza u periodu koji postaje strahovito dug i čiji kraj nije na vidiku. To je rat koji ne samo da razara taj region već, takođe, oslobađa globalne talase mržnje i straha", rekao je papa Franja tokom nedeljne poruke Angelus, preneo je Rojters.

On je istakao da se zalaže za to da se pronađe ono malo humanosti da se stvore uslovi za diplomatsko rešenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom

17.20 Zelenski: Od početka napada Rusije poginula 31.000 ukrajinskih vojnika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je 31.000 ukrajinskih vojnika poginula od kada je počeo napad Rusije na tu zemlju pre dve godine, što je prvi zvanični podatak za više od godinu dana. Zelenski je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da ne može da obelodani broj ranjenih jer bi to "pomoglo ruskom vojnom planiranju", preneo je Rojters.

"U ovom ratu je ubijena 31.000 ukrajinskih vojnika. Ne 300.000, a ne 150.000 ... (predsednik Rusije Vladimir) Putin laže... Ali ipak, ovo je veliki gubitak za nas", istakao je on.

Ukrajina nije iznosila podatke o svojim vojnim gubicima od kraja 2022. godine, kada je pomoćnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak rekao da je 13.000 ukrajinskih vojnika ubijeno od početka napada 24. februara, navela je agencija.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

16.22  Kubarov: Oko 160 tona ukrajinskog žita uništeno u Poljskoj

Oko 160 tona ukrajinskog žita uništeno je na poljskoj železničkoj stanici što predstavlja "nekažnjivi i neodgovorni čin", izjavio je danas zamenik ukrajinskog premijera Oleksandar Kubrakov.

"Na ovim slikama se vidi 160 tona uništenog ukrajinskog žita. Žito je bilo u tranzitu do luke Gdanjsk, do drugih zemalja", objavio je Kubrakov na platformi X (Tviter) zajedno sa fotografijama gomile žita prosutog iz vagona voza, preneo je Rojters.

On je istakao da je to četvrti slučaj vandalizma na poljskim železničkim stanicama i četvrti slučaj nekažnjivosti i neodgovornosti.

15.51 Sunak: Zapleniti još ruske imovine i poslati Kijevu kamatu na zamrznuta sredstva

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je danas Zapad da bude "hrabriji" u zapleni ruske imovine i da Ukrajini pošalje kamatu koja je naplaćena na zamrznuta ruska sredstva.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Na drugu godišnjicu rusko-ukrajinskog rata, britanski premijer je rekao da zapadni saveznici moraju da idu "dalje" sa svojim sankcijama kako bi "uzdrmali" uverenje predsednika Rusije Vladimira Putina "da čeka i ništa ne uradi dok se nešto ne dogodi", preneo je Gardijan.

15.40 Ukrajina i njeni partneri bi mogli da pozovu Rusiju na budući mirovni samit

Ukrajina i njeni strani partneri mogli bi da pozovu Rusiju na budući mirovni samit kako bi razgovarali o okončanju dvogodišnjeg rata pod uslovima Kijeva, izjavio je danas šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

On je objasnio da će Švajcarska biti domaćin samita na kojem će se razgovarati o "viziji mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog", koja bi mogla da bude predata Rusiji kasnije, tokom drugog sastanka, preneo je Rojters.

"Može doći do situacije da zajedno pozovemo predstavnike Ruske Federacije, gde će im biti predstavljen plan u slučaju da ko god dbude predstavljao zemlju agresora u tom trenutku bude želeo da istinski prekine ovaj rat i vrati se pravednom miru", rekao je on na konferenciji održanoj u Kijevu, koju je prenosila ukrajinska televizija.

15.15 Sirski i Umerov obišli prvu liniju fronta

Načelnik generalštaba ukrajinskih oružanih snaga Oleksandar Sirski i ukrajinski ministar odbrane Rustan Umerov obišli su danas borbena mesta na prvoj liniji fronta. Sirski je na svom Telegram kanalu naveo da su sa trupama na prvoj liniji fronta razgovarali i "temeljno analizirali" situaciju na bojnom polju, prenosi AP.

On nije precizirao gde su tačno on i Umerov otišli, ali je naveo da je "situacija teška" za ukrajinske trupe i da im je "potrebna stalna kontrola" na mnogim delovima fronta. Ukrajina je izgubila strateški istočni grad Avdijevku nakon intenzivnih bitaka ovog meseca.

14.00 Šmihal: Ukrajina očekuje 11,8 milijardi dolara ekonomske podrške od SAD u 2024.

Ukrajina očekuje da će ove godine dobiti 11,8 milijardi dolara ekonomske podrške od SAD, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal. Kijev se suočava sa budžetskim deficitom od 37 milijardi dolara za 2024. godinu, preneo je Rojters. Šmihal je na konferenciji u Kijevu, koju je prenosila televizija, rekao da se nada da će poslanici SAD odobriti dugo očekivanu ekonomsku i vojnu pomoć. Ukrajina, takođe, očekuje da će dobiti 18 milijardi evra pomoći od EU, koja je odobrena ranije ove godine.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

13.01 MO: Ruske snage na povoljnijim pozicijama kod Avdejevke, odbile 7 kontranapada

Ruske snage pomerile su se na povoljnije pozicije kod Avdejevke i odbile sedam neprijateljskih kontranapada, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"U oblasti Avdejevke, jedinice bojne grupe 'Centar' pomerile su se na povoljnije pozicije, pogodivši trupe i opremu 3. Jurišne brigade ukrajinske vojske i 107. Teritorijalne defanzivne brigade u blizini Tonjenkoja u Donjeckoj republici. Kao dodatak na to, sedam neprijateljskih kontranapada odbijeno je u blizini Novgorodskoja, Lenjinskoja, Lastočikna i Novobahmutovka, u DNR", navodi se u saopštenju koje je preneo TASS.

11.50 Umerov: Činimo sve moguće i nemoguće da omogućimo proboj, imamo plan za 2024.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je danas da je Ukrajina već pripremila "moćan" plan za 2024. godinu, koji će dati rezultat.

"Činimo sve moguće i nemoguće da napravimo proboj. Plan za 2024. već postoji. Ne govorimo o tome javno. On je moćan, jak, daje ne samo nadu, već će dati i rezultate u 2024. godini", rekao je Umerov na konferenciji "Ukrajina. Godina 2024", prenosi Interfaks Ukrajina.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Prema njegovim rečima, rat Rusije protiv Ukrajine je najveći rat od Drugog svetskog rata.

"Imamo liniju fronta dužine 3.200 kilometara, imamo intenzivna borbena dejstva na liniji fronta dužine 1.200 kilometara", naveo je Umerov.

Istakao je da je u toku rad na utvrđivanju položaja, da je on koordinisan i da postoji zajednička grupa ministarstava koja je zadužena za to.

"Do sada smo opremili više od nekoliko hiljada uporišta, da ne govorim koliko i čega, vatrenih položaja", rekao je Umerov.

10.16 Sirski: Situacija na frontu teška na mnogim pravcima

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je danas da je situacija teška na mnogim pravcima na frontu sa ruskim snagama i da zahteva stalno praćenje.

profimedia

 

"Neprijatelj vrši redovne napade na položaje naših trupa", napisao je Sirski na svom Telegram kanalu nakon što je sa ministrom odbrane Rustemom Umerovim obišao isturena komandna mesta u zoni borbenih dejstava.

Sirski i Umerov su saslušali izveštaje komandanata o situaciji na frontu, analizirali situaciju i razgovarali o narednim koracima, prenosi Unian.

09.45 G7: Blokiraćemo zamrznutu imovinu Ruske Federacije do kraja rata

Zemlje Grupe sedam (G7) su potvrdile da će zamrznutu rusku imovinu zadržati u svojim jurisdikcijama do potpunog okončanja rata Rusije protiv Ukrajine.

"Potvrđujemo da će, u skladu sa našim pravnim sistemima, ruskaimovina u našim jurisdikcijama ostati zamrznuta sve dok Rusija ne plati štetu koju je nanela Ukrajini“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog saveta nakon onlajn sastanka lidera G7.

Potpisnici saopštenja pozdravili su odluku EU da usvoji mehanizam za zadržavanje viška dobiti od prihoda od ruske imovine i podstakne "dalje korake da se dozvoli njihovo korišćenje u skladu sa aktuelnim ugovornim obavezama i važećim zakonodavstvom".

08.40 Kijev: Tokom noći uništeno 16 od 18 dronova koje je lansirala Rusija

Ukrajina je uništila 16 od 18 dronova koje je lansirala Rusija tokom noći, saopštila je danas ukrajinska vojska. Dodaje se da su ukrajinske ratne vazduhoplovne snage i protivvazdušna odbrana uništile dronove iranske proizvodnje iznad osam regiona u centralnom, zapadnom i južnom delu Ukrajine, uključujući i u regionu Kijeva.

Na Telegram kanalu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva se ističe da su bespilotne letelice doletele iz grada Primorsko-Ahtarsk iz Krasnodarske oblasti, kao i sa rta Čauda, sa poluostrva Krim.

08.20 Lideri G7:Povećavaćemo cenu ruskog rata, Ukrajina može da računa na podršku

Lideri G7 su na sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim poručili da ukrajinska vlada i njen narod mogu da računaju na podršku G7 koliko god da je potrebno, a da će oni nastaviti da povećavaju "cenu ruskog rata". Kako su naveli u saopštenju, objavljenom u subotu, na dan kada se obeležavaju dve godine od početka rata u Ukrajini, sastali su se sa Zelenskim kako bi potvrdili "nepokolebljivu podršku Ukrajini" i pozdravili "hrabrost i otpornost ukrajinskog naroda, koji se neumorno bori za slobodu i demokratsku budućnost Ukrajine".

07.55 Berbok tokom posete Odesi morala u sklonište nakon sirene za vazdušnu opasnost

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok morala je, tokom jučerašnje nenajavljene posete Ukrajini, nakratko da ode u sklonište u Odesi nakon što su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, piše nemački Cajt (Zeit).

Tanjug/AP/Aziz Karimov

 

Berbok je napustila sklonište posle otprilike četvrt sata, javila je novinarka Cajta koja je izveštavala o poseti nemačke ministarke Ukrajini.

07.30 Više od 9.000 Ukrajinaca ilegalno prešlo u Rumuniju iz Ukrajine

Više od 9.000 Ukrajinaca ilegalno je prešlo u Rumuniju od početka oružanog sukoba u Ukrajini, izjavio je glavni inspektor rumunske granične policije Florin Koman.

Euronews/Maja Repić

 

"Od početka sukoba, više od 9.000, tačnije 9.112 ukrajinskih državljana starih između 18 i 60 godina otkriveno je na severnoj granici Rumunije, koji su graničnim bezbednosnim snagama rekli da su pobegli iz Ukrajine zbog rata", rekao je on, preneo je TASS.

07.15 Mirošnik: Pokrenuto 240 istraga protiv više od 400 pripadnika ukrajinske vojske

U Rusiji je sprovedeno više od 240 krivičnih istraga protiv skoro 400 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine za zločine protiv civilnog stanovništva, izjavio je Rodion Mirošnik, specijalni izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima.

"Trenutno je Istražni komitet Ruske Federacije već završio istragu u više od 240 krivičnih predmeta protiv skoro 400 ukrajinskih vojnih lica koja su počinila ratne zločine protiv civilnog stanovništva, od kojih su u 136 krivičnih predmeta sudovi izrekli osuđujuće presude protiv 173 lica. Među okončanim slučajevima četiri su povezana sa nanošenjem povreda i smrti maloletnika", rekao je Mirošnik u Ruskom domu u Ankari, prenose RIA Novosti.

06.55 Berbok: Nemačka još razmatra da li da Ukrajini isporuči oružje dugog dometa

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok juče je u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesa izjavila da Nemačka još uvek razmatra da li da Ukrajini isporuči oružje dugog dometa. Naravno, sve (što se tiče vojne podrške) što mi isporučujemo je premalo", rekla je ona na konferenciji za novinare nakon nenajavljene posete Ukrajini, preneo je Rojters. "Potpuno je razumljivo da ljudi u Ukrajini kažu potrebno nam je više svega", rekla je Berbok.

06.45 Skupovima širom sveta obeležena druga godišnjica rata u Ukrajini

U više od 400 gradova sveta juče je obeležena druga godišnjica invazije Rusije na Ukrajinu, saopšteno je iz Svetskog kongresa Ukrajinaca "StandWithUkraine" (SCU). Događaji su održani u okviru globalne SCU na šest kontinenata, uključujući Antarktik, prenosi Ukrinform.

Prema podacima SCU, prijave aktivista stigle su iz više od 400 gradova - iz Evrope, Severne Amerike, UAE, Indije, Tajlanda, Južne Koreje, Japana, Perua, Brazila, Argentine.

06.35 Fon der Lajen: Ukrajini u martu 4,5 milijarde

Evropska unija namerava da isplati prve četiri i po milijarde evra Ukrajini u martu, u okviru novog programa pomoći od 50 milijardi evra koji je Brisel odobrio 1. februara, saopštila je juče predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Kijevu. Fon der Lajen je rekla da je, pored razgovora o programu pomoći, sa predstavnicima ukrajinskih vlasti razgovarala i o problemima na granici sa Poljskom i o zajedničkom radu na odbrambenoj industriji, prenosi Tass.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Predsednica Evropske komisije je takođe naglasila da njena poseta Ukrajini svedoči o nepokolebljivoj podršci Evropske unije na duži rok.

06.15 Zelenski potpisao bezbednosne sporazume sa Meloni i Trudoom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je juče da je u Kijevu potpisao zasebne bezbednosne sporazume sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni. Potpisivanjem ovih sporazuma, Kanada i Italija su se pridružile Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Danskoj, koje su prethodno postigle 10-godišnji bezbednosni dogovor s Kijevom.

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

06.05 Britanija izdvaja 245 miliona funti za pomoć ukrajinskoj vojsci

Velika Britanija izdvojiće 245 miliona funti za pomoć Oružanim snagama Ukrajine, radi kupovine municije i revitalizacije lanca snabdevanja granatama, saopštila je juče britanska vlada. Takođe je najavljeno potpisivanje serije ugovora vrednih milion funti, između agencije za nabavku oružja britanskog Ministarstva odbrane i kompanije "Cook Defence Systems" za kupovinu stotina rezervnih delova gusenica za popravku ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila.

06.00 Borelj razgovarao s Kulebom povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je juče u razgovoru sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini da će se podrška EU toj zemlji nastaviti. "EU stoji uz Ukrajinu od prvog dana i nastavićemo da to činimo sa jednim ključnim prioritetom- pozivam države članice da pruže dodatnu vojnu podršku", poručio je Borelj na platformi X.

 

Komentari (0)

Evropa