Evropa

RAT U UKRAJINI Gutereš pozvao na mir, Stoltenberg kaže da je situacija na frontu teška

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/02/2024

-

08:48

RAT U UKRAJINI Gutereš pozvao na mir, Stoltenberg kaže da je situacija na frontu teška
RAT U UKRAJINI Gutereš pozvao na mir, Stoltenberg kaže da je situacija na frontu teška - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Danas se navršavaju tačno dve godine, odnosno 731 dan, od početka rata u Ukrajini, a dve strane i dalje su daleko od pregovaračkog stola. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na mir i pravdu na sastanku Saveta bezbednosti UN povodom obeležavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinska vojska je saopštila da je noćas  jedan od oborenih ruskih dronova pao na stambeni deo Odese i izazvao požar u stanu, u kojem je jedna osoba poginula. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Kijev, a u tu zemlju stigli su i italijanska premijerka Đorđa Meloni, premijer Belgije Aleksandar De Kro i i kanadski premijer Džastin Trudo. 

Ključni događaji:

  • Rat u Ukrajini počeo je pre tačno dve godine, 24. februara 2022.
  • Savet EU usvojio 13. paket sankcija protiv Rusije
  • Zelenski: Moramo suštinski ojačati sankcije i eliminisati sve ruske trikove
  • Gutereš: Krajnje je vreme za mir
  • Zapadni lideri danas u Kijevu

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

23.48 Mirošnik: Pokrenuto 240 istraga protiv više od 400 pripadnika ukrajinske vojske

U Rusiji je sprovedeno više od 240 krivičnih istraga protiv skoro 400 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine za zločine protiv civilnog stanovništva, izjavio je večeras Rodion Mirošnik, specijalni izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima.

"Trenutno je Istražni komitet Ruske Federacije već završio istragu u više od 240 krivičnih predmeta protiv skoro 400 ukrajinskih vojnih lica koja su počinila ratne zločine protiv civilnog stanovništva, od kojih su u 136 krivičnih predmeta sudovi izrekli osuđujuće presude protiv 173 lica. Među okončanim slučajevima četiri su povezana sa nanošenjem povreda i smrti maloletnika“, rekao je Mirošnik u Ruskom domu u Ankari, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) je izrekao 10 kazni ukrajinskim vojnicima u rasponu od 17 godina do doživotnog zatvora za ubistvo civila i okrutno postupanje prema ratnim zarobljenicima.

23.02 Berbok: Nemačka još razmatra da li da Ukrajini isporuči oružje dugog dometa

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok danas je u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesa izjavila da Nemačka još uvek razmatra da li da Ukrajini isporuči oružje dugog dometa. "Naravno, sve (što se tiče vojne podrške) što mi isporučujemo je premalo", rekla je ona na konferenciji za novinare nakon nenajavljene posete Ukrajini, preneo je Rojters.

"Razbijamo glavu, posebno tokom protekle godine, o pitanju kako isporučiti više, uključujući i dalekosežne sisteme naoružanja", rekla je ona na skupu kojem je prisustvovao i njen ukrajinski kolega Dmitro Kuleba. "Potpuno je razumljivo da ljudi u Ukrajini kažu potrebno nam je više svega", rekla je Berbok.

22.53 Skupovima širom sveta obeležena druga godišnjica rata u Ukrajini

U više od 400 gradova sveta danas je obeležena druga godišnjica invazije Rusije na Ukrajinu, saopšteno je iz Svetskog kongresa Ukrajinaca "StandWithUkraine" (SCU). Događaji su održani u okviru globalne SCU na šest kontinenata, uključujući Antarktik, prenosi Ukrinform. Prema podacima SCU, prijave aktivista stigle su iz više od 400 gradova - iz Evrope, Severne Amerike, UAE, Indije, Tajlanda, Južne Koreje, Japana, Perua, Brazila, Argentine.

18.25 Fon der Lajen: Ukrajini u martu 4,5 milijarde

Evropska unija namerava da isplati prve četiri i po milijarde evra Ukrajini u martu, u okviru novog programa pomoći od 50 milijardi evra koji je Brisel odobrio 1. februara, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Kijevu. Fon der Lajen je rekla da je, pored razgovora o programu pomoći, sa predstavnicima ukrajinskih vlasti razgovarala i o problemima na granici sa Poljskom i o zajedničkom radu na odbrambenoj industriji, prenosi Tass.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

Ona je takođe istakla da će Evropska komisija sredinom marta obezbediti opšte okvirne uslove za početak pregovora sa Ukrajinom o pristupanju EU.

"Već smo započeli proces skrininga. Ima puno posla i veliki je raspored. Podstičem vas da sledite preporuke Evropske komisije. Sa naše strane, mi, Evropska komisija, obezbedićemo opšti okvir za pregovore sredinom marta“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare, prenosi Ukrinform.

Predsednica Evropske komisije je takođe naglasila da njena poseta Ukrajini svedoči o nepokolebljivoj podršci Evropske unije na duži rok.

17.02 Zelenski potpisao bezbednosne sporazume sa Meloni i Trudoom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je saopštio da je u Kijevu potpisao zasebne bezbednosne sporazume sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni. Potpisivanjem ovih sporazuma, Kanada i Italija su se pridružile Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Danskoj, koje su prethodno postigle 10-godišnji bezbednosni dogovor s Kijevom. Sporazumi imaju za cilj da ojačaju Ukrajinu dok ne postane članica NATO alijanse, prenosi Rojters.

16.25 Britanija izdvaja 245 miliona funti za pomoć ukrajinskoj vojsci

Velika Britanija izdvojiće 245 miliona funti za pomoć Oružanim snagama Ukrajine, radi kupovine municije i revitalizacije lanca snabdevanja granatama, saopštila je danas britanska vlada. Takođe je najavljeno potpisivanje serije ugovora vrednih milion funti, između agencije za nabavku oružja britanskog Ministarstva odbrane i kompanije "Cook Defence Systems" za kupovinu stotina rezervnih delova gusenica za popravku ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila.

Ministar odbrane Velike Britanije Grent Šeps u četvrtak je u parlamentu potvrdio isporuku dodatnih 200 protivtenkovskih raketa "Brimstone AFU", čime je ukupan broj isporučenih raketa ovog tipa Ukrajini porastao na više od 1.300.

16.01 Borelj razgovarao s Kulebom povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas u razgovoru sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini da će se podrška EU toj zemlji nastaviti.

"EU stoji uz Ukrajinu od prvog dana i nastavićemo da to činimo sa jednim ključnim prioritetom- pozivam države članice da pruže dodatnu vojnu podršku", poručio je Borelj na platformi X.

On je, uoči virtuelnog sastanka G7 sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim istakao da grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta stoji uz Ukrajinu i da se zalaže za poštovanje suvereniteta, nezavisnosti, međunarodnog prava, globalne bezbednosti, slobode i mira.

14.46 Kralj Čarls: Odlučnost i snaga ukrajinskog naroda nastavlja da inspiriše

Britanski kralj Čarls III pohvalio je danas "odlučnost i snagu" ukrajinskog naroda u poruci povodom druge godišnjice rata u toj zemlji.

"Odlučnost i snaga ukrajinskog naroda nastavlja da inspiriše, dok ničim izazvan napad na njihovu zemlju, njihove živote i sredstva za život ulazi u treću, tragičnu, godinu", rekao je kralj Čarls.

On je dodao da Ukrajinci pokazuju "pravu hrabrost" dok se suočavaju s "neopisivom agresijom" i poručio da je ohrabren podrškom koju Britanija i saveznici pružaju Kijevu.

13.20 Radulović: Sukob u Ukrajini skupio ono najgore iz dva svetska rata

Sukob u Ukrajini skupio je najgore iz Prvog i Drugog svetskog rata, ali je i začinjen savremenim dostignućima u segmentu ratovanja u vojnoj tehnologiji, od materijala, do robotizovanih platformi, bespilotnih letelica i dronova, izjavio je vojni analitičar Vlade Radulović povodom dve godine rusko-urkajinskog rata.

Ocenio je da Kijev i Moskva nisu blizu bilo kakvog primirja.

"Kako vreme odmiče savremena dostignuća sve više uzimaju zapaženo mesto na bojištu, ne baš primat jer nikada neće biti moguće zapostaviti čoveka ili snagu artiljerije ili snagu oklopno-mehanizovnih jedinica", rekao je Radulović za Tanjug u specijalnoj emisiji o dve godine rata u Ukrajini na konstataciju da se čini da je ovaj rat po mnogo čemu specifičan, uključujući i upotrebu dronova.

Radulović kaže da je jako nezahvalno govoriti o žrtvama i šteti. On smatra da obe strane prilično naduvavaju brojeve, ali dodaje da možemo govoriti o nekoliko stotina hiljada poginulih i izbačenih iz stroja - ranjenih i vojnih invalida, koji se više neće vratiti na bojno polje.

12.13 Stoltenberg: Situacija na frontu je teška, nema indicija da je Putin spreman za mir

Situacija na frontu je i dalje izuzetno teška, a namera ruskog predsednika Vladimira Putina da dominira Ukrajinom nije se promenila i nema indikacija da je spreman za mir, ocenio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Ukrajina je pokazala značajnu veštinu i odlučnost da se suprotstavi, iznova i iznova. Ukrajina nije pala za nekoliko nedelja, kao što su se neki bojali. Ukrajinci, vratili ste polovinu svoje teritorije koju je osvojila Rusija. Izbacili ste Rusiju iz velikih delova Crnog mora i naneli velike gubitke ruskim snagama", naveo je Stoltenberg u izjavi povodom druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, objavljeno je na sajtu NATO-a.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

11.04 Životić: Bez suštinskih promena na frontu poslednjih meseci

Profesor Filozofskog fakulteta  Aleksandar Životić izjavio je da su, nakon dve godine rata u Ukrajini, i Moskva i Kijev na sličnim pozicijama kao na početku sukoba i da na frontu tokom poslednjih meseci nije bilo suštinskih promena.

Životić je u Tanjugovom specijalu o dve godine rata u Ukrajini pojasnio da se Ukrajina i Rusija nalaze na sličnim pozicijama po pitanju ciljeva i u pogledu odlučnosti da do njih dođu.

"Ukrajinska pozicija je možda na neki način nešto bolja nego što je bila na početku sukoba, s obzirom na to da se mnogima činilo da se neće održati dugo, da će konflikt relativno brzo biti završen", rekao je Životić.

On je dodao da i određeni deo ukrajinskog javnog mnjenja jeste bio iznenađen, jer se verovalo da je dugotrajni otpor Rusiji malo verovatan.

10.49 Pet naselja u oblasti Kursk ostala bez struje posle granatiranja

Pet naselja u Kurske oblasti Rusije ostalo je bez struje nakon granatiranja od strane ukrajinske vojske, saopštio je guverner regiona Roman Starojt.

„Ujutro, nakon granatiranja iz Ukrajine, nekoliko naselja u pograničnom Korenjevskom okrugu ostalo je bez napajanja električnom energijom: Vzapnoje, Gordejevka, Viktorovka, Troickoje i Uspenovka“, navodi se u poruci na Telegramu.

Ekipe za sanaciju štete će započeti radove čim to bude bezbedno, dodao je guverner.

08.37 Borelj: Rat je promenio istoriju Evrope, ali neće geografiju

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je, povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini, da je EU na strani Kijeva od početka sukoba koji je, kako je naveo, promenio istoriju Evrope, ali neće nasilnim putem njenu geografiju.

"Obeležavamo dve godine od brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. EU je bila na strani ukrajinskog naroda od tog tragičnog jutra koje je promenilo istoriju Evrope, ali neće ponovo na silu promeniti njenu geografiju", napisao je Borelj danas na X platformi.

08.24 Zapadni lideri danas u Kijevu povodom godišnjice rata

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Kijev, povodom obeležavanja dvogodišnjice ruske agresije na Ukrajinu, a u tu zemlju stigli su i italijanska premijerka Đorđa Meloni, premijer Belgije Aleksandar De Kro i i kanadski premijer Džastin Trudo.

Lajen je u objavi na X platformi napisala da Evropska unija čvrsto stoji uz Ukrajinu, dok, kako je navela, ta zemlja ne bude konačno slobodna.

"U Kijevu na obeležavanju dvogodišnjice rata Rusije protiv Ukrajine. I u čast izuzetnog otpora ukrajinskog naroda. Više nego ikad, čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Finansijski, ekonomski, vojno, moralno. Dok zemlja ne bude konačno slobodna", navela je Fon der Lajen.

08.18 Oboreni dron ubio jednu osobu u Odesi

Ukrajinska vojska je saopštila da je noćas  jedan od oborenih ruskih dronova pao na stambeni deo Odese i izazvao požar u stanu, u kojem je jedna osoba poginula.

Navedeno je da su iz požara, koji je brzo ugašen, spasioci uspeli da izvuku žensku osobu, koja je hospitalizovana u "teškom stanju", kao i dve osobe iz susednog stana koje su "prebačene u bolnicu sa opekotinama i drugim povredama", prenosi Unian.

08.11 Gutereš: Krajnje je vreme za mir

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na mir i pravdu na sastanku Saveta bezbednosti UN povodom obeležavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Gutereš je rekao da je Rusija agresijom na Ukrajinu direktno prekršila Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodni zakon, prenosi Si-En-En.

"Krajnje je vreme za mir, pravedan mir zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija, međunarodnom pravu i rezolucijama Generalne skupštine“, istakao je Gutereš.

Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

 

Generalni seketar je dodao rat u Ukrajini "ostaje otvorena rana u srcu Evrope", dve godine od početka rata i 10 od ruske aneksije Krima.

07.55 Bocan Harčenko: Rusija je prevazišla poteškoće izazvane sankcijama Zapada

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je najvažnije što se desilo u Rusiji, dve godine posle početka rata u Ukrajini, neviđena konsolidacija ruskog naroda koji je dao punu podršku predsedniku Rusije Vladimiru Putin i svega u vezi sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini rekao je u intervjuu za Tanjug da se  ruska privreda potpuno oporavila od šoka izazvanog sankcijama Zapada i da raste, a da je poseban procvat doživela ruska namenska industrija. Opširnije u posebnoj vesti.

07.37 Savet EU usvojio 13. paket sankcija protiv Rusije

Savet Evropske unije, povodom druge godišnjice rata u Ukrajini, usvojio je 13. paket pojedinačnih i ekonomskih sankcija EU protiv Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, reč je o restriktivnim merama protiv "Putinovog režima, onih koji su odgovorni za održavanje njegovog nezakonutog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji to značajno podržavaju".

U okviru 13. paketa sankcija uvode se restriktivne mere za dodatnih 106 pojedinaca i 88 subjekata koji su, kako se tvrdi, "odgovorni za radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine", čime se na crnoj listi EU u vezi sa ovim akcijama sada nalazi više od 2.000 pojedinaca i entiteta. 

U saopštenju se navodi da se nove sankcije prvenstveno odnose na vojni i odbrambeni sektor i povezane pojedince, "uključujući one koji su uključeni u isporuku naoružanja Severne Koreje Rusiji", kao i na članove pravosuđa, lokalne političare i ljude odgovorne za, kako se tvrdi, "ilegalnu deportaciju i vojno prevaspitavanje ukrajinske deca".

Pojedinci i subjekti koji su na listi sankcija podležu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje. 

07.16 Tolkač: Naša vojska pokazala da možemo da odbranimo svoju teritoriju 

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je, povodom dvogododišnjice sukoba u Ukrajini, da je ukrajinska vojska pokazala da može da odbrani svoju teritoriju.

On je u intervjuu za Tanjug rekao da je situacija danas napeta, a da je prvi cilj da se sačuvaju životi ljudi i branitelja, a zatim kako da se odbrani teritorija. Detaljnije u posebnoj vesti.

Tanjug/Rade Prelić

 

07.00 Dve godine od početka rata Rusije i Ukrajine

Ruske trupe započele su invaziju na Ukrajinu pre dve godine, 24. februara 2022. Prema terminologiji zvanične Moskve reč je o specijalnoj operaciji izazvanoj odnosom prema ruskom stanovništvu u Ukrajini, odnosno prema Donjeckoj i Luganskoj republici, koje su prethodno i zatražile intervenciju.

Zvanična Moskva vojnu operaciju je predstavila i kao denacifikaciju, osim demilitarizacije. Iako je reč o sukobu koji je nižim intenzitetom započeo 2014, i trajao od tada, jedan od povoda za direktnu intervenciju februara 2022. verovatno je bila činjenica da je zvanični Kijev obelodanio odbacivanje Budimpeštanskog sporazuma iz decembra 1994, kojim je Ukrajina odustala od atomskog programa u vojne svrhe.

Komentari (0)

Evropa