Politika

Košar: Francuska, Srbija i evropski partneri da rade na povratku mira u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2024

-

15:48

Košar: Francuska, Srbija i evropski partneri da rade na povratku mira u Evropi
Košar: Francuska, Srbija i evropski partneri da rade na povratku mira u Evropi - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je zajedno sa svojim evropskim partnerima odlučna da povrati mir i stabilnost u Evropu, i zbog toga računa na Srbiju da bez oklevanja sa njom na tome radi, saopštio je danas ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

''Nekada su Francuzi i Srbi bili ujedinjeni pred opasnošću. Opasnost koja preti našoj Evropi nije danas ništa manja. Pobeda ruske tiranije nad Ukrajinom izložila bi naše dve zemlje stalnoj pretnji destabilizacije i širenja rata. Pustiti da ovaj režim pobedi ne bi omogućilo rešavanje pitanja inflacije ili energetske krize u situaciji u kojoj je Rusija izvor sadašnje opšte inflacije i prehrambene nesigurnosti koja prvenstveno pogađa najugroženije'', poručio je danas ambasador, uoči druge godišnjice početka rata u Ukrajini.

On je istakao da je Francuska odlučna u tome da nastavi da Ukrajini daje dugoročnu podršku, što je, kako rekao, smisao bilateralnog sporazuma koji su potpisali predsednik Francuske Emanuel Makron i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

''Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine ulazi danas u svoju treću godinu. Već dve godine, režim Vladimira Putina vodi na tlu evropskog kontinenta jedan besmislen i okrutan rat, protiv jedne države, Ukrajine, koju je Rusija priznala i kojoj je čak garantovala bezbednost u okviru denuklearizacije. Ovaj rat, koji je samo Rusija želela, proizveo je na desetine hiljada žrtava, izazvavši verovatno jednu od najgorih humanitarnih katastrofa nakon one koju je izazvao nacistički režim'', poručio je on, dodajući da broj poginulih i teško ranjenih u ruskoj vojsci dostiže između 300.000 i 400.000 ljudi", navedeno je u saopštenju.

On se zahvalio ''prijateljskom srpskom narodu'' što je ''mladim Rusima pružio priliku da se sklone od tragedije rata, ističući da na stotine hiljada njih došlo u Beograd, Novi Sad i drugde.

Komentari (0)

Srbija