Evropa

Bocan Harčenko: Rusija je prevazišla poteškoće izazvane sankcijama Zapada

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2024

-

21:31

Bocan Harčenko: Rusija je prevazišla poteškoće izazvane sankcijama Zapada
Bocan Harčenko: Rusija je prevazišla poteškoće izazvane sankcijama Zapada - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da je najvažnije što se desilo u Rusiji, dve godine posle početka rata u Ukrajini, neviđena konsolidacija ruskog naroda koji je dao punu podršku predsedniku Rusije Vladimiru Putin i svega u vezi sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

U intervjuu Tanjugu povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini Bocan Harčenko je rekao i da se ruska privreda potpuno oporavila od šoka izazvanog sankcijama Zapada i da raste, a da je poseban procvat doživela ruska namenska industrija koja, kako kaže, ne samo da uspeva da podmiri sve potrebe rata u Ukrajini, već odgovara i na povećane zahteve za izvozom oružja.  

"Ta konsolidacija, jedinstvo naroda i njegova podrška veoma je važna kao najvažniji unutrašnji politički faktor i stub Rusije, kao i za razvoj Rusije u takvim uslovima. Podrška naroda svih slojeva u Rusiji obezbeđuje razvoj privrede i ekonomije koja je u porastu. Sada imamo i veći razvoj nego prošle godine, sa više od tri odsto u razvoju industrije, a i u drugim granama ekonomije", poručio je Bocan Harčenko.

Bocan Harčenko podseća da je krajnje ciljeve Moskve u ratu u Ukrajini jasno odredio predsednik Vladimir Putin, a to su "demitalirizacija i denacifikacija Ukrajine, obezbeđivanje bezbednosti Donbasa i novih ruskih regija, kao i bezbednost Rusije".

"Bezbednost Rusije, s obzirom da se stvarala pretnja od strane NATO, koji je imao nameru, pa i sada je još uvek ima, da koristi Ukrajinu za stvaranje pretnje prema Rusiji, kao i za korišćenje Ukrajine za svoje naoružanje svih vrsta. To je potpuno jasno, i naš cilj je, naravno, bezbednost Rusije u tom smislu" poručio je ruski ambasador.

On nije želeo da komentariše događanja na ratištu i najnovija ruska napredovanja, istakavši da o tome ne može da priča više nego što je zvanično saopšteno.

"Avdejevka je oslobođena. Ali polako idemo dalje. Ja ne želim da stvaram sliku kao da je sve rešeno, nije bilo lako i neće biti lako. Bilo je teško, i biće teško, jer, u stvari, u pitanju je rat Zapada protiv Rusije. Oni  su naglasili da je njima cilj strategijski poraz Rusije, nisu odustali od svog cilja, i nastavili su snabdevanje naoružanjem Ukrajine, bez obzira da ima sada nekih poznatih pauza zbog odluka o finansiranju i tako dalje. Ali biće naoružanja. Zapad, na čelu sa SAD, nije odustao od cilja da se nastavi  taj hibridni rat koristeći Ukrajinu", rekao je Bocan Harčenko.

Naglašava da je Rusija, uglavnom, prevazišla poteškoće čiji uzrok su bili sankcije Zapada.

"Ne želim da varam i da nerealno kažem da su te sankcije ništa. To je dosta ozbiljan i težak teren. Ali smo ih uglavnom prevazišli i industrija Rusije zna da se snalazi u takvim uslovima, a vlada obezbeđuje razvoj", ističe ambasador Rusije.

On naglašava da se to tiče i spoljnih veza, ali sada, kako je rekao, sa prijateljskim zemljama kao što su Kina, Indija i druge.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"U porastu je trgovina sa njima i ukupni ekonomski odnosi. Ono što posebno želim da istaknem je prelaz na korišćenje nacionalnih valuta. Odlazimo od dolara. Naravno, to ne možemo sami, nego to rade i druge zemlje, uz razumevanje da je dolar poluga koji se koristi u političke svrhe od strane SAD. Sem toga, dolar ne obezbeđuje ni finansijsku, ni ekonomsku i spoljnotrgovinsku razmenu, što je sada vrlo važno", smatra Bocan Harčenko.

Ambasador Rusije posebno ističe neverovatni razvoj ruske vojno-tehničke industrije koja koristi pouke i rezultate dešavanja u ratu u Ukrajini što joj daje mogućnost za veoma efikasan razvoj, modernizaciju i poboljšanje svih vrsta ruskog naoružanja.

"To je, pre svega, najvažnija stvar za sprovođenje specijalne vojne operacije, to je potpuno jasno. Ali, u velikom i brzom porastu je interes za kupovinu ruskog naoružanja od strane niza naših prijateljskih država. Naravno, mi to radimo u okviru svih međunarodnih ugovora i međunarodnih normi", rekao je Bocan Harčenko.

Na pitanje da li ruska vojna industrija može da odgovori na sve zahteve rata u Ukrajini i generalno potreba Rusije, s obzirom na to da su nabavljeni iranski dronovi, a da SAD tvrde da Rusija nabavlja rakete iz Severne Koreje, Bocan Harčenko odgovara da je čuo za takve informacije, ali da nije video pouzdane potvrde tih navoda.

"U svakom slučaju, ja znam da najvažnije ono što sam rekao, a to je da razvoj onoga što proizvodi industrija Ruske Federacije neverovatno visok, i da je naše, rusko naoružanje, potpuno dovoljno za nastavak specijalne vojne operacije. To je istina, a ne njihove optužbe o tobožnjim kupovinama", tvrdi Bocan Harcenko.

Istakao je da Rusija, i u takvim uslovima, bez štete za snabdevanje vojske u Ukrajini, nastavlja saradnju u oblasti namenske industrije, u okviru svih međunarodnih ugovora i normi, za razliku od zapadnih zemalja koje snabdevaju Ukrajinu koje, kako tvrdi, krše svaku odredbu međunarodnih obaveza i međunarodnih ugovora u toj oblasti.

"Niko od njih uopšte ne razmišlja i ne pazi na neka ozbiljna ograničenja. Da li, recimo, postoje ograničenja za korišćenja nekih vrsta naoružanja, da li je zemlja koja je kupila oružje krajnji korisnik i to je veoma opasno. Postoji mogućnost da naoružanje koje ide za Ukrajinu, apsolutno izađe van svake kontrole, i moguće je da se na kraju nađe u rukama terorista. I sada je bilo primetno, da su ono što su poslali u  Ukrajini, pronašli u drugim delovima sveta i u drugim rukama", navodi ruski ambasador.

Na pitanje da li Rusija ima dovoljno vojnika za nastavak rata, s obzirom na to da Kremlj u jednom trenutku nije bio zadovoljan nivoom mobilizacije, Bocan Harčenko odgovara da nije čuo za takve informacije, a da je najvažnije da su svi mobilisani dobili dobru obuku.

"Proglašena je bila delimična mobilizacija koja je sprovedena u okviru roka koji je određen. Nisam čuo da ima manjka ljudstva. I što je najvažnije, svi su pripremljeni. Jer nemoguće je ljude odmah poslati na bojište bez obuke. Mobilizacija nema ništa zajedničko sa tim da se ljudi odmah šalju na bojište, bez obuke i pripreme. Bilo je dosta ozbiljna i duga priprema. Nisam video informacije da ima manje ljudstva od neophodne količine, kao i naoružanja", rekao je Bocan Harčenko.

Na pitanje da li postoji volja za dogovor dve strane, on odgovara da je Rusija spremna, što je predsednik Putin više puta ponovio, ali da je problem u Kijevu.

"Zelenski je sam sebi zabranio da pregovara. Njegova je odluka zabrana pregovora sa Ruskom Federacijom. Kijevski režim je problem jer nije samostalan, već sluša i ispunjava sve odluke koje dobije od Zapada", smatra Bocan Harčenko.

On je podsetio na pregovore na proleće 2022. godine, na početku sukoba u Ukrajini, istakavši da su dve strane bile vrlo blizu konkretnih rezultata.

"Sada je poznato da je jedan od učesnika pregovora sa ukrajinske strane rekao da su oni odustali od pripremljenog sporazuma zbog toga što je došao Boris Džonson, tada premijer Velike Britanije, i njima zabranio. Najverovatnije je zabranio u svoje ime i u ime kolektivnog Zapada, ne znam. Nije važno, ali verovatno, uz obećanje da će dobiti velike količine naoružanja", rekao je Bocan Harčenko.

"Rusija ne razmišlja o formuli mira ili formuli Zelenskog"

Dodao je da Rusija uopšte ni ne razmišlja o tzv. formuli mira ili formuli Zelenskog, jer ona, kako je rekao, nema ništa zajedničkog sa mirom i nekim ozbiljnim pokušajem političkog sporazuma, pošto se u njoj nešto rešava bez Rusije kao najvažnijeg faktora.

Govoreći o tome kako vidi poziciju Srbije prema ratu u Ukrajini, ali i komentarišući odnos Srbije prema Rusiji, s obzirom da Srbija podržava celovitost Ukrajine, ali nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji zbog čega trpi pritiske, Bocan Harčenko je istakao da Rusija polazi od toga da je Srbija prijateljska zemlja, a da su Srbi prijateljski narod i da Rusija gradi odnose sa Srbijom na tim osnovama.

"Veoma nam je drago da nacionalni interes Srbije ne dozvoljava da Srbija uvede sankcije, bez obzira na pritiske koji su počeli odmah od marta 2022. godine i traju do sada. Biće ih još naravno, jer Zapadu je veoma stalo da se Srbija pridruži antiruskim sankcijama. To je jedan od njihovih najvažnijih zadataka", smatra ruski ambasador.

On podseća da je stav Srbije, njenog predsednika i Vlade Srbije formulisan u okviru Saveta nacionalne bezbednosti još pre dve godine i da je sve ostalo isto, pa i po pitanju sankcija.
Kada se radi o rezolucijama UN koje je podržala Srbija, a koje osuđuju Rusiju zbog napada na Ukrajinu, Bocan Harčenko kaže da u Moskvi nisu time zadovoljni, ali da je Srbija, ipak, prijateljska zemlja.

"U Rusiji postoji razumevanje, s obzirom da je Srbije kandidat za članstvo u EU, da joj je izuzetno teško da se odupre tim pritiscima od strane Zapada. Svaka čast naravno, jer na taj način se štiti i čuva suverenitet i nacionalni interes države. Za nas je to veoma važno zato što obezbeđuje saradnju i razvoj bilateralnih veza. Mi polako idemo dalje i nije bilo zastoja od 2022. godina", rekao je on.

Govoreći o Rusima koji su došli u Srbiju, bežeći od rata u Ukrajini, Bocan Harčenko kaže da je čuo za cifru od oko 150.000 Rusa koji su došli u Srbiju od početka rata, da nema pritužbi na račun njihovog položaja u Srbiji, ali i naglasio da ambasada nema intenzivne kontakte sa njima.

"Nismo čuli da se oni suočavaju sa poteškoćima, pretnjama ili da su u teškom položaju. U svakom slučaju, ne obraćaju nam se zbog toga. Svako ko jeste građanin Rusije može da računa na pomoć od strane Konzulata. To je naša obaveza", naglasio je ambasador Rusije u Srbiji.

Na pitanje o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru u Sibiru, Bocan Harčenko kao apsurdne odbacuje optužbe da je sam vrh ruske države odgovoran za njegovu smrt i ističe da istraga još uvek traje.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Oni su znali odmah sve, zbog čega se postavlja pitanje kako su odmah znali o čemu se radi. Zapad traži, ili bolje da kažem, stvara svaku priliku da obnovi optužbe protiv Rusije i rukovodstva Rusije, posebno sada, s obzirom na uspehe na bojištu, a i uoči izbora za predsednika Rusije. Toliko smo čuli optužbi od njih bez ikakvih dokaza, da ovo nije ništo novo. Bio je negativan odnos prema Rusiji, i ostaće negativan i biće još više optužbi", poručuje Bocan Harčenko.

"Beograd može da računa na bezuslovnu podršku Rusije po pitanju KiM"

Izjavio je i da Rusija ne priznaje Kosovo i podržava teritorijalnu celokupnost i suverenitet Srbije, kao i da Srbija može da računa na bezuslovnu podršku Moskve po pitanju KiM, pre svega u Savetu bezbednosti UN, gde je Rusija stalni član.

"Beograd može da računa na podršku Rusije. Nema tu nikakvih uslova. Naravno, za nas je veoma važna podrška prijateljskom narodu, ali Rusija uz to, pre svega, polazi od normi međunarodnog prava", rekao je Bocan Harčenko u intervjuu za Tanjug.

On ističe da se stav da je  Kosovo "izvanredni slučaj potpuno uklapa u zapadni koncept međunarodnog života na osnovu njihovih pravila''.

"Ne međunarodnog prava, već prava koje oni izrađuju, prema svakoj situaciji na osnovu toga šta im je u interesu u ovom ili onom trenutku, u ovoj ili onoj situaciji. Što se Kosova tiče, za njih je najvažnije da je to izdvojen, izvanredni slučaj i nikada ne sme da se ponovi. A sa drugima, sasvim druga priča", konstatuje Bocan Harčenko.

Prema njegovim rečima, reč je o "potpunoj gluposti i političkoj bahatosti".

"To nije prihvatljivo. I nijedan narod koji razmišlja neće da prihvati tezu da je Kosovo izdvojen slučaj. U Južnoj Osetiji i Abhaziji, ljudi su pratili sva dešavanja na Kosovu misleći na svoju situaciju. Stav Rusije je poznat, mi ne priznajemo Kosovo i podržavamo celokupnost i suverenitet Srbije na svaki način i gde možemo. Naravno, a pre svega, što je najvažnije, u Savetu bezbednosti UN, Rusija podržava Beograd kao stalna članica Saveta", naglasio je ambasador Rusije.

On je podsetio da je Rusija odmah podržala zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se održi vanredno zasedanje Saveta bezbednosti o KiM.

Dodaje da je Rusija želela, a da sada postoji i cilj da se rasprava o KiM vrati potpuno, i regulisanje i normalizacija, na sto Saveta bezbednosti UN kao neki ključni format.

Kako je rekao, dijalog Beograda i Prištine je dobio podršku UN, ali nisu razumeli da u centru pažnje treba da ostane Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, već su sve radili, kako je rekao, uprkos njoj.

"Pre svega podrška Prištini. Rezultat je očigledan, napretka što se tiče dijaloga nema. Ono što je usaglašeno, nije prihvaćeno i nema implementacije na terenu. Pre svega, najvažnije pitanje ili jedna od najozbiljnijih poteškoća - Zajednica srpskih opština - nije primenjena na terenu. Na terenu nema ništa, samo papir ostaje", rekao je ruski ambasador.

On dodaje da ima i drugih stvari koje ukazuju i dokazuju da je cilj Prištine da ide dalje i da dobije potpunu kontrolu nad teritorijama gde su Srbi većina.

Komentari (0)

Evropa