Evropa

Podrška Ukrajini na dvogodišnjicu rata: Fon der Lajen i zapadni lideri u Kijevu, Zelenski poručio: Pobedićemo

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug, CNN

24/02/2024

-

12:44

Podrška Ukrajini na dvogodišnjicu rata: Fon der Lajen i zapadni lideri u Kijevu, Zelenski poručio: Pobedićemo
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Kijev, povodom obeležavanja dvogodišnjice ruske agresije na Ukrajinu, a u tu zemlju stigli su i italijanska premijerka Đorđa Meloni, premijer Belgije Aleksandar De Kro i i kanadski premijer Džastin Trudo. Zapadni zvaničnici pružaju podršku Ukrajini, a danas bi trebalo da bude održan i sastanak Grupe G7 sa predsednikom Volodimirom Zelenskim. Juče su EU i SAD usvojile nove sankcije protiv Rusije. 

Fon der Lajen je u objavi na X platformi napisala da Evropska unija čvrsto stoji uz Ukrajinu, dok, kako je navela, ta zemlja ne bude konačno slobodna. 

"U Kijevu na obeležavanju dvogodišnjice rata Rusije protiv Ukrajine. I u čast izuzetnog otpora ukrajinskog naroda. Više nego ikad, čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Finansijski, ekonomski, vojno, moralno. Dok zemlja ne bude konačno slobodna", navela je Fon der Lajen. 

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Povodom dvogodišnjice rata oglasio se i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj koji je rekao da je EU na strani Kijeva od početka sukoba koji je, kako je naveo, promenio istoriju Evrope, “ali neće nasilnim putem njenu geografiju”. 

"Obeležavamo dve godine od brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. EU je bila na strani ukrajinskog naroda od tog tragičnog jutra koje je promenilo istoriju Evrope, ali neće ponovo na silu promeniti njenu geografiju", napisao je Borelj danas na X platformi. 

Zelenski: Metal može da propadne, ali ne i Ukrajinci

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tokom govora na drugu godišnjicu ruske invazije insistirao da će Ukrajina na kraju uspeti i pozvao svoje sunarodnike da se nadaju pobedi.

"Danas, nažalost, svako od nas ima kome da održi minut ćutanja i oda počast. Zajedno saginjemo glave. 730 dana bola. Ali u isto vreme, 730 dana nade", rekao je Zelenski na snimku sa aerodroma u Hostomelu.

Ukrajinski predsednik je u nastavku ohrabrio svoje sunarodnike, podsećajući ih na ono što je postignuto u protekle dve godine.

"Prisećajući se šta su Ukrajinci već uradili, znate da mi to definitivno možemo. Mi smo sposobni. uspećemo. I ovde, na ovom mestu (aerodrom Hostomel), to vam je najjasnije moguće: metal može da propadne, ali ne i Ukrajinci", rekao je on.

Zelenski je pohvalio svoju naciju što je preživela početak rata i čak napredovala uprkos svemu.

"Narod koji je preživeo prva tri dana. I nije pao četvrtog. I pobedio petog dana. A onda mesec dana. A onda šest meseci. A sada dve godine. Mi se borimo za to. Za 730 dana naših života. I pobedićemo. Na najbolji dan u našim životima", zaključio je Zelenski.

Sastanak lidera G7 sa Zelenskim

Takođe, kako piše Euronews, zemlje G7 – Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD će danas popodne održati video sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.  

Sve to se događa nakon što je Savet EU juče usvojio 13. paket pojedinačnih i ekonomskih sankcija EU protiv Rusije. 

Kako je navedeno u saopštenju, reč je o restriktivnim merama protiv "Putinovog režima, onih koji su odgovorni za održavanje njegovog nezakonutog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji to značajno podržavaju". 

U okviru 13. paketa sankcija uvode se restriktivne mere za dodatnih 106 pojedinaca i 88 subjekata koji su, kako se tvrdi, "odgovorni za radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine", čime se na crnoj listi EU u vezi sa ovim akcijama sada nalazi više od 2.000 pojedinaca i entiteta.  

U saopštenju se navodi da se nove sankcije prvenstveno odnose na vojni i odbrambeni sektor i povezane pojedince, "uključujući one koji su uključeni u isporuku naoružanja Severne Koreje Rusiji", kao i na članove pravosuđa, lokalne političare i ljude odgovorne za, kako se tvrdi, "ilegalnu deportaciju i vojno prevaspitavanje ukrajinske deca". 

Pojedinci i subjekti koji su na listi sankcija podležu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje. 

Profimedia

 

Ubrzo nakon toga i američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da su SAD uvele novih 500 sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. 

"Objavljujem više od 500 novih sankcija Rusiji zbog njenog osvajačkog rata protiv Ukrajine i zbog smrti Alekseja Navaljnog, koji je bio hrabri antikorupcijski aktivista i Putinov najžešći opozicioni lider. Ove sankcije će biti usmerene na pojedince povezane sa zatvaranjem Navaljnog, kao i na ruski finansijski sektor, odbrambenu industrijsku bazu, mreže nabavki i one koji izbegavaju sankcije na više kontinenata", istakao je Bajden, navodi se u saopštenju Bele kuće. 

Dodao je da će sankcije obezbediti da Putin "plati još veću cenu za svoju agresiju u inostranstvu i represiju kod kuće". 

Gutereš: Rusija grupo prekršila Povelju UN

Juče je održan i sastanak Saveta bezbednosti UN povodom obeležavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Generalni serketar UN Antonio Gutereš je rekao Savetu da je Rusija agresijom na Ukrajinu direktno prekršila Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodni zakon, prenosi CNN. 

"Krajnje je vreme za mir, pravedan mir, zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija, međunarodnom pravu i rezolucijama Generalne skupštine“, saopštio je Gutereš.  

Generalni seketar je dodao rat u Ukrajini "ostaje otvorena rana u srcu Evrope" dve godine od početka rata i 10 od ruske aneksije Krima.

Emotivno obraćanje Sirskog

Novi šef ruske vojske Oleksandr Sirski je rekao povodom dvogodišnjice rata da nije verovao da će Ukrajina izdržati. 

"Kada su hiljade kolona ruskih osvajača krenli ka Ukraijini iz svh pravaca, kada je hiljade raketa i bombi palo na našu zemlju, niko u svetu nije verovao da ćemo opstati", naveo je u emotivnoj objavi, prenosi CNN.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Odao je priznanje Ukrajincima koji su volontirali da bi pomogli vojsci, navodeći da su mnogi od njih uzeli oružje i otišli na prve linije fronta. 

Govorio je i o značajnim događajima tokom dve godine rata kao što su Bitka za Kijev i oslobađanje Hersona. 

"Danas nastavljamo da se borimo protiv neprijatelja duž cele linije fronta. Plaćamo najveću cenu za našu slobodu, da više nijedan grad ili mesto u Ukrajini ne bi postali novi Buča, Bahmut ili Avdijivka", rekao je.

Takođe je ukazao počast onima koji su dali svoje živote za Ukrajinu. 

"Danas, više nego ikada, potrebno nam je jedinstvo. Ubeđen sam da je jedinstvo naša pobeda. I definitivno će biti. Zato što svetlo uvek pobeđuje tamu", poručio je. 

Rat u Ukrajini do sada je odneo živote više od 10.300 civila, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Meloni: Ukrajina je deo našeg doma i mi ćemo ga braniti

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas po dolasku na aerodrom Antonov u blizini Kijeva da će Zapad nastaviti da pruža pomoć Ukrajini.

"Ukrajina je deo našeg doma i mi ćemo ga braniti", rekla je Meloni uoči prvog samita G7 tokom predsedavanja Italije na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, prenela je ANSA.

Meloni je rekla da taj aerodrom koji se nalazi na 10 kilometara od Kijeva predstavlja simbol neuspeha Rusije i ponosa Ukrajine, aludirajući na to da ruske snage nisu uspele da osvoje strateški aerodrom i da dalje napreduju ka Kijevu.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Istakla je da postoji nešto jače od projektila i rata, a da je ljubav prema svojoj zemlji i slobodi.

Meloni se obratila na aerodromu zajedno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim međunarodnim liderima koji su došli u Kijev na drugu godišnjicu od početka rata.

Meloni će kao predsedavajuća grupe G7 održati video konferenciju G7 na kojoj će govoriti i  Zelenski.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Kijev, povodom obeležavanja dvogodišnjice ruske agresije na Ukrajinu, a u tu zemlju su, između ostalih, stigli i  premijer Belgije Aleksandar De Kro i i kanadski premijer Džastin Trudo.

Meloni je prethodno izjavila za italijanski list Đornale da Hamas najverovatnije nikada ne bi napao jug Izraela 7. oktobra da Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu.

"Bilo je neizbežno da tako ozbiljno kršenje međunarodnog prava, štaviše od strane stalne članice Saveta bezbednosti UN, ima posledice na druga područja u svetu, od Bliskog istoka preko Balkana, do Afrike", rekla je Meloni.

Prema njenim rečima, ukoliko se međunarodno pravo ponovo ne uspostavi u Ukrajini, sukobi će nastaviti da se umnožavaju.

 

Komentari (0)

Evropa