Evropa

Lavrov: Rusija radi na otkrivanju porekla oružja kojim je Kijev oborio Il-76

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2024

-

14:23

Lavrov: Rusija radi na otkrivanju porekla oružja kojim je Kijev oborio Il-76
Lavrov: Rusija radi na otkrivanju porekla oružja kojim je Kijev oborio Il-76 - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Rusija radi na otkrivanju porekla oružja kojim je Kijev oborio vojni avion Il-76 sa ukrajinskim zarobljenikim iznad Belgorodske oblasti, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na okruglom stolu o Ukrajini sa šefovima stranih diplomatskih misija.

"Avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike radi razmene oboren je 24. januara uz korišćenje zapadnog oružja i trenutno radimo na tome da utvrdimo gde je tačno to oružje napravljeno", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Moskva će biti potpuno transparentna u vezi sa istragom napada na taj ruski vojni teretni avion iznad Belgorodske oblasti.

"Vladimir Zelenski je, ... zahtevao je međunarodnu istragu. Ali gde je ona? Mi vodimo svoju istragu i ne izbegavamo one koji žele da znaju istinu", istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije osvrnuo se i na nedavno održan sastanak u Davosu posvećen o Ukrajini, rekavši da njegov švajcarski kolega Injacio Kasis nije mogao da objasni šta je bio cilj tog skupa, s obzirom na to da na njemu nije učestvovala Moskva, prenosi TASS.

"On je rekao da bi Švajcarska želela da pomogne u traženju kompromisa u situaciji oko Ukrajine", rekao je Lavrov, dodajući da se u sedištu UN nedavno sastao sa Kasisom, koji ga je tom prilikom podsetio na svoj stav koji je izneo u Davosu, da je neophodno da i u iznalaženju kompromisnog rešenja za situaciju u Ukrajini učestvuje i Moskva.

"Pitao sam ga, pošto vam je jasno, zašto onda održavate sve ove događaje. Nije bilo odgovora, ali je činjenica da je to propagandni trik kojem Zapad pridaje veliki značaj", dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje će verovatno ponovo pokušati da regrutuju što je moguće više učesnika, kako bi održali još jedan sastanak ili samit, na kome bi se, kako je rekao, usvojila formula ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koja bi se, potom, "predstavila kao mišljenje međunarodne zajednice".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa