Evropa

Ruski Iljušin nadleteo nemački i češki vazdušni prostor uprkos zabrani letova u EU

Komentari

Autor: Shengenvisainfo.com

14/09/2022

-

16:03

Ruski Iljušin nadleteo nemački i češki vazdušni prostor uprkos zabrani letova u EU
Ruski Iljušin nadleteo nemački i češki vazdušni prostor uprkos zabrani letova u EU - Copyright UK Ministry of Defence via AP

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos zabrani ruskih letova koju je uvela Evropska unija zbog ruske invazije na Ukrajinu, primećeno je da još uvek postoje neki izuzeci u vezi sa tom odlukom.

Prema izveštaju "Biznis insajdera", prošle nedelje je ruski Iljušin Il-76TD kojim upravlja avio-kompanija Volga-Dnjepr prešao put od glavnog grada Rusije do Brna u Češkoj, preko nemačkog aerodroma, prenosi ShengenVisaInfo.

Let je imao posebnu dozvolu vlasti u nemačkoj, kao i češkog Ministarstva saobraćaja.

Portparol Ministarstva saobraćaja Češke František Jemelk rekao je za "Czechia Post English" da je Ministarstvo "napravilo izuzetak za ruskog avioprevoznika Volga-Dnjepr za letove za ili iz Češke u svrhu transporta određene robe u strateškom interesu Češke i drugih država članica EU, iz razloga što trenutno ne postoji alternativa vazdušnom saobraćaju".

Gorivo za avion je obezbeđeno od energetske kompanije CEZ, dok je portparol kompanije Ladislav Križ rekao da "može da potvrdi da su se u avionu nalazila gorivna sklopiva za termoelektranu Temelin na osnovu važećeg ugovora i prošlogodišnje porudžbine".

Takođe je saopšteno da se još jedan ruski teretni avion Iljušin vratio u Češku istom rutom u utorak, ali razlog za taj let još nije potvrđen, pa se pretpostavlja da je reč o sličnoj misiji.

"U obe naše nuklearne elektrane održavamo dovoljne zalihe gorivnih sklopiva. Datumi, rute i veličina isporuka nisu javne informacije", istakao je Križ.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, Savet EU nedavno je doneo novu odluku kojom se u potpunosti suspenduje sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije. Saopšteno je da će opšta pravila viznog zakonika sada važiti za sve građane Rusije.

U okviru sankcija koje su prema Rusiji primenile zemlje EU, ranije su Estonija, Litvanija, Letonija i Poljska pristale da prestanu sa izdavanjem šengenskih viza ruskim državljanima, a ta odluka stupa na snagu 19. septembra.

Inače, ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, vlasti u EU su objavile da su odlučile da zabrane letove svim ruskim avionima u njenom vazdušnom prostoru. Odluku je tada potvrdila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Među sankcijama koje su uvedene rusiji bile su i zabrana ulaska u EU stotinama Rusa i zamrzavanje ruske imovine u zemljama EU kao odgovor na rat u Ukrajini.

Komentari (0)

Evropa