Evropa

Incident u regionu Belgoroda: Srušio se ruski avion sa 65 ukrajinskih zarobljenika koji su prevoženi na razmenu

Komentari

Autor: Tanjug, BBC, Euronews Srbija

24/01/2024

-

10:45

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Transportni avion Iljušin-76 sa 65 ukrajinskih zarobljenika, koji su prevoženi na razmenu, srušio se danas u ruskoj Belgorodskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov potvrdio je da je svih 76 putnika i članova posade, poginulo.

U saopštenju se navodi da je pored ukrajinskih zarobljenika u avionu bilo šest članova posade, kao i tri osobe u pratnji.

Avion se srušio oko 11:00 sati po moskovskom vremenu, prenose RIA Novosti. U toku je utvrđivanje uzroka nesreće.

Međutim, predsednik Komiteta za odbranu Državne dume Andrej Kartapolov je na plenarnom sastanku Državne dume izneo tvrdnje da je avion oboren sa "tri projektila iz PVO sistema proizvedenog u Nemačkoj", ali kako navodi BBC, nije izneo dokaze za te tvrdnje. 

U prilog tome, rusko Ministarstvo odbrane ocenilo je obaranje Iljušina-76 terorističkim aktom koji je izvršio Kijev.

"Danas u 11.15 kijevski režim je izvršio teroristički akt usled kojeg je oboren ruski vojno-transportni avion koji je leteo na relaciji Čkalovski-Belgorod i prevozio ukrajinsko vojno osoblje na razmenu", saopštilo je Ministarstvo, preneo je Tass.

S druge strane, ukrajinsko telo za koordinaciju i tretman ratnih zarobljenika je navelo da bi mediji i građani trebalo da se uzdrže od širenja neproverenih informacija. 

"Ističemo da neprijatelj aktivno izvodi operacije širenja neproverenih informacija koje su usmere protiv Ukrajine", navedeno je.

Inače, Rusija i Ukrajina su razmenile stotine zatvorenika od početka rata, uključujući i najveću razmenu kada je 230 Ukrajinaca razmenjeno za 248 Rusa. 

Rusko Ministarstvo je navelo da je razmena zarobljenika, prema prethodnom dogovoru, trebalo da bude održana na kontrolnom punktu Kolotilovka na rusko-ukrajinskoj granici  popodne.

Predstavnik ruske obaveštajne službe je u komentaru za Radio Slobodna Evropa rekao da je danas trebalo da se odigra nova razmena zatvorenika navodeći da može da konstatuje da se ono što je za danas planirano, trenutno ne odvija. 

Agencija Rojters javlja da se na Telegramu pojavio video-snimak na kanalu Baza, za koji se navodi da je povezan sa ruskim bezbednosnim službama. Na snimku se vidi veliki avion kako pada ka zemlju, nakon čega dolazi do eksplozije. 

Printscreen

 

Neki ukrajinski mediji su prvobitno sugerisali da su ukrajinske snage možda oborile Il-76, ali su ti izveštaji kasnije izbrisani, preneo je BBC i dodao da je ukrajinski generalštab rekao da nema tačne informacije o situaciji i da istražuje okolnosti.

Avion Il-76 je vojni transporter koji je namenjen prevozu trupa, tereta, vojne opreme i naoružanja. Obično posadu aviona čini pet osoba, a može da prevozi do 90 putnika. 

Lokalni guverner Vjačeslav Gladkov je rekao da se incident dogodio u distriktu Koročanski, severoistočno od grada Belgoroda, i da se uputio ka mestu nesreće. Naveo je da su istražitelji i hitne službe već na licu mesta. 

Printscreen

 

Iz Kremlja je na uput novinara rečeno da prate situaciju. 

Region Belgoroda, koji se graniči sa Ukrajinom, nalazio se pod čestim napadima od strane Ukrajine u prethodnim mesecima.  

Komentari (0)

Evropa