Evropa

Dikarlo: UN ne mogu da provere izveštaje o padu ruskog aviona kod Belgoroda

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

09:26

Dikarlo: UN ne mogu da provere izveštaje o padu ruskog aviona kod Belgoroda
Dikarlo: UN ne mogu da provere izveštaje o padu ruskog aviona kod Belgoroda - Copyright AP/Rosemary DiCarlo

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije nisu u poziciji da provere izveštaje o padu ruskog aviona u Belgorodskoj oblasti, u blizini granice sa Ukrajinom, koji je navodno prevozio zarobljene ukrajinske vojnike, izjavila je zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Dikarlo, pozivajući zaraćene strane da izbegavaju podsticanje "ionako opasnog sukoba".

Dikarlo je na sednici Saveta bezbednosti UN održanoj sinoć rekla da Rusija i Ukrajina sprovode odvojene istrage o incidentu, kao i da je Kijev pozvao na međunarodnu istragu, objavljeno je na sajtu UN.

Prema njenim rečima, UN nisu u mogućnosti da provere izveštaje ili okolnosti nesreće, ali je, kako je navela, "jasno da se incident dogodio u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i rata koji je u toku".

"Da bismo izbegli dalju eskalaciju, pozivamo sve zainteresovane da se uzdrže od akcija, retorike ili navoda koji bi mogli dodatno da podstaknu ionako opasan sukob", istakla je Di Karlo.

Navela je da je, prema podacima Kancelarije UN za ljudska prava (OHCHR), od početka ruske invazije u februaru 2022. godine ubijeno 10.312 civila, a 19.530 povređeno i upozorila da se taj broj stalno povećava.

Ona je pozvala strane da izbegavaju dalju eskalaciju sukoba.

"Generalni sekretar je nedvosmisleno osudio sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, gde god da se dogode. Oni su zabranjeni na osnovu međunarodnog prava i moraju odmah da prestanu", rekla je Dikarlo.

Pozvala je strane da nastave da razmenjuju zarobljenike, bez obzira na incident koji se dogodio.

Rusija je saopštila da nema preživelih u nesreći do koje je došlo u sredu u ruskoj Belgorodskoj oblasti, u blizini granice sa Ukrajinom, i navela da su u vojnom transportnom avionu bile 74 osobe, od kojih su 65 bili zarobljeni ukrajinski vojnici koji su prevoženi kako bi bili razmenjeni.

Moskva tvrdi da je avion pogođen ukrajinskim projektilom, ali Ukrajina je saopštila da joj nije rečeno da osigura bezbednost vazdušnog prostora, kao što je bio slučaj u prethodnim prilikama kada su razmenjivani ratni zarobljenici.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da se "igra životima ukrajinskih ratnih zarobljenika", pozivajući da budu utvrđene sve činjenice i insistirajući na međunarodnoj istrazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa