Evropa

RAT U UKRAJINI Putin: Il-76 oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana

Komentari

Autor: Euronew Srbija

26/01/2024

-

08:43

RAT U UKRAJINI Putin: Il-76 oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana
RAT U UKRAJINI Putin: Il-76 oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 702 dana. Hitna sednica Saveta bezbednosti UN zbog pada ruskog vojnog aviona Il-76 u Belgorodu održana je sinoć u Njujorku gde je Moskva direktno optužila Kijev za ovu nesreću u kojoj su stradale 74 osobe. Dok Ukrajina tvrdi da nema dokaza da su se u avionu uopšte nalazili ukrajinski ratni zarobljenici, SB UN je zaključio da "nije u poziciji" da proveri okolnosti pod kojima se srušio Iljušin, te poziva na smirivanje tenzija među zaraćenim stranama.

Ključni događaji:

  • Sednica SB UN o padu aviona Il-76, Moskva optužila Kijev za nesreću 
  • Ruski istražni komitet otvorio krivični postupak nakon obaranja aviona
  • Sud UN će odlučivati o tužbi Ukrajine protiv Rusije zbog događaja na Krimu
  • Zelenski razgovarao sa predsednicom Slovenije o ukrajinskoj formuli mira
  • Kijev radi na organizovanju posete mađarskog premijera Orbana
  • Nacionalna banka Ukrajine zadržala referentnu kamatnu stopu na 15 odsto

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

   

                         Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.18 Ruski istražni komitet objavio snimak ulaska ukrajinskih zarobljenika u Il-76

Istražni komitet Rusije objavio je snimak ukrajinskih zarobljenika kako se ukrcavaju u ruski avion Il-76 koji su kasnije oborili ukrajinski vojnici u Belgorodskoj oblasti.

Tanjug AP/Russian Investigative Committee via AP

 

Na snimku, koji je objavljen na Telegram kanalu Istražnog komiteta, vidi se konvoj od šest autobusa koji prevoze ukrajinske ratne zarobljenike za potencijalnu razmenu, kako se približava avionu. Ukrajinski zarobljenici su nakon toga izašli iz autobusa i ušli u avion, prenosi TASS.

19.19 Putin: IL-76 oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana

Dve rakete ukrajinske PVO pogodile su avion Il-76 u kojem su bili ukrajinski zarobljenici, ruske snage tenhički nisu u stanju da to urade izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Prvo, zabeležena su lansiranja dve rakete iz oblasti pod kontrolom Kijeva u 11.10 časova. Avion je pogođen dva-tri minuta kasnije. Na ovo je bilo praktično nemoguće odgovoriti... Naši Sistemi PVO po definiciji ne mogu da izvrše udar na sopstvene letelice. Tu je instaliran sistem identifikacije prijatelj-neprijatelj, i koliko god puta operater mogao da pritisne dugme, naši sistemi PVO tehnički ne bi funkcionisali", rekao je Putin u Sankt Peterburgu na sastanku sa studentima, učesnicima specijalne vojne operacije, prenosi TASS.

On je napomenuo da oružje zaplenjeno na mestu pada aviona ukazuje da je reč o raketi PVO, što znači da je ukrajinska vojska "bila slabo obučena, ili slabo uči sama, ili nije u stanju da pravilno kontroliše takve sisteme".

"U svakom slučaju, ovo što se desilo je zločin. Ili iz nehata, ja sam prinuđen da primenim takvu zakonsku formulaciju, ili namerno, ali, u svakom slučaju, to je zločin. Takve zločine čine svaki dan, uključujući i nad civilima", rekao je Putin.

18.09 Putin: Preko 600.000 ljudi iz Rusije nalazi se u borbenim zonama

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je rekao da se preko 600.000 ruskih vojnika nalazi u borbenim zonama sa Ukrajinom. Putin je u razgovoru sa studentima koju učestvuju u ratu istakao da zona borbenih dejstava zahteva nesmetanu pažnju i dobro upravljanje jer je duga 2.000 kilometara, prenosi TASS.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

"Verovatno ima pitanja koja zahtevaju dodatnu pažnju i rešenja. Uvek treba nešto doterati, jer i zona borbenih dejstava je velika, skoro 2.000 kilometara, i preko 600.000 vojnika je uključeno. To je ogroman mehanizam", zaključio je Putin.

15.50 Moskva: Na mestu pada aviona Il-76 nađena dokumenta poginulih Ukrajinaca

Ruski istražitelji pronašli su na mestu pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti, dokumenta poginulih ukrajinskih ratnih zarobljenika kojima se može utvrditi njihov identitet, saopštio je ruski Istražni komitet.

Na mestu nesreće prikupljaju se i sistematizuju delovi tela žrtava kako bi se sprovela ispitivanja DNK materijala, pišu RIA novosti.

"Na pojedinim delovima tela žrtava postoje karakteristične tetovaže. Slični simboli zabeleženi su i na telima mnogih predstavnika ukrajinskih oružanih snaga, uključujući i puka Azov koji je zabranjen u Ruskoj Federaciji", dodao je komitet.

12.25 Kremlj: Rusija ne menja stav o ulasku Ukrajine u NATO

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je kao netačne medijske spekulacije da je Rusija, navodno, spremna da prihvati neutralni status Kijeva i promeni stav o ulasku Ukrajine u NATO. "Ovo nije tačno, u pitanju je apsolutna neistina", rekao je Peskov, prenela je RIA Novosti. On je dodao da je Kremlj nezadovoljan ishodom sastanka Saveta bezbednosti UN o obaranju ruskog aviona Iljušin-76. "Do danas, nije bilo osude zapadnih zemalja za ovaj užasavajući teroristički čin, užasavajuće uništavanje aviona koji je prevozio ljude", izjavio je Peskov, preneo je TASS.

On je naveo i da još nema informacija šta će biti sa telima ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su poginuli u padu tog aviona.

12.10 Peskov: Obustava tranzita gasa kroz Ukrajinu poremetiće lance snabdevanja

Prestanak tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu dovešće do promena u lancima snabdevanja, izjavio je daans portaprol Kremlja Dmitrij Peskov. On je, odgovarajući na pitanje da li će prestanak tranzita uticati na ispunjavanje obaveza Rusije o isporuci gasa u Evropu, rekao da alternativni putevi za transport ruskog gasa, poput onog preko Turske, postoje, ali su, kako je istakao, na mnogo načina već zauzeti, prenosi RIA Novosti.

"Pitanje je kako će taj gas stići tamo (u Evropu). Naravno, kao što znate, postoje maršrute povezane sa Turskom... Postoje zalihe tečnog gasa, koje su trenutno veoma tražene. Odnosno, postoje alternativni putevi, ali, prvo, oni su već rezervisani na mnogo načina i, naravno, to će dovesti do promene u svim lancima snabdevanja", rekao je Peskov.

08.40 Održana sednica SB UN o padu Iljušina Il-76

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN zbog pada ruskog vojnog aviona Il-76 u Belgorodu održana je sinoć u Njujorku, a politička šefica UN Rozmeri Dikarlo rekla je da organizacija nije u poziciji da proveri okolnosti ove nesreće.

"Ono što je jasno jeste da se incident dogodio u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i rata koji je u toku. Da bismo izbegli dalju eskalaciju, pozivamo sve zainteresovane da se uzdrže od akcija, retorike ili navoda koji bi mogli dodatno da podstaknu ionako opasan sukob", rekla je ona.

Associated Press

Zamenik ruskog izaslanika pri UN Dmitrij Polanski rekao je da su ukrajinske trupe oborile teretni avion u kojem su se nalazili ukrajinski vojnici kako bi sprečili predstojeću razmenu zarobljenika.

"Svi trenutno dostupni podaci ukazuju na namerni zločin sa predumišljajem. Ukrajinsko rukovodstvo je bilo dobro upoznato sa rutom i načinom kojim bi [ukrajinski] vojnici bili prevezeni do dogovorene tačke razmene", rekao je zamenik ruskog izaslanika pri UN Dmitrij Poljanski.

"To nije bila prva takva operacija. Međutim, iz nekog neobjašnjivog razloga, režim u Kijevu je ovog puta odlučio da sabotira [razmenu] na najvarvarskiji način", dodao je Poljanski.

S druge strane, izaslanica Ukrajine ponovila je poziv svoje vlade na međunarodnu istragu, rekavši da ukrajinski istražitelji nemaju pristup mestu nesreće.

"Posle pada aviona Federalna služba bezbednosti i ruska vojska nisu dozvolile našim ljudima da pregledaju mesto nesreće u skladu sa protokolom", rekla je zamenica ambasadora u UN Hristina Hajovišin.

"Prema našim vojnim obaveštajnim podacima, samo pet tela je poslato u lokalnu mrtvačnicu u Belgorodu, a na snimcima sa mesta nesreće nisu vidljivi ljudski ostaci"

Tanjug AP/Russian Investigative Committee via AP

 

Teretni avion Il-76 srušio se u sredu ujutru u ruskom pograničnom regionu Belgorod, pri čemu su svi putnici i članovi posade u njemu poginuli. Prema ruskom ministarstvu odbrane, avion je prevozio 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika predviđenih za razmenu koja je trebalo da se obavi kasnije tog dana.

07.50 Kijev radi na organizovanju posete mađarskog premijera Orbana

Ukrajina radi na organizovanju posete mađarskog premijera Viktora Orbana toj zemlji, saopštila je juče zamenica ukrajinskog premijera Olha Stefanišina. Ovo bi bila prva poseta mađarskog premijera Ukrajini od izbijanja rata s Rusijom u februaru 2022, budući da se Orban smatra najviše proruski nastrojenim među NATO liderima, piše Rojters.

Mađarski i ukrajinski ministri spoljnih poslova, Peter Sijarto i Dmitro Kuleba, sastaće se u ponedeljak, a šef osoblja predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog je rekao da bi se tom prilikom moglo razgovarati o poseti Orbana Kijevu.

07.40 Zelenski razgovarao sa predsednicom Slovenije o ukrajinskoj formuli mira

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče je razgovarao telefonom sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar o saradnji dve zemlje u okviru ukrajinske formule mira. "Imao sam telefonski razgovor sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar o saradnji u okviru ukrajinske formule mira. Zahvalan sam na učešću slovenačkog predstavnika na 4. sastanku na nivou savetnika u Davosu", saopštio je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform. On je pozvao Sloveniju da bude među učesnicima prvog Globalnog samita za mir.

07.30 Prvi rezultati istrage o padu aviona Il-76

Ruski istražni komitet otvorio je krivični postupak za teroristički napad nakon pada avona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Preliminarni podaci inspekcije mesta nesreće ukazuju na to da je letelicu pogodila protivvazdušna raketa sa teritorije Ukrajine, saopštila je agencija.

Transportni avion Iljušin-76 sa 65 ukrajinskih zarobljenika, koji su bili na putu za Ukrajinu u okviru razmene ratnih zarobljenika između Kijeva i Moskve, srušio se u sredu u ruskoj Belgorodskoj oblasti. Ministarstvo odbrane Rusije tom prilikom je saopštilo da je pored ukrajinskih zarobljenika u avionu bilo šest članova posade i tri osobe u pratnji, kao i da nema preživelih.

07.10 Sud UN će odlučivati o tužbi Ukrajine protiv Rusije zbog događaja na Krimu

Međunarodni sud pravde (ICJ) će 31. januara odlučivati po tužbi Ukrajine iz 2017. godine, u kojoj je optužila Rusiju za kršenje dve međunarodne konvencije zbog događaja u Donbasu i na Krimu, navodi se u saopštenju suda.

"Međunarodni sud pravde će u sredu, 31. januara 2024. godine doneti odluku o meritumu u slučaju koji se odnosi na primenu Međunarodne konvencije o suzbijanju finansiranja terorizma i Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (Ukrajina protiv Ruske Federacije)", navodi se u saopštenju suda.

 

Komentari (0)

Evropa