Evropa

RAT U UKRAJINI Sastanak o ukrajinskoj formuli za mir u Davosu, oborena dva ruska aviona iznad Azovskog mora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/01/2024

-

07:40

RAT U UKRAJINI Sastanak o ukrajinskoj formuli za mir u Davosu, oborena dva ruska aviona iznad Azovskog mora
RAT U UKRAJINI Sastanak o ukrajinskoj formuli za mir u Davosu, oborena dva ruska aviona iznad Azovskog mora - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky/Russia Emergency Situations Ministry telegram channel/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 691 dan. Nemačka vodi pripreme za rat između NATO-a i Rusije, koji bi navodno mogao da počne u leto 2025. godine, preneo je nemački magazin Bild, pozivajući se na navodni tajni dokument nemačkog Bundesvara. U međuvremenu ruske snage ispalile su 28 granata na Herson i pogodile nekoliko stambenih četvrti. U napadau je povređeno najmanje šest osoba. U Davosu je održan sastanak šefova nacionalnih bezbednosti zemalja širom sveta o mirovnoj formuli za Ukrajinu. Formula mira, koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i trenutno okuplja 83 zemlje sveta, podrazumeva povlačenje ruskih trupa, obnavljanje pravde, ekološku bezbednost, sprečavanje eskalacije i ponavljanja rata. 

Ključni događaji:

  • U Davosu održan sastanak o ukrajinskoj formuli za mir
  • Jermak: Ukrajina će pobediti i preživeti ili nestati
  • U centru Belgoroda postavljeno armirano-betonsko sklonište
  • Zaharova: Zapad neće uvući Moskvu u svoju zamku
  • Papa Franja: Rat je zločin protiv čovečnosti, uspostaviti mir u Ukrajini i u Gazi
  • Bild: Nemačka se sprema za sukob NATO-a i Rusije

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                  Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

21.53 Mili: Rat u Ukrajini je pretnja međunarodnom poretku iz uspostavljenom 1945.

Međunarodna podrška Ukrajini, kako bi se mogla efikasno odupreti ruskoj agresiji, zadovoljava interese ne samo same ukrajinske nacije, već i Evrope i SAD, izjavio je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu bivši načelnik Generalštaba oružanih snaga SAD, general Mark Mili.

„Verujem da je apsolutno u interesu SAD i Evrope, a ne samo Ukrajine, da obezbedimo pobedu u ovom ratu. Zato što je u pitanju mnogo ozbiljniji problem“, rekao je Mili, prenosi Ukrinform. 

Prema njegovim rečima, za Ukrajinu je ruski rat egzistencijalna pretnja, jer je reč o opstanku zemlje, a za Evropu je to najveći rat od 1945. godine.

"Ali, rekao bih da je prava pretnja međunarodnom poretku koji je uspostavljen 1945. godine kao rezultat Drugog svetskog rata“, naglasio je bivši visokorangirani general.

SAD se decenijama zalažu za međunarodni poredak rekao je Mili i poručio da je zbog toga neophodno obezbediti da agresor, Rusija, bude poražen u ratu koji je započeo.

„Verujem da je podrška Ukrajine iz Evrope, SAD i međunarodne zajednice izuzetno važna. Ovo uključuje vojnu podršku, finansijsku podršku, sankcije, diplomatsku podršku i još mnogo toga. Ali veoma je važno da (ruski predsednik Vladimir) Putin ne uspe“, naglasio je Mili.

19.50 Švajcarska planira da organizuje mirovnu konferenciju o Ukrajini

Švajcarska planira da podrži obnovu Ukrajine organizovanjem buduće mirovne konferencije i pomaganjem u deminiranju ratom razorene zemlje, izjavila je predsednica Švajcarske Viola Amherd. Ona je na konferenciji za novinare izrazila solidarnost sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, preneo je Svis.info.

Amherd je rekla da će Švajcarska nastaviti da radi na pravednom i trajnom miru u Ukrajini.

Detalji moguće mirovne konferencije tek treba da budu detaljno ispitani, kazala je Amherd. 

Federalno ministarstvo inostranih poslova imaće vodeću ulogu u organizaciji.

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

Švajcarska, takođe, želi da se fokusira na rekonstrukciju Ukrajine, koja je od strateškog značaja za stabilnost kontinenta, navodi Svis.info.

Principi iz Lugana, Konferencije o oporavku Ukrajine (URC2022), održane u julu 2022, služiće kao politički kompas za rekonstrukciju. 

Švajcarska je izdvojila 1,5 milijardi franaka do 2028. kao svoj doprinos, a deminiranje je centralna tema ove pomoći.  Prema Amherdovoj, zemlja bez mina je preduslov da se ljudi vrate kući i da se poljoprivreda ponovo pokrene.

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

11.49 Peskov: Diskusije bez Rusije o tzv formuli mira moguće, ali nemaju perspektivu

Diskusije bez Rusije o takozvanoj formuli mira, koju je predložila Ukrajina, moguće su, ali nemaju perspektivu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je istakao da su bilo kakve diskusije bez učešća Rusije moguće, ali da nemaju nikakve šanse da daju rezultate, preneo je TASS.

Sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost više zemalja u Davosu o takozvanoj formuli mira koju je predložila ukrajinska strana održan je u nedelju na inicijativu Švajcarske i Ukrajine a na njemu nije bio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

profimedia

 

11.40 Ukrajina: Oborena dva ruska aviona iznad Azovskog mora

Ukrajina je saopštila danas da je oborila ruski špijunski avion A-50 i komandni avion Il-22 iznad područja Azovskog mora.

Načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnji napisao je na Telegramu da je ukrajinsko vazduhoplovstvo uništilo ruski A-50 dalekodometni avion za otkrivanje radara i avion za kontrolu vazdušnog prostora Il-22.

Zalužnji je odao priznanje ukrajinskim snagama za, kako je naveo, "savršeno planiranu i izvedenu operaciju u regionu Azovskog mora", preneo je Rojters.

11.24 Kremlj se nada da će Putin posetiti Severnu Koreju u dogledno vreme

Moskva se nada da će predsednik Rusije Vladimir Putin u dogledno vreme posetiti Severnu Koreju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Vladimir Putin ima poziv za zvaničnu posetu Pjongjangu i nadamo se da će do te posete doći; ruski predsednik će posetiti u dogledno vreme (Severnu Koreju)", rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li se poseta severnokorejske ministarke spoljnih poslova Čoi Son Hui Rusiji, koja je u toku, može smatrati za etapu priprema za Putinovu posetu Severnoj Koreji.

Prema rečima Peskova, "tajming takve posete biće dogovoren diplomatskim kanalima", prenosi Interfaks. Peskov nije isključio mogućnost da se Putin sastane sa šeficom dioplomatije Severne Koreje nakon njenih razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Severnokorejski i ruski mediji prethodnio su objavili da je ministarka spoljnih poslova Severne Koreje Čoi Son Hui juče doputovala u Moskvu, na poziv Lavrova.

07.37 MO Rusije: Uništene tri ukrajinske rakete iznad Kurske oblasti

Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tri projektila ukrajinskog taktičkog raketnog sistema "Točka-U" iznad Kurske oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi RIA Novosti.

Kurska oblast nalazi se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom. Od kada je napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o pokušajima napada dronovima i raketama sa teritorije Ukrajine na pogranične oblasti, Krim i Moskvu. 

profimedia

 

06:59 Bild: Nemačka se sprema za sukob NATO-a i Rusije

Nemačka vodi pripreme za rat između NATO-a i Rusije, koji bi navodno mogao da počne u leto 2025. godine, preneo je nemački magazin Bild, pozivajući se na navodni tajni dokument nemačkog Bundesvara.

"Na dan X, glavnokomandujući NATO-a daće naređenje da se 300 hiljada vojnika prebaci na istočni blok, uključujući 30 hiljada vojnika Bundesvera", navodi Bild.

U tekstu se navodi da bi do eskalacije rata u Ukrajini koja bi mogla da dovede do otvorenog sukoba NATO-a i Rusije moglo da dođe navodno već u februaru ove godine, u okviru aktivne ofanzive Moskve na ukrajinske snage, koje bi se, prema pisanju Bilda, povukle do juna.

"Akcije Rusije i Zapada, koje bi kulminirale slanjem stotina hiljada vojnika NATO-a i neizbežnim izbijanjem rata u leto 2025. godine, opisane su do tačnog mesta i meseca (u scenariju Ministarstva odbrane Nemačke)", navodi Bild.

06.50 Zaharova: Zapad neće uvući Moskvu u svoju zamku

Zapad neće uspeti da ''uvuče Moskvu u svoju zamku'' nudeći pregovore o Ukrajini pod uslovom napuštanja ruskih principa, izjavila je juče portparolka ruskog Ministarstva odbrane Marija Zaharova.

Komentarišući predlog švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignasija Kasisa, koji je ranije danas nakon sastanka savetnika za nacionalnu bezbednost u Davosu naveo da bi Rusija trebalo da bude uključena u razgovore o sklapanju mira sa Ukrajinom, Zaharova je napomenula da Zapad mora da ''prestane da isporučuje oružje Ukrajini, da odustane od antiruskih sankcija i da ne daje rusofobične izjave kako bi pronašao izlaz iz ćorsokaka u koji je Vašington ušao i uvukao neke zemlje EU'', prenosi RIA Novosti.

06.45 Jermak: Ukrajina će pobediti i preživeti ili nestati

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak juče je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu izjavio da su pred njegovom zemljom dve opcije - da pobedi u ratu s Rusijom ili da nestane.

"Rusi ne žele mir. Oni žele dominaciju. Dakle, izbor je jednostavan: ili ćemo izgubiti i nestati – ili pobediti i živeti dalje. Ali mi se borimo", naglasio je Jermak.

06.35 Zelenski: Ukrajinske inicijative postepeno postaju globalne inicijative

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je prošle večeri da ruske vlasti pokušavaju da nasiljem i terorom nametnu svetski poredak bez pravila i bezbednosnih garancija, ali da ukrajinske diplomatske inicijative postepeno postaju globalne inicijative.

"Njihovo samopouzdanje, samopouzdanje ubica, sada svi zajedno smanjujemo. Svaki sastanak je zarad normalnog međunarodnog prava. Ukrajina stalno proširuje diplomatske aktivnosti na nove regione i države. 

Ukrajinske inicijative postepeno postaju globalne inicijative", istakao je Zelenski.

06.30 U centru Belgoroda postavljeno armirano-betonsko sklonište

U ruskom gradu Belgorod je, nakon ukrajinskih napada na taj grad, izgrađena armirano-betonska modularna struktura za zaštitu od granatiranja.

To sklonište se nalazi na jednom od mesta koje je pogođeno kasetnom municijom tokom masovnog napada Oružanih snaga Ukrajine na Belgorod 30. decembra prošle godine, prenosi RIA Novosti.

Struktura se nalazi u blizini robne kuće, gde je često gužva zbog blizine gradske pijace. Sklonište je dizajnirano da štiti od krhotina koje mogu ući kroz ulazni otvor. Spoljni zidovi su ofarbani u belo, a reči "Sklonište“ ispisane su crvenom bojom, dok su unutra postavljene žice za osvetljenje. 

06.10 Papa Franja: Rat je zločin protiv čovečnosti, uspostaviti mir u Ukrajini i u Gazi

Papa Franja juče je izjavio da je rat "zločin protiv čovečnosti" i ponovo uputio poziv na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku.

"Ne zaboravimo ovo (...) Ljudima je potreban mir, svetu je potreban mir", rekao je papa Franja posle nedeljne molitve Angelus, preneo je Rojters. U molitvi, on je pozvao ljude da ne zaborave one koji pate zbog "svireposti rata" u više delova sveta.

Komentari (0)

Evropa