Evropa

RAT U UKRAJINI U centru Belgoroda postavljeno armirano-betonsko sklonište, šestoro povređeno u granatiranju Hersona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2024

-

09:44

RAT U UKRAJINI U centru Belgoroda postavljeno armirano-betonsko sklonište, šestoro povređeno u granatiranju Hersona
RAT U UKRAJINI U centru Belgoroda postavljeno armirano-betonsko sklonište, šestoro povređeno u granatiranju Hersona - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 690 dana. Ratne aktivnosti ruske avijacije isuviše su blizu vazdušnom prostoru Poljske, smatra vlada u Varšavi, koja je iz tog razloga podigla svoje avione u blizini granice sa Ukrajinom. Njima su se priključili i avioni država saveznika kako bi se "obezbedila zaštita poljskog vazdušnog prostora". Rusija je raketama "Kindžal" napala Ukrajinu, a mete su bile prestonica Kijev kao i Vinička i Žitomirska oblast, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. 

Ključni događaji:

  • Rusija raketama "KIndžal" napala nekoliko ukrajinskih oblasti
  • Na Ukrajinu lansirano 37 raketa i tri drona
  • Ukrajina oborila ruske rakete u najmanje pet regiona zemlje
  • Poljska poslala ratne avione blizu granice sa Ukrajinom

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                                  Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.51 Bild: Nemačka se sprema za sukob NATO-a i Rusije

Nemačka vodi pripreme za rat između NATO-a i Rusije, koji bi navodno mogao da počne u leto 2025. godine, preneo je danas nemački magazin Bild, pozivajući se na navodni tajni dokument nemačkog Bundesvara.

"Na dan X, glavnokomandujući NATO-a daće naređenje da se 300 hiljada vojnika prebaci na istočni blok, uključujući 30 hiljada vojnika Bundesvera", navodi Bild.

U tekstu se navodi da bi do eskalacije rata u Ukrajini koja bi mogla da dovede do otvorenog sukoba NATO-a i Rusije moglo da dođe navodno već u februaru ove godine, u okviru aktivne ofanzive Moskve na ukrajinske snage, koje bi se, prema pisanju Bilda, povukle do juna.

"Akcije Rusije i Zapada, koje bi kulminirale slanjem stotina hiljada vojnika NATO-a i neizbežnim izbijanjem rata u leto 2025. godine, opisane su do tačnog mesta i meseca (u scenariju Ministarstva odbrane Nemačke)", navodi Bild.

22.20 Zaharova: Zapad neće uvući Moskvu u svoju zamku

Zapad neće uspeti da ''uvuče Moskvu u svoju zamku'' nudeći pregovore o Ukrajini pod uslovom napuštanja ruskih principa, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva odbrane Marija Zaharova.

Komentarišući predlog švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignasija Kasisa, koji je ranije danas nakon sastanka savetnika za nacionalnu bezbednost u Davosu naveo da bi Rusija trebalo da bude uključena u razgovore o sklapanju mira sa Ukrajinom, Zaharova je napomenula da Zapad mora da ''prestane da isporučuje oružje Ukrajini, da odustane od antiruskih sankcija i da ne daje rusofobične izjave kako bi pronašao izlaz iz ćorsokaka u koji je Vašington ušao i uvukao neke zemlje EU'', prenosi RIA Novosti.

''Ako ova retorika ima za cilj da uvuče Rusiju pod zapadnim uslovima u neku vrstu psihodeličnog procesa kako bi uticala na fundamentalne pristupe Rusije, onda nećemo biti namamljeni u ovu zamku'', rekla je ona.

21.10 Jermak: Ukrajina će pobediti i preživeti ili nestati

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak rekao je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da su pred njegovom zemljom dve opcije - da pobedi u ratu s Rusijom ili da nestane.

"Rusi ne žele mir. Oni žele dominaciju. Dakle, izbor je jednostavan: ili ćemo izgubiti i nestati – ili pobediti i živeti dalje. Ali mi se borimo", naglasio je Jermak.

On je takođe podsetio da su za dve godine rata ukrajinske snage oslobodile više od 50 odsto teritorije koju je okupirala Rusija i, sa malim sopstvenim pomorskim kapacitetima, uništile petinu potencijala ruske crnomorske flote, prenosi Ukrinform.

"Ako se međunarodno pravo i teritorijalni integritet Ukrajine ne povrate, bilo koji agresor bilo gde u svetu sutra će moći da zauzme deo bilo koje zemlje i tamo održi lažne izbore. Mir koji Ukrajina traži mora da garantuje njen opstanak, integritet, suverenitet i razvoj i mora da spreči ponavljanje agresije. Zajedno smo stvorili sveobuhvatan okvir za postizanje takvog mira. Njegovi elementi su usko povezani, i to je jedini put napred", dodao je Jermak. 

20.55 Zelenski: Ukrajinske inicijative postepeno postaju globalne inicijative

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da ruske vlasti pokušavaju da nasiljem i terorom nametnu svetski poredak bez pravila i bezbednosnih garancija, ali da ukrajinske diplomatske inicijative postepeno postaju globalne inicijative.

"Njihovo samopouzdanje, samopouzdanje ubica, sada svi zajedno smanjujemo. Svaki sastanak je zarad normalnog međunarodnog prava. Ukrajina stalno proširuje diplomatske aktivnosti na nove regione i države. 

Ukrajinske inicijative postepeno postaju globalne inicijative", istakao je Zelenski.

On je ocenio da Ukrajina ima dovoljno potencijala da prođe "ovaj težak ratni put".  

19.24 U centru Belgoroda postavljeno armirano-betonsko sklonište

U ruskom gradu Belgorod je, nakon ukrajinskih napada na taj grad, izgrađena armirano-betonska modularna struktura za zaštitu od granatiranja.

To sklonište se nalazi na jednom od mesta koje je pogođeno kasetnom municijom tokom masovnog napada Oružanih snaga Ukrajine na Belgorod 30. decembra prošle godine, prenosi RIA Novosti.

Struktura se nalazi u blizini robne kuće, gde je često gužva zbog blizine gradske pijace. Sklonište je dizajnirano da štiti od krhotina koje mogu ući kroz ulazni otvor. Spoljni zidovi su ofarbani u belo, a reči "Sklonište“ ispisane su crvenom bojom, dok su unutra postavljene žice za osvetljenje. 

15.12 Papa Franja: Rat je zločin protiv čovečnosti, uspostaviti mir u Ukrajini i u Gazi

Papa Franja je izjavio danas da je rat "zločin protiv čovečnosti" i ponovo uputio poziv na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku.

"Ne zaboravimo ovo (...) Ljudima je potreban mir, svetu je potreban mir", rekao je papa Franja posle nedeljne molitve Angelus, preneo je Rojters. U molitvi, on je pozvao ljude da ne zaborave one koji pate zbog "svireposti rata" u više delova sveta.

Više puta je pozivao na mir u Ukrajini i u Gaza.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

13.37 Danska planira novi paket pomoći za obnovu ukrajinskog grada Nikolajeva

Danska će usvojiti novi paket pomoći Ukrajini u iznosu većem od 21 milion dolara za obnovu južnog grada Nikolajeva, javlja BBC. Paket pomoći, između ostalog, obuhvata projekte deminiranja poljoprivrednog zemljišta i rekonstrukcije studentskog doma Nikolajevskog državnog agrarnog univerziteta.

"Danska je jedan od naših najposvećenijih partnera u procesu oporavka. U proleće 2023. ta zemlja je preuzela pokroviteljstvo nad Nikolajevom i Nikolajevskom oblasti. Od tada smo već napredovali u obnavljanju grada“, rekao je ministar razvoja zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kubrakov.

Dodao je da je većina projekata iz prethodnih paketa pomoći ili već završena ili se uspešno odvija.

12.12 Starovojt: Ukrajina napala Kursku oblast dronovima, jedan civil povređen

Ukrajinske oružane snage napale su danas dronovima selo Tjotkino u Kurskoj oblasti, u evropskom delu Ruske Federacije, a jedan civil je povređen, saopštio je načelnik oblasti Roman Starovojt.

"Selo Tjotkino u okrugu Gluškovski našlo se na udaru ukrajinskih bespilotnih letelica. Nažalost, ima povređenih. Jedan civil ima povredu od gelera, nije životno ugrožen i dobija svu neophodnu medicinsku negu", napisao je Starovojt na Telegramu, prenosi TASS.

Dodao je da su na dve kuće u Tjotkinu razbijeni prozori.

10.28 Najmanje šest osoba povređeno u ruskom granatiranju Hersona

U ruskom granatiranju Hersona povređeno je najmanje šest stanovnika, pokazuju izveštaji lokalnih i nacionalnih zvaničnika.

Ruske snage su ispalile 28 granata na Herson u subotu, pogodili su nekoliko stamenig četvrti, prenosi gardijan. Regionalna vojna administracija je izvestila da je najmanje šest osoba povređeno, prenosi Kijev Independent.

Herson se često nalazi na meti artiljerisjke vatre od kada su ruske snage napustile grad i povukle se preko reke Dnjepar u novembru 2022. godine. 

09.27 Zelenski sa novim ministrom spoljnih poslova Francuske

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ugostio je novog ministra spoljnih poslova Francuske Stefana Sežurnea. Zelenski je objavio na mreži X da su on i Sežurne razgovarali o odbrambenim potrebama Ukrajine, uključujući i zajedničku proizvodnju dronova i artiljerije. 

06.50 Poljska šalje ratne avione blizu granice sa Ukrajinom

Poljska je podigla svoje i savezničke ratne avione u blizini granice sa Ukrajinom usred intenzivnijih aktivnosti ruske avijacije.

Poljsko ratno vazduhoplovstvo primetilo je "aktivnost avijacije dugog dometa Ruske Federacije, koja je povezana sa izvođenjem napada na ukrajinsku teritoriju", napisala je operativna komanda Poljske na platformi X.

Komanda je dodala da je ovaj korak načinjen kako bi se "obezbedila zaštita poljskog vazdušnog prostora", prenosi TASS.

06.40 Tokom ruskih napada na Ukrajinu koriščeno 37 raketa i 3 drona

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija tokom napada koji se dogodio prošle noći lansirala 37 raketa i tri drona. Ukrajinska protivvazdušna odbrana uspela je da obori daleko manje projektila nego obično i samo osam raketa je srušeno, prenosi Rojters.

Većina raketa korišćenih preko noći bili su brzokretni balistički tipovi, koje je daleko teže oboriti, saopštile su vazduhoplovne snage.

Vazdušna odbrana Ukrajine je oborila ruske rakete u najmanje pet regiona širom zemlje, navode lokalni zvaničnici.

06.15 Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Rusija lansirala nekoliko raketa Kinžal

Rusija je napala Ukrajinu sa nekoliko projektila Kinžal, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Na Telegram kanalu ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva navedeno je da su projektili lansirani prema Kijevu, Viničkoj i Žitomirskoj oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je saopšteno da je Rusija lansirala rakete X-101/555/55 sa šest aviona Tu-95MS. Na celoj teritoriji Ukrajine na snazi je vazdušna opasnost.

Komentari (0)

Evropa