Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Nema dokaza da su ukrajinski zarobljenici poginuli u avionskoj nesreći u Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

27/01/2024

-

09:49

RAT U UKRAJINI Kijev: Nema dokaza da su ukrajinski zarobljenici poginuli u avionskoj nesreći u Rusiji
RAT U UKRAJINI Kijev: Nema dokaza da su ukrajinski zarobljenici poginuli u avionskoj nesreći u Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 702 dana. Odgovarajući na optužbe Kijeva da se u avionu nisu nalazili ukrajinski ratni zarobljenici, Istražni komitet Rusije objavio je snimak kako se oni ukrcavaju u ruski avion, saopštivši da su na mestu pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti pronašli dokumenta poginulih zarobljenika na osnovu kojih se može utvrditi njihov identitet. U međuvremenu, američki predsednik Džo Bajden vrši pritisak na Kongres da prihvati dvostranački dogovor Senata o uparivanju mera kada je u pitanju kontrola granica i pomoć Ukrajini.

Ključni događaji: 

  • Ruski istražni komitet objavio snimak ulaska ukrajinskih zarobljenika u Il-76
  • Putin: Ik-76 oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana
  • Moskva: Na mestu pada aviona Il-76 nađena dokumenta poginulih Ukrajinaca

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

20.55 Moskva: Ruski PVO uništio ukrajinski projektil iznad regiona Belgorod

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski projektil tipa "uragan" iznad ruskog regiona Belgorod, saopštilo je večeras rusko ministarstvo odbrane.

"Oko 20.30 po moskovskom vremenu, kijevski režim je pokušao da izvede teroristički napad na objekte u Ruskoj Federaciji, koristeći višecevni bacač raketa 'uragan'", navelo je rusko ministarstvo, preneo je TASS.

Dodaje se da je napad odbijen, i da su jedinice ruske PVO oborile projektil iznad regiona Belgorod.

19.31 Lukašenko: Belorusija i Rusija ne žele rat, otvorene su za prijateljske korake

Ni Belorusija ni Rusija ne traže nikakav rat, već pozivaju na miran dijalog zasnovan na poštovanju istorijskog sećanja i istine o ratu, poručio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na koncertu održanom u Sankt Peterburgu, povodom 80. godišnjice oslobođenja Lenjingrada od nacističke opsade tokom Drugog svetskog rata.

"Mi smo miroljubivi ljudi. Ne želimo rat. Ali ponovo se suočavamo sa pitanjem prava na život naše civilizacije i očuvanje pravih vrednosti i nacionalnih kultura. Mi ne želimo ništa strano", rekao je Lukašenko, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima kao i posle velike pobede nad nacistima Belorusija i Rusija i danas pozivaju na miran dijalog, ali pod uslovom poštovanja istorijskog sećanja i istine o Drugom svetskom ratu.

17.30 Nemački kancelar Šolc stiže u posetu predsedniku Bajdenu na razgovore o Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden sastaće se 9. februara u Vašingtonu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u pokušaju da dobije podršku za dodatnu pomoć Ukrajini, saopštila je danas Bela kuća.

Dvojica lidera će iskoristiti sastanak u Beloj kući da potvrde svoju snažnu podršku Ukrajini u sukobu sa Rusijom, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Bajden i Šolc će razgovarati o naporima za sprečavanje eskalacije rata Izraela i Hamasa na region Bliskog istoka, potvrdiće nepokolebljivu podršku pravu Izraela na samoodbranu i ponoviće da su imperativ povećanje humanitarne pomoći i efikasnija zaštita civila u Pojasu Gaze.

15.28 Ukrajina: Nema dokaza da su ukrajinski zarobljenici poginuli u avionskoj nesreći

Ukrajinski zvaničnici kažu da Rusija nije pružila verodostojne dokaze koji bi potkrepili tvrdnje da su ukrajinske snage oborile vojni transportni avion Iljušin Il-76 sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima koji je trebalo da budu zamenjeni za ruske, prenosi AP.

Ruski zvaničnici su, kako se navodi u izveštaju Kijeva, "sa velikim zakašnjenjem" dostavili spisak od 65 Ukrajinaca za koje je Moskva rekla da su poginuli u padu aviona u sredu u rskoj oblasti Belgorod. Prema ukrajinskom Koordinacionom štabu za tretman ratnih zarobljenika, rođaci imenovanih zarobljenika nisu mogli da identifikuju svolje voljene na fotografijama sa mesta nesreće koje su dostavile ruske vlasti.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su projektili ispaljeni iz Ukrajine oborili transportni avion, ali je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao da Kijev nema proverene informacije o tome ko je bio u avionu.

"Trenutno nemamo dokaze da je moglo biti toliko ljudi u avionu. Tvrdnja ruske propagande da je Iljušin prevozio 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika na razmenu i dalje postavlja mnoga pitanja", navodi on.

Associated Press

15.23 Novak: Rusija spremna da nastavi isporuke gasa u Evropu i posle 2024.

Rusija je spremna da isporučuje gas u Evropu preko različitih ruta i nakon što ugovor o tranzitu gasa kroz Ukrajinu istekne 2024. godine, ali još ne vidi želju za razgovorom o ovom pitanju, rekao je potpredsednik vlade Rusije Aleksandar Novak.

"Uvek smo spremni da nastavimo isporuku gasa u Evropu, i to ne samo sadašnjom trasom do kraja 2024. Ako druga strana želi da nastavi, spremni smo da razgovaramo o ovim pitanjima. Za sada ne vidimo takvu želju za time", istakao je Novak.

14.30 Kuleba: Ukrajina i Litvanija dogovorile zajedničku proizvodnju dronova

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je danas sa litvanskim kolegom Gabrijelusom Landsbergisom o definisanju zajedničkih koraka za povećanje proizvodnje dronova za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. "Litvanija ima tehnologiju, mi imamo mogućnost da povećamo proizvodnju. Ovo je bila ključna tema. Postoji jasno razumevanje šta, kako i kada treba raditi, kako bi ukrajinsko-litvanska saradnja u proizvodnji dronova dala maksimalan rezultat u najkraćem mogućem roku", rekao je Kuleba na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi Ukrinform.

13.55 Britansko ministarstvo: Rusi ni narednih nedelja neće moći da zauzmu Avdejevku

Glavni prioritet ruskih snaga u Ukrajini je Avdejevka, ali taj grad će verovatno ostati pod ukrajinskom kontrolom u narednim nedeljama, objavilo je Ministarstvo odbrane Velike britanije na platformi X, pozivajući se na obaveštajne podatke. Kako se navodi u saopštenju, Rusi su započeli trostruki napad kako bi opkolili grad sa juga i severa, a bore se i na periferiji istočne četvrti samog grada Avdejevke. Međutim, ruske snage su pretrpele teške gubitke u ljudstvu i oklopnim vozilima, često uzrokovane ukrajinskim napadima dronovima.

"Ukrajinski kontranapadi sprečavaju ruske snage da dalje napreduju unutar grada. Pošto je glavni put snabdevanja ostao netaknut, a ukrajinske snage vrše lokalne kontranapade, Avdejevka će verovatno ostati pod ukrajinskom kontrolom u narednim nedeljama", stoji u objavi britanskog Ministarstva.

13.45 Moskva: Ruske trupe porazile snage Ukrajine u oblasti Zaporožja

Ruske trupe su u protekla 24 časa u zaporoškoj oblasti porazile brigadu Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Rabotin i Nesterjanka, pri čemu je ubijeno 20 ukrajinskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. "U zaporoškom pravcu, jedinice ruskih trupa, uz podršku artiljerije, porazile su ljudstvo i tehniku 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Rabotino i Nesterjanka, u Zaporoškoj oblasti. Neprijatelj je izgubio do 20 vojnih lica, borbeno oklopno vozilo i dva vozila", istaklo je rusko ministarstvo.

09.45 Bajden nastavlja da vrši pritisak na Kongres

Američki predsednik Džo Bajden vrši pritisak na Kongres da prihvati dvostranački dogovor Senata o uparivanju mera kada je u pitanju kontrola granica i pomoć Ukrajini.

Razgovori su dostigli kritičnu tačku kako republikanska opozicija raste, a Gardijan prenosi da su neki republikanci postavili pitanje granica kao uslov za dalju pomoć Ukrajini.

Bajden je u saopštenju naveo da će predložena politika "biti najteži i najpravedniji set reformi za kontrolu granica koju su ikada imali u SAD".

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

Ali, predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, republikanac iz Luizijane, rekao je da će zakon biti "mrtav po dolasku u Dom", barem u svom sadašnjem obliku.

Sve manji izgledi za postizanje dogovora ostavljaju lidere Kongresa bez jasnog načina da odobre zahtev Bele kuće za hitno finansiranje od 110 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael, sprovođenje migracija i potrebe nacionalne bezbednosti. 

08.44 Moskva: Na mestu pada aviona Il-76 nađena dokumenta poginulih Ukrajinaca

Ruski istražitelji pronašli su na mestu pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti, dokumenta poginulih ukrajinskih ratnih zarobljenika kojima se može utvrditi njihov identitet, saopštio je ruski Istražni komitet. Na mestu nesreće prikupljaju se i sistematizuju delovi tela žrtava kako bi se sprovela ispitivanja DNK materijala, pišu RIA novosti.

08.18 Ruski istražni komitet objavio snimak ulaska ukrajinskih zarobljenika u Il-76

Istražni komitet Rusije objavio je snimak ukrajinskih zarobljenika kako se ukrcavaju u ruski avion Il-76 koji su kasnije oborili ukrajinski vojnici u Belgorodskoj oblasti.

Tanjug AP/Russian Investigative Committee via AP

 

Na snimku, koji je objavljen na Telegram kanalu Istražnog komiteta, vidi se konvoj od šest autobusa koji prevoze ukrajinske ratne zarobljenike za potencijalnu razmenu, kako se približava avionu. Ukrajinski zarobljenici su nakon toga izašli iz autobusa i ušli u avion, prenosi TASS.

Komentari (0)

Evropa