Evropa

RAT U UKRAJINI Predsednik Evropskog saveta: Ako Ukrajina izgubi ovaj rat, to će biti ogroman rizik po naše vrednosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2024

-

08:47

RAT U UKRAJINI Predsednik Evropskog saveta: Ako Ukrajina izgubi ovaj rat, to će biti ogroman rizik po naše vrednosti
RAT U UKRAJINI Predsednik Evropskog saveta: Ako Ukrajina izgubi ovaj rat, to će biti ogroman rizik po naše vrednosti - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Ukrainian Emergency Service, Serhii Nuzhnenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 729 dana. Evropska unija odobrila je 13. paket sankcija Rusiji, dok je na "crnoj listi" sada nalazi više od 2.000 ljudi, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Povlačenje ukrajinske vojske iz Avdijevke pokazuje da je situacija na frontu izuzetno teška, ali NATO nastavlja da podržava Ukrajinu, ocenio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, najavljujući novi paket pomoći Kijevu. S druge strane, Rusija nabavlja oružje iz Irana i to oko 400 projektila balističkog oružja kratkog dometa, poput Zolfagara, rakete koja može da pogodi ciljeve udaljene 300 do 700 kilometara. 

Ključni događaji:

  • Evropska unija odobrila 13. paket sankcija Rusiji 
  • Stoltenberg: Ukrajinsko povlačenje iz Avdijevke pokazuje da je situacija teška
  • Samo 10 odsto Evropljana veruje u pobedu Ukrajine
  • Rojters: Iran isporučio Rusiji oko 400 projektila balističkog oružja
  • EU uklanja sa liste sankcionisanih Arkadija Voloža, jednog od osnivača Jandeksa
  •  Medvedev povodom smrti Kuzminova: Nema razloga za žaljenje

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                      Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.58 SAD: Odgovor Iranu na prodaju balističkih raketa Rusiji biće brz i ozbiljan

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena danas je uputila upozorenje Iranu da će odgovor međunarodne zajednice biti "brz i ozbiljan" ukoliko Teheran proda balističke rakete Rusiji.

Na virtuelnom brifingu sa novinarima, potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je rekao da Vašington tek treba da dobije potvrdu da se iranske rakete nalaze u Rusiji.

Rojters je u sredu objavio, pozivajući se na šest neimenovanih izvora, da je Iran prodao Rusiji veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja.

"Iranci su očigledno ukazali da će isporučiti balističke rakete u Rusiju i nemamo razloga da verujemo da to neće učiniti. S naše strane, mi ćemo ovo pitanje staviti pred Savet bezbednosti UN", rekao je Kirbi.

22.10 Nuland: Vašington će uvesti stotine i stotine i stotine sankcija Moskvi

Državna podsekretarka SAD Viktorija Nuland saopštila je danas, dan uoči usvajanja očekivane nove runde sankcija Rusiji da će Vašington uvesti "stotine i stotine i stotine" sankcija Moskvi.

Nulend je dodala da će određene sankcije biti usmerene na odgovorne za smrt ruski opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, ali da će većina ciljati "Putinovu ratnu mašinu" i upotpuniti već postojeće sankcije, prenosi Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden danas je tokom sastanka sa udovicom i kćerkom Navaljnog, Julijom i Dašom, potvrdio da će njegova administracija ''sutra objaviti velike nove sankcije Rusiji kao odgovor na Aleksejevu smrt, rusku represiju i agresiju i njen brutalni i ilegalni rat u Ukrajini''.

21.03 SAD optužile direktora ruske VTB banke za kršenje sankcija i pranje novca

Sjedinjene Američke Države danas su optužile Andreja Kostina, generalnog direktora VTB banke, koja je u ruskom državnom vlasništvu, kao i dvojicu saučesnika sa prebivalištem u SAD, za kršenje sankcija usmerenih ka Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini.

Direktor VTB banke optužen je za pranje novca i kršenje sankcija tako što poseduje i održava dve jahte i kuću u skijaškom centru Aspen u Koloradu, navodi se u optužnici saveznog suda na Menhetnu, a prenosi Rojters.

Vadim Volfson i Ganon Bond uhapšeni su u Sjedinjenim Američkim Državama pod optužbom da su pomagali Kostinu oko prikrivanja imovine u Koloradu, rekli su zvaničnici američkog Ministarstva pravde.

19.23 MMF: Ukrajini potrebna podrška SAD i drugih donora

Međunarodni monetarni fond danas je saopštio da je Ukrajini potrebna "blagovremena podrška" od SAD i drugih međunarodnih donatora kako bi se osigurala fiskalna održivost te zemlje.

Portparolka MMF-a Džuli Kozak je na redovnom brifingu za novinare saopštila da je procenjeno da će Ukrajini trebati oko 42 milijarde dolara finansiranja ove godine, uključujući podršku zvaničnih donatora od oko 31,9 milijardi dolara.

"Blagovremena podrška međunarodne zajednice, uključujući SAD, biće od vitalnog značaja da se osigura da ta zemlja (Ukrajina) ostane na putu ka fiskale i eksterne održivosti", rekla je Kozak.

Kozak je dodala da je tim MMF-a trenutno u Varšavi kako bi sproveo treću reviziju programa pozajmice za Ukrajinu od 15,6 milijardi dolara, iz kojeg je isplaćeno oko 4,5 milijardi dolara.

19.15 Lavrov: SAD ne vode samo hibridni, već i direktan rat protiv Rusije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Vašington protiv Moskve vodi "ne samo hibridni, već i direktan rat". "SAD vodi agresivnu, neprijateljsku politiku prema Rusiji i u praksi, jer Ukrajinci ne bi mogli da se bore bez američkog oružja", rekao je Lavrov novinarima nakon sastanka ministara G20 u Braziliji, prenosi TASS.

Dodao je da je Amerikanci vode "ne samo hibridni rat, već u nizu slučajeva i direktan" rat protiv Rusije. On je poručio da Zapad nema pravo da se meša u unutrašnje poslove Rusije, dodavši da su zahtevi za "nezavisnu istragu" o smrti Alekseja Navaljnog "sramota".

16.33 Tomas-Grinfild: Rat u Ukrajini naučio nas je jedinstvu

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild izjavila je danas da je najvrednija lekcija rata u Ukrajini da moramo da budemo jedinstveni između sebe i sa Ukrajinom.

Ona je na onlajn brifingu rekla da dešavanja u Ukrajini ne pogađaju samo tu zemlju i narod u Ukrajini već sve nas.

"Ostajemo posvećeni narodu u Ukrajini i njihovoj borbi. Naši partneri su želeli da vide demokratsku i nezavisnu Ukrajinu. Naš stav je nepromenjen - Rusija mora da se povuče iz Ukrajine", rekla je ona i dodala da će ta zemlja nastaviti da pomaže Ukrajinu.

16.25 Bundestag protiv isporuke "Taurusa" Ukrajini, podržava slanje oružje dugog dometa

Nemački Bundestag odbacio je danas zahtev opozicionih demohrišćana za isporukom krstarećih raketa "Taurus" Ukrajini, ali je odobrio predlog vladajućih stranaka o slanju oružja dugog dometa. Predlog opozicije je odbačen većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, dok su za predlog o oružju dugog dometa glasala 383 poslanika, a 284 su bila protiv.

Tanjug AP/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

 

Opoziciona Unija CDU/CSU prethodno je zatražila "preokret u nemačkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici", čime bi se omogućila isporuka raketa "Taurus" Ukrajini, prenosi Velt. Predsednik poslaničkog kluba CDU/CSU u Bundestagu Fridrih Merc istakao je da Ukrajina i dalje ne dobija "u punoj meri sredstva koja su joj potrebna kako bi se uspešno odbranila od ruske agresije".

16.16 Britanija će isporučiti Ukrajini još 200 projektila "Brimstone"

Britanski ministar odbrane Grant Šaps najavio je da će Britanija obezbediti Ukrajini još 200 protivtenkovskih projektila i obučiti još 10.000 ukrajinskih vojnika.

 "Danas mogu da najavim novi paket od 200 protivtenkovskih projektila 'Brimstone' u okviru daljeg jačanja odbrane Ukrajine. Ove rakete su već imale značajan uticaj na bojnom polju“, rekao je Šaps u Donjem domu parlamenta, prenosi Skaj njuz.

On je dodao da će Velika Britanija nastaviti da obučava ukrajinske snage sa drugim saveznicima, dodajući da će zajedno obučiti "još 10.000 vojnika u prvoj polovini 2024. godine“.

15.58 SBU: Rusija upotrebila balističke rakete Severne Koreje u napadima na Ukrajinu

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) optužila je danas Rusiju da je upotrebila najmanje 20 severnokorejskih balističkih raketa u napadima na Ukrajinu od kraja decembra prošle godine. Raketama Hvasong-11 koje su ispalile ruske snage navodno su ubijena najmanje 24 civila i ranjeno još najmanje 100 ljudi u Ukrajini, navodi se u saopštenju, prenosi Politiko.

Dodaje se da je Rusija prvi put upotrebila severnokorejske rakete 30. decembra 2023. godine tokom granatiranja Zaporoške oblasti na jugoistoku Ukrajine.

SBU je pokrenula dva krivična postupka u vezi sa upotrebom projektila. Iz Kremlja se zasad nisu oglašavali ovim povodom.

15.13 Blumberg: Ukrajina i MMF blizu dogovora o pomoći u iznosu od 900 miliona dolara

Kijev i Međunarodni monetarni fond (MMF) su blizu dogovora o pomoći za Ukrajinu u iznosu od 900 miliona dolara, a sporazum bi mogao da bude postignut već danas, prenosi Blumberg pozivajući se na anonimne zvaničnike koji su upoznati sa pregovorima.

Kako navodi agencija, osoblje MMF-a pod rukovodstvom šefa misije Gevina Greja procenjuje da li je Ukrajina ispunila uslove za dobijanje kredita i posle toga će izvestiti Vašington. Nakon toga će možda biti potrebno još nekoliko dana da se ugovor finalizuje, rekli su izvori.

"Tim MMF-a koji predvodi Gevin Grej trenutno je u Varšavi da sprovede treću reviziju sporazuma o proširenom fondu za Ukrajinu i izvestiće o završetku misije", izjavio je predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za RIA Novosti koji nije potvrdio da je dogovor sa Kijevom blizu.

15.09 Fico: Slovačka će zadržati zabranu na pojedine poljoprivredne proizvode iz UKR

Slovačka će zadržati zabranu na pojedine poljoprivredne proizvode iz Ukrajine jer štete slovačkim poljoprivrednicima, s obzirom da Evropska unija preduzima korake ka produženju pristupa tržištu za još jednu godinu od juna, izjavio je danas slovački premijer Robert Fico.

"Politika EU u tom pogledu je užasna. Nema problema da poljoprivrednici u Slovačkoj, državi članici EU, propadnu. Glavna stvar je da je Ukrajina zadovoljna", rekao je Fico u video-postu, preneo je Rojters.

On je dodao da je slovački predstavnik juče zajedno sa poljskim i mađarskim ambasadorima glasao protiv predloga Evropske komisije za produženje suspenzije kvota i carine na ukrajinske poljoprivredne proizvode.

14.25 Bundestag odbacio zahtev za isporuku krstarećih raketa Ukrajini

Nemački Bundestag odbacio je danas zahtev opozicionih demohrišćana za isporukom krstarećih raketa "Taurus" Ukrajini, javljaju lokalni mediji. Predlog je odbačen većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, prenosi Velt.

Tanjug AP/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

 

Opoziciona Unija CDU/CSU prethodno je zatražila "preokret u nemačkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici", čime bi se omogućila isporuka raketa "Taurus" Ukrajini.

14.15 Velika Britanija sankcionisala više od 50 pojedinaca i entiteta povezanih sa Rusijom

Velika Britanija saopštila je danas da je sankcionisala više od 50 pojedinaca i entiteta povezanih sa Rusijom.

"Naš međunarodni ekonomski pritisak znači da Rusija ne može da priušti ovu ilegalnu invaziju. Naše sankcije izgladnjuju resurse koji su Putinu očajnički potrebni da finansira ovaj rat", naveo je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u saopštenju, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

Iz britanskog ministarstva navode da su novim paketom sankcija obuhvaćeni ključni ruski uvoznici i proizvođači opreme koja se koristi za proizvodnju odbrambenih sistema i projektila, motora, tenkova i borbenih aviona.

14.00 Mišel:Poraz Ukrajine ugrozio bi evropske vrednosti, nema alternative podršci Kijevu

Poraz Ukrajine u ratu protiv Rusije ugrozio bi evropske vrednosti i zato ne postoji alnernativa nastavku evropske podrške Kijevu, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uoči druge godišnjice rata u Ukrajini.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

"Niko ne može da predvidi kakva će biti unutrašnja situacija u Rusiji, ali je jasno da, ako Ukrajina izgubi ovaj rat, to će biti ogroman rizik po naše vrednosti", rekao je Mišel grupi novinara, a prenosi Evroaktiv. On je naglasio da poraz Ukrajine "ne može biti opcija".

13.32 Belorusija zasad ne planira jačanje svojih snaga na granici sa Ukrajinom

Trenutna situacija ne zahteva od Belorusije da jača svoje snage na granici sa Ukrajinom, izjavio je danas beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

"Nema potrebe za tim", rekao je on za televiziju Rosija-24, preneo je TASS.

Krenjin je kazao da je ranije nivo snaga grupisanih na ukrajinskoj granici bio veći.

"Postoji veća pretnja za nas od diverzantskih grupa koje dolaze iz Ukrajine", naglasio je on. Beloruski ministar odbrane je rekao da trenutno ukupan broj pripadnika Oružanih snaga Ukrajine raspoređenih u nekoliko oblasti duž beloruske granice iznosi "oko 112.000-114.000".

11.55 Zelenski pohvalio velike ukrajinske pobede od početka rata sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pohvalio je velike ukrajinske pobede od početka rata sa Rusijom i odbio da razgovara o bilo kakvom "planu B" za svoje snage.

"Tokom ove dve godine, oni su okupirali region Harkova (i) sada smo mi u ovom regionu", rekao je Zelenski u ekskluzivnom intervjuu političkom uredniku Foks njuza Bretu Bajeru. Prema njegovim rečima, Ukrajina je odblokirala Crno more, sada ima ruske žitne rute i uništila je brojne ruske brodove.

profimedia

 

On je i zahvalio danas premijeru Novog Zelanda Kristoferu Luksonu na podršci te zemlje Ukrajini i paketu vojne pomoći.

"Ova pravovremena podrška uključuje olakšavanje obuke ukrajinskih vojnika, jačanje naših odbrambenih sposobnosti, obaveštajnu i logističku podršku, komunikacije, humanitarnu pomoć i napore za oporavak. Cenim stalnu i postojanu podršku Novog Zelanda Ukrajini, koja pokazuje da geografska udaljenost nije važna kada je u pitanju odbrana zajedničkih vrednosti slobode i međunarodnog prava", napisao je Zelenski na mreži Iks.

 

 

09.58 Peskov: Sramotno je što je Bajden nazvao Putina "ludim kučkinim sinom"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da je sramotno to što je američki predsednik Džozef Bajden nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina "ludim kučkinim sinom". Peskov je rekao da Bajden pokušava da demonstrira ponašanje u stilu holivudskog kauboja, ali da mu to, kako je naveo, ne polazi za rukom, prenela je agencija RIA Novosti.

profimedia

 

Bajden je nazvao u sredu Putina "ludim kučkinim sinom", navodeći da zbog njega i drugih uvek mora da se brine o mogućem nuklearnom sukobu, iako su, kako je naveo, klimatske promene egzistencijalna pretnja za čovečanstvo, preneo je AP.

08.45 Medvedev: Ruske snage bi mogle da stignu do Kijeva

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi ruske snage mogle da stignu do Kijeva, ako ne sada, onda u drugoj fazi sukoba, a da "elite" koje sada vladaju u glavnom gradu Ukrajine moraju da odu. Ruske snage bi mogle da stignu do Kijeva zbog toga što, kako je rekao Medvedev, pretnja postojanju Rusije dolazi iz toga grada koji kontrolišu protivnici Ruske Federacije predvođeni SAD-om.

06.53 Evropska unija odobrila 13. paket sankcija Rusiji

Evropska unija odobrila je 13. paket sankcija Rusiji, povodom agresije na Ukrajinu, saopštilo je belgijsko predsedništvo EU na platformi X (Tviter).

"Imamo dogovor o 13. paketu. Dodali smo blizu 200 osoba i entiteta u naš paket, pa je na crnoj listi EU više od 2.000 ljudi. Sa ovim paketom, preuzimamo mnogo jače akcije protiv entiteta koji su umešani u zaobilaženje sankcija, kao i u vojne sektore", istakao je šef diplomatije EU Žozep Borelj na platformi X.

06.45 Medvedev povodom smrti Kuzminova: Nema razloga za žaljenje

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je juče da ne postoji razlog za žaljenje zbog nasilne smrti pilota aviona Maksima Kuzminova u Španiji.

"Za psa, pseća smrt", rekao je Medvedev za ruske medije. On nije želeo da komentariše na koji način je Kuzminov umro, prenosi TASS.

"Rekao sam sve što sam hteo da kažem“, rekao je Medvedev.

Španska policija potvrdila je da je ruski pilot Maksim Kuzminov, koji je 2023. godine oteo helikopter Oružanih snaga Rusije, ubijen u provinciji Alikante.

06.40 Samo 10 odsto Evropljana veruje u pobedu Ukrajine

Podrška Evropljana Ukrajini je i dalje velika. Međutim, prema istraživanju širom Evrope, skoro dve godine nakon invazije, jedva deset odsto ih veruje da Ukrajina može da pobedi Rusiju. Kako navodi Gardijan, prema tom istraživanju, za krajnji ishod rata širom EU smatra se neki oblik "kompromisnog rešenja". Koautor istraživanje Mark Leonard iz Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) istakao je da većina Evropljana očajnički želi da spreči pobedu Rusije, ali da ne veruje da Kijev može da pobedi u vojnom smislu.

06.31 EU uklanja sa liste sankcionisanih osnivača Jandeksa

Zemlje članice EU saglasile su se da sa liste sankcionisanih pojedinaca iz Rusije uklone Arkadija Voloža, suosnivača ruskog internet giganta Jandeks, potvrdila su tri izvora upoznata sa ovom odlukom.

Volož je jedna od tri osobe koje će posle 15. marta kada se obnavlja režim sankcija, biti skinute sa liste sankcionisanih, prenosi Rojters.

EU svakih šest meseci razmatra obnavljanje sankcija za subjekte i pojedince iz Rusije povezane sa ratom u Ukrajini.

Volož je u avgustu prošle godine nazvao rat u Ukrajini "varvarskim", ali se do sada nije oglašavao povodom informacije da će biti uklonjen sa liste sankcionisanih.

06.25 Rojters: Iran isporučio Rusiji oko 400 projektila balističkog oružja

Iran je Rusiji isporučio veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja, preneo je juče Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Tri izvora iz Irana rekla se da je Iran poslao Rusiji oko 400 projektila balističkog oružja kratkog dometa, poput Zolfagara, rakete koja može da pogodi ciljeve udaljene 300 do 700 kilometara.

06.10 Stoltenberg: Ukrajinsko povlačenje iz Avdijevke pokazuje da je situacija teška

Povlačenje ukrajinske vojske iz Avdijevke pokazuje da je situacija na frontu izuzetno teška, ali NATO nastavlja da podržava Ukrajinu, rekao je juče generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Ukrajinsko povlačenje pokazuje da je situacija na bojnom polju teška, ali su Ukrajinci prevazilazili očekivanja iznova i iznova, a NATO ostaje uz Ukrajinu", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, u društvu premijera Gruzije Iraklija Kobahidzea.

Stoltenberg je, takođe, naglasio da su prethodnih nekoliko dana NATO zemlje najavile nove pakete pomoći Ukrajini vredne milijarde evra, koji obuhvataju protivvazdušnu odbranu, artiljeriju i municiju.

 

Komentari (0)

Evropa