Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinski guverner: U ruskom napadu na Harkov ubijena dvomesečna beba, Moskva za sada bez komentara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2024

-

08:19

RAT U UKRAJINI Ukrajinski guverner: U ruskom napadu na Harkov ubijena dvomesečna beba, Moskva za sada bez komentara
RAT U UKRAJINI Ukrajinski guverner: U ruskom napadu na Harkov ubijena dvomesečna beba, Moskva za sada bez komentara - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry, Danylo Pavlov, National Police of Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 713 dana. U ruskom napadu na Herson poginule su četiri osobe, dok je jedna ranjena, saopštile su lokalne vlasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podneo je predlog ukrajinskom parlamentu da produži vanredno stanje i opštu mobilizaciju za još 90 dana. Zelenski  je prvi put proglasio vanredno stanje i opštu mobilizaciju 24. februara 2022. godine, kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je mera više puta produžavana. Zamenik Vrhovne rade Jevgeniji Ševčekno tvrdi da je načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnji prihvatio mesto ambasadora u Velikoj Britaniji. 

Ključni događaji:

  • FSB: Sprečen teroristički napad u Simferopolju
  • Zelenski traži od ukrajinskog parlamenta da produži vanredno stanje
  • Zamenik Vrhovne rade Jevgeniji Ševčekno tvrdi da je načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnji prihvatio mesto ambasadora u Londonu
  • Putin razgovarao sa predsednikom UAE o obaranju aviona IL-76
  • Holandija isporučuje Ukrajini još šest lovaca F-16

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.         

Euronews

 

     Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

 

21.14 Zelenski naložio formiranje posebnog ogranka ukrajinskih snaga za dronove

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naložio je danas formiranje posebnog ogranka ukrajinskih oružanih snaga za bespilotne letelice. Zelenski je potpisao dekret kojim poziva vladu i generalštab oružanih snaga da razrade pitanja o formiranju tih snaga, preneo je Rojters.

Zelenski je u noćnom video obraćanju istakao da to nije pitanje za budućnost, već pitanje koje uskoro mora da da konkretne rezultate i da ova godina mora da bude odlučujuća u mnogim aspektima, uključujući bojno polje.

"Sistemi dronova pokazali su svoju efikasnost na kopnu, nebu i moru", naveo je Zelenski.

19.09 Turski proizvođač dronova "Bajkar" počinje da gradi fabriku u Ukrajini

Turska kompanija Bajkar počela je izgradnju fabrike u blizini Kijeva koja će zapošljavati oko 500 ljudi i proizvoditi svoje modele dronova, rekao je danas izvršni direktor te kompanije Haluk Bajraktar.

On je ​​na marginama Svetskog sajma odbrane u Rijadu za Rojters potvrdio da je počela izgradnja fabrike, koja bi trebalo da bude završena za oko 12 meseci.

"Zatim prelazimo na postavljanje unutrašnjih mašina, opreme i organizacione strukture", rekao je on.

Bajraktar ​​je napomenuo da bi proizvodni kapacitet bio oko 120 jedinica svake godine.

16.01 Rajnmetal isporučiće Ukrajini više desetina hiljada komada municije 155 mm

Nemački proizvođač naoružanja Rajnmetal isporučiće Ukrajini više desetina hiljada komada municije kalibra 155 milimetara, nakon što je do kraja 2023. proizvedeno i isporučeno 40.000 od ukupno 300.000 komada municije od 35 milimetara za tenk Gepard.

14.25 Grosi: Bezbednost u atomskoj elektrani u Zaporožju i dalje krhka

Bezbednost ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje i dalje nije na zadovoljavajućem niovu, zbog zabrinjavajućih nedavnih odluka ruskih vlasti koje su zauzele postrojenje o smanjenju broja zaposlenih u jednoj od 10 najvećih atomskih elektrana na svetu, izjavio je danas šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Grosi, koji se trenutno nalazi u Kijevu, rekao je za AP da će njegova predstojeća poseta elektrani imati za cilj da proceni uticaj nedavnog smanjenja osoblja nakon što je Rusija uskratila pristup zaposlenima u ukrajinskoj državnoj kompaniji Energoatom, koja rukovodi nuklearnim elektranama.

14.03 Borelj započeo dvodnevnu posetu Kijevu

Nakon što su prošle nedelje čelnici svih 27 zemalja članica EU na vanrednom samitu u Briselu dogovorili o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj boraviće danas i sutra u Ukrajini. Borelj će se sastati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom odbrane Rustemom Umerovim.

 

 

Kako je saopštila pres služba Evropske unije, obratiće se i poslanicima u Vrhovnoj radi. Osim toga, Borelj će posetiti Savetodavnu misiju EU za reformu sektora civilne sigurnosti u Ukrajini (EUAM Ukraine).

Više pročitajte OVDE.

13.57 Fon der Lajen:Vojno-industrijski kompleks Ukrajine treba da je deo industrije EU

Evropska unija treba da vidi Ukrajinu kao deo sopstvenog sistema bezbednosti i odbrane i da na osnovu toga preduzme praktične korake za integraciju ukrajinske odbrambene industrije sa evropskom, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Ne treba samo da ubrzamo isporuku municije u Ukrajinu. Dok gledamo u budućnost, trebalo bi da razmišljamo o ukrajinskim odbrambenim kapacitetima kao o delu naših odbrambenih sposobnosti. O ukrajinskoj odbrambenoj industriji treba da razmišljamo kao o delu sopstvene odbrambene industrije", naglasila je.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

13.43 Kijev: Kuleba sa ministrom spoljnih poslova Portugalije Žoaom Gomešom Kravinjom

Ukrajinski vojnici na prvim linijama fronta čekaju odluke o povećanju i bržim isporukama artiljerijskih granata iz Evropske unije i biće zahvalni svakoj evropskoj zemlji koja pomogne da što veći broj granata što pre stigne do Ukrajine, izjavio je danas šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba tokom razgovora sa svojim portugalskim kolegom Žoaom Gomešom Kravinjom.

"Portugalija je jedan od partnera koji ne mora da dokazuje da je za postizanje stabilnog mira potrebna ubedljiva pobeda Ukrajine na bojnom polju", rekao je Kuleba i zahvalio se zvaničnom Lisabonu na učešću u vojnoj pomoći, donacijama za vazduhoplovne i tenkovske jedinice ukrajinske vojske, trasportu oklopnih sredstava, vojnoj i medicinskoj opremi, oružju i municiji. 

Euronews

 

13.15 Vrhovna rada produžila vanredno stanje do 13. maja

Ukrajinska Vrhovna rada izglasala je akt o produženju vanrednog stanja u Ukrajini za 90 dana, odnosno do 13. maja, saopštio je narodni poslanik iz parlamentarne frakcije "Golos" Jaroslav Železnjak, prenosi Ukrinform.

On je precizirao da je zakonodavni akt "O produženju vanrednog stanja u Ukrajini" podržalo 335 poslanika. Shodno tome, rok trajanja vanrednog stanja u Ukrajini je produžen do 13. maja.

12.52 Erdogan i Putin ragovaraće o izvozu ukrajinskog žita Crnim morem

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin će, tokom posete ruskog lidera Ankari, razgovarati o ratu u Ukrajini i inicijativi za izvoz žita Crnim morem, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Tanjug AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

On je dodao da Turska radi sa Ukrajinom i Rusijom na oživljavanju inicijative za izvoz žita Crnim morem, uz posredovanje UN i Turske, kako bi se omogućio bezbedan izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, nakon što se Moskva povukla iz inicijative u julu 2023.

09.27 Ukrajinski guverner: U ruskom napadu na Harkov ubijena dvomesečna beba

U ruskom napadu na selo u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov ubijen je dečak star dva meseca a njegova majka je povređena, saopštio je danas regionalni guverner Oleh Sinehubov na platformi Telegram.

Sinehubov je rekao da je telo dečaka izvučeno iz ruševina trospratnog hotela blizu kog su ruske snage gađale projektilima, oko 2.30 po lokalnom vremenu. Dve žene su ovom prilikom povređene i prebačene u bolnicu zbog rana od gelera, prenosi Rojters. Ukrajinska policija saopštila je da je više od 30 zgrada, uključujući privatne kuće, kafić, prodavnice, oštećeno u napadu, kao i nekoliko automobila. Moskva nije komentarisala optužbe Ukrajine.

07.31 Rusija oborila sedam ukrajinskih dronova iznad Belgorodske oblasti

Ruske snage PVO oborile su tokom noći sedam ukrajinskih dronova iznad Belgorodske oblasti, saopštila je danas pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

"Noćas je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad pomoću sedam bespilotnih letelica tipa aviona na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije", navelo je rusko ministarstvo, prenosi RIA Novosti.

07.07 FSB: Sprečen teroristički napad u Simferopolju

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je sprečila teroristički napad Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) protiv zvaničnika sa Krima, kao i da su tri osobe privedene.

"FSB je sprečila teroristički napad koji je organizovala ukrajinska služba protiv lidera Republike Krim. FSB su na Krimu pritvorili grupu pojedinaca, uključujući trojicu ruskih državljana, koji su radili po instrukcijama FSB. Imali su zadatak da raznesu automobil koji pripada predstavniku krimske vlasti u Simferopolju. Uhapšeni su priznali delo", saopštili su iz FSB.

Dodaje se da je ručno pravljena eksplozivna naprava na daljinsko upravljenje oduzeta od osumnjičenih, zajedno sa radio uređajem i još nekim predmetima, prenosi TASS.

06.51 Medvedev: Krajnja tačka mediteranske pruge biće Lavov, a ne Kijev

Projektovana globalna pruga koja ide od Španije kroz jug Evrope trebalo bi da se završi u Lavovu, a Lavovska oblast će u budućnosti postati čvorište Ukrajine, što evropska poslovna zajednica priznaje, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je napomenuo da je krajnja tačka planirane mediteranske pruge Lvov, a ne Kijev.

"Izgleda kao prvo priznanje da će Lavov-Lemberg, ime grada kada je region bio deo Austrijske monarhije, biti nova prestonica Ukrajine unutar granica Lavovske oblasti. A poenta ovde nije u tome da se koloseci na Zapadu i Malorosiji razlikuju po širini. Samo što je biznis mnogo dalekovidniji od političara", naveo je Medvedev na platformi X. 

06.29 Putin razgovarao sa predsednikom UAE o obaranju aviona IL-76

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom razgovora sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom istakao zainteresovanost Ruske Federacije za sprovođenje međunarodne istrage o terorističkom napadu na ruski avion Il-76 kada je poginulo svih 74 ljudi koje je letelica prevozila, saopštila je pres služba Kremlja.

"Razgovarano je o detaljima terorističkog napada koji je kijevski režim izveo 24. januara na ruski avion Il-76 u kojem su bili ukrajinski ratni zarobljenici. Naglašen je interes Rusije za sprovođenje međunarodne istrage o ovom zločinu", navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

06.20 Zelenski traži od ukrajinskog parlamenta da produži vanredno stanje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podneo je predlog ukrajinskom parlamentu da produži vanredno stanje i opštu mobilizaciju za još 90 dana. Zelenski  je prvi put proglasio vanredno stanje i opštu mobilizaciju 24. februara 2022. godine, kada je Rusija započela punu invaziju na Ukrajinu. Od tada je mera više puta produžavana.

06.03 Blumberg: Rusiju čeka "skroman" paket sankcija

Evropska unija će na dvogodišnjicu od početka ruske invazije na Ukrajinu uvesti skroman paket sankcija protiv Moskve, saznaje Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Paket će uključivati sankcije protiv desetine pojedinaca i kompanija, kao i mali broj mera usmerenih na to što Rusija i dalje uspeva da dođe do tehnologije sa Zapada, uprkos sankcijama koje su joj uvedene.

Blumberg navodi da se pripremaju i nove restriktivne mere u oblasti ekonomije, ali da one verovatno neće biti gotove do 24. februara.

Mali broj država članica EU traži da se sankcije prošire i na nuklearnu industriju, tečni prirodni gas i metale, ali nekim od tih mera već dugo se opiru druge članice, dodaje agencija.

Komentari (0)

Evropa