Evropa

Sukob Zelenskog i Zalužnog: Da li se ukrajinskom predsedniku isplati da smeni generala čije je zvezda u usponu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2024

-

20:57

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Vest o o sukobu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, generala Valerija Zalužnog postala je predmet brojnih spekulacija. Prema nezvaničnim informacijama, Zelenski je tražio od Zalužnog da podnese ostavku što je popularni general odbio.

Sukob ukrajinskog predsednika i generala imao je svoju predistoriju. Početkom novembra prošle godine poslanik ukrajinske skupštine Vladimir Arijev napisao je na Fejsbuku da je ministar odbrane Rustem Umerov podneo predlog za smenu generala. Objava je obrisana sat vremena kasnije, ali se zadržala dovoljno dugo da pokrene medijska nagađanja.

Jedno od njih je glasilo da se Zalužni zamerio delu državnog vrha i ukrajinske javnosti zbog teksta u kojem je izneo sumorne ocene o ukrajinskoj kontraofanzivi, zbog čega je optužen za defetizam. Prema drugom tumačenju, ratna popularnost Zalužnog smeta Zelenskom, jer u njoj vidi politički kapital koji general može da iskoristi protiv njega kao protivkandidat na budućim izborima kada se rat završi.

U ovom trenutku, Zalužni je jedina ličnost koja može da parira Zelenskom  po nivou popularnosti. Ova teza je ponovo aktuelizovana nakon što su se u ukrajinskim medijima i na društvenim mrežama raširile glasine o smeni generala.

profimedia

 

Ministarstvo odbrane je demantovalo te navode, ali ubrzo su se proširile nezvanične informacije da mu državni vrh zamera to što se mnogo više bavi političkim nego vojnim pitanjima.

Njegova fotografija iz Bankove ulice, političke četvrti Kijeva, dodatno je podgrejala spekulacije. Dok traju razmirice između vojne i političke struje, analitičari su saglasni da ovakva situacija najviše odgovara Rusiji, pogotovo u svetlu lošeg stanja na frontu i izostanka vojne i finansijske pomoći iz SAD.

"Zalužni nije imao toliko istaknut politički profil"

Milan Igrutinović sa Instituta za evropske studije kaže da je eskalacija sukoba Zelenskog i Zalužnog u vezi sa neuspehom ukrajinske kontraofanzive od leta prošle godine. Ističe da je bio zamišljen poraz ruske vojske na teritoriji Ukrajine ili jedna vrsta pobedonosnog napretka ukrajinskih snaga, i da bi to možda zalečilo neke lične, pa i koncepcijske sukobe između kabineta predsednika i šefa vojnih snaga.

Igrutinović dodaje da Zalužni nije imao toliko istaknuti politički profil, ali da je bilo njegovih nastupa i javnih oglašavanja, kao i autorskih tekstova u ukrajinskim i zapadnim medijima koji su bili dosta važan element borbe. 

"Suštinski su bili fokusirani na vojne teme. Ali je provejavalo jedno nezadovoljstvo na koji način civilne vlasti Ukrajine rukovode tim pozadinskim delom rata", naveo je sagovornik Euronews Srbija i dodao da se to odnosi na mobilizaciju, jer je vojska tražila još trupa zbog slabosti pozicija na frontu.

Profimedia

 

Kako je istakao, upravo je zakon o mobilizaciji, prema poslednjem tekstu koji je Zalužni objavio na CNN-u, bio konceptualna tačka sukoba u najformalnijem smislu.

"Ukrajina je trpela stravičan odliv izbeglica. Muškarci koji su bili sposobni za vojsku su napustili zemlju. Postoji i određeni nivo korupcije koji je sprečavao mobilizaciju", rekao je Igrutinović i dodao da je pitanje da li postoji dovoljan broj ljudi koji su raspoloženi da se odazovu pozivu na mobilizaciju.

"Čini se da sukob više šteti imidžu Zelenskog"

Takođe, Igrutinović napominje da sukob Zelenskog i Zalužnog nije do sada bio toliko očigledan i da se mnogi pitaju šta se iza toga krije, naročito jer su na proleće planirani predsednički izbori i pitanje je da li će da se održe.

Upitan koliko je Zelenskom u interesu da otpusti popularnog generala, Milan Igrutinović je naveo da ne postoji očigledan razlog zašto bi on to uradio jer Zalužni u vojsci uživa gotovo nepodeljeno visoko poverenje.

"Postoji nekoliko generala koji se tu možda nameću kao naslednici. Ali čini se da ovaj sukob više šteti imidžu predsednika Zelenskog nego imidžu generala Zalužnog", rekao je.

Kada je reč o rezultatima generala Zalužnog, Igrutinović navodi da je, kada je rat početo, svima bilo jasno da je Ukrajina slabija strana, ali da je sada nepodeljeno mišljenje da je Rusija pretrpela neuspeh kada je reč o svojim inicijalnim očekivanjima da će brzo da slomi ukrajinski državni aparat.

profimedia, Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office, Pixabay

 

"To se nije desilo. Napredak ruske vojske je zapravo bio marginalan. Možda u nekoliko gradova. Zapravo smo svedočili mnogo većem i češćem povlačenju ruske vojske. U tom smislu Zalužni je bio relativno efikasan i efektivan u odnosu na vojsku kojom je komandovao na početku rata i kojojm je raspolagao sa sve zapadnom vojnom pomoći", istako je Igrutonović. 

Zaključuje da zvezda generala Zalužnog jeste u usponu, i da stoji prilično visoko ako se posmatra sa strane: "Sa slabijim snagma uspeo je da se odupre jačem neprijatelju, to svakako zavređuje repsekt". 

Komentari (0)

Evropa