Evropa

Smena Zalužnog "visi u vazduhu": Mediji sve više pišu o teškom stanju na frontu i sukobu sa Zelenskim

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2024

-

17:56

Smena Zalužnog "visi u vazduhu": Mediji sve više pišu o teškom stanju na frontu i sukobu sa Zelenskim
Smena Zalužnog "visi u vazduhu": Mediji sve više pišu o teškom stanju na frontu i sukobu sa Zelenskim - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Po natpisima u ukrajinskim, a sada i zapadnim medijima, deluje da smena glavnokomandujućeg ukrajinske armije Valerija Zalužnog, nakon njegovog sukoba sa predsednikom Volodimirom Zelenskim lebdi u vazduhu. Ako je verovati izvorima Vašington posta i Bilda, Zelenski je zaista najavio Zalužnom da će biti smenjen, tokom "sudbonosnog" sastanka u ponedeljak, a kao razlog se pominje sve teža situacija na frontu, kao i lično rivalstvo između njih dvojice.

Bild je pisao kako je Zalužnija trebalo da zamene šef obaveštajne službe GUR Kirilo Budanov, ili general Aleksandar Sirski, drugi najistaknutiji ukrajinski komandant. Međutim, njih dvojica su navodno odbila da stanu na čelo armije, što je stavilo Zelenskog u nezavidnu poziciju da mu trupe predvodi čovek kojeg želi da se otarasi.

Prema izvorima nemačkog lista, Zalužni je pre nekoliko nedelja želeo da povuče trupe iz Avdejevke, ali je predsednik to odbio i 30. decembra lično otišao u grad sa tri strane okružen ruskim trupama, u kojem sluti da se ponovi scenario iz Bahmuta.

„Borba za vlast između predsednika Zelenskog ili Jermaka (šef kabineta predsednika Andrej Jermak prim. aut.) i generala Zalužnog je složena i duga priča koja negativno utiče na celokupnu situaciju u Ukrajini. Iskreno, ovo nas stavlja u prilično u**anu poziciju“, rekao je jedan neimenovani ukrajinski oficir za nemački medij.

AP Photo/Andriy Andriyenko

 

U tekstu Bilda se takođe spominje tvrdnja vojnog analitičara Centra za spoljne poslove Evropskog saveta Gustava Gresela koji kaže da je Zelenski takođe, protivno želji Zalužnog, insistirao na što dužem držanju Bahmuta u leto 2023., iako je to bilo problematično sa vojne tačke gledišta.

„Mešanje predsedničke administracije u vojne poslove, posebno preko savetnika Andreja Jermaka, predstavljalo je problem od samog početka", kaže Gresel.

On smatra da je Zelenski želeo da Sirski bude novi glavnokomandujući, jer je „on lojalniji predsedniku“.

U tekstu Vašington posta ne piše da su Sirski ili Budanov odbili poziciju, ali se spekuliše da bi neki od njih dvojice mogli da zamene Zalužnog. Uzrok "pretumbavanja" u vojnom vrhu je teška situacija na bojnom polju i meseci trzavica između šefa države i glavnokomandujućeg vojske, rekao je neimenovani visoki zvaničnik "upoznat sa razgovorom" u kabinetu predsednika za američki list.

Dalje se navodi kako će Zalužni za sada ostati na svojoj poziciji, ali da se očekuje da predsednik u nekom trenutku objavi ukaz o razrešenju dužnosti.

"Daleko je od jasnog kako će bilo koji novi komandant moći da poboljša tešku situaciju Ukrajine na bojnom polju bez znatno većeg broja trupa i oružja, što je upravo ono što je Zalužni zahtevao od Zelenskog, zatežući tenzije u već nategnutom odnosu", glasi mračna prognoza u tekstu.

Prema pomenutim izvorima, Zelenski je rekao da je zbog obnove u vojsci neophodna promena na vrhu i dodao da je društvo sve umornije od rata. Zalužni je navodno odgovorio da bi i njegov naslednik nasledio iste probleme i da je brz napredak na bojnom polju malo verovatan.

"Svaki novi komandant će se i dalje boriti protiv sve većih i bolje opremljenih snaga u ratu koji je dostigao do iscrpljujući i bolni ćorsokak. Novom komandantu će i dalje biti potreban značajan priliv dodatnih vojnika kako bi nadoknadio gubitke i ispunio plan Rusije da pošalje u bitku još 400.000 vojnika. A ukrajinskim snagama će i dalje nedostajati svega: oružja, municije, vozila i druge opreme", navodno je rekao Zalužni.

profimedia

 

Treba napomenuti da je Zalužni izuzetno popularan među vojnicima, ali i civilima, kao što se više puta pisalo u ukrajinskim medijima. To stavlja Zelenskog u nezavidnu poziciju, imajući u vidu da mu ističe mandat u martu, a da je neizvesno kada će raspisati nove izbore. Kako je krajem prošle godine rekao ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba predsednik je tada "vagao razloge za i protiv" održavanja izbora u vreme rata. Smena Zalužnog bi mogla da bude viđena u javnosti kao njegov pokušaj da se otarasi konkurencije, a pitanje je kako bi to bilo dočekano u vojsci.

Kao jedan od uzroka tenzija među njima dvojicom Vašington post navodi i poraz letnje kontraofanzive, u kojoj su učestvovali vojnici sa NATO obukom i zapadnim oružjem. Tada se Zalužni navodno svađao sa američkim oficirima oko taktike i odbio da koncentriše trupe na jedan pravac jer je mislio da bi pretrpeo previše gubitaka. 

Umesto toga, Ukrajina je napala u više pravaca na Zaporoškom frontu i krenula u napad ka Bahmutu. Kako je prošao pokušaj prodora do Azovskog mora govori i činjenica da je prostor severnog od sela Verbova u Zaporožju, koji je uz tešku muku Ukrajina na kraju zauzela, nazvan "Bredli trg" na društvenim mrežama, po velikom broju olupina američkih oklopnjaka.

Na sastanku u ponedeljak je, prema Vašington postu, takođe izbila oštra nesuglasica oko toga koliko vojnika treba da se mobiliše ove godine. Zalužni je predložio mobilizaciju blizu 500.000 vojnika, što je Zelenski smatrao nepraktičnim s obzirom na nedostatak uniformi, oružja, kasarni za obuku, kao i drugih problema, rekli su izvori upoznati sa razgovorom. Zelenski je takođe navodno rekao da Ukrajina nema novca da isplati toliko novih regruta.

Izvesni Andrej, zamenik komandanta bataljona, osudio je u izjavi za američki list očekivanu smenu Zalužnog. On se, kao i drugi vojnici, identifikuje samo po imenu jer nije bio ovlašćen da govori javno. Po njemu Zalužni ima razumne misli o mobilizaciji. 

„Ljudi kažu: „Ne treba nam mobilizacija; tamo je sve u redu, ali oni nisu ovde. Oni ne znaju šta se ovde dešava”, kazao je oficir.

Sama činjenica da su informacije o strogo poverljivom razgovoru "procurele" do zapadnih medija je deo političkog manevrisanja, jer je Vašington post jako blizak državnom i obaveštajnom vrhu SAD, pa sigurno ne bi objavio ove informacije da je Vašington hteo da prikrije konflikt.  

Podoljak: Zalužni je samo menadžer, ne razumem čemu tolika priča o smeni

O zamršenoj situaciji je govorio i Mihail Podoljak, savetnik pomenutog Jermaka u gostovanju na TV kanalu Rada, i tom prilikom nije negirao da je u ponedeljak došlo do sastanka. On je rekao da predsednik "ima mnogo sastanaka", uključujući i one sa glavnokomandujućim. 

"Shodno tome, ako ovi sastanci nisu javni, nećemo objavljivati prirodu tih sastanaka i o čemu se na ovim sastancima razgovara ili ne“, kazao je Podoljak.

Tanjug/AP//Nicolae Dumitrache

 

Jermakov savetnik je onda, donekle snishodljivo, nazvao Zalužnog „menadžerom“ i upitao se zašto bi njegova moguća smena izazvala toliku pometnju.

„Znate šta mi je čudno, zašto uopšte politiziramo ovo pitanje? Vidite, ovo je vertikala vrhovnog komandanta, ne razumem čemu tolika priča da li će ga otpustiti ili ne. Postoji specifična vertikala, gde predsednik postavlja rukovodioce. Jedan od onih koje imenuje predsednik, a on se ne bira, je glavnokomandujući“, rekao je Podoljak.

Prema njegovim rečima, Zelenski ima pravo da postavlja pitanja i nastoji da dobije konkretne odgovore o dejstvima Oružanih snaga Ukrajine.

„Kada predsednik zada određene zadatke, želi da dobije odgovore u vezi tih obavljenih ili neispunjenih zadataka. A glavna stvar koju predsednik želi, koliko ja razumem, je da razume šta sledi u ovom ratu“, dodao je Jermakov savetnik.

Komentari (0)

Evropa