Evropa

Čudna "igra prestola" u Kijevu: Kruže priče da je Zelenski smenio Zalužnog i doveo "sivu eminenciju" koja "voli mrak"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/01/2024

-

19:14

Čudna "igra prestola" u Kijevu: Kruže priče da je Zelenski smenio Zalužnog i doveo "sivu eminenciju" koja "voli mrak"
Čudna "igra prestola" u Kijevu: Kruže priče da je Zelenski smenio Zalužnog i doveo "sivu eminenciju" koja "voli mrak" - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinom je sinoć odjeknuo naizgled koordinisani niz glasina da je predsednik Volodimir Zelenski smnio glavnokomandujućeg armije, general Valerija Zalužnog. Ministarstvo odbrane Ukrajine i kabinet predsednika su negirali tu informaciju, a sam Zalužni se nije oglašavao i objavio je fotografiju sa generalom Sergejem Šaptalom, kao da se ništa ne dešava.

Međutim, glasine koje su se raširile na nekoliko ukrajinskih i ruskih Telegram kanala, potvrdio je bivši ukrajinski poslanik Borislav Bereza objavom na Fejsbuku.

"Moji izvori iz kabineta predsednika javili su da je Zalužni razrešen dužnosti vrhovnog komandanta! Jako bih želeo bih da ove informacije ne budu potvrđene. Međutim, ovo je već drugi izvor", napisao je Bereza.

Na to se nadovezao ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko, koji se prethodno "proslavio" izjavom o "prevaspitavanju Srba", rekavši da je Zalužnom ponuđena pozicija ambasadora. 

"Zalužnom je najavljena smena, ali još uvek nije donet ukaz. Ponuđeno mu je da bude ambasador u jednoj od evropskih zemalja. Odbio je", napisao je Gončarenko na Telegramu.

Glavni urednik portala Censor.net Jurij Butusov, koji je tradicionalno podržavao Zalužnog i kritikovao Zelenskog, rekao je, pozivajući se na svoje neimenovane izvore, da je predsednik već potpisao ukaz o ostavci, ali ga još nije objavio, pošto su u toku "konsultacije sa stranim partnerima“.

Portal Ukrajinska pravda, čiji je vlasnik biznismen i medijski tajkun Tomas Fijala, pozivajući se na sopstvene izvore, zapravo je ponovio Gončarenkovu verziju priče da je Zalužnom ponuđeno mesto ambasadora u jednoj od evropskih zemalja, ali je on to odbio.

Ukrajinski novinar Roman Cimbaljuk, sa kontaktima u državnom vrhu, nadovezao se na lavinu vesti o smeni napisavši da je Zelenski već imenovao šefa Generalne obaveštajne uprave (GUR) Kirila Budanova za glavnokomandujućeg umesto Zalužnog.

Ovo je verovatno "najluđa" verzija priče o ukrajinskoj "igri prestola", imajući u vidu reputaciju i mit o Budanovu, od kojeg su i zapadni i domaći mediji pokušali da naprave novog Džejmsa Bonda.

Profimedia

 

Naime, on lično je navodno kao specijalac učestvovao u nizu tajnih špijunskih operacija i sabotaža na teritoriji Donbasa i Krima još od 2014. godine. Ne zna se šta je tačno radio, ali kaže da je preživeo 10 atentata, da mu je telo prekriveno ožiljcima, da mu se geler iz mine zabio tik pored srca, da je upucan u ruku i da je slomio i leđa i vrat.

Njegovom kultnom statusu doprinose atentati i napadi dronovima koje "nezvanično" obavlja GUR, čiji je jedan od glavnih ciljeva stvaranje pozitivne medijske slike i upadljivih naslova u zapadnim medijima.

Bizaran detalj koji kompletira sliku o Budanovu kao "sivoj eminenciji" koja iz senke napada Rusiju je njegova ljubav prema mraku. Naime, "ispovest" za Fajnenšal tajms dao je iz zamračene kancelarije, što je baš upadljivo na fotografijama, i rekao da voli tamu.   

U pokušaju da stavi tačku na spletkarenja, Ministarstvo odbrane Ukrajine izdalo je jako čudan demant, ali nije preciziralo šta tačno negiraju, mada se može pretpostaviti.

„Dragi novinari, odmah odgovarimo svima: Ne, to nije istina“, navodi se u objavi Ministarstva na Telegramu.

To nije sprečilo Butusova da se nadoveže na Cimbaljukovu priču o Budanovu, napisavši da on nikako ne bi trebalo da bude glavnokomandujući vojske. On je podsetio na činjenicu da Budanov nema nikakvog iskustva u komandovanju vojnim jedinicama većim od voda, a zatim kritikovao neke od njegovih propalih operacija.

"Primena ovakvog načina komandovanja na celu aktivnu vojsku je kategorički neprihvatljiva. Zamislite koliko će života državu koštati takvo nesistemsko imenovanje", upozorio je Butusov.

Pojašnjenja radi, Energodar je gradić sagrađen za potrebe Nuklearne centrale "Zaporožje", koju je Rusija brzo zauzela. Ukrajina je tokom 2022. pokušavala u nekoliko navrata da baržama i čamcima pređe preko velikog akumulacionog jezera na Dnjepru, sa severne na južnu obalu, gde je smešten Energodar, ali su se ti napadi završili katastrofalno.

Zadnju u nizu priču o smeni Zalužnog objavio je portal Zerkalo nedeli. Tu se navodi da je Zalužni otišao kod Zelenskog da "popričaju o njegovoj smeni". Tada je Zelenski navodno pozvao Zalužnog da napiše pismo sa svojom ostavkom, ali mu nije ponudio nikakvu visoku poziciju zauzvrat.  

Neimenovani izvor iz kabineta predsednika je ovom portalu rekao da je general na ovaj predlog odgovorio rečima da Zelenski "ima pravo da bira sa kim će da radi", ali da ne namerava da napiše svoju ostavku. Na pitanje da li je Zalužnom ponuđena neka druga pozicija izvor je rekao da ponuda nije bila "adekvatna" i da se odnosila na mesto savetnika ili pomoćnika. 

Profimedia

Zelenski i Zalužni

Posle sat i po haosa na društvenim mrežama i po medijima oglasio se portparol kabineta predsednika Zelenskog Sergej Nikiforov i kategorički negirao da je Zalužni smenjen.

"Definitivno nije. Predsednik nije smenio glavnokomandujućeg", odgovorio je on na pitanje novinara.

Tu se priča nije završila jer su onda mediji krenuli da odmotavaju zamršeno klupko političkih intriga u Kijevu, kako bi utvrdili ima li ipak neke istine u glasinama i ko stoji iza njih.

"Pre svega, treba obratiti pažnju na činjenicu da su glavni izvor glasina poslanici iz partije Petra Porošenka (bivšeg predsednika prim. aut.) ili ljudi bliski bivšem predsedniku, (sam Porošenko je, inače, oštro osudio namere da se smeni vrhovni komandant), novinari koji podržavaju Zalužnog i kritikuju Zelenskog, kao i mediji Tomasa Fijale, koji je ranije pisao o sukobu predsednika i vrhovnog komandanta sa očiglednim simpatijama prema ovom drugom", krenuo je portal Strana.ua da objašnjava čitaocima političku pozadinu.

Prema pisanju tog medija, nije isključeno da je proces ostavke/smene Zalužnog u toku, ali postoje dve verzije kako je cela ova "sapunica" počela.

Prema prvoj, predsednik je zaista obavestio generala da će biti smenjen, ali su za tu informaciju saznali saveznici Zalužnog i rešili da je objave kako bi rasprava barem dospela u javnost u pokušaju da se izvrši pritisak na Zelenskog i eventualno umeša Zapad koji bi obustavio smenu.

Druga verzija je, poput prve, spekulacija o "preventivnom napadu", s tim da prema njoj Zelenski još uvek nije najavio Zalužnom da se očekuje da napusti funkciju. Ipak, oni koji su navodno pokrenuli glasine očekuju taj potez i žele da ga preduprede terajući državni vrh da kategorički negira bilo kakve "mahinacije" o ostavci, a možda ih čak i označi kao ruske dezinformacije.

Bilo kako bilo, ništa od toga ne znači da su general i predsednik u dobrim odnosima i da je smena nemoguća. Kako piše Strana, trzavice između njih dvojice su počele još 2022. kada je, zbog popularnosti u narodu, Zalužni viđen kao konkurencija Zelenskom na eventualnim izborima.

Glasine o njihovom sukobu pojačale su se prošle jeseni, posle poraza dugoiščekivane kontraofanzive, za koju je Ukrajina čak emitovala i trejler kao da je u pitanju najava biskopske premijere. Tada se potegla i priča o izborima, koji su trebali da se održe u martu ove godine, ali je Zelenski odustao od njih. Prema nekim natpisima u ukrajinskim medijima, on ne želi na predsedničke izbore baš zato što se plaši poraza od Zalužnog.

Komentari (0)

Evropa