Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija dronovima napala Harkov, Kijev očekuje prestanak ruske ofanzive sa dolaskom proleća

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/01/2024

-

08:37

RAT U UKRAJINI Rusija dronovima napala Harkov, Kijev očekuje prestanak ruske ofanzive sa dolaskom proleća
RAT U UKRAJINI Rusija dronovima napala Harkov, Kijev očekuje prestanak ruske ofanzive sa dolaskom proleća - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 706 dana. Rusija tvrdi da su njene snage preuzele kontrolu nad selom u oblasti Harkova. Sa druge strane, Ukrajina demantuje ruske navode, ocenjujući da oni "ne odgovaraju stvarnosti". Iako se pojavila vest da je ukrajinski predsednik Volodirmir Zelenski smenio načelnika generalštaba ukrajinske vojske Valerija Zalužnog, ubrzo je stigao demanti te vesti. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto nalazi se u Ukrajni gde se juče sastao sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom.

Ključni događaji:

  • Oboreno osam ruskih dronova iznad četiri ukrajinske oblasti
  • Nikiforov: Zelenski nije smenio Zalužnog
  •  Rusi tvrde da su zauzelo selo u Harkovskoj oblasti
  •  Sud u Hagu u petak donosi odluku o tužbi Ukrajine protiv Rusije 
  • Sijarto doputovao u Ukrajinu, sastao se sa Kulebom
  • Putin: Belorusija postala nuklearna sila

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.50 Zvaničnici: Rusi dronovima napali civilnu infrastrukturu u Harkovu

Ruski dronovi pogodili su danas civilne ciljeve u Harkovu na severoistoku Ukrajine, izazvavši požare i nanevši štetu infrastrukturi, saopštili su lokalni zvaničnici.

Gradonačelnik drugog po veličini grada u Ukrajini Igor Terehov napisao je na Telegramu da je jedan dron pogodio stambenu zgradu i izazvao požar, prenosi Rojters.

23.19 Makron: Evropa mora da donese hrabre odluke kako bi se odbranila Ukrajina

Evropska unija mora da donese hrabre odluke kako bi odbranila Ukrajinu, i to pre nego što SAD potencijalno odluče da obustave ili smanje svoju vojnu podršku Kijevu, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

Govoreći na švedskoj Akademiji za odbranu zajedno sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, on je rekao da ako Evropa poveća svoju podršku i pomogne da se spreči pobeda Rusije, SAD preko NATO-a više ne bi mogle da ''imaju monopol u određivanju budućih odnosa sa Moskvom'', prenosi Gardijan.

21.45 Borelj: Pomirenje Rusije i Ukrajine bilo bi greška 

Pomirenje Rusije i Ukrajine i prekid neprijateljstava bili bi greška, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. 

"Ponovo dolazimo u iskušenje za pomirenje. Ove ideje su bile pogrešne 2022. godine i ostale su pogrešne i danas. Ne smemo dozvoliti da one oblikuju našu politiku prema Ukrajini", napisao je evropski zvaničnik u autorskom tekstu za francuski list "Nuvel observater".ž

Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug/AP/Claudio Furlan/LaPresse

 

20.55 Šef ukrajinske GRU očekuje prestanak ruske ofanzive sa dolaskom proleća

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe GUR Kirilo Budanov izjavio je danas da očekuje da će ruska ofanziva na istočnoj liniji fronta prestati sa dolaskom proleća.

"(Ruska) ofanziva još uvek traje. Negde na početku proleća, biće potpuno iscrpljeni", rekao je Budanov za nacionalnu televiziju, preneo je Rojters.

On je kazao da su ruske snage napredovale samo na "nekim poljima" i blizu grada Avdijivke.

"Sada je na potezu neprijatelj. To će se završiti, a mislim da ćemo mi početi", dodao je on.

20.14 Rasmusen: Ukrajina bi trebalo da bude pozvana u NATO na samitu u julu

Poziv Kijevu da učestvuje na samitu NATO u Vašingtonu u julu može da utre put miru i liši podsticaja ''ruskog diktatora Vladimira Putina'' da nastavi rat protiv Ukrajine, izjavio je bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen na zajedničkom brifingu sa šefom kabineta ukrajinskog predsednika Andrijem Jermakom u Kijevu povodom zvaničnog pokretanja Međunarodne radne grupe za bezbednosna pitanja i evroatlantske integracije, koja bi trebalo da pomogne u tom procesu.

''Neću da krijem - po mom mišljenju, poziv Ukrajini trebalo bi da bude upućen već za samit NATO u julu. Svestan sam da će to biti kontroverzna odluka bez presedana ako pozovemo zemlju koja je već u ratu u NATO “, rekao je Rasmusen.

On je napomenuo da će skeptici dati kontraargument da ''dok traje rat, NATO ne može da uputi poziv Ukrajini“, ali je to, po njegovom mišljenju, veoma opasno jer će ojačati Putinovu nameru da nastavi rat.

''Ovo de fakto daje Putinu pravo veta i, očigledno, to je neprihvatljivo. Zato smatram da treba da uputimo poziv i pokažemo da smo iskreni kada kažemo da će Ukrajina ući u Alijansu i poručiti Putinu: ne možete to sprečiti, nećemo vam dozvoliti da pobedite u ovom ratu, Ukrajina je sastavni deo NATO“, istakao je Rasmusen, prenosi Ukrinform.

17.41 Lavrov i Ma razgovarali o situaciji u Ukrajini i bezbednost širom Evroazije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Ma Džaosju sastali su se u Moskvi i razgovarali o brojnim pitanjima uključujući o situaciji u Ukrajini i bezbednost širom Evroazije, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Dve strane su razgovarale o trenutnom stanju stvari u Ukrajini. Razmenjena su mišljenja zasnovana na poverenju o pitanjima osiguravanja bezbednosti širom evroazijskog prostora i azijsko-pacifičkog regiona", saopštilo je Ministarstvo, preneo je TASS.

15.49 Zvaničnik EU: Razgovori o slanju dodatne pomoći Ukrajine i dalje teški

Razgovori između zemalja Evropske unije koji imaju za cilj dogovor o postizanju sporazuma o slanju dodatne pomoći Ukrajini kasnije ove nedelje i dalje su teški, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik EU, uprkos tome što je Mađarska signalizirala spremnost za kompromis.

Lideri EU sastaju se u četvrtak kako bi pokušali da se dogovore o produženju pomoći Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra do 2027. godine, kao i o dopuni vojnog fonda za naoružavanje Kijeva, preneo je Rojters. Mađarska je među zemljama EU koje su najviše prijateljski orjentisane prema Rusiji, navela je agencija.

15.08 Gladkov: Više od 120 napada na Belgorodsku oblast u proteklih 24 sata

Više od 10 bespilotnih letelica ukrajinskih oružanih snaga napalo je Belgorodsku oblast u protekla 24 sata, pri čemu je više od 120 granata ispaljeno na gradove i sela u pograničnom regionu, izjavio je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

U dejstvima ukrajinskih oružanih snaga povređena je jedna žena, a oštećeno sedam kuća, tri automobila i bager, preneo je TASS.

U Belgorodskom okrugu ispaljeno je 14 artiljerijskih granata i 35 minobacačkih granata, žrtava i razaranja nije bilo, naveo je Gladkov. 

Kontrolni punkt Nehotejevka napadnut je sa tri drona, a ispaljene su i dve artiljerijske granate, dok su u selu Oktjabrski krovovi dve privatne kuće oštećene u napadu drona kamikaze, napisao je on.

14.20 Lavrov: Rusija radi na otkrivanju porekla oružja kojim je Kijev oborio Il-76

Rusija radi na otkrivanju porekla oružja kojim je Kijev oborio vojni avion Il-76 sa ukrajinskim zarobljenikim iznad Belgorodske oblasti, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na okruglom stolu o Ukrajini sa šefovima stranih diplomatskih misija. "Avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike radi razmene oboren je 24. januara uz korišćenje zapadnog oružja i trenutno radimo na tome da utvrdimo gde je tačno to oružje napravljeno", rekao je Lavrov.

Više pročitajte OVDE.

Euronews/Vladislav Ćup

 

08.37 Kijev: Rusija napala sa 35 dronova i raketama S-300, oboreno 15 dronova

Rusija je tokom noći lansirala ukupno 35 jurišnih bespilotnih letelica i dve navođene rakete na objekte energetske i vojne infrastrukture u blizini fronta i u drugim regionima Ukrajine, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 15 od 35 lansiranih dronova, navedeno je u saopštenju na Telegramu.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

08.10 MO Rusije: Tokom noći neutralisan 21 ukrajinski dron iznad pet oblasti

nage ruske PVO tokom noći su neutralisale 21 ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad pet oblasti - Krima, Belgorodske, Brjanske, Kaluške i Tulske oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Kako je navedeno, 11 dronova je uništeno iznad Krima, pet iznad Belgoroda, tri iznad Brjanske i po jedan iznad Kaluške i Tulske oblasti, prenosi RIA Novosti.

08.01 Nikiforov: Zelenski nije smenio Zalužnog

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nije smenio načelnika generalštaba ukrajinske vojske Valerija Zalužnog, rekao je sinoć na pres sekretar Zelenskog, Serhij Nikiforov, demantujući pisanje pojedinih ukrajinskih medija. Na pitanje Ukrajinske pravde da li je tačna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima da je smena dogovorena, Nikiforov je odgovorio odrično.

"Zalužni definitivno nije smenjen, presednik ga nije otpustio", rekao je Nikiforov.

profimedia

 

07.55 Članovi ruskog benda, kritičnog prema ratu, privredeni na Tajlandu

Ruski rok bend "Bi-2" koji je bio kritičan prema napadu na Ukrajinu uhapšen je na Tajlandu i mogao bi da bude deportovan u Rusiju, saopštili su juče advokati za ljudska prava i fanovi grupe.

Policijski poručnik Pakpom Rodžanavipak rekao je za AP da je pet od sedam muzičara koji sviraju progresiv rok putovalo koristeći ruske pasoše. Najmanje četiri člana benda su navodno izraelski državljani, uključujući osnivače, Aleksandra Umana i Jegora Bortnika, koji ima i australijski pasoš.

07.27 Rusi tvrde da su zauzelo selo u Harkovskoj oblasti, Ukrajinci demantuju

Ruske trupe tvrde da su preuzele kontrolu nad selom Tabajevka u Harkovskoj oblasti, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane Rusije.

"Na kupjanskom pravcu, aktivnim dejstvima jedinica grupe Zapad oslobođeno je naselje Tabajevka, u Harkovskoj oblasti", navedeno je saopštenju, prenose ruski mediji. 

Šef komunikacija kopnenih snaga Ukrajine Volodimir Fitjo, odbacio je, međutim, ove tvrdnje Rusije, rekavši da ti navodi "ne odgovaraju stvarnosti".

07.05 Sud u Hagu u petak donosi odluku o tužbi Ukrajine protiv Rusije 

Međunarodni krivični sud u Hagu (ICJ) u petak će doneti odluku da li će saslušati tužbu Ukrajine protiv Rusije za kršenje međunarodnog prava. Ukrajina je istakla da Rusija tvrdi da je pokrenula invaziju na Ukrajinu da bi zaustavila navodni genocid koji sprovode ukrajinske snage, prenosi Rojters. Zvanični Kijev optužuje Rusiju da krši Konvenciju o genocidu iz 1948. godine time što tvrdi da je invazija opravdana jer zaustavlja navodni genocid nad građanima istočne Ukrajine koji govore ruskim jezikom.

06.40 Sijarto doputovao u Ukrajinu, sastao se sa Kulebom

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, sastao se juče sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom i šefom kabineta predsednika Andrijem Jermakom, sa kojima je razgovarao o normalizaciji odnosa Mađarske i Ukrajine. Sijarto je doputovao u posetu Ukrajini.

EPA-EFE/Office of the President of Ukraine

 

"Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, šef kabineta predsednika Andrij Ermak i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto započeli su pregovore u Užgorodu u cilju normalizacije ukrajinsko-mađarskih odnosa", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa