Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev demantovao vest da je Zelenski smenio načelnika generalštaba ukrajinske vojske Valerija Zalužnog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2024

-

08:13

RAT U UKRAJINI Kijev demantovao vest da je Zelenski smenio načelnika generalštaba ukrajinske vojske Valerija Zalužnog
RAT U UKRAJINI Kijev demantovao vest da je Zelenski smenio načelnika generalštaba ukrajinske vojske Valerija Zalužnog - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Emergency Service, Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 705 dana. Žestoke borbe vodile su se u Donjeckoj i Poltavskoj oblasti. Rusija je drugi dan za redom raketirala centralni ukrajinski okrug Kremenčuk u Poltavskoj oblasti gde je najviše štete pretrpela industrijska zona, ali žrtava nije bilo. Moskva takođe tvrdi da su njene snage sprečile ukrajinske napade na Donjecku oblast i da je tom prilikom poginulo 300 ukrajinskih vojnika. Ukrajinska bezbednosna služba otkrila je korupciju u kupovini oružja u vojsci, zbog čega je uhapšeno pet osoba. Ruske snage pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine na više pravaca, a najteža situacija je na pravcu ka Marjinki i Avdejevki, saopštio je danas Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Predsednik Ukrajine Voldomir Zelenski prvi put je javno objavio svoje prhode za dve godine koji su znatno smanjeni otkako je počeo rat.

Ključni događaji:

  • Kijev: Rusija izvršila raketni napad na industrijsku lokaciju u Kremenčuku
  • Ruske trupe su odbile tri napada u oblasti Donjecka
  • Ukrajinska bezbednosna služba otkrila korupcijsku šemu u kupovini oružja
  • Zelenski objavio podatke o svojim prihodima za dve godine
  • Mađarska krajnja desnica mogla bi da traži pravo na zapadni deo Ukrajine  

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

 

 

 

Euronews

 

                    Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23. 15 Članice EU podržale plan za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava

Članice EU podržale su plan za izdvajanje milijardi evra zamrznute imovine ruske Centralne banke kao prvi korak ka njihovom mogućem korišćenju za obnovu Ukrajine.

Jednoglasna odluka doneta danas, koja tek treba da bude formalizovana u narednim nedeljama, deo je demonstracije podrške Kijevu uoči druge godišnjice ruske invazije u punom obimu. Takođe dolazi uoči samita u četvrtak na kojem se očekuje da će lideri EU odobriti 50 milijardi evra finansijske podrške Ukrajini, prenosi Fajnenšel tajms.

21.20 Nikiforov: Zelenski nije smenio Zalužnog

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nije smenio načelnika generalštaba ukrajinske vojske Valerija Zalužnog, rekao je večeras pres sekretar Zelenskog, Serhij Nikiforov, demantujući pisanje pojedinih ukrajinskih medija.

Na pitanje Ukrajinske pravde da li je tačna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima da je smena dogovorena, Nikiforov je odgovorio odrično.

"Zalužni definitivno nije smenjen, presednik ga nije otpustio", rekao je Nikiforov.

18.56 Načelnik generalštaba Oružanih snaga Ukrajine pred smenom?

Načelnik generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni mogao da bude razrešen, rekao je agenciji Interfaks-Ukrajina izvor blizak vojno-političkom rukovodstvu te zemlje.

Kako je dodao izvor, takav dogovor je postignut tokom sastanka Zalužnog sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Novinska agencija ističe da nema zvaničnu potvrdu ove informacije.

Profimedia

 

18.20 Članovi ruskog benda, kritičnog prema ratu, privredeni na Tajlandu

Ruski rok bend "Bi-2" koji je bio kritičan prema napadu na Ukrajinu uhapšen je na Tajlandu i mogao bi da bude deportovan u Rusiju, saopštili su danas advokati za ljudska prava i fanovi grupe.

Policijski poručnik Pakpom Rodžanavipak rekao je za AP da je pet od sedam muzičara koji sviraju progresiv rok putovalo koristeći ruske pasoše.

Najmanje četiri člana benda su navodno izraelski državljani, uključujući osnivače, Aleksandra Umana i Jegora Bortnika, koji ima i australijski pasoš.

Rusija ima strog zakon prema kritičarima rata i ruske vojske, a Kremlj je prethodno označio Umana i Bortnika kao osobe koje ne podržavaju vojnu operaciju u Ukrajini.

16.08 Putin: Belorusija postala nuklearna sila

Belorusija je postala nuklearna sila nakon što je uz učešće Rusije izgrađena beloruska nuklearna elektrana, što je ozbiljan korak napred u ekonomskom i tehnološkom razvoju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Vrhovnog državnog saveta Savezne države.

Putin je tokom svog govora podsetio da je uz učešće Ruske Federacije u Belorusiji 2023. godine završena izgradnja drugog bloka BelNPP, prenela je agencija RIA Novosti.

"Ovo je, naravno, veoma ozbiljan pomak, imajući u vidu da nije izgrađena samo stanica, već se, kako uvek kažemo, stvara industrija. I u tom smislu Belorusija je, naravno, postala nuklearna sila, ovo je ozbiljan korak napred u razvoju privrede i naučnih sfera, u tehnološkom razvoju", istakao je Putin.

15.46 Sud u Hagu donosi odluku o tužbi Ukrajine protiv Rusije u petak

Međunarodni krivični sud u Hagu (ICJ) u petak će doneti odluku da li će saslušati tužbu Ukrajine protiv Rusije za kršenje međunarodnog prava.

Ukrajina je istakla da Rusija tvrdi da je pokrenula invaziju na Ukrajinu da bi zaustavila navodni genocid koji sprovode ukrajinske snage, prenosi Rojters.

Zvanični Kijev optužuje Rusiju da krši Konvenciju o genocidu iz 1948. godine time što tvrdi da je invazija opravdana jer zaustavlja navodni genocid nad građanima istočne Ukrajine koji govore ruskim jezikom.

Ukrajina je pokrenula sudski postupak pred ICJ samo nekoliko dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju desetina hiljada ruskih vojnika na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Na saslušanjima u septembru, advokati zvanične Moskve pozvali su sudije da
odbace slučaj jer su pravni argumenti Kijeva pogrešni.

ICJ je danas saopštio da će se u petak izjasniti o prigovorima Rusije na nadležnost suda.

12.00 Rusi tvrde da su zauzelo selo u Harkovskoj oblasti, Ukrajinci demantuju

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Tabajevka u Harkovskoj oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Na kupjanskom pravcu, aktivnim dejstvima jedinica grupe Zapad oslobođeno je naselje Tabajevka, u Harkovskoj oblasti", navedeno je saopštenju, prenose ruski mediji.

Šef komunikacija kopnenih snaga Ukrajine Volodimir Fitjo, odbacio je, međutim, ove tvrdnje Rusije, rekavši da ti navodi "ne odgovaraju stvarnosti".

"U blizini ovog mesta se vode borbe", rekao je Fitjo, prenosi Rojters. Harkovska oblast se nalazi na istoku Ukrajine.

11.34 Sijarto doputovao u Ukrajinu, sastao se sa Kulebom

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, sastao se danas sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom i šefom kabineta predsednika Andrijem Jermakom, sa kojima je razgovarao o normalizaciji odnosa Mađarske i Ukrajine. Sijarto je doputovao u posetu Ukrajini.

"Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, šef kabineta predsednika Andrij Ermak i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto započeli su pregovore u Užgorodu u cilju normalizacije ukrajinsko-mađarskih odnosa", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

EPA-EFE/Office of the President of Ukraine

 

10.16 Gubernator: Sprečen napad dronom na rafineriju nafte u Jaroslavlju

Sistemom elektronske borbe sprečen je napad drona na rafineriju nafte Slavnjeft - JANOS u Jaroslavlju, izjavio je gubernator ruske Jaroslavske oblasti Mihail Jevrajev. On je na Telegramu napisao da nije bilo povređenih niti je izbio požar. Na licu mesta su agencije za sprovođenje zakona i specijalne službe, prenosi Interfaks.

09.44 Zelenski: Ako SAD povuku podršku Ukrajini, Evropa neće uspeti da nadomesti prazninu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da, ako Sjedinjene Američke Države obustave pomoć Ukrajini, Evropa neće uspeti sama da nadometi tu prazninu, ali navodi da veruje da se to neće dogoditi. 

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

Zelenski je u intervjuu nemačkoj televiziji ARD, odgovarajući na pitanje šta bi se desilo ako bi SAD prestale da pomažu Ukrajini i da li bi Evropa uspela da popuni takvu prazninu, rekao da veruje da se to neće desiti i da Evropa neće ostati sama, prenosi Unian. 

On je naveo da je to pitanje složeno jer sama Evropa neće uspeti da nadomesti tu prazninu kada je reč i o oružju i o finansijama, jer, kako objašnjava, Evropa bi, kad bi se ujedinila, verovatno uspela da pruži dovoljnu podršku Ukrajini, ali SAD imaju uticaj i kada od njih dolaze signali koji "nisu baš pozitivni", oni imaju isti uticaj na neke evropske lidere.

08.03 Generalštab Ukrajine: Rusija pokušava da probije ukrajinsku odbranu na više pravaca

Ruske snage pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine na više pravaca, a najteža situacija je na pravcu ka Marjinki i Avdejevki, saopštio je danas Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Tokom proteklog dana na frontu je došlo do 74 sukoba između Oružanih snaga Ukrajine i snaga Ruske Federacije, prenosi agencija Unian.

07.44 Stoltenberg pozvao SAD da nastave da šalju pomoć Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je SAD da nastave da šalju pomoć Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, ocenivši da će Peking i, kako je naveo, "druge autoritarne sile biti ohrabrene" ako ruski predsednik Vladimir Putin "dobije ono što želi".

"Ono što je važno jeste da Ukrajina dobija stalnu podršku, jer moramo da shvatimo da se to pomno prati u Pekingu", rekao je Stoltenberg za Foks njuz.

Profimedia

 

On ocenjuje da će SAD, Evropa i drugi delovi sveta postati "ranjiviji" ako Putin "dobije ono što želi u Ukrajini". „Važno je da Putin ne uspe u Ukrajini“, rekao je Stoltenberg.

07.23 Rusija: Sistem PVO uništio ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je sistem protivvazdušne odbrane uništio ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti. Brjanska oblast nalazi se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

07.11 Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Oboreno svih osam dronova kojima je Rusija napala

Snage PVO uništile su svih osam dronova "šahed" kojima je Rusija noćas napala nekoliko oblasti u Ukrajini, saopštilo je jutros Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Dronovi su uništeni iznad Nikolajevske, Dnjepropetrovske, Hmeljničke i Rovenjske oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

06.50 Kijev: Rusija izvršila raketni napad na industrijsku lokaciju u Kremenčuku

Rusija je juče izvršila raketni napad na industrijsku lokaciju u centralnom ukrajinskom okrugu Kremenčuk u Poltavskoj oblasti, drugi dan zaredom, izjavio je načelnik te oblasti Filip Pronin.
U ruskom raketnom napadu u subotu pogođena je industrijska lokacija na istom području, što je izazvalo požar, a žrtava nije bilo, preneo je Rojters.

06.40 Ruske trupe odbile tri napada u oblasti Donjecka

Ruske oružane snage sprečile su tri napada ukrajinskih trupa u u oblasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike u poslednja 24 sata, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dodaje se da je najmanje 330 ukrajinskih vojnika poginulo u napadima na položaje ukrajinskih trupa u blizini naselja Krasnaja, Andrejevke, Kleščejevke i Kurdjumovke u Donjeckoj oblasti, prenosi Tass.

06.20 Mađarska krajnja desnica mogla bi da traži pravo na zapadni deo Ukrajine

Mađarska partija krajnje desnice "Naša domovina" tražiće pravo na zapadni deo Ukrajine, gde živi oko 150.000 etničkih Mađara, ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog invazije Rusije, izjavio je lider te stranke Laslo Torockaj.

"Što se tiče rata u Ukrajini, naša poruka je vrlo jednostavna: hitan prekid vatre, mir i rezolucija kroz razgovore", rekao je Torockaj u video snimku objavljenom na veb stranici njegove stranke.

Lider stranke koja ima šest od 199 mesta u mađarskom parlamentu rekao je, međutim, da će, ukoliko Kijev izgubi, zahtevati autonomiju zapadnog dela zemlje, gde žive etnički Mađari, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa