Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske rakete pogodile industrijski objekat u Kremenčuku, izbio požar, nema povređenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/01/2024

-

09:02

RAT U UKRAJINI Ruske rakete pogodile industrijski objekat u Kremenčuku, izbio požar, nema povređenih
RAT U UKRAJINI Ruske rakete pogodile industrijski objekat u Kremenčuku, izbio požar, nema povređenih - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 704. dana. Pad ruskog aviona iznad Belgoroda i dalje izaziva kontroverze, jer Kijev tvrdi da Rusija nije pružila verodostojne dokaze koji bi potkrepili tvrdnje da su ukrajinske snage oborile vojni transportni avion i dodaju da su ruski zvaničnici "sa velikim zakašnjenjem" dostavili spisak od 65 Ukrajinaca za koje tvrde da su poginuli. Predsednik SAD Džozef Bajden sastaće se 9. februara u Vašingtonu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a lideri će iskoristiti sastanak da potvrde podršku Ukrajini. 

Ključni događaji:

  • Kijev: Moskva sa "velikim zakašnjenjem" dostavila spisak poginulih iz aviona
  • Nemački kancelar Šolc stiže u posetu predsedniku Bajdenu na razgovore o Ukrajini
  • Lukašenko: Belorusija i Rusija ne žele rat, otvorene su za prijateljske korake
  • Moskva: Ruski PVO uništio ukrajinski projektil iznad regiona Belgorod

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                    Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

21.05 Kijev: Rusija izvršila raketni napad na industrijsku lokaciju u Kremenčuku

Rusija je danas izvršila raketni napad na industrijsku lokaciju u centralnom ukrajinskom okrugu Kremenčuk u Poltavskoj oblasti, drugi dan zaredom, izjavio je načelnik te oblasti Filip Pronin.

Pronin na Telegramu nije izneo druge detalje.

U ruskom raketnom napadu u subotu pogođena je industrijska lokacija na istom području, što je izazvalo požar, a žrtava nije bilo, preneo je Rojters.

14.53 Ruske trupe su odbile tri napada u oblasti Donjecka

Ruske oružane snage sprečile su tri napada ukrajinskih trupa u u oblasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike u poslednja 24 sata, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dodaje se da je najmanje 330 ukrajinskih voojnika poginulo u napadima na položaje ukrajinskih trupa u blizini naselja Krasnaja, Andrejevke, Kleščejevke i Kurdjumovke u Donjeckoj oblasti, prenosi Tass.

11.47 Mađarska krajnja desnica mogla bi da traži pravo na zapadni deo Ukrajine

Mađarska partija krajnje desnice "Naša domovina" tražiće pravo na zapadni deo Ukrajine, gde živi oko 150.000 etničkih Mađara, ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog invazije Rusije, izjavio je lider te stranke Laslo Torockaj.

"Što se tiče rata u Ukrajini, naša poruka je vrlo jednostavna: hitan prekid vatre, mir i rezolucija kroz razgovore", rekao je Torockaj u video snimku objavljenom na veb stranici njegove stranke. Lider stranke koja ima šest od 199 mesta u mađarskom parlamentu rekao je, međutim, da će, ukoliko Kijev izgubi, zahtevati autonomiju zapadnog dela zemlje, gde žive etnički Mađari, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

08.29 Ukrajinska bezbednosna služba otkrila korupcijsku šemu u kupovini oružja

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) saopštila je da je u ukrajinskoj vojsci otkrila korupcijsku šemu u kupovini oružja u ukupnom iznosu od oko 40 miliona dolara.

Velika prevara prilikom vojne nabavke potvrđena i u ukrajinskom ministarstvu odbrane, imaće veliki odjek u zemlji koja se bori sa ruskom invazijom koja traje dve godine, prenosi Rojters. SBU je saopštila da je istraga "razotkrila zvaničnike ukrajinskog ministarstva odbrane i menadžere dobavljača oružja kompanije Lavov Arsenal, koji su protivpravno prisvojili skoro 1,5 milijardi grivni u procesu kupovine artiljerijske municije".

08.05 Ukrajinski guverner: Ruske rakete pogodile industrijski objekat u Kremenčuku

Dve ruske rakete pogodile su industrijski objekat u Kremenčuku, u centralnom delu Ukrajine, što je dovelo do požara, saopštio je guverner Poltavske oblasti Filip Pronin. On je na svom Telegram kanalu sinoć napisao da su dve balističke rakete pogodile cilj u gradu i da u napadu nije bilo povređenih, prenosi Rojters.

07.15 Moskva: Ruski PVO uništio ukrajinski projektil iznad regiona Belgorod

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski projektil tipa "uragan" iznad ruskog regiona Belgorod, saopštilo je sinoć rusko ministarstvo odbrane.

"Oko 20.30 po moskovskom vremenu, kijevski režim je pokušao da izvede teroristički napad na objekte u Ruskoj Federaciji, koristeći višecevni bacač raketa 'uragan'", navelo je rusko ministarstvo, preneo je TASS.

Tanjug/AP Photo/Vadim Belikov

 

06.50 Lukašenko: Belorusija i Rusija ne žele rat, otvorene su za prijateljske korake

Ni Belorusija ni Rusija ne traže nikakav rat, već pozivaju na miran dijalog zasnovan na poštovanju istorijskog sećanja i istine o ratu, poručio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na koncertu održanom u Sankt Peterburgu, povodom 80. godišnjice oslobođenja Lenjingrada od nacističke opsade tokom Drugog svetskog rata.

"Mi smo miroljubivi ljudi. Ne želimo rat. Ali ponovo se suočavamo sa pitanjem prava na život naše civilizacije i očuvanje pravih vrednosti i nacionalnih kultura. Mi ne želimo ništa strano", rekao je Lukašenko, prenosi TASS.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

06.30 Nemački kancelar Šolc stiže u posetu predsedniku Bajdenu na razgovore o Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden sastaće se 9. februara u Vašingtonu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u pokušaju da dobije podršku za dodatnu pomoć Ukrajini, saopštila je juče Bela kuća.

Dvojica lidera će iskoristiti sastanak u Beloj kući da potvrde svoju snažnu podršku Ukrajini u sukobu sa Rusijom, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

06.20 Ukrajina: Rusija sa velikim zakašnjenjem dostavila spisak od 65 poginulih Ukrjainaca

Ukrajinski zvaničnici kažu da Rusija nije pružila verodostojne dokaze koji bi potkrepili tvrdnje da su ukrajinske snage oborile vojni transportni avion Iljušin Il-76 sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima koji je trebalo da budu zamenjeni za ruske, prenosi AP.

Ruski zvaničnici su, kako se navodi u izveštaju Kijeva, "sa velikim zakašnjenjem" dostavili spisak od 65 Ukrajinaca za koje je Moskva rekla da su poginuli u padu aviona u sredu u ruskoj oblasti Belgorod. Prema ukrajinskom Koordinacionom štabu za tretman ratnih zarobljenika, rođaci imenovanih zarobljenika nisu mogli da identifikuju svolje voljene na fotografijama sa mesta nesreće koje su dostavile ruske vlasti.

Komentari (0)

Evropa