Evropa

Nova korupcijska afera drma Ukrajinu: Da li otkriće o malverzacijama vojnog vrha može da ugrozi pomoć Zapada?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Vašington post

30/01/2024

-

11:03

Nova korupcijska afera drma Ukrajinu: Da li otkriće o malverzacijama vojnog vrha može da ugrozi pomoć Zapada?
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trebalo je manje od 24 časa da Zelenski saopšti koliko je prihodovao od početka rata u Ukrajini, nakon što je služba bezbednosti te zemlje saopštila da je otkrila korupciju u vojnom vrhu u kupovini oružja u vrednosti od oko 40 miliona dolara. Korupcionaška afera došla je nekoliko nedelja nakon što je ta zemlja ostala bez dodatne pomoći Amerike i Evropske unije, i u trenutku kada ukrajinski zvaničnici najglasnije pozivaju zapadnu vojnu pomoć.

Vest da je otrkivena korupcija u vojnom vrhu Ukrajine odjeknula je miljama daleko od Kijeva, nakon što je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) objavila da se vodi istraga protiv pet visokih zvaničnika u Ministarstvu odbrane i jednog dobavljača oružja.

Navodi se da su zvaničnici odbrane potpisali ugovor za 100.000 minobacačkih granata u avgustu 2022. Sve je plaćeno unapred, a deo sredstava je prebačen na račune u inostranstvu, ali oružje nikada nije dostavljeno, prenosi BBC.

"Prema istrazi, u proneveru su umešani bivši i sadašnji visoki funkcioneri Ministarstva odbrane i rukovodioci povezanih kompanija", navodi se u saopštenju SBU.

 

 

Ugovor za municiju dogovoren je šest meseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a da eksplozivne naprave nisu ugledale "svetlost dana" na frontu, potvrđuje saopštenje ukrajinskih bezbednjaka koji u saopštenju tvrde da "nijedna artiljerijska granata nikada nije poslata", i da je deo novca završio na Balkanu. 

"Nakon uplate, zaposleni u kompaniji su trebali da prenesu sredstva firmi registrovanoj u insotranstvu, koja bi potom municiju isporučila Ukrajini. Međutim, roba nikada nije isporučena, već je novac poslat na različite račune u Ukrajini i na Balkanu", navodi se u saopštenju službe.

BBC prenosi da je jedan od osumnjičenih priveden dok je pokušavao da napusti zemlju, i da je ukrajinski generalni tužilac saopštio da su ukradena sredstva zaplenjena i da će biti vraćena u budžet za odbranu.

Zelenski prvi došao "na raport"

Nije prošlo mnogo, a kao odgovor na najnoviju krizu unutar vojnog vrha u Kijevu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je podatke o svojim prihodima u periodu od dve godine, od početka rata do danas, kao deo akcije promovisanja transparentnosti i iskorenjivanja korupcije u toj zemlji.

Prvi put od početka sukoba, Zelenski je na predsedničkom sajtu javno objavio svoje prihode, na osnovu kojih se ispostavlja da su njegovi prihodi opali u 2021. i 2022. godini.

Kako prenosi Rojters, Zelenski i njegova porodica su za 2021. godinu prijavili prihod od 286.168 dolara, što je manje za 325.824 dolara u odnosu na prethodnu godinu. 

AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Prihod za 2021. uključuje dobit od prodaje državnih obveznica u iznosu od 142.000 dolara. Izveštaj takođe pokazuje da je prihod porodice Zelenski dodatno opao u 2022. godini na 100.462 dolara zbog, kako se navodi, manjih prihoda od zakupa nekretnina zbog izbijanja rata.

On je takođe pozvao ukrajinske javne zvaničnike da otkriju svoje prihode kao deo napora da se poveća transparentnost i eliminiše korupcija dok Ukrajina pokušava da ispuni uslove za pridruživanje EU, čija je najveća zamerka ovoj zemlji upravo korupcija.

Višedecenijski problem 

Otkako je Ukrajina proglasila nezavisnost pre 31 godinu, korupcija nagriza njene javne službe, a pre svega politiku, piše BBC, navodeći da su od Evromajdana 2014. vlastodršci pokušali da sprovedu niz reformi, kako bi obezbedili stalnu podršku Zapada.

Nakon toga, BBC navodi da su u Ukrajini uspostavljene nove agencije za borbu protiv korupcije, zajedno sa novim sistemima za državnu potrošnju, refromisanom policijom, a političari su bili primorani da otkriju sopstveno bogatstvo.

Međutim, i pre napada Rusije u februaru 2022, zapadni saveznici poput Evropske unije i SAD nisu bili zadovoljni tempom napora Kijeva u borbi protiv korupcije.

A upravo je Zelenski, tokom inauguracije, 2019. godine rekao da će mu borba protiv korupcije biti jedan od prioriteta.

Optimistične najave Zelenskog pale su u vodu krajem januara prošle godine kada je njegovu vladu potresao slučaj korupcije koji je u prvi plan stavilo bivšeg ministra odbrane Ukrajine Oleksija Reznjikova, nakon što je otkriveno da je njegovo ministarstvo plaćalo dvostruku cenu za robu i hranu namenjenu vojnicima.

profimedia

Oleksij Reznjikov, bivši ministar odbrane Ukrajine

Reznjikov je ostao na toj funkciji par meseci nakon ovog skandala, nakon čega je Zelenski za novog ministra odbrane, nakon smene Reznjikova, imenovao tadašnjeg šefa glavne ukrajinske agencije za privatizaciju Rustema Umerova.

Najnovija prevara dogodila se za vreme mandata bivšeg ministra odbrane Reznjikova, koji je odbio da komentariše ovaj slučaj, prenosi Vašington post.

Pomoć o koncu

U osvit najnovijeg skandala, zahtevi Kijeva za pomoći Zapada bili su nikad učestaliji, a ukrajinski zvaničnici nikad agresivniji u obraćanjima saveznicima. 

Ovome su prethodila dva diplomatksa fijaska, jer su najpre republikanci u američkom senatu blokirali vojnu pomoć Ukrajini, u međuvremenu, samo nekoliko sati nakon što je postignut dogovor o početku pregovora o članstvu Ukrajine u Evropsku uniju, Mađarska je blokirala 50 milijardi evra pomoći koju je evropska zajednica namenila Kijevu.

Ovakve odluke samo su pojačale vapaje Ukrajine, a najdalje je otišao ministar spoljnih poslova te zemlje Dmitro Kuleba koji je izjavio da odbrambena industrija zapadnih zemalja nije u stanju da proizvede dovoljne količine artiljerijske municije koja je potrebna Kijevu, dodavši da je Severna Koreja efikasniji partner Rusiji, nego Zapad Ukrajini.

A onda je usledio najnoviji korupcijski skandal koji se, kako navodi Vašington post, dešava u kritičnom trenutku.

"Zahtev Bele kuće za dodatnih 60 milijardi dolara u vezi sa ratom u Ukrajini je u zastoju u Kongresu, a poslanici koji se protive pružanju veće pomoći Ukrajini zahtevali su veći nadzor, dovodeći u pitanje da li se sredstva koje je SAD slala Ukrajini koristila na odgovarajući način", piše američki medij, navodeći da su od februara 2022. Sjedinjene Države dale najmanje 44 milijarde dolara u bezbednosnoj pomoći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa