Evropa

Šef britanske vojske pozvao građane da budu spremni za rat sa Rusijom: Potencijalni sukob uporedio s ratovima u 20. veku

Komentari

Autor: Euronews

27/01/2024

-

13:34

Šef britanske vojske pozvao građane da budu spremni za rat sa Rusijom: Potencijalni sukob uporedio s ratovima u 20. veku
Šef britanske vojske pozvao građane da budu spremni za rat sa Rusijom: Potencijalni sukob uporedio s ratovima u 20. veku - Copyright AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

General i šef britanske vojske, ser Patrik Sanders upozorio je građane Velike Britanije da budu spremni za rat poput velikih sukoba 20. veka – i da će možda i sami biti mobilisani.

Govoreći na Međunarodnoj izložbi oklopnih vozila u Londonu, general Sanders rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu predznak stvari koje dolaze, upozoravajući da se lekcije iz prethodnih ratova moraju zapamtiti pre nego što bude prekasno.

"Naši prethodnici nisu uspeli da shvate implikacije takozvane julske krize 1914. i upali su u najstrašniji rat. Ne možemo sebi priuštiti da napravimo istu grešku danas. Ukrajina je zaista važna", rekao je on, prenosi Euronews.

Ono što je najvažnije, general Sanders je insistirao na tome da se potencijalne razmere sukoba u godinama koje dolaze ne smeju potceniti.

profimedia

 

"Ovaj rat nije samo o crnom tlu Donbasa, niti o ponovnom uspostavljanju ruske imperije, već o tome da se politički, psihološki i simbolički porazi naš sistem i način života. Kako ćemo odgovoriti kao predratna generacija odjeknuće kroz istoriju. Ukrajinska hrabrost za sada nam kupuje vreme", rekao je on.

"Treba razmišljati o obaveznom vojnom roku"

General je takođe pozvao na skoro udvostručenje britanske vojske. On navodi da bi trebalo razmišljati o obaveznom vojnom roku i da bi se na taj način rešila "dugoročna kriza regrutovanja", jer se broj pripadnika u vojsci Velike Britanije s godinama smanjio, a deo i zbog toga što britanske snage učestvuju u raznim misijama u inostranstvu.

Međutim, on je takođe rekao da iako je tradicionalna mobilizacija važna, danas britanski građani moraju biti spremni - ako ne za punu regrutaciju, onda za nivo građanske mobilizacije kakva u zapadnoj Evropi nije viđena od 1945. godine.

Ipak, britanska vlada odgovorila je na ovakav poziv šefa britanske vojske, te navela da tako nešto nije u planu, prenosi Euronews.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka, Maks Blejn rekao je da vlada "nema nameru" da uvede obavezni vojni rok.

"Britanska vojska ima ponosnu tradiciju da bude dobrovoljna snaga. Nema planova da se to promeni", rekao je on.

Dodao je da "uključivanje u hipotetičke ratove nije od pomoći".

"Ivica katastrofe"

Sandersove reči su usledile nakon meseci zloslutnih upozorenja drugih ključnih članica NATO-a, posebno u kontinentalnoj Evropi.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nedavno je upozorio na eskalaciju ruskih pretnji do kraja ove decenije, pozivajući evropske zemlje da ojačaju svoju odbrambenu industriju i prilagode se geopolitičkim promenama.

"Evropa mora što pre da osigura bolju sopstvenu odbranu zbog toga što bi se krajem decenije mogle pojaviti nove vojne pretnje i pošto se fokus SAD pomera ka regionu Indo-Pacifika", izjavio  Pistorijus.

On je rekao za "Velt am zontag" da je Rusija značajno povećala proizvodnju oružja zbog rata u Ukrajini, istovremeno preteći baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji.

Tanjug/AP/Kay Nietfeld

 

"U međuvremenu, SAD će verovatno smanjiti svoje vojno angažovanje u Evropi jer se više okreću Indo-Pacifiku", istakao je Pistorijus, navodeći da zbog toga Evropljani moraju više da se angažuju da bi sami osigurali bezbednost kontinenta.

On je napomenuo da će, ipak, biti potrebno vreme da Evropa poveća sopstvenu proizvodnju oružja, preneo je Rojters.

Pistorijus je istakao da je jasno da će Evropa morati da poveća pomoć Ukrajini ukoliko u SAD ne bude postignut dogovor o novoj pomoći Kijevu.

Dokumenti koji su nedavno procurili u nemački list Bild otkrili su da Berlin pravi planove za vanredne situacije za masovni napad Rusije na zapadnu Evropu, posebno na baltičke države, piše Euronews.

Plan, opisan kao "scenario vežbe", predviđa da Rusija pokrene hibridnu ratnu kampanju protiv Estonije, Letonije i Litvanije u julu ove godine, tako što će da počne da gomila trupe na svojim zapadnim granicama sa zemljama EU i u Belorusiji. Prema predviđanjima ovog scenarija, NATO alijansa bi sama rasporedila 300.000 vojnika u Istočnu Evropu, ali tek početkom 2025. godine.

Kako piše Euronews, ukrajinski rat je trenutno u pat poziciji. S obzirom da je linija fronta relativno statična zbogzime, u prvi plan su izbili dalekometni raketni udari i dronovi, uz sve veći broj udara na ruskoj teritoriji.

Kijev i njegovi saveznici su zabrinuti da se snabdevanje ukrajinske vojske stranim oružjem i municijom usporava, a republikanci u američkom Kongresu guše sredstva koja su Pentagonu potrebna da ispuni svoje ciljeve.

Fico protiv ulaska Ukrajine u NATO

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je protiv članstva Ukrajine u NATO i da će staviti veto na članstvo te zemlje u alijansi jer je to, kako je naveo, ''put u Treći svetski rat''. On je za Radio Slovensko naveo da EU svakog meseca šalje Ukrajini 1,5 milijardi evra i zapitao se koliko je to održivo. Prema njegovim rečima, na stolu je i odbrambeni sporazum sa SAD.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

"Uporedili smo ugovor, na primer, sa onim koji je sklopila Češka. Naš je bez apsolutne trunke suvereniteta", rekao je Fico, preneo je slovački Štandard.

On je istakao da sporazum, na primer, daje savezničkim avionima ovlašćenje da sleću i poleću samo uz najneophodnije tehničke dozvole. Fico je istakao i da slovačke elektrane nisu zaštićene PVO.

"Poslali smo u Ukrajinu ono što smo imali", rekao je slovački premijer i dodao da o slovačkom sistemu S-300, koji su političari bivše vlade nazvali otpadom, ukrajinski mediji pišu kao efikasnoj odbrani vazdušnog prostora.

Fico će se, kako prenosi Štandard, u sredu u Užgorodu sastati sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom kome će reći da Ukrajina neće dobiti bilo kakvo oružje od Slovačke.

"Reći ću mu da ima stvari o kojima imamo potpuno drugačije mišljenje, reći ću mu da kada je u pitanju ulazak u EU, mi ih poštujemo, ali oni moraju da ispune uslove, a ne da se zemlja koja apsolutno ne ispuni sve uslove pridruži EU", istakao je Fico.

On je dodao da će ukrajinskom premijeru reći i da je protiv ulaska Ukrajine u NATO.

 

Komentari (0)

Evropa