Evropa

Zelenski pozvao Trampa da poseti Kijev ukoliko ima rešenje za okončanje rata u roku od 24h

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2024

-

09:09

Zelenski pozvao Trampa da poseti Kijev ukoliko ima rešenje za okončanje rata u roku od 24h
Zelenski pozvao Trampa da poseti Kijev ukoliko ima rešenje za okončanje rata u roku od 24h - Copyright Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Kijev, ali pod uslovom da Tramp može da zaustavi rat sa Rusijom u roku od 24 sata, kao što je svojevremeno obećao.

Zelenski je u intervjuu za britanski kanal Channel 4 News rekao da Tramp može da poseti Kijev ako može da zaustavi rat za 24 sata, dodajući da želi da sazna kakvu formulu za okončanje rata ima bivši američki predsednik, prenosi Politiko.

Portal navodi da je Tramp izjavio kako bi, da je predsednik, mogao odmah da okonča rat tako što bi uticao na Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina da pristanu na nagodbu, navodeći da ima dobre odnose sa oba lidera.

Politiko dodaje da Tramp trenutno vodi ispred američkog predsednika Džozefa Bajdena u anketama u više ključnih američkih država, kao favorit pred predsedničke izbore ove godine.

Anketa: Tramp ima veću podršku od Bajdena, čak i među nezavisnim biračima

Inače, kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp ima podršku 46 odsto ukupnog broja registrovanih birača, a aktuelni predsednik SAD Džo Bajden 42 odsto glasača, pokazuje istraživanje agencije HarrisX u kojem se navodi da je Tramp ispred Bajdena čak i među nezavisnim biračima.

Kada je reč o Amerikancima koji ne pripadaju ni demokratama, ni republikancima, Tramp ima podršku 46 odsto ispitanika, a Bajden 35 odsto, dok je 20 odsto birača neodlučno, prenosi portal Hil.

Trampa podržava 56 odsto muškaraca, a Bajdena 38 odsto. Sa druge strane, više žena je na strani aktuelnog predsednika, 46 odsto, dok republikanca podržava 36 odsto ispitanica.

Profimedia

 

Kada se u anketu uključe nezavisni i kandidati drugih partija, Tramp ima podršku 40 odsto birača, Bajden 37 odsto, a na trećem mestu je Robert Kenedi Mlađi sa podrškom 11 odsto ispitanika.

Istovremeno, većina birača je rekla da ne želi ni Bajdena (61 odsto), ni Trampa (53 odsto) za predsednika. 

Anketa je sprovedena 16. i 17. januara na uzorku od 1.045 registrovanih birača.

Izbori za predsednika SAD zakazani su za 5. novembar ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa