Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske snage saopštile da su preuzele kontrolu nad selom Veseloje u oblasti Donjeck

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2024

-

07:52

RAT U UKRAJINI Ruske snage saopštile da su preuzele kontrolu nad selom Veseloje u oblasti Donjeck
RAT U UKRAJINI Ruske snage saopštile da su preuzele kontrolu nad selom Veseloje u oblasti Donjeck - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 694 dana. Rusija pojačava ofanzivu na istoku Ukrajine i borbe su sve intenzivnije oko Limana, Bahmuta, Advijevke i nekoliko manjih naselja, što je primoralo Ukrajinu da se drži defanzivne strategije dok čeka pomoć sa Zapada. U granatiranju Hersona poginula je jedna osoba, a pet je povređeno, saopštile su regionalne vlasti. Moskva tvrdi da je u napadu na zgradu u Harkovu ubijeno oko 60 stranih plaćenika, pretežno francuskih boraca, dok ukrajinski izvori navode samo ranjene osobe i teško razaranje grada. Šef diplomatije Dmitro Kuleba istakao je u Davosu da je prioritet Ukrajine da u 2024. godini stekne kontrolu nad svojim nebom. On je ocenio da ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nema razgovora, jer je on spreman da "vodi razne ratove dok ne umre."

Ključni događaji:

  • Moskva: U napadu na zgradu u Harkovu ubijeno oko 60 stranih plaćenika
  • Intenzivne borbe na istoku Ukrajine, ruske snage pojačavaju ofanzivu
  • Jedna osoba poginula, pet povređeno u napadima na Herson
  • Kuleba: Putin će da vodi razne ratove dok ne umre
  • Zelenski: Neprihvatljiv svaki pritisak na novinare
  • Bundestag odbacio rezoluciju o isporuci projektila "taurus" Ukrajini

        Kako je  protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                     Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

18.17 Šurma: Ukrajina intezivno radi na obnovi vazdušnog saobraćaja

Ukrajina intenzivno radi sa partnerima na obnavljanju vazdušnog saobraćaja obustavljenog skoro dve godine, sa glavnim fokusom na međunarodni aerodrom Borispil nedaleko do glavnog grada Kijeva, izjavio je danas Rostislav Šurma, zamenik šefa ukrajinske predsedničke kancelarije.

Vazdušni prostor Ukrajine je zatvoren posle ruskog napada februara 2022. zbog bezbednosnih rizika za civilno vazduhoplovstvo i svako ko dolazi u posetu Kijevu može doći drumskim ili železničkim putem iz susednih država, preneo je Rojters.

Kijev vidi obnavljanje vazdušnog saobraćaja veoma značajnim za privredu.

"Ne želim da stvaram prevelika očekivanja... ali mogu da vam kažem da radimo veoma intenzivno na obnavljanju vazdušne veze u Ukrajini", rekao je Šurma tokom panel diskusije u Davosu.

On je rekao da Ukrajina razmatra ponovno otvaranje aerodroma Borispil ili nekog drugog u zapadnom regionu Lavova, ali da je međunarodno čvorište u blizini Kijeva prioritet.

16.03 Francuska šalje šest haubica Cezar Ukrajini

Francuska će u narednim sedmicama isporučiti Ukrajini još šest haubica Cezar i moći će mesečno da šalje toj zemlji 50 precizno navođenih raketa, izjavio je danas francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni.

Lekorni je u intervjuu za radio Frans Enter rekao da je Francuska, od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. dopremila Ukrajini 30 haubica Cezar. 

On je rekao da će Francuska poslati i oko 50 raketa A2SM Ukrajini od januara, adaptiranih za sovjetski tip aviona. Rakete Safran mogu da nose bombe od 125 kilograma do jedne tone.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je, u međuvremenu, tvrdnje Rusije da u Ukrajini ratuju francuski plaćenici.

14.28 Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Veseloje u oblasti Donjeck

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Veseloje u oblasti Donjeck, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane te zemlje.

"Na putu ka (gradu) Donjecku, kao rezultat uspešnih aktivnih dejstava jedinica Južne grupe, oslobođeno je selo Veseloje u Donjeckoj Narodnoj Republici", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Pored toga, ruska avijacija, artiljerija i teški raketni sistemi napali su ljudstvo i opremu tri mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kleščejevke i Andrejevke.

11.58 Rumunski poljoprivrednici ponovo blokirali granične prelaze ka Ukrajini

Rumunski farmeri nastavili su danas sa blokadama prelaza na rumunsko-ukrajinskoj granici. Poljoprivrednici i prevoznici blokiraju i autoputeve u znak protesta zbog visoke cene dizela, stopa osiguranja, mera Evropske unije za zaštitu životne sredine i pritisaka na domaće tržište od uvozne ukrajinske poljoprivredne robe, prenosi Rojters

. Demonstranti traže moratorijum na otplatu kredita, brže isplate subvencija i odvojene linije na graničnim prelazima i crnomorskoj luci Konstanca za kamione izvan EU, uključujući Ukrajinu.

11.25 Lavrov: Zapad shvatio da na može blickrigom naneti strateški poraz Rusiji

Zapad je shvatio da ne može blickrigom naneti strateški poraz Rusiji, i uprkos tome što mu je teško da prizna grešku, on to razume i traži načine da Kijev učini poslušnijim, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Zapad bi želeo da ima više fleksibilnosti, jer su očigledno već shvatili da je blickrig, koji je tako promovisan, sa krajnjim ciljem nanošenja strateškog poraza Rusiji - samo iluzija, i da se situacija dramatično promenila, pre svega u umovima ljudi na Zapadu", rekao je Lavrov.

Istakao je da Ukrajina treba da odustane od planova za pridruživanje NATO-u i od nacističke retorike kako bi započela razgovor o realnim uslovima za okončanje sukoba.

10.02 Bajden pozvao Kongres da brzo obezbedi dodatnu pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden primio je najviše zvaničnike Kongresa u Beloj kući koje je pozvao da brzo obezbede dodatna finansijska sredstva za podršku Kijevu u ratu protiv ruske agresije koja traje skoro dve godine. Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je tokom sastanka saopštio Bajdenu da je potrebno izvršiti pooštravanje graničnih bezbednosnih mera SAD i da republikanci u Kongresu zahtevaju "suštinsku promenu politike", prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

08.41 Rusija lansirala 33 bespilotne letelice i 2 rakete na Ukrajinu, oborena 22 drona

Rusija je tokom noći lansirala 33 bespilotne letelice i dve rakete na Ukrajinu, a protivvazdušna odbrana je uništila 22 drona, saopštila je ukrajinska vojska. U napadima nije bilo žrtava.

"Glavna područja napada bili su jug i sever. Vazduhoplovstvo i odbrambene snage Ukrajine uništile su 22 neprijateljske bespilotne letelice. Još nekoliko dronova nije dostiglo svoje ciljeve", saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage danas na Telegramu, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska saopštila je da su ruski dronovi pogodili stambene četvrti u gradu Hersonu, gde je jedna žena ranjena, a nekoliko stambenih zgrada oštećeno.

AP Photo/Andriy Andriyenko

 

07.54 Poginula žena u ruskom granatiranju Harkovske oblasti

Ruske trupe su granatirale Čugujev u Harkovskoj oblasti, pri čemu je jedna žena poginula, a druga osoba je povređena, saopštio je načelnik oblasne vojne uprave Sumi Oleg Sinegubov.

"Okupatori su dva puta gađali Čugujev. Prema prvim podacima, oštećena je obrazovna ustanova... Nažalost, u napadu na Čugujev, ubijena je žena koja je radila u kotlarnici", napisao je on.

Još jednoj žrtvi lekari su ukazali pomoć na licu mesta, dodao je Sinegubov, prenosi Ukrinform. Šef harkovskog vojnog garnizona Sergej Meljnik je naveo da je ruska armija udarila Čugujev PVO sistemom S-300.

Tanjug AP/Kharkiv Regional Administration via AP

 

07.37 Ruski PVO oborio 10 ukrajinskih projektila iznad Belgoroda

Ruski sistem PVO je jutros oborio 10 ukrajinskih projektila na prilazu Belgorodu i Belgorodskoj oblasti, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

"Rezultati jutarnjeg granatiranja od strane ukrajinskih oružanih snaga Belgoroda i Belgorodske oblasti: 10 projektila je letelo u našem pravcu, sve su uspešno oborene od strane PVO", rekao je Gladkov u video poruci na Telegram kanalu, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema rečima guvernera, još nema informacija o bilo kakvoj šteti, izuzev polomljenog stakla u jednoj kući u Belgorodskoj oblasti.

07.23 Ruske PVO jedinice oborile po jedan dron iznad Moskve i Lenjingradske oblasti

Ruske PVO jedinice presrele su i uništile jedan ukrajinski dron iznad moskovske oblasti i još jedan iznad Lenjingradske oblasti, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Rusije.

Fragmenti dronova pali su na zemlju, ali nije bilo žrtava ili materijalne štete, preneo je Rojters. Napad na Lenjingradsku oblast imao je za metu naftni terminal u Baltičkom moru. Ranije danas ruski PVO sistemi oborili su 10 ukrajinskih projektila na prilazu Belgorodu i Belgorodskoj oblasti, a nije bilo informacija o bilo kakvoj šteti, izuzev polomljenog stakla u jednoj kući u Belgorodskoj oblasti.

Tanjug AP/AP Photo

 

07.05 Rusija lansirala 33 bespilotne letelice i 2 rakete na Ukrajinu,oborena 22 drona

Rusija je tokom noći lansirala 33 bespilotne letelice i dve rakete na Ukrajinu, a protivvazdušna odbrana je uništila 22 drona, saopštila je ukrajinska vojska. "Glavna područja napada bili su jug i sever. Vazduhoplovstvo i odbrambene snage Ukrajine uništile su 22 neprijateljske bespilotne letelice. Još nekoliko dronova nije dostiglo svoje ciljeve", saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage danas na Telegramu, prenosi Rojters. Ukrajinske civilne i vojne vlasti još nisu izvestile da li je napad prouzrokovao bilo kakve žrtve ili štetu, navodi britanska agencija.

06.55 Zelenski: Neprihvatljiv svaki pritisak na novinare

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je prošle večeri da je nedopustiv bilo kakav pritisak na novinare.

"Služba bezbednosti Ukrajine je započela istragu u vezi sa praćenjem novinara i utvrdiće sve okolnosti.Bilo kakav pritisak na novinare je neprihvatljiv", naglasio je šef države u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Agencija podseća da je u ponedeljak istraživački novinar Jurij Nikolov prijavio zastrašivanje, budući da su dan pre toga nepoznate osobe pokušale da uđu u njegov stan, uplašile su njegovu majku i komšije, a na vratima ostavile nalepnice sa natpisom „izdajnik“.

profimedia

 

06.40 Kuleba: Putin će da vodi razne ratove dok ne umre

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba juče je izjavio da Ukrajina i njeni saveznici snose odgovornost za pobedu u ratu sa Rusijom i upozorio da će ruski predsednik Vladimir Putin voditi razne ratove do svoje smrti.

Podsetivši da je Putin pre dva dana jasno rekao da Rusija neće dati ono što je osvojila, Kuleba je ocenio da sa ruskim predsednikom nema smisla razgovarati.

"Mislim da će voditi razne ratove dok ne umre. Samo treba da shvatimo jednu stvar: mi, ne samo Ukrajinci, već i ljudi koji brane određena pravila, snosimo istorijsku odgovornost za pobedu u ovom ratu“, rekao je Kuleba na diskusiji koju je u Davosu.

06.30 Moskva: U napadu na zgradu u Harkovu ubijeno oko 60 stranih plaćenika

Rusija je sinoć saopštila da su njene snage izvele precizan napad na zgradu u kojoj su se krili "strani plaćenici" u ukrajinskom gradu Harkovu.

Ministarstvo odbrane navodi da su među stranim borcima uglavnom bili "francuski plaćenici" i da je zgrada uništena, a da je ubijeno oko 60 ljudi, preneo je Rojters.

Lokalni ukrajinski zvaničnici u Harkovu rekli su da su se dogodila dva ruska raketna napada na stambeni deo u centru Harkova u utorak, kada je ranjeno 17 ljudi, od toga dvoje teško, dok su kuće pretrpele veliko oštećenje.

06.15 Borbe se intenziviraju na istoku Ukrajine, dok ruske snage pojačavaju ofanzivu

Ukrajinske artiljerijske jedinice koje se bore u blizini Bahmuta saopštile su juče da ruske snage konstantno izvode ofanzivu, dok se borbe intenziviraju, dok Kijev čeka još vojne pomoći sa Zapada, preneo je Rojters.

Ukrajinski generalštab je u dnevnom izveštaju objavio da je zabeleženo 98 borbi u prethodna 24 sata, duplo više nego na kraju prošle nedelje. Dodaje se da ukrajinske snage drže svoju liniju fronta i "nanose značajne gubitke neprijatelju", odbijaju napade u blizini Limana, Bahmuta, Advijevke i nekoliko stalih manjih naselja.

06.10 Jedna osoba poginula, pet povređeno u napadima na Herson

Jedna osoba je poginula, a pet je povređeno nakon ruskih napada na više naselja u Hersonskoj oblasti, saopštile su regionalne vlasti.

Kijev Indipendent prenosi da je 37-godišnji muškarac poginuo, a 81-godišnja žena povređena nakon što je pogođena garaža u stambenoj četvrti Hersona. Lekari su ženi ukazali pomoć na mestu napada.

 

Komentari (0)

Evropa