Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske snage pojačavaju ofanzivu, borbe se intenziviraju na istoku Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2024

-

07:28

RAT U UKRAJINI Ruske snage pojačavaju ofanzivu, borbe se intenziviraju na istoku Ukrajine
RAT U UKRAJINI Ruske snage pojačavaju ofanzivu, borbe se intenziviraju na istoku Ukrajine - Copyright AP/Mstyslav Chernov, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 693 dana. Tokom prethodne noći, ruske snage izvršile su napad dronovima na Odesu u Ukrajini, i tom prilikom su povređene tri osobe, uključujući majku i dete, a izbili su i požari širom grada. Nastavljene su borbe u Hersonskoj oblasti i u Nikopolju, a ukrajinske snage navode da ruske trupe pokušavaju da povrate izgubljene položaje u područuju Zaporožja i Hersona. Najmanje četiri osobe ranjene su kada je ruska raketa pogodila centar drugog po veličini grada, Harkova, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov. Bivši predsednik SAD Donald Tramp poručio je da bi on brzo našao način za prekid rata u Ukrajini jer dobro poznaje obojicu predsednika Vladimir Putina i Volodimira Zelenskog.

Ključni događaji:

  • Sinehubov: Najmanje četiri osobe ranjene u ruskom napadu na Harkov
  • Zelenski: Putin neće počivati u miru ni na ovom, ni na onom svetu
  • Orban: Pomoć Ukrajini ne sme da ugrozi evropski budžet
  • Tramp: Vrlo brzo ću rešiti rat Rusije i Ukrajine, poznajem Putina i Zelenskog
  •  Finska ne planira da otvori granične prelaze sa Rusijom u februaru

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                     Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.37 Bundestag odbacio rezoluciju o isporuci projektila "taurus" Ukrajini

Bundestag je odbacio rezoluciju o isporuci dalekometnih projektila Ukrajini tipa "taurus", koju su predložili Hrišćansko-demokratska unija i Hrišćanska socijalna unija (CDU i CSU), preneo je TASS pozivajući se na nemačku novinsku agenciju DPA.

Prema izveštajima, rezolucija koja direktno poziva saveznu vladu da isporuči projektile Kijevu, odbačena je većinom glasova u sredu uveče.

Oko 600 "taurus" projektila je napravljeno za potrebe nemačke vojske pre 10 godina.

Ove rakete se smatraju sličnim britanskim "storm šedou" projektilima, koji su već poslati Ukrajini.
Međutim, ovi nemačko-švedski projektili imaju malo veći domet od 500 kilometara.

22.40 Zelenski: Neprihvatljiv svaki pritisak na novinare

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je nedopustiv bilo kakav pritisak na novinare.

"Služba bezbednosti Ukrajine je započela istragu u vezi sa praćenjem novinara i utvrdiće sve okolnosti. Bilo kakav pritisak na novinare je neprihvatljiv", naglasio je šef države u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Agencija podseća da je u ponedeljak istraživački novinar Jurij Nikolov prijavio je zastrašivanje, budući da su dan pre toga nepoznate osobe pokušale da uđu u njegov stan, uplašile su njegovu majku i komšije, a na vratima ostavile nalepnice sa natpisom „izdajnik“.

20.18 Kuleba: Putin će da vodi razne ratove dok ne umre

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da Ukrajina i njeni saveznici snose odgovornost za pobedu u ratu sa Rusijom i upozorio da će ruski predsednik Vladimir Putin voditi razne ratove do svoje smrti.

Podsetivši da je Putin pre dva dana jasno rekao da Rusija neće dati ono što je osvojila, Kuleba je ocenio da sa ruskim predsednikom nema smisla razgovarati.

"Mislim da će voditi razne ratove dok ne umre. Samo treba da shvatimo jednu stvar: mi, ne samo Ukrajinci, već i ljudi koji brane određena pravila, snosimo istorijsku odgovornost za pobedu u ovom ratu“, rekao je Kuleba na diskusiji koju je u Davosu organizovala Fondacija Viktor Pinčuk u okviru projekta „Odlučivanje o svojoj budućnosti“.

19.34 Moskva: U napadu na zgradu u Harkovu ubijeno oko 60 stranih plaćenika

Rusija je večeras saopštila da su njene snage izvele precizan napad na zgradu u kojoj su se krili "strani plaćenici" u ukrajinskom gradu Harkovu.

Ministarstvo odbrane navodi da su među stranim borcima uglavnom bili "francuski plaćenici" i da je zgrada uništena, a da je ubijeno oko 60 ljudi, preneo je Rojters.

Lokalni ukrajinski zvaničnici u Harkovu rekli su da su se dogodila dva ruska raketna napada na stambeni deo u centru Harkova u utorak, kada je ranjeno 17 ljudi, od toga dvoje teško, dok su kuće pretrpele veliko oštećenje. Britanska novinska agencija navodi da francusko ministarstvo spoljnih poslova zasad nije komentarisalo tvrdnje iz Moskve.

18.18 Borbe se intenziviraju na istoku Ukrajine, dok ruske snage pojačavaju ofanzivu

Ukrajinske artiljerijske jedinice koje se bore u blizini Bahmuta saopštile su danas da ruske snage konstantno izvode ofanzivu, dok se borbe intenziviraju, dok Kijev čeka još vojne pomoći sa Zapada, preneo je Rojters.

Ukrajinski generalštab je u dnevnom izveštaju objavio da je zabeleženo 98 borbi u prethodna 24 sata, duplo više nego na kraju prošle nedelje. Dodaje se da ukrajinske snage drže svoju liniju fronta i "nanose značajne gubitke neprijatelju", odbijaju napade u blizini Limana, Bahmuta, Advijevke i nekoliko stalih manjih naselja.

16.28 Jedna osoba poginula, pet povređeno u napadima na Herson

Jedna osoba je poginula, a pet je povređeno nakon ruskih napada na više naselja u Hersonskoj oblasti, saopštile su regionalne vlasti.

Kijev Indipendent prenosi da je 37-godišnji muškarac poginuo, a 81-godišnja žena povređena nakon što je pogođena garaža u stambenoj četvrti Hersona. Lekari su ženi ukazali pomoć na mestu napada.

Guverner Hersonske oblasti Oleksandr Prokudin podelio je video snimak štete i rekao da su ruske snage granatarile tu oblast sat vremena. On je dodao da su povređeni 60-godišnja žena, 62-godišnji muškarac i 54-godišnji muškarac kada su ruske snage napale Berislav, grad udaljen 65 kilometara istočno od Hersona.

14.20 Kijev: Moskva u 2023. uvozila komponente za vojnu industriju sa Zapada

U prvih 10 meseci 2023. godine i uprkos sankcijama uvedenim Moskvi, zapadne kompanije su snabdevale Rusiju komponentama za vojnu industriju vrednim 2,9 milijardi dolara, saopšteno je danas iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodiira Zelenskog.

"Uvoz vojne robe u Rusiju tokom 2023. godine iznosio je 90 dosto ukupnog uvoza koji je registrovan pre invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine", saopštio je kabineta Zelenskog pozivajući se na istraživanje radne grupe kojom rukovode ukrajinski predsednik, njegov šef kabineta Andrij Jermak i bivši američki ambasador u Moskvi Majkl Mekfol.

13.20 Antonov: Proporcionalan odgovor Moskve ako Zapad konfiskuje rusku imovinu

Moskva će morati da pribegne simetričnim merama u slučaju da Zapad odluči da konfiskuje rusku državnu imovinu, rekao je danas ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

"Ako Vašington i njegovi sateliti ipak odluče da ukradu našu suverenu imovinu, uveravam vas da Rusija neće ostaviti takav izazov bez snažnog i proporcionalnog odgovora. Mi ćemo, u stvari, biti primorani da delujemo simetrično", naglasio je Antonov u intervjuu za TASS.

11.54 Fon der Lajen: Doći ćemo do rešenja za Ukrajinu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da je uverena da će svih 27 država članica doći do rešenja za obezbeđivanje sredstava Ukrajini i istakla da će EU započeti vlastite reforme kako bi se pripremila za Uniju od 30 i više članica. Fon der Lajen je, obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta povodom zaključaka usvojenih na samitu Evropskog saveta 14. i 15. decembra 2023. godine i pripremi za naredni sastanak Evropskog saveta 1. februara 2024. godine, istakla da je EU potvrdila kolektivnu posvećenost budućnosti, gde je svih šest partnera sa Zapadnog Balkana deo Unije.

Više pročitajte OVDE.

Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

 

07.28 Rusija:Iznad Belgorodske oblasti uništene četiri ukrajinske rakete i dva drona

Iznad Belgorodske oblasti tokom noći su uništene četiri ukrajinske rakete RM-70 Vampir i presretnuta su dva drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Prema navodima ministarstva, napad se dogodio u 02:40 po lokalnom vremenu, a u Belgorodu i regionu Upozorenje za vazdušnu opasnost je bilo na snazi do sedam ujutru, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako je na Telegramu saopštio guverner Vjačeslav Gladkov , prema preliminarnim podacima u napadu nije bilo žrtava. U Belgorodskoj oblasti oštećeno je nekoliko stambenih zgrada, a na lice mesta izašle su hitne službe, navodi ruska agencija.

07.25 U toku noći Rusija izvršila napad na Odesu, tri osobe povređene

Tokom prethodne noći, ruske snage izvršile su napad dronovima na Odesu u Ukrajini, i tom prilikom su povređene tri osobe, uključujući majku i dete.

"Skoro tri sata jedinice protivvazdušne odbrane (PVO) Ukrajine bile su na licu mesta. Jedan dron je uništen u oblastima Nikolajev i Kirovograd. Međutim, neprijatelj je koncentrisao glavne napore na napade na Odesu. Dronovi kamikaze su ušli na teritoriju na kritično niskoj visini od Crnog mora", saopštile su Južne odbrambene snage Ukrajine.

U saopštenju se takođe navodi da je u oblasti Odese 11 dronova oboreno na prilazu obali, kao i da je većina letelica pala u Crno more, ali su ostaci nekoliko oborenih dronova i udarni talas oštetili stambene zgrade, prodavnice i privatne automobile, prenosi ukrajinski Unian.

Požari su izbili širom tog grada, i goreli su stanovi i automobili civila, dok je iz jedne zgrade evakuisano ukupno 130 ljudi.

Tanjug/AP/Telegram Channel of Odesa Region Governor Oleh Kiper

 

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je, takođe, otkrilo ruske bespilotne letelice u Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj i Sumskoj oblasti.

06.50 Sinehubov: Najmanje četiri osobe ranjene u ruskom napadu na Harkov

Najmanje četiri osobe ranjene su kada su rakete koje su ispalile ruske snage juče pogodile centar Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, saopštio je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su u napadu oštećene kuće.

Tanjug AP/Ukrainian Emergency Service via AP

 

06.40 Finska ne planira da otvori granične prelaze sa Rusijom u februaru

Finska ne planira da otvori granične prelaze sa Rusijom u februaru, preneo je finski list Ilta-Sanomat, pozivajući se na neimenovane izvore.

"Postaraćemo se da ne moramo da otvorimo granicu ni na kratak period", rekao je izvor iz vlade.

Drugi izvor rekao je tom listu da "nema razloga da se misli da će se situacija drastično promeniti u narednih mesec dana", preneo je TASS.

06.35 Zelenski: Putin neće počivati u miru ni na ovom, ni na onom svetu

Predsednik Vladimir Zelenski izjavio je juče da Ukrajinci nikada neće oprostiti Putinu njegove postupke, i dodao da moral i duh ukrajinskog stanovništva ne održava osveta, već pravda.

"Ukrajinski narod nikada neće oprostiti Putinu svoje patnje, kao ni onima koji su sponzorisali ovaj terorizam, koji su oduzeli živote našem narodu, našoj deci... On neće mirno počivati ni na ovom, ni na onom svetu. Ni njegova deca, ni njegovi unuci. Da, mi nismo teroristi, i zato će biti krivičnih, sudskih procesa i sigurno će biti odgovornosti", istakao je Zelenski na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

06.14 Tramp: Vrlo brzo ću rešiti rat Rusije i Ukrajine, poznajem Putina i Zelenskog

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da Rusija nikad ne bi napala Ukrajinu da je on bio na mestu predsednika. Takođe je obećao da će "vrlo brzo rešiti tu situaciju" ako bude ponovo izabran, napominjući da veoma dobro poznaje ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog.

"Rusija nikada ne bi napala Ukrajinu, Putin i ja se odlično slažemo... Situacija u Ukrajini je strašna... I planiramo da je rešimo veoma brzo. Veoma dobro poznajem predsednika Putina, veoma dobro poznajem Zelenskog, mogu da razgovaram sa njima i rešićemo ovaj problem veoma brzo", poručio je Tramp u govoru nakon pobede na unutarstranačkim izborima Republikanske partije u Ajovi, prenosi Skaj njuz.

06.05 Orban: Pomoć Ukrajini ne sme da ugrozi evropski budžet

Mađarski premijer Viktor Orban juče je izjavio da pomoć Ukrajini u odbrani od Rusije ne sme da ugrozi budžet Evropske unije.

Ako želimo da pomognemo Ukrajini, što mislim da treba da uradimo, moramo to učiniti na način koji neće naškoditi budžetu EU, rekao je Orban.

Dati 50 milijardi evra iz budžeta EU četiri godine unapred narušava suverenitet i nacionalne interese Unije. Ne znamo šta će se dogoditi ni za četiri meseca, izjavio je Orban posle razgovora sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, koji smatra da nema vojnog rešenja za rat u Ukrajini.

 

Komentari (0)

Evropa