Evropa

RAT U UKRAJINI Tramp: Vrlo brzo ću rešiti rat Rusije i Ukrajine, poznajem Putina i Zelenskog

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

16/01/2024

-

09:05

RAT U UKRAJINI Tramp: Vrlo brzo ću rešiti rat Rusije i Ukrajine, poznajem Putina i Zelenskog
RAT U UKRAJINI Tramp: Vrlo brzo ću rešiti rat Rusije i Ukrajine, poznajem Putina i Zelenskog - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 692 dana. Žestoke borbe vode se kod Kupjanska i Zaporožja, a Kijev tvrdi da je pogodio i dva ruska aviona iznad Azovskog mora. Istovremeno, ruska PVO oborila je dronove iznad Brijanske oblasti, a ukrajinska iznad Zaporožja. U međuvremenu, Švajcarska planira da podrži obnovu Ukrajine organizovanjem buduće mirovne konferencije i pomaganjem u deminiranju ratom razorene zemlje, izjavila je predsednica Švajcarske Viola Amherd. Ona je na konferenciji za novinare izrazila solidarnost sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji će putem video linka učestvovati na Svetskom ekonomskom formumu u Davosu.

Ključni događaji

  • Ukrajina: Ruski avioni A-50 i Il-22 oboreni iznad Azovskog mora
  • Peskov: Diskusije o "formili mira" bez Rusije nemaju perspektivu
  • Mili: Podrška Ukrajini je u interesu SAD i Evrope
  • Švajcarska planira da organizuje mirovnu konferenciju o Ukrajini

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                  Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

22.05 Sinehubov: Najmanje četiri osobe ranjene u ruskom napadu na Harkov

Najmanje četiri osobe ranjene su danas kada su rakete koje su ispalile ruske snage pogodile centar Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, saopštio je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su u napadu oštećene kuće.

Na lice mesta izaške su ekipe Hitne pomoći, prenosi Rojters. Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov naveo je da su se napadi dogodili u centru grada, gde se ne nalazi vojna infrastruktura, već stambene zgrade.

19.05 Finska ne planira da otvori granične prelaze sa Rusijom u februaru

Finska ne planira da otvori granične prelaze sa Rusijom u februaru, preneo je finski list Ilta-Sanomat, pozivajući se na neimenovane izvore.

"Postaraćemo se da ne moramo da otvorimo granicu ni na kratak period", rekao je izvor iz vlade.

Drugi izvor rekao je tom listu da "nema razloga da se misli da će se situacija drastično promeniti u narednih mesec dana", preneo je TASS.

17.12 Zelenski: Putin neće počivati u miru ni na ovom, ni na onom svetu

Predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajinci nikada neće oprostiti Putinu njegove postupke, i dodao da moral i duh ukrajinskog stanovništva ne održava osveta, već pravda.

"Ukrajinski narod nikada neće oprostiti Putinu svoje patnje, kao ni onima koji su sponzorisali ovaj terorizam, koji su oduzeli živote našem narodu, našoj deci... On neće mirno počivati ni na ovom, ni na onom svetu. Ni njegova deca, ni njegovi unuci. Da, mi nismo teroristi, i zato će biti krivičnih, sudskih procesa i sigurno će biti odgovornosti", istakao je Zelenski na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

16.23 Orban: Pomoć Ukrajini ne sme da ugrozi evropski budžet

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da pomoć Ukrajini u odbrani od Rusije ne sme da ugrozi budžet Evropske unije.

Ako želimo da pomognemo Ukrajini, što mislim da treba da uradimo, moramo to učiniti na način koji neće naškoditi budžetu EU, rekao je Orban.

profimedia

 

Dati 50 milijardi evra iz budžeta EU četiri godine unapred narušava suverenitet i nacionalne interese Unije. Ne znamo šta će se dogoditi ni za četiri meseca, izjavio je Orban posle razgovora sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, koji smatra da nema vojnog rešenja za rat u Ukrajini.

16.06 Poljske kamiondžije obustavljaju blokadu granica sa Ukrajinom

Poljske kamiondžije koje od novembra blokiraju neke granične prelaze sa Ukrajinom su postigle dogovor sa vladom u Varšavi i sutra će obustaviti protest, saopštili su danas organizatori demonstracija.

"Ovo nije kraj, već suspenzija protesta, složili smo se na izvesnim uslovima i daćemo novoj vladi neko vreme za rad", rekao je predstavnik poljskog Komiteta za zaštitu prevoznika i poslodavaca u transportu Tomaš Borkovski, prenosi Rojters.

Poljski vozači su tražili da Evropska unija ponovo uvede pravila po kojima je ukrajinskim kompanijama potrebna dozvola za rad u EU. Poljoprivrednici iz Poljske su ranije ovog meseca okončali protest na poljsko-ukrajinskom graničnom prelazu Medika nakon što je vlada u Varšavi pristala na njihove zahteve, podseća britanska agencija. 

16.00 Tramp: Vrlo brzo ću rešiti rat Rusije i Ukrajine, poznajem Putina i Zelenskog

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da Rusija nikad ne bi napala Ukrajinu da je on bio na mestu predsednika.  Takođe je obećao da će "vrlo brzo rešiti tu situaciju" ako bude ponovo izabran, napominjući da veoma dobro poznaje ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog.

"Rusija nikada ne bi napala Ukrajinu, Putin i ja se odlično slažemo... Situacija u Ukrajini je strašna... I planiramo da je rešimo veoma brzo. Veoma dobro poznajem predsednika Putina, veoma dobro poznajem Zelenskog, mogu da razgovaram sa njima i rešićemo ovaj problem veoma brzo", poručio je Tramp u govoru nakon pobede na unutarstranačkim izborima Republikanske partije u Ajovi, prenosi Skaj njuz.

On je naveo i da "Izrael nikada ne bi bio napadnut“ da je on još uvek predsednik i ponovo izneo tvrdnju da su poslednji američki izbori pokradeni. 

14.57 U Ukrajini usvojen zakon o stvaranju jedinstvenog e-registra vojnih obveznika

Vrhovna Rada Ukrajine usvojila je zakon o stvaranju jedinstvenog elektronskog registra vojnih obveznika u Ukrajini, saopštio je narodni poslanik iz frakcije "Golos" Jaroslav Železjank, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, 249 poslanika podržalo je usvajanje zakonskog akta "O izmenama i dopunama zakona o unapređenju postupka obrade i korišćenja podataka u državnim registrima za vojnu registraciju i sticanje statusa ratnog veterana za vreme ratnog stanja", prenosi Ukrinform.

Za vođenje registra je nadležno Ministarstvo odbrane, a administratori su Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, Služba bezbednosti Ukrajine, Spoljna obaveštajna služba Ukrajine i obaveštajna agencija Ministarstva odbrane.

U Registar se upisuju, obrađuju i čuvaju u bazi podataka: lični i službeni podaci vojnih obveznika i rezervista. Podaci upisani u Registar su poverljivi, a čuvanje tih podataka garantuje država. Licima koji rade sa bazama podataka Registra zabranjeno je da traže, obrađuju i koriste informacije koje nisu predviđene zakonom.

Zakon predviđa i stvaranje portala elektronskih usluga za vojna lica i regrute, kao i mogućnost onlajn dodele statusa borca ako su potrebni podaci dostupni u sistemu.

Paulina Janusz

 

14.25 Zelenski sa Blinkenom u Davosu: Zahvalan SAD na podršci Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas u Davosu da američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom kojem je zahvalio na podršci Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini. "Sastao sam se sa sekretarom Blinkenom da zahvalim Sjedinjenim Državama, predsedniku Bajdenu, Kongresu i američkom narodu na njihovoj nepokolebljivoj podršci i vođstvu u podršci Ukrajini", naveo je Zelenski na društvenoj mreži X.

Dodao je da Kijev računa na kontinuiranu podršku SAD, "koja je od suštinskog značaja" za Ukrajinu.

"Obavestio sam sekretara Blinkena i savetnika Bele kuće za bezbednost Džejka Salivena, koji je takođe bio prisutan na sastanku, o trenutnoj situaciji na bojnom polju, ključnim zadacima ukrajinskih odbrambenih snaga ove godine i sredstvima potrebnim za njihovo ispunjavanje", napisao je ukrajinski predsednik.

14.15 Kuleba: Osećao sam potrebu da Lavrova udarim u lice

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je bilo trenutaka kada je osećao potrebu da "udari u lice" svog ruskog suparnika Sergeja Lavrova u ranoj fazi pregovora nakon invazije Moskve. U neformalnom intervjuu sa ukrajinskim video blogerom koji je obuhvatio širok spektar tema, od kuvanja do hobija i ukrajinskog fudbala, na pitanje koji su mu bili najteži pregovori, Kuleba je odgovorio da su to bili sa Lavrovom.

"Najteži razgovori su oni u kojima jednostavno osećate da želite da ustanete i udarite svog suparnika u nos, ali to zaista ne možete. I mogu reći da se to dogodilo dva ili tri puta. Jedna prilika je bila sa Lavrovom u (turskom letovalištu) Antaliji u proleće 2022. godine", rekao je on.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

 

13.18 Sunak: Mesto Ukrajine je u NATO-u

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je na nastavak podrške Ukrajini u ratu protiv Ruske Federacije, ističući da Ukrajina treba da postane deo NATO-a. Premijer je tokom obraćanja britanskom parlamentu u ponedeljak napomenuo da je Velika Britanija od početka rata u punom obimu pružila Ukrajini pomoć od skoro 12 milijardi funti, postavši prva zemlja koja je donirala smrtonosno oružje, a zatim tenkove i rakete dugog dometa, prenosi Ukrinform.

Sunak je naglasio da je Britanija postala prva država koja je ispunila svoje obećanje da će sporazumom potvrditi set novih bilateralnih bezbednosnih obaveza, dogovorenih na samitu NATO-a prošle godine. "Zasluženo mesto Ukrajine je u NATO, a NATO će biti jači kada Ukrajina bude u njemu. Ali ove obaveze će pomoći da se premosti jaz do tog dana", rekao je Sunak.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

12.38 Fon der Lajen: Zapad ne sme da odustane od snabdevanja Ukrajine oružjem

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Ukrajina može da pobedi ratu sa Rusijom, ali da Zapad mora da nastavi da osnažuje njihov otpor.

Ona je poslovnim liderima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekla da je Ukrajincima potrebno predvidivo finansiranje tokom 2024. godine i stalno snabdevanje oružjem da bi odbranili Ukrajinu i povratili njenu teritoriju.

"Potrebne su im sposobnosti da odvrate buduće napade Rusije. A takođe im je potrebna nada. Treba da znaju da će svojom borbom zaraditi bolju budućnost za njihovu deca. A bolja budućnost Ukrajine se zove Evropa. I sa ogromnom radošću smo prošlog meseca odlučili da pokrenemo pregovore o pristupanju Ukrajine za članstvo u EU. Ovo će biti istorijsko dostignuće Ukrajine i to će biti Evropa koja će odgovoriti na zov istorije", rekla je ona.

Kako je rekla Rusija ne uspeva u strateškim ciljevima i da je doživela i vojni i ekonomski neuspeh.

"Mnogi su se plašili da će, kada je Rusija napala Ukrajinu, Kijev pasti za samo nekoliko dana, a ostatak zemlje za nekoliko nedelja. Umesto toga, Rusija je izgubila otprilike polovinu svojih vojnih sposobnosti. Ukrajina je oterala Rusiju sa polovine teritorija koje je zauzela. Ukrajina je potisnula rusku Crnomorsku flotu i ponovo otvorila pomorski koridor za isporuku žita u svet. A Ukrajina je zadržala svoju slobodu i nezavisnost. Neuspeh Rusije je takođe ekonomski. Sankcije su odvojile njenu ekonomiju od moderne tehnologije i inovacija. Rusija je sada zavisna od Kine. I konačno, neuspeh Rusije je takođe diplomatski. Finska je ušla u NATO, Švedska će slediti taj primer, a Ukrajina je bliža nego ikad na svom putu ka EU", rekla je fon der Lajen.

Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

 

12.24 Zelenski u Davosu sa Stoltenbergom o potrebi daljeg jačanja PVO Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, o situaciji na frontu sa Rusijom, kao i potrebama za odbranu Ukrajine. "Obavestio sam generalnog sekretara o nedavnim masovnim vazdušnim udarima Rusije i naglasio potrebu daljeg jačanja protivvazdušne odbrane Ukrajine", napisao je Zelenski na platformi X. Dodao je da je u razgovoru istaknut značaj bezbednosnog sporazuma Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine, koji je zasnovan na Deklaraciji G7 iz Vilnjusa.

11.50 Rusija: U Voronježu uvedena vanredna situacija nakon napada ukrajinskih dronova

U ruskom gradu Voronježu uvedena je vanredna situacija nakon ukrajinskog napada dronovima, izjavio je gradonačelnik Vadim Kstenin. Vanredna situacija je uvedena kako bi brzo bila procenjena šteta na stambenoj i pokretnoj imovini i izvršena popravka, uključujući i zamenu polomljenih prozora, prenosi Interfaks.

Prethodno je gubernator Voronješke oblasti Aleksandar Gusev saopštio da je sistem PVO oborio ukrajinske dronove iznad Voronježa, dok je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije navelo da su delovi jednog drona pali u stan, gde je povređena je devojčica rođena 2013. godine.

Associated Press

09.06 Gusev: Više od 30 stanova u Voronježu oštećeno u napadu ukrajinskih dronova

Više od 30 stanova u zgradama u gradu Voronježu oštećeno je u noćašnjem napadu dronova ukrajinskih oružanih snaga, izjavio je gubernator Aleksandar Gusev. "Prema preliminarnim podacima, oštećeno je 35 stanova u tri desetospratnice u ulici Tepličnaja", napisao je Gusev na Telegramu.

Jednoj devojci koja je povređena u eksploziji ukazana je pomoć, navodi RIA Novosti.

Prema rečima gradonačelnika Voronježa Vadima Kstenina, usled napada došlo je do požara na balkonu jedne zgrade, polomljeni su prozori na nekoliko stambenih objekata, a u gradu je uvedena vanredna situacija.

09.01 MO Rusije: Ruska PVO odbila napad 12 ukrajinskih dronova

Ruske PVO snage odbile su napad 12 ukrajinskih dronova na objekte u Voronješkoj i Belgorodskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom protekle noći zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede terorističke napade bespilotnim letelicama na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi uništili pet su i presreli tri ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Ruske Federacije", navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Prema rečima gubernatora Voronješke oblasti Aleksandra Guseva, desetogodišnja devojčica je povređena od krhotina drona u gradu Voronježu.

Otkako je u februaru 2022. godine počela napad na Ukrajinu, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o ukrajinskim pokušajima napada dronovima i raketama na pogranične oblasti, Moskvu i Krim.

profimedia

 

08.38 Mili: Podrška Ukrajini je u interesu SAD i Evrope

Međunarodna podrška Ukrajini, kako bi se mogla efikasno odupreti ruskoj agresiji, zadovoljava interese ne samo same ukrajinske nacije, već i Evrope i SAD, izjavio je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu bivši načelnik Generalštaba oružanih snaga SAD, general Mark Mili.

"Verujem da je apsolutno u interesu SAD i Evrope, a ne samo Ukrajine, da obezbedimo pobedu u ovom ratu. Zato što je u pitanju mnogo ozbiljniji problem“, rekao je Mili, prenosi Ukrinform. 

Prema njegovim rečima, za Ukrajinu je ruski rat egzistencijalna pretnja, jer je reč o opstanku zemlje, a za Evropu je to najveći rat od 1945. godine.

07.45 Peskov: Diskusije o "formili mira" bez Rusije nemaju perspektivu

Diskusije bez Rusije o takozvanoj formuli mira, koju je predložila Ukrajina, moguće su, ali nemaju perspektivu, izjavio je sinoć portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je istakao da su bilo kakve diskusije bez učešća Rusije moguće, ali da nemaju nikakve šanse da daju rezultate, preneo je TASS.

07.41 Najavljena mirovna konferencija u Švajcarskoj

Švajcarska planira da podrži obnovu Ukrajine organizovanjem buduće mirovne konferencije i pomaganjem u deminiranju ratom razorene zemlje, izjavila je predsednica Švajcarske Viola Amherd. Ona je na konferenciji za novinare izrazila solidarnost sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, preneo je Svis.info. Amherd je rekla da će Švajcarska nastaviti da radi na pravednom i trajnom miru u Ukrajini. Detalji moguće mirovne konferencije tek treba da budu detaljno ispitani, kazala je Amherd. Federalno ministarstvo inostranih poslova imaće vodeću ulogu u organizaciji.

06.02 Ukrajina: Ruski avioni A-50 i Il-22 oboreni iznad Azovskog mora

Ukrajina je juče saopštila da je oborila ruski špijunski avion A-50 i komandni avion Il-22 iznad područja Azovskog mora. Načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnji napisao je na Telegramu da je ukrajinsko vazduhoplovstvo uništilo ruski A-50 dalekodometni avion za otkrivanje radara i avion za kontrolu vazdušnog prostora Il-22.

Zalužnji je odao priznanje ukrajinskim snagama za, kako je naveo, "savršeno planiranu i izvedenu operaciju u regionu Azovskog mora", preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa