Evropa

Fon der Lajen za Euronews o pomoći Ukrajini: Ako nije moguće da se dogovorimo svi, spremni smo za dogovor 26 članica

Komentari

Autor: Euronews

17/01/2024

-

12:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Glavna tema tokom prvog dana foruma u Davosu bila je budućnost ratom razorene Ukrajine, a predsednik Volodimir Zelenski je dobio ovacije za njegove reči upućene publici. Takođe se susreo sa izvršnim direktorima nekih od najmoćnijih i najbogatijih banaka iz celog sveta i predstavnicima iz sveta tehnologije. Na tom sastanku je bila i predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, koja je rekla da pozdravlja napore Kijeva da se uhvati u koštac sa korupcijom u zemlji. 

U intervjuu za Euronews, ona je takođe rekla da se 1. februara na samitu u Briselu nada da će paket od 50 milijardi evra za Ukrajinu biti odobren i da će, ako ne svih 27, onda 26 zemalja EU bez mađarske vlade odobriti finansijsku pomoć od životne važnosti za Ukrajinu.

Evropa mora da nastavi da jača otpor Ukrajine - to je bila jasna poruka predsednice Evropske komisije u Davosu gde se sastala sa predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ali za predvidljivo finansiranje potrebna je podrška i Mađarske koja još uvek blokira 50 milijardi evra dugoročne pomoći. U razgovoru za Euronews, Ursula fon der Lejen je objasnila da se i dalje nada da će 27 država članica moći da se usaglase.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

 

"Mislim da je veoma važno da se angažujemo sa svih 27 država članica Evropske unije kako bi se obezbedilo 50 milijardi evra za četiri godine za Ukrajinu. I ovo je faza u kojoj se trenutno nalazimo. To je priprema za vanredni Evropski savet 1. februara. To je težak posao. Razgovarali smo o mnogo različitih pitanja. Za mene je to veoma važno. Moj lični prioritet je da se dogovorimo svi. A ako to nije moguće, spremni smo za dogovor 26 članica. Ali ja snažno podržavam i preferiram sporazum svih 27", rekla je Ursula fon der Lajen.

O čemu su razgovaralo Fon der Lajen i premijer Kine?

Takođe u Davosu, predsednica Ursula fon der Lajen sastala se sa Li Ćjangom, premijerom Kine, gde su razgovarali o rastućim trgovinskim neravnotežama. Blok trenutno ima trgovinski deficit sa Kinom od skoro 400 milijardi evra.

AP/Virginia Mayo

 

"Sa Kinezima, rukovodstvom, razgovarala sam o trgovinskim pitanjima Evropske unije i saradnji, a ne razilaženju. To nije ni razumno, ni izvodljivo. I postoje teme u kojima sarađujemo, kao što je borba protiv klimatskih promena, ali smo veoma jasni i iskreni u vezi sa trgovinskim neravnotežama koje imamo sa Kinom i da kinesko rukovodstvo mora nešto da preduzme u vezi sa tim. Ovo su bili detalji o kojima smo razgovarali i dobro je imati veoma iskrenu i otvorenu diskusiju", navela je predsednica Evropske komisije.

Tokom svog govora u Davosu, predsednica Evropske komisije je takođe istakla da je počela era u kojoj se sukobi i konfrontacija preklapaju. Ona je to opisala kao najveći rizik za globalni poredak u posleratnoj eri. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa