Evropa

Neočekivani protagonisti rata u Ukrajini: Mačke na prvoj liniji fronta višestruko korisne u borbi protiv Rusije

Komentari

Autor: Politico

25/01/2024

-

20:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ratove ne čine samo vojnici, mediji i strategija, već i propaganda, ali i neke kreativne ideje. Upravo su tako neočekivani progatonisti na prvoj liniji ukrajinskog fronta postale mačke.

Naime, društveni mediji u Ukrajini preplavljeni su mačkama koje su za dve godine rata pružile mentalnu i emotivnu podršku iscrpljenim vojnicima, privlačeći donacije vojsci i naravno, odbijajući osvajače - u ovom slučaju miševe, koji su takođe dolazili u rovove.

U "ratu" vojnih četvoronožaca, Rusija sa svoje strane takođe koristi mačke, u nameri da istakne humaniju stranu svoje vojske.

Drama ljudi i životinja

Mačke obično dolaze na položaje ukrajinske vojske iz obližnjih ratom razorenih sela ili gradova. U pitanju su napuštene životinje koje su izgubile svoje staratelje i traže ljudsku zaštitu od neprestanog bombardovanja i minskih polja.

"Kada vam ovo malo stvorenje dođe tražeći zaštitu, kako možete reći ne? Mi smo jaki, zato štitimo najslabija stvorenja koja žive u podjednako strašnim uslovima kao i mi, otkako su se Rusi pojavili na našoj zemlji", rekao je za Politico Oleksandar Jabčanka, lekar u ukrajinskoj vojsci.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Međutim, mačke - kao i druge životinje, ne samo da traže, već i pružaju podršku na svoj način, nudeći utehu fizički i psihički iscrpljenim vojnicima, milovanje i toplinu, ali i zanimaciju koja ih odvlači od ratnih obaveza i slika užasa.

"Neki ih usvajaju i nose kući, drugi radije drže u rovovima i čak daju drugim jedinicama u sklopu rotacije", rekao je Oleksandar Stupun, portparol ukrajinske vojske.

Usvojene mačke vode sopstvenu bitku protiv glodara koji, usled stagnacije kontranapada preplavljuju front, žvaću kablove, uništavaju opremu, jedu zalihe i, kao noćna bića, drže vojnike podalje od sna.

"Kada imamo mačke, onda nemamo ni miševe", dodaje Jabčanka.

General Siriski

Jedna od mačaka, međutim ima posebnu čast da svoje ime deli sa jednim od najsposobnijih ukrajinskih generala, komandantom kopnenih snaga ukrajinske vojske, Aleksandrom Sirskim.

Vlasnik mačke, Roman Siničin, tvrdi da je isto ime čista slučajnost.

"Nazvao sam ga tako jer voli sir. Naravno, mačka sa imenom kao naš general već je postala vojnička šala", rekao je Siničin.

Štaviše, i sam general je ovu slučajnost smatrao veoma zabavnom.

Mladi oficir je Sirskog zatekao na ratnom zadatku u jednom selu na frontu gde su vojnici mesec dana živeli u napuštenoj kući punoj miševa.

"Većina meštana je otišla, pa su selo zauzele mačke. Sirskog smo uhvatili i iskušavajući ga hranom, naterali da ostane kod nas. On nam je pomogao da se rešimo glodara", kaže Siničin.

"Kada smo napustili ovo mesto, odveo sam ga kući. Sada živi sa mojom porodicom u Kijevu, ali nastavlja da pomaže vojsci. Iskoristili smo njegovu popularnost na društvenim mrežama i prikupili 147.000 evra za sisteme UAV Mini Shark za artiljeriju", dodao je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UNITED24 (@u24.gov.ua)

Još je mnogo priča o vojnicima koji su otišli na front i vratili se ili ostali sa svojim četvoronožnim prijateljima.

"Sajbik ima veliki dar. Jedne noći mi je bilo hladno, pa sam ga poveo sa sobom u vreću za spavanje. A onda sam se zaljubio u njega. Sada, on nije samo moj najbolji prijatelj, on je moj sin", kaže dvadesetšestogodišnji Oleksandar Ljasuk koji se tokom rata selio na mnoga mesta, ali uvek sa "sinom" i "savršenim lovcem".

"Jednom prilikom smo bili stacionirani u šumi i on u jednom danu uhvatio 11 miševa. Zapravo, ponekad mi ih donese u vreću za spavanje", ponosno priča oficir o Sajbikovim "darovima".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @a_lyashuk_

Jabčanka priznaje da nikada nije voleo mačke, ali da se to promenilo pre dve godine kada ga je pronašla Karolina, hrabra lutalica koja se dobrovoljno nastanila na lokaciji jedinice u donjeckom selu Serebrjanka.

"Jednog dana je Karolina došla tamo gde smo spavali. Počeli smo da je psujemo, a ona nam je odgovorila tako što je počela da se porađa. Sada imamo porodicu od šest mačaka. Ne možete napustiti nesrećno stvorenje koje vas je odabralo kao poslednju nadu", kaže on.

AP Photo/Libkos

 

Za razliku od skitnica na frontu, Herald je aristokrata. Odmah nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ovaj rasni skotiš fold je pratio svog čoveka, Kirila Ljukova na front.

Herald koji sa Ljukovim živi u Kramatorsku u Donjecku, putovao je na front više od 20 puta dok je svojom neodoljivom pojavom pomogao da se prikupi više od 25.000 evra za potrebe ukrajinske vojske.

AP Photo/Francisco Seco

Ilustracija

Mačke neprijatelja

U kontekstu ratne propagande i Rusija je aktivirala "mačji faktor". Tako ruski mediji emituju brojne lične priče o mačkama na ruskom frontu u pokušaju da prikažu humaniju stranu ruske vojne mašinerije.

Zapravo, pre nekoliko meseci, regionalno odeljenje Ministarstva za varedne situacije u Orlu, na zapadu Rusije, oko 300km od ukrajinske granice, poslalo je mačku Marusiju na front da pomogne u neutralisanju drugog neprijatelja, glodara.

"To će podići moral vojnika, zaštititi im san i odbraniti zalihe hrane. Sigurni smo da će Marusija zablistati na frontu i uskoro će se vratiti kući", navodi se u saopštenju ministarstva.

Takođe, ruska verzija je i da ruski vojnici usvajaju mačke koje su napustili njihovi ukrajinski staratelji.

"Teško je zamisliti život bez njega. Zajedno sa vojnicima razgovara o taktičkim planovima, isprobava posuđe i čuva stražu", napisao je lokalni medij VN.ru iz Novosibirska u Sibiru o crnoj mački Kopter.

Osim toga, nedavno je i moskovski list "Moskovsky Komsomolets" objavio priču o Buletu, mačku koji je štitio komandanta motorizovane jedinice penjući mu se na glavu i upozoravajući ga na mine i neprijateljsku vatru.

 

Komentari (0)

Evropa