Evropa

Fon der Lajen: Potvrdili smo posvećenost podršci partnerima sa Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

18:19

Fon der Lajen: Potvrdili smo posvećenost podršci partnerima sa Zapadnog Balkana
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Lideri EU su, dogovorom o reviziji višegodišnjeg budžeta EU, potvrdili posvećenost podršci partnera sa Zapadnog Balkana, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Ponovo smo potvrdili našu posvećenost borbi protiv ilegalne migracije. Ponovo smo potvrdili našu posvećenost podršci našim partnerima sa Zapadnog Balkana. To je deo Plana rasta koji je u tom budžetu", rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. 

Mišel je tokom konferencije, na kojoj se, pored Ukrajine, govorilo i o problemima poljoprivrednika u Evropi i na Bliskom istoku, ukazao da će finansijski dogovor omogućiti da se u budućnosti troši novac na druge teme kao što je Zapadni Balkan. 

Fon der Lajen je istakla da će lideri EU povećati svoju sposobnost da se nose sa prirodnim katastrofama u državama članicama i humanitarnim krizama kao što je Pojas Gaze. 

Ona je ocenila da je danas "veoma poseban dan" i naglasila da je Evropski savet potvrdio nepokolebljivu posvećenost Evrope da stane uz Ukrajinu.

Predsednica EK je dodala da smatra da pomoć od 50 milijardi evra Ukrajini za četiri godine, oko koje su se danas dogovorili lideri EU, šalje veoma snažnu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, uoči "druge godišnjice njegove brutalne invazije". 

"Svi znamo da se Ukrajina bori za nas. Zato ćemo ih podržati neophodnim finansijskim sredstvima i obezbediti im preko potrebnu predvidljivost koju zaslužuju", rekla je ona.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Ona je ocenila da je Evropa ujedinjena i dobro je opremljena "za izazove koji su pred nama". 
"Drugim rečima, danas je Evropa ojačala", poručila je Fon Der Lajen.

Naglasila je da će EU nastaviti da podržava  ukrajinske oružane snage i da će do marta isporučiti 520.000 artiljerijskih granata.

"Do kraja ove godine ćemo više nego udvostručiti ovu količinu", rekla je Fon der Lajen. 

Ona je naglasila da podrška Ukrajini mora da se poveća i ocenila da je "ruska invazija bila poziv na buđenje za celu Evropsku uniju". 

"Dok nastavljamo da podržavamo Ukrajinu, moramo da ojačamo i sopstvene vojne kapacitete", rekla je ona i dodala da će EK predstaviti uskoro novu strategiju odbrambene industrije. 

Kada je reč o poljoprivrednim pitanjima, ona je rekla da poljoprivrednici mogu da računaju na evropsku podršku.

Ona je dodala da će se raditi na smanjenju administrativnih opterećenja za poljoprivrednike.

"Budžetom zajedničke poljoprivredne politike za poljoprivredu je izdvojeno blizu 390 milijardi evra, što je skoro  trećina evropskog budžeta. A samo u 2023. godini Evropa je poljoprivrednicima pružila izuzetnu pomoć od preko 500 miliona evra", rekla je predsednica EK i dodala da EK sada blisko sarađuje sa državama članicama na rešavanju neposrednih izazova.

Ona je ocenila da poljoprivrednici igraju ključnu ulogu u evropskoj ekonomiji i društvu.

Istakla je da je u 2022. godini produktivnost poljoprivrednika poboljšana za 13 odsto, kao i da je prošle godine izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je povećan za pet odsto.

"Poljoprivrednici su pokazali izuzetnu otpornost u suočavanju sa nedavnom krizom", rekla je ona, ali je ukazala na izazove koje ostaju kao što je pitanje cena njihovih proizvoda i konkuretno globalno tržište.

Mišel: Ukrajina je apsolutni prioritet

Mišel je rekao da je, nakon što je doneta odluka o otvaranju pregovora sa Ukrajinom i Modlavijom, EU danas otišla korak dalje pošto je 27 šefova država i vlada postiglo politički sporazum koji će omogućiti da se mobiliše dodatnih 50 milijardi evra za Ukrajinu. 

"Ova odluka šalje vrlo jasnu poruku Ukrajincima i pokazuje našu odlučnost da budemo u potpunosti mobilisani da podržimo njihovu budućnost, njihovu slobodu. To je poruka i našem evropskom stanovništvu. To pokazuje naše jedinstvo i evropsko vođstvo, i da se ne plašimo Rusije", rekao je Mišel.

On je ocenio da je to i poruka SAD i partnerima u svetu da EU podržava Ukrajinu i njen teritorijalni integritet. 

"Ovaj finansijski sporazum će nam takođe omogućiti da u budućnosti trošimo novac na druge teme, na primer za Zapadni Balkan, migracije, spoljnu dimenziju migracija, tehnologiju i odbranu", rekao je Mišel.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

On je naglasio da je Ukrajina "apsolutni prioritet i tako će i ostati".

On je dodao da je današnja rasprava u Evropskog savetu bila korisna kako bi se "jasno stavilo do znanja" da je EU odlučna da uloži više napora i osigura da Ukrajina dobije vojnu opremu koja joj je potrebna za "odbranu svoje zemlje i budućnosti".

Mišel je rekao da je razgovarano i o pitanju zaobilaženja sankcija i poručio da je EU odlučna da učini sve da se smanji mogućnost za izbegavabnje sankcija koje su usmerene na Rusiju i Kremlj. 
Istakao je da je razgovarano i o situaciji na Bliskom istoku i da je EU odlučna da što je više moguće smanji rizik od regionalne eskalacije, posebno u Crvenom moru. 

Ukazao je i da je EU odlučna da nastavi da čini sve što može za oslobađanje talaca bez ikakvih uslova i osigura da humanitarna pomoć bude isporučena u Gazu.

Mišel je naveo i da je važno da se ponovo pokrene pregovarački proces za rešenje sa dve države i naveo da postoji ideja o poketanju mirovne konferencije. 

Kada je reč o poljoprivrednicima, on je istakao da su lideri potvrdili ne samo koliko je zajednička poljoprivredna politika važna za EU, več i da je to jedan od osnovnih stubova evropske politike.

 

Komentari (0)

Evropa