Evropa

Borelj započeo dvodnevnu posetu Kijevu: Šta šef evropske diplomatije nosi u "torbi"?

Komentari

Autor: Euronews

06/02/2024

-

14:00

Borelj započeo dvodnevnu posetu Kijevu: Šta šef evropske diplomatije nosi u "torbi"?
Borelj započeo dvodnevnu posetu Kijevu: Šta šef evropske diplomatije nosi u "torbi"? - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su prošle nedelje čelnici svih 27 zemalja članica EU na vanrednom samitu u Briselu dogovorili o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj boraviće danas i sutra u Ukrajini. 

Borelj će se sastati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom odbrane Rustemom Umerovim.

Kako je saopštila pres služba Evropske unije, obratiće se i poslanicima u Vrhovnoj radi.

Osim toga, Borelj će posetiti Savetodavnu misiju EU za reformu sektora civilne sigurnosti u Ukrajini (EUAM Ukraine).

Prethodno je Borelj, nakon neformalnog sastanka ministara odbrane u Briselu, rekao da EU očekuje da će do marta ove godine dostići 52 odsto svog cilja da pošalje milion granata u Ukrajinu.

Prema toj računici Ukrajini će do marta biti isporučeno 524.000 komada ovog oružja, a Borelj je dodao da će kapacitet za proizvodnju artiljerijskih granata u Evropi do kraja godine dostići 1,4 miliona godišnje, dok sada iznosi skoro milion.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

Osim toga, Borelj je saopštio da zemlje EU planiraju da obuče još 20.000 ukrajinskih vojnika, pored 40.000 koji su već obučeni, čime će ukupno biti obučeno 60.000 vojnika. 

Takođe je istakao da je tokom sastanka ponovio hitnost postizanja dogovora o daljoj vojnoj podršci Ukrajini, kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Najave Borelja dolaze u trenutku kada su se države članice usaglasile da pošalju 50 milijardi pomoći Ukrajini, na koju je prethodno mađarski premijer Viktor Orban stavio veto.

Zelenski u poseti vojnicima usred razmirica sa Zalužnim

Novac koji EU šalje, dogovorenih 50 milijardi, najpre će biti namenjen za održavanje socijalnog mira, te će biti usmeren u sektor zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, ali i za isplatu penzija.

Za to vreme, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je vojni poligon u jednom selu u Zaporoškoj oblasti, i tom prilikom dodelio ordenje trupama 65. odvojene mehanizovane brigade, koja je predvodila napredovanje u tom delu.

"Imam veliku čast da budem danas ovde, da vas nagradim, jer nosite tešku i odlučujuću misiju na svojim plećima, da odbijete neprijatelja i pobedite u ovom ratu", rekao je Zelenski vojnicima.

Njegova poseta prvoj liniji fronta dolazi u trenutku kada se spekuliše da li će prvi čovek Kijeva smeniti glavnog vojnog komandanta te zemlje, generala Valerija Zalužnija.

Profimedia

 

Tom prilikom, Zelenski je izjavio da razmišlja o preslagivanju vojnog vrha koje bi uključivalo nekoliko iskusnih oficira, prenosi Guardian.

"Pitanje je ko bi trebao da vodi Ukrajinu. Pričam o zameni nekoliko državnih oficira, ne samo u vojsci", izjavio je.

"Kako bismo pobedili u ratu, svi moramo da guramo u istom smeru. Ne smemo biti obeshrabreni, moramo imati dobru, pozitivnu energiju, negativnost moramo ostaviti kod kuće", komentarisao je Zelenski.

Komentari Zelenskog označili su njegovu prvu potvrdu da razmišlja o otpuštanju popularnog generala, što je scenario koji bi mogao da napravi pometnju u Kijevu, ali da izazove oduževljenje u kremlju kako se bliži obeležavanje druge godišnjice rata.

Zelenski traži produženje vanrednog stanja

Osim priče o smeni Zalužnog, Zelenski je podeno parlamentu te zemlje predlog za produženje vanrednog stanja i opšte mobilizacije.

Predlozi Zelenskog predviđaju produženje dveju mera za još 90 dana, koje su na snazi do 14. februara, u skladu sa odredbama ustava Ukrajine.

Ovo će biti deseti put od 24. februara 2022. kada je Rusija zapošela invaziju na Ukrajinu.

EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

 

Prema vanrednom stanju, ukrajinskim muškarcima od 18 do 60 godina, uz neke izuzetke, nije dozvoljeno da napuste zemlju jer mogu biti pozvani na vojnu službu.

Osim toga, produženje vanrednog stanja, ukoliko ga odobri parlament, preklapaće se sa predsedničkim izborima u Ukrajini.

Izbori bi trebalo da budu održani sledećeg meseca, ali je ustavom zabranjeno da budu organizovani u uslovima vanrednog stanja.

 

Komentari (0)

Evropa