Evropa

Orban nakon samita u Briselu: Išao sam do krajnjih granica, učinio sam sve što je moguće

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

15:52

Orban nakon samita u Briselu: Išao sam do krajnjih granica, učinio sam sve što je moguće
Orban nakon samita u Briselu: Išao sam do krajnjih granica, učinio sam sve što je moguće - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je učinio sve što je moguće i da je išao do krajnjnjih granica da bi odobrio sporazum Evropske unije o upućivanju nove pomoći Ukrajini i da je na taj način izbegao rizik da Mađarska izgubi sredstva iz fondova Unije.

Orban je rekao za državni radio da je odluka koju je doneo u četvrtak dobra, jer da je Mađarska stavila veto na novu finansijsku pomoć EU Ukrajini, ostalih 26 članica Unije bi se saglasilo da pošalje pomoć, a Budimpešti bi bila oduzeta sredstva namenjena iz evropskih fondova, preneo je Rojters.

Orban tvrdi da je uspešno sprečio preusmeravanje mađarskog novca iz fondova EU u Ukrajinu, objavila je agencija MTI.

"Mi ne šaljemo oružje (u Ukrajinu), mi dobijamo svoj novac iz Brisela, a mi ćemo doprineti civilnom finansiranju Ukrajine", naveo je Orban.

Orban je ponovio da bi trebalo da počnu mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije, ocenjujući da je vreme na strani Rusa, kao i da Brisel treba da usmeri sve svoje napore na postizanje primirja što je pre moguće, nakon čega bi usledili mirovni pregovori.

Orban je istakao da posle samita EU u četvrtak, Ukrajina više poštuje prava mađarske manjine u oblasti Zakarpatja.

Orban je rekao da ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima ne bi trebalo dozvoliti da uđu na evropsko tržište pod trenutnim uslovima, tvrdeći "da bi bilo najbolje da im se to uopšte ne dozvoli".

Mađarski premijer je istakao da je o tom pitanju bila žestoka debata na samitu lidera EU, a da je nekoliko njih pozvalo Evropsku komisiju da ne dozvoli uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Lideri EU jednoglasno su se u četvrtak saglasili da Ukrajini upute pomoć od 50 milijardi evra. Orban je nedeljama pre toga govorio da Mađarska neće odobriti finansijsku pomoć za Ukrajinu.

Nakon oslobađanja pristupa pojedinim tranšama iz fondova EU u decembru za Mađarsku, Evropska komisija zadržava još oko 20 milijardi evra sredstava namenjenih Budimpešti zbog optužbi da je Orban narušio demokratske principe tokom svoje 13-godišnje vlasti. Mađarska vlada odbacuje te navode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa